| کد مطلب: ۲۶۷۵۰
ترامپ و حوثی‌ها

ترامپ و حوثی‌ها

بلافاصله بعد از اعلام پیروزی ترامپ، خبری دست به دست شد که سخنگوی نظامی حوثی‌ها گفته‌است حملات‌شان را در دریای سرخ متوقف کرده‌اند.

بلافاصله بعد از اعلام پیروزی ترامپ، خبری دست به دست شد که سخنگوی نظامی حوثی‌ها گفته‌است حملات‌شان را در دریای سرخ متوقف کرده‌اند. خیلی زود مشخص شد این خبر نادرست است و حساب کاربری سخنگو از ۳ نوامبر هیچ بیانیه جدیدی منتشر نکرده‌است. در عوض چند روز بعد از انتخابات عبدالمالک الحوثی، رهبر این گروه در بیانیه‌ای از دولت منتخب آمریکا انتقاد کرد و این ایده را که دولت ترامپ می‌تواند مشکل فلسطین و اسرائیل را حل کند، مردود دانست. 

او تهدید کرد که به حملات در دریای سرخ ادامه خواهد داد. این موضوع باعث شد تا برای بسیاری این سوال پدید بیاید که دولت ترامپ چگونه با این گروه تحت حمایت ایران مواجه خواهد شد. گروهی که توانسته‌است در عرض چند سال از یک گروه شبه‌نظامی محلی به نیرویی تبدیل شود که می‌تواند در دریانوردی تجاری جهان اختلال ایجاد کند و به اسرائیل حمله کند.

  برخی با اشاره به انتقاد ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی از حملات دولت بایدن به یمن و شعار او برای اجتناب از ورود به جنگ‌های بی‌پایان، استدلال می‌کنند که ترامپ ممکن است رویکرد نرم‌تری در مقابل گروه‌های یمنی اتخاذ کند.  اما شرایط نسبت به دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ تغییر کرده‌است.  حوثی‌ها می‌گویند که به ۲۰۲ کشتی حمله کرده‌اند و به اسرائیل حمله موشکی کرده‌اند.

عملیات حوثی‌ها آنچنان وسیع است که کمپانی مرسک، بزرگ‌ترین کمپانی دریانوردی تجاری جهان، ماه سپتامبر اعلام کرد در طول یک سال میزان عبور و مرور کشتی‌هایش از کانال سوئز ۶۶ درصد کاهش پیدا کرده‌است. اگر این حملات ادامه پیدا کند معنایش افزایش هزینه جابه‌جایی کالا است که می‌تواند بر مصرف‌کنندگان نهایی کالا اثر بگذارد. علاوه بر حملات، این نگرانی وجود دارد که حوثی‌ها با بازیگران بین‌المللی مثل روسیه و چین ارتباط برقرار کنند.

در عین حال گزارش‌هایی وجود دارد که این گروه عملیاتش را در منطقه گسترش داده‌است و از جمله در سوریه حضور دارد و با گروه الشباب در سومالی همکاری می‌کند.  حتی پیش از اینکه حوثی‌ها عملیات علیه کشتی‌رانی را آغاز کنند و علیه متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه اقدام کنند، ترامپ با حوثی‌ها سختگیرانه برخورد می‌کرد.

ترامپ در دور نخست مقدار زیادی کمک نظامی در اختیار عربستان قرار داد تا در جنگ علیه یمن استفاده کند؛ از جمله این کمک‌ها توافقنامه ۱۱۰ میلیارد دلاری فروش سلاح به عربستان در سال ۲۰۱۷ بود.  اقدامات دیگر دولت او کمک‌های اطلاعاتی و لجستیک به عربستان و امارات و سوختگیری هوایی جنگنده‌ها بود. دولت ترامپ حوثی‌ها را در فهرست سازمان‌های ترویستی خارجی قرار داد و رهبران ارشد آن را نیز در فهرست تروریستی گذاشت.

انتظار می‌رود دولت ترامپ بلافاصله بعد از آغاز به کار حوثی‌ها را مجدداً در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار دهد. هرچند به دلیل وابستگی ناچیز حوثی‌ها به غرب، احتمالاً این موضوع تاثیری بر عملکرد آنها نخواهد داشت و فقط اثر نمادین بر جای می‌گذارد. مارکو روبیو، وزیر خارجه منتخب ترامپ و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی منتخب او، هر دو در نامه‌هایی برای آنتونی بلینکن، وزیر خارجه کنونی آمریکا خواستار قرار دادن مجدد حوثی‌ها در فهرست گروه‌های تروریستی شده‌بودند. 

هر چند بعید است دولت ترامپ نیروی زمینی به یمن اعزام کند، اما می‌توان انتظار داشت حملات برای ترور رهبران بلندپایه این گروه و همچنین حمله به تاسیسات نظامی این گروه افزایش پیدا کند. مارکو روبیو، در مقاله‌ای برای نشنال‌اینترست، قبلاً از بی‌میلی دولت بایدن برای ترور رهبران حوثی‌ها و حمله به انبارهای واقعی سلاح انتقاد کرد‌ه‌بود.  او در همان مقاله بایدن را به دلیل عدم ارسال سلاح به متحدان منطقه‌ای برای جنگ با حوثی‌ها محکوم کرده‌بود. 

احتمال دارد دولت ترامپ در صورت تمایل عربستان و امارات به از سرگیری جنگ به آنها کمک کند، یا مستقیماً کمک‌های نظامی را به شورای ریاست یمن ارسال کند. هرچند یمن همواره اولویت ناچیزی برای واشنگتن داشته است، اما نقش جدید یمن در عملیات ضداسرائیلی ایران، باعث می‌شود که یمن در مرکز توجه «تندروهای ضدایران» قرار بگیرد.  اما مهم‌تر از این مسئله، آثار اقتصادی حملات حوثی‌ها به کشتی‌رانی تجاری و روابط احتمالی آنها با روسیه و چین است که اهمیت آنها را در ذهن دونالد ترامپ افزایش می‌دهد.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار