جنگجهانی فوتبال
پروژه سوپرلیگ فوتبال اروپا بعد از دوسال دعوای حقوقی بین یوفا و باشگاه رئالمادرید و بارسلونا سرانجام با حکمی از سوی دیوان دادگستری اروپا، بهسود دو باشگاه لالیگایی پایان یافت و حالا پرز میتواند طرح دیوانهوار خودش را اجرایی کند. هرچند با حواشی ایجادشده که پای دولتهای کشورهای مختلف را نیز وسط کشیده، بعید بهنظر میرسد به این راحتیها پروژه سوپرلیگ اجرایی شود. در همین بدو کار، اکثر تیمهای بزرگ اروپایی از سوپرلیگ انصراف دادند. همچنین در برخی شهرهای انگلیس نیز تظاهراتهایی برگزار شد و هواداران فوتبال معتقد بودند که با چنین مسابقاتی، مرگ فوتبال رقم خواهد خورد؛ چراکه تیمهای کوچک نمیتوانند با بزرگان رقابت کنند و اینبخش از ماجرا بهطور کل نادیده گرفته شده است.
تغییر قوانین سوپرلیگ
در سال 2021 اعلام شد که مسابقات سوپرلیگ قرار است با حضور 15 تیم ثابت و 5 تیم متغیر برگزار شود. همین موضوع باعث شد تا اعتراض باشگاههای کوچک و کمبضاعت، اعترضاتشان را نسبت به این موضوع اعلام کنند. آنها معتقد بودند که نه بهلحاظ فنی، نه بهلحاظ مالی نمیتوانند وارد این مسابقات شوند و چنین سهمیه اندکی بههیچعنوان نمیتواند برای تیمهای متوسط قابلقبول و عادلانه باشد. بعد از رد این مسابقات بهلحاظ ساختاری و قانونی ازسوی یوفا، حالا مؤسسان مسابقات سوپرلیگ، قوانین آن را تغییر دادند تا بتوانند باشگاههای بیشتری را با خودشان همراه کنند.
طبق اعلام مدیران، نظام سوپرلیگ جدید اروپا چنین تعریف میشود. 64 تیم در سهدسته مختلف (ستارگان، طلایی و آبی) شرکت میکنند. لیگستارگان و لیگطلایی، ۱۶ تیمی خواهد بود و لیگآبی، ۳۲ تیمی خواهد بود. صعود و سقوط تیمهای شرکتکننده براساس نتایج و سطح آنها خواهد بود و هیچ تیمی بدون شایستگی شرکت نخواهد کرد. هیچ تیمی تضمینی برای شرکت همیشگی در رقابتها ندارد. سقوط و صعود بین هر سهسطح وجود خواهد داشت. هر تیم در لیگستارگان و لیگطلایی، ۱۴ بازی در مرحله گروهی برگزار میکند که ۷ بازی در خانه و ۷ بازی خارج از خانه برگزار میشود. قهرمانان سهسطح و تیمهای صعودکننده و سقوطکننده در سهلیگ با سیستم حذفی مشخص میشوند. مسابقات در اواسط هفته برگزار میشود و تاثیری بر لیگهای محلی یا مسابقات قهرمانی نخواهد داشت. این مسابقات باعث افزایش تعداد مسابقات یا فشار بر فدراسیونها یا لیگها نخواهد شد.
باورنکردنی؛ اتحاد بارسا و رئال
کمتر کسی تصور میکرد روزی فرا برسد تا دو باشگاه و دشمن دیرینه یعنی بارسلونا و رئال مادرید، بابت مسئلهای با یکدیگر متحد شوند؛ آنهم علیه کل قاره اروپا. اما این اتفاق رخ داد و فرورینتو پرز و خوان لاپورتا، مدیران این دو باشگاه بر سر موضوع سوپرلیگ با یکدیگر متحد شدند؛ حتی بهقیمت دشمنی با کل تیمهای لالیگا و سایر باشگاههای اروپایی. پرز، مدیرعامل رئال مادرید پنجشنبهشب بیانیهای را منتشر کرد که نشان از یک قدرتنمایی واضح میداد. او دراینبیانیه اعلام کرد در کنار ارتقای سطح مسابقات فوتبال، یوفا نباید قدرت رئال مادرید را دستکم میگرفت: «ما از این حکم رضایت داریم. در روزهای آینده بهدقت این اتفاق تاریخی را بررسی میکنیم. فوتبال اروپا هرگز انحصاری نخواهد بود و از امروز، باشگاهها سرنوشت خودشان را تعیین میکنند. ما قادر هستیم مسابقات فوتبال را ارتقاء دهیم. قانون منطق و آزادی حاکم است. ۷۰ سال پیش با ایجاد جام باشگاههای اروپا، گام بزرگی برای فوتبال برداشته شد و حالا وظیفه داریم رونقی که فوتبال نیاز دارد را به آن بدهیم. دریچه فوتبال به روی همه باز خواهد شد. این تورنمنت از بازیکنان محافظت میکند و هواداران در سرتاسر جهان را هیجانزده خواهد کرد. پایاندادن به این انحصار بههیچوجه آسان نبود و ما این فرصت را داریم تا با شفافیت بالا به این حکمرانی پایان دهیم. ما در آغاز عصر جدیدی هستیم و میتوانیم بدون تهدید با هدف نوآوری در فوتبال فعالیت کنیم. از امروز دیگر حال و آینده باشگاهها در دستان خودشان است و سرنوشت فوتبال، متعلق به خودمان است. امروز نقطهعطفی در تاریخ فوتبال خواهد بود و ما این مسئولیت بزرگ را میپذیریم. این یکروز بزرگ برای تاریخ فوتبال است.»
انگلیس و آلمان متحد شدند
باورنکردنیتر از اتحاد بارسلونا و رئال مادرید درباره موضوعی، اتحاد مثالزدنی مدیران بوندسلیگا با باشگاههای انگلیسی است. انگلیس بهدلیل برگزیت و خروج از اتحادیه اروپا، مشمول رأی دیوان دادگستری این قاره نمیشود و تیمهایش به رأی امروز توجه نمیکنند. همچنین دولت انگلیس به تیمهای باشگاهی این کشور اعلام کرده که اگر وارد سوپرلیگ شوند، با جریمه سنگینی روبهرو خواهند شد.
رافائل هونیگشتاین، خبرنگار نشریه «اتلتیک» درخصوص این اتحاد در صفحه ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «باشگاههای آلمانی بهدلایل سیاسی-اجتماعی و باشگاههای انگلیسی بهدلایل قانونی و اقتصادی، به سوپرلیگ ملحق نخواهند شد.»
بااینحال خورخهپیکون، خبرنگار «رلوو» نظر دیگری دارد و معتقد است که پرز میتواند انگلیسیها را راضی کند: «رئالمادرید معتقد است، میتواند باشگاههای لیگبرتر انگلیس را متقاعد کند که دوباره به پروژه سوپرلیگ بپیوندند.» یان کریستین دریسن، مدیر اجرایی بایرن مونیخ و نایبرئیس اتحادیه باشگاههای اروپا نیز دراینباره گفت: «نگرش ما این است که رقابتی مثل سوپرلیگ حمله به اهمیت لیگهای داخلی است. ما از مسابقات باشگاهی اروپا زیر چتر یوفا حمایت میکنیم. بنابراین یکبار دیگر بسیار واضح میگویم: درها برای سوپرلیگ در بایرن بسته باقی میماند».
همچنین منچستر یونایتد هم مخالفتاش را با «سوپرلیگ» اعلام کرد. باشگاه منچستریونایتد در صفحه ایکس خود نوشت: «موضع ما تغییر نکرده است. ما کاملاً متعهد به شرکت در مسابقات یوفا و همکاری مثبت با آن، لیگبرتر و سایر باشگاههای انگلیسی هستیم.» کارل هاینس رومنیگه، اسطوره فوتبال آلمان و عضو هیئتمدیره این باشگاه آلمانی، نیز به حمایت از باشگاههای انگلیسی پرداخت و گفت: «کاملاً واضح است که دو باشگاه بارسلونا و رئال مادرید قصد دارند قدرت و ثروت باشگاههای انگلیسی را بکاهند و اسپانسرها را از انگلیس خارج کنند».
تجارت آزاد با مرگ فوتبال؟
فلورینتو پرز، مدیرعامل باشگاه رئالمادرید معتقد است که یوفا، فوتبال و باشگاهها را گروگان گرفته است. این نقطهنظر تا چهمیزان صحیح است؟ کافیاست نگاهی به سود باشگاهها از حضور در لیگقهرمانان اروپا داشته باشیم. هر تیم بابت صعود به لیگقهرمانان اروپا 15 میلیون یورو پاداش دریافت میکند و اگر تیمی بتواند تا فینال این رقابتها برود و قهرمان شود درمجموع 86 میلیون یورو درآمد کسب خواهد کرد. این درحالیاست که پرز وعده داده، سالانه مبلغ 5/3میلیارد دلار پول در سوپرلیگ بین تیمها تقسیم میشود. همچنین رئالمادرید و بارسلونا بهصورت مجزا میتوانند بابت حضور در این مسابقات، سالانه 900 میلیون یورو درآمد داشته باشند. دقیقاً 10 برابر تیم قهرمان در لیگقهرمانان اروپا. «برند ریچارد» پس از محکومیت فیفا و یوفا در دیوان دادگستری اروپا گفت: انحصار یوفا تمام شده است. فوتبال رایگان است. باشگاهها اکنون از تهدید تحریم رها شدهاند و آزادند که آیندهشان را تعیین کنند. تماشای تمام مسابقات سوپرلیگ برای طرفداران، رایگان خواهد بود.
«الکساندر چفرین»، رئیس یوفا که جدال حقوقی را به پرز باخته است، گفت: «ما تلاشی برای توقف سوپرلیگ اروپا نخواهیم داشت، آنها مثل زامبی میتوانند هر کاری که بخواهند را انجام دهند. امیدوارم آنها هرچه زودتر مسابقات باشکوه خود را با حضور فقط دو تیم - کنایه به دو تیم تشکیلدهنده- آغاز کنند.»
شب گذشته مدیران دو باشگاه آرسنال و لیورپول هم از حضور در سوپرلیگ انصراف دادند تا شرایط برای پرز سختتر از قبل شود. فعلاً اینطرح حامیان جدی ـ بهجز دو تیم بزرگ لالیگا ـ ندارد، اما مصوبشدن این مسابقات که میتواند پای تیمهای عربستانی را به آن باز کند، خبر خوشی است که طبعاً کنار کشیدن از آن نیز تبعات سنگین مالی برای تیمها خواهد داشت.