سیاستمداران
تاثیر سختگیری شورای نگهبان بر مشارکت
غلامعلی حدادعادل، رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب که مهمان برنامه صف اول بود، در بخشی از اظهارات خود گفت: «یکی از وظایف دشمن در فضای مجازی این است که هیچ چیز مثبتی در این مملکت دیده نشود، که مردم همه را دزد و خائن بدانند و ناامیدی ایجاد شود، یکی هم ناآگاهی است که مردم به اهمیت انتخابات و تأثیر حضورشان توجه نداشته باشند.» او همچنین گفت:«یکی از عوامل مؤثر در مشارکت در انتخابات طرز تصمیمگیری شورای نگهبان است، اگر شورای نگهبان سختگیری بیش از حد، فراتر از قانون یا سلیقهای کند بر روی مشارکت اثر میگذارد. مردم خوششان نمیآید اگر شورای نگهبان سختگیری بیش از حد کند. یکی دیگر از عوامل افزایش مشارکت در انتخابات این است که کسانی تسلیم نتیجه انتخابات نشوند.»
نسبت به آینده مردمسالاری دینی بیمناک هستم
محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین در گفتوگو با ایلنا گفت: «من این خطر را احساس میکنم که در غیبت سه چهار حزب قدرتمند در کشور، نسبت به آینده مردمسالاری دینی بیمناک هستم که مردمسالاری نهایتاً به سرمنزل مقصود میرسد یا خیر؟ ابزار دموکراسی و مردمسالاری حزب است. اما یک اشکالی آن طرف وجود دارد، حزبی که به قدرت میرسد یا حزبی که حتی نمیتواند به قدرت برسد باید خودش را رقیب احزاب بداند نه نظام.» او در بخش دیگری گفت: «یک آرزو دارم که در شهرهای بزرگی مثل تهران جریان اصلاحطلب و میانهرو مثل حزب اعتدال و توسعه که آنها بتوانند یک لیست قدرتمند واحد ارائه دهند. من به آنها رأی نمیدهم زیرا رقیب من هستند اما برای اینکه مشارکت و هیجان انتخاباتی بالا برود علاقهمند هستم این اتفاق بیفتد. تا جایی که خبر دارم این اتفاق در حال افتادن است.»
مخاطب بیانات انتخاباتی رهبری
حزب توسعه ملی سومین بیانیه خود درباره انتخابات مجلس دوازدهم را منتشر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «فرمایشات هفته گذشته رهبری نظام درباره انتخابات پیش رو مورد توجه محافل سیاسی کشور قرار گرفته است. تأکید بر «وابستگی جمهوریت و اسلامیت» نظام، نقش انتخابات در جلوگیری از «دیکتاتوری و هرج و مرج»، حضور پرشور مردم در انتخابات به مثابه ملاک «وحدت و قدرت ملی»، ضرورت «رقابت جناحهای سیاسی در انتخابات»، همبستگی «مشارکت ضعیف» و «مجلس ضعیف» از جمله مهمترین نکات این سخنان به شمار میرود.» در ادامه بیانیه آمده: «بیش از آنکه جامعه برای آگاهی از اهمیت صندوق رأی و نقش آن در عزت و اعتلای کشور و تحکیم مبانی مردمسالاری نیازمند تذکر و تنبه باشد، باید مسؤلان مخاطب این سخنان باشند و به اتخاذ تدابیر لازم برای برگزاری انتخاباتی در تراز ایدههای مذکور و جلب اعتماد مردم به عزم حاکمیت در برگزاری چنین انتخاباتی اهتمام ورزند.»