تاکیدات تهران
در روزهای گذشته، مقاماتی که از دور یا نزدیک، از بالا یا پایین در مسیر مذاکرات نقشآفرینی یا اطلاع دارند، در تریبونهای مختلف، باز به تبیین خواستهها و خطوط قرمز ایران پرداختهاند

در روزهای گذشته، مقاماتی که از دور یا نزدیک، از بالا یا پایین در مسیر مذاکرات نقشآفرینی یا اطلاع دارند، در تریبونهای مختلف، باز به تبیین خواستهها و خطوط قرمز ایران پرداختهاند که مروری بر آنها را در ادامه میخوانید:
سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه و رئیس هیئت مذاکرهکننده ایران در روزهای اخیر برخی توقعات ایران را به صراحت تبیین کرده است:
[در صفحه ایکس، توئیتر سابق:] این را بهروشنی میگویم: هیچ سناریویی وجود ندارد که در آن ایران از حق خود برای غنیسازی با اهداف صلحآمیز، که به سختی محقق شده است، چشمپوشی کند، حقی که همه دیگر اعضای معاهده عدم اشاعه نیز از آن برخوردار هستند.
[در غرفه وزارت خارجه در نمایشگاه کتاب:] هیچ یک از تأسیسات هستهای جمعآوری نخواهد شد.
ایران منعی برای حضور اقتصادی شرکتهای آمریکایی ندارد و این منع را خود آمریکاییها وضع کردهاند. ایران از سرمایهگذاری شرکتهای آمریکا در صنایع نفت و گاز استقبال میکند.
من مطمئن نیستم که دیدگاههای آقای دکتر شمخانی بهدرستی از سوی رسانه آمریکایی منعکس شده باشد یا خیر. با این حال، موضع ما کاملاً روشن است: ما در برابر رفع تحریمها آمادگی داریم که در خصوص برنامه هستهای خود اعتمادسازی و شفافسازی انجام دهیم.
اگر به یک چارچوب تفاهم و توافق برسیم، مسائل دیگری نیز مطرح خواهد شد که هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.
[در نشست مشترک با هیئت کنفرانس بینالمللی پوگواش:] جمهوری اسلامی ایران برای اعتمادسازی در مورد تداوم ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود کاملاً آمادگی دارد، اما نمیتواند در مورد حق مسلم و قانونی ملت ایران برای برخورداری از انرژی هستهای صلحآمیز- به شمول غنیسازی که طبق معاهده عدم اشاعه به هر کشور عضو اعطا شده است - مصالحه کند.
علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبری و به روایتی، مسئول هیئتی که بر روند مذاکرات نظارت دارد، در صحبتهایی با رسانه آمریکایی انبیسینیوز مواضع ایران را شرح داد. جایگاه شمخانی در ساختار حکومتی ایران و نزدیکی او به شخص رهبری باعث جلب توجه بسیار به حرفهای او شد تا جایی که رئیسجمهور آمریکا آن را بازنشر کرد. اهم مواضع او عبارتاند از:
ایران حاضر است، تعهد بدهد که هرگز سلاح هستهای نسازد، ذخایر اورانیوم غنیشده در سطح بالا را رها کند، بپذیرد که فقط در سطح لازم برای مصارف غیرنظامی غنیسازی کند و به بازرسان بینالمللی اجازه نظارت دهد، در مقابل اینکه تمام تحریمهای اقتصادی بلافاصله برداشته شوند.
اگر این شرایط برآورده شود، ایران آماده است بلافاصله توافق را امضا کند.
اگر آمریکاییها چنان عمل کنند که میگویند، حتماً میتوانیم روابط بهتری داشته باشیم. این میتواند منجر به وضعیتی بهتر در آیندهای نزدیک شود.
اگر آمریکاییها اثر بیبی [نتانیاهو] را حذف کنند، به راحتی میتوانند توافق را امضا کنند.
دیگر موضعگیریهای دیپلماتهای ایران در این باره نیز عبارتاند از:
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه:
توقف برنامه هستهای ایران اساساً در مذاکرات مطرح نیست. برنامه هستهای ما حتماً با جدیت ادامه دارد.
ما تجربه قبلی را حتماً در ذهن داریم و میدانیم کجا باید تدابیری را اتخاذ کنیم یا تعهداتی را از طرفهای مقابل با توجه به بعضی از تجارب تلخ گذشته بگیریم.
کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه:
طرفهای مذاکره ما به خوبی میدانند جمهوری اسلامی ایران هیچگاه دستاوردی را که با خون شهدا و هزینههای بسیار به دست آورده است، وجهالمصالحه قرار نخواهد داد!
حق غنیسازی خط قرمز قطعی ماست! توقفی هم در غنیسازی پذیرفته نمیشود.
محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران:
آنها باید بپذیرند که فناوریهای نوین، اگرچه زمانی در انحصار مطلق آنها بود، توسط مردم ایران با هزینههای فراوان، جانفشانی فرزندان این سرزمین و تحقیقات درونزا به دست آمده است. ما این فناوری را ارزان به دست نیاوردهایم که به آسانی از دست بدهیم.
صنعت غنیسازی اساس و پایه صنعت هستهای است. شما اگر بخواهید صنعت هستهای داشته باشید، باید اساس و پایه آن را داشته باشید.
ما به آژانس اعلام کردیم که ارتباط شما با ما و مبنای بازرسی و نظارت صنایع هستهای ایران، پادمان و انپیتی است... در این چارچوب بگویید چه خلأیی داریم و ما آن را برطرف خواهیم کرد.
موارد باقیمانده [در بحث با آژانس] چهار مورد بود، دو مورد آن بر اساس همین بیانیه [بیانیه تهران در اسفند ۱۴۰۱] و تعاملات حل شد. ما گفتیم این دو مورد باقیمانده را در این چارچوب حلوفصل میکنیم. به همین خاطر هم گفتیم معاونین طرفین بنشینند و یک مدلی را برای پیگیری این موضوع استخراج کنند. این هم انجام شده و در حال پیگیری است.
جمهوری اسلامی ایران به دنبال نظامیسازی هستهای نبوده و نیست و همه جا نیز مشخص است که هدف تسلیحاتی در این موضوع وجود ندارد. غنیسازی که صورت میگیرد، برای مصارف مربوط به طرحها و پروژههایی است که تماماً تحت نظارت آژانس قرار دارد.