نگاه خارجی
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
آمریکا در مرز سوریه و عراق عملیاتی انجام نمیدهد
وزارت دفاع آمریکا بار دیگر گزارشهای اخیر در مورد دخالت نیروهای آمریکایی حاضر در سوریه برای مقابله با گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران در مرز سوریه و عراق را رد کرد. سخنگوی پنتاگون، پت رایدر روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران تاکید کرد که گزارشهای برخی رسانههای عربزبان در مورد دخالت نیروهای آمریکایی در جلوگیری از رفتوآمد گروههای تحت حمایت ایران در مرز عراق و سوریه «کذب» است و تاکید کرد که ماموریت نیروهای آمریکایی در سوریه مبارزه با داعش است و نقشی در حفاظت از امنیت مرزهای عراق و سوریه ندارند. وی در پاسخ به سوال المانیتور گفت: «من هیچ تغییری در ماموریت نیروهایی که با هدف مبارزه علیه داعش در سوریه مستقر شدهاند، مشاهده نکردهام. ما ماموریت تامین امنیت مرزها را نداریم و این مسئله بر عهده عراق است.» پیش از این ژنرال متیو مکفارلین، فرمانده ارشد ائتلاف ضدداعش نیز گفتهبود که نیروهای آمریکایی هیچ عملیاتی جز مبارزه با داعش در خاک سوریه انجام نمیدهند.
گذرگاه مرزی قائم-البوکمال، گذرگاهی است که مستمراً از سوی نیروهای سپاه قدس ایران برای انتقال پرسنل و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد. اسرائیل مدعی است که ایرانیها با استفاده از این گذرگاه، سامانههای پیشرفته نظامی به سوریه میبرند که میتواند علیه اسرائیل مورد استفاده قرار گیرد. آمریکاییها سال ۲۰۲۰ از بخش عراقی این گذرگاه مرزی در قائم عقبنشینی کردند و مسئولیت امنیت آن را بر عهده عراقیها گذاشتند. آمریکاییها در خاک سوریه در آن سوی رود فرات از نیروهای شبهنظامی کُرد حمایت میکنند و در جنوب پایگاه نظامی التنف را در اختیار دارند که گذرگاه بغداد-دمشق را تحت کنترل آمریکا در میآورد. همین موضوع باعث میشود که گذرگاه قائم یک گزینه مهم برای ایران باشد تا جریان تسلیحات به سوریه را همچنان باز نگه دارد. اسرائیل بهصورت پیوسته کارزار عملیاتی پنهانی را برای هدف قرار دادن کاروانهای عبوری از این گذرگاه در پیش گرفتهاست.
سفر اخیر وزیر دفاع عراق به واشنگتن و نگرانیهای اسرائیل در مورد احتمال وقوع یک نبرد وسیع با گروههای تحت حمایت ایران و فلسطینیها، باعث شدهاست تا گمانهزنیها در مورد دخالت آمریکا علیه ایران افزایش پیدا کند. روز چهارشنبه اکسیوس گزارش داد که مارک میلی، فرمانده ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا قرار است به اسرائیل سفر کند.
در طول ماههای گذشته حملات از سوی گروههای منتسب به ایران به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه بعد از مجوز دولت بایدن به انجام حملات هوایی در نزدیکی مرز عراق و سوریه، به شکل چشمگیری کاهش پیدا کردهاست. آمریکاییها بهصورت مستمر با اسرائیل در حال گفتوگو در این زمینه هستند که استمرار کارزار نظامی آنها در خاک سوریه باعث افزایش حملات انتقامی به نیروهای آمریکایی میشود.
ژنرال مکفارلین اوایل ماه جاری میلادی گفت که اقدامهای روسیه ارتباط مستقیمی با تلاش ایران برای اخراج نیروهای آمریکایی از سوریه ندارد. وی گفت: «من فکر میکنم که اقدامهای ایذایی روسیه منافع مختلفی را برای دولت روسیه و همچنین سوریه تامین میکند، آنها قصد دارند ما را خسته کنند.» وی اضافه کرد: «توضیحهای مختلفی را میشنوید که چرا چنین اقدامهای غیرایمن و غیرحرفهای از سوی روسیه اتفاق میافتد. من کاملاً در این زمینه که باید تمرکز ما بر داعش باشد، صریح بودهام و سعی دارم اطمینان حاصل کنم که در عملیاتمان هیچ کس دیگری را در مخاطره قرار ندهیم.» حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی براساس قانون استفاده از نیروی نظامی (۲۰۰۱) در خاک سوریه باقی ماندهاند که اجازه ندارند به جز در شرایط دفاع از خود به جز داعش و القاعده در سوریه علیه طرف دیگری از سلاح استفاده کنند. حضور مستقیم نیروهای آمریکایی در گذرگاه البوکمال که توسط نیروهای هوادار نظام سوریه اداره میشود، میتواند باعث درگیریهای شدید در منطقه شود.