جانباختن همه ۴۹ کارگر معدن
پیکرها را یک به یک از داخل سیاهی تونل خارج میکنند و به دل خاک میسپارند؛ از تونلی به تونل دیگر. این سرنوشت تمام ۴۹ کارگر معدنی است که شیفت عصر «معدنجو» بودند و هنگام حفاری و تجمع گاز متان، دچار حادثه انفجار شدند.
از روز شنبه تاکنون پیکر جانباختگان یکبه یک در حال خارج شدن است و هنوز هم تعدادی همچنان زیرآوارند. هر چند که امیدی به زندهماندشان نیست. مدیرکل مدیریت بحران خراسان جنوبی اعلام کرد: «تمام افراد محبوس در معدن فوت شده و تاکنون فوت ۴۹ نفر قطعی است.»
از غروب شنبه، عملیات نجات ادامه دارد، با گذشت بیش از سه روز از رخداد، بدنهای بیجان 39 کارگر خارج شده و همچنان 10 نفر دیگر زیر آوارههای معدن ماندهاند؛ تیمهای نجات، در تلاش برای خارج کردن اجسادشان هستند. روز گذشته خبر رسید که قرار است عملیات نجات تمام شود، اما مدیرکل مدیریت بحران استان خراسان جنوبی، تاکید کرد که عملیات جستوجو ادامه دارد: «پیکر ۳۹ نفر از کارگران به خارج از معدن منتقل شده و خبر پایان عملیات جستوجو در معدن که در برخی از رسانهها مطرح شده است، به هیچ وجه درست نیست. ما تا پیکر آخرین کارگر را خارج نکنیم و همچنین تا زمانی که ایمنسازی صورت نگیرد، عملیات ادامه خواهد داشت.»
محمدعلی آخوندی، به ایلنا گفت: «تیمهای امدادرسانی از هر دو جناح، هم قسمت پایین و هم قسمت بالای کارگاه اصلی مشغول زغالبرداری هستند، اما چون حجم زغال زیاد است کار به کندی انجام میشود.» بر اساس اعلام او، پیکر 10 کارگر همچنان در معدن است و تمام معدنکارانی که گرفتارند جزو فوتشدهها به شمار میروند. بنابراین در این حادثه، تاکنون 49 نفر جانشان را از دست دادهاند.
پیکر کارگران معدن، در حال خاکسپاری است. روز دوشنبه 4 نفرشان که اهل استان گلستانند، در مینودشت و آزادشهر تشییع شدند. از میان کارگران جانباخته، هفت نفرشان اهل این استان بودند. با توجه به عمق حادثه رخ داده و پیامدهای روانی برای خانواده جانباختگان و کارگران نجاتیافته، کمیته مداخله در بحران انجمن روانشناسی ایران، فراخوانی داده تا روانشناسانی که امکان ارائه خدمات داوطلبانه به صورت حضوری و آنلاین به افراد آسیبدیده در این حادثه دارند، بهویژه روانشناسان ساکن در شهرهای نزدیک به محل معدن، نسبت به تکمیل فرمی که در سایتشان قرار گرفته اقدام کنند.
براساس گزارشهای منتشرشده، مصطفی فشانجردی، سیدابراهیم حسینی کاشیدار، رضا خبری، احمد مختاری، امیرعلی خسروی، حسن ریواد، مجتبی جبله، حسن توکلی، اصغر فاطمی، محمدجواد قاسمی، ولیالله اسماعیلی، علی نادریان، جواد باعثی، عباس بهمدی، جواد صحراگرد، احمد آموزگارسراب، حمید آموزگارسراب، مجید حسینزاده هاشمی، حسین تقی شورک تویکالاو، محمد سنجری، محسن سرگزی، محمود کوهی، محمد مرادی، غلامرضا رمضانی، جواد طوسی، حسن مصطفویثانی، محمد سارانی، علی مهری، رمضانعلی داوری قلهزو، سیدمنصور حسینی، براتعلی غریب، حسن تیموری، قربان رفیعی قلهزو، حسین نوریخلیلآباد، احمد جغتایی، فرهاد پیرزاد، سیدعلی عرب، حسن پیرزاد، علیمحمد رجبیان، جواد بهمدی، ناصر علینیا، محمدجواد بهشتیزاده، محمد کیانی، محمود توکانلو، عباس همتآبادی، مصطفی حسنزاده، احسان دهشیبی، غلامرضا پروین و مهدی حسینائی، جانباختگان و مفقودان معدن هستند که به گفته مسئولان، امیدی به زنده بودن مفقودان نیست.
روز گذشته در پی تلاشهای تیمهای عملیات، پیکر یکی دیگر از کارگران زیرآوار معدن پیدا شد. از سوی دیگر، قناعت استاندار خراسان جنوبی هم اعلام کرده که مسئولان وعده دادهاند امدادرسانی برای بیرون آوردن پیکرها تا پایان سهشنبه تمام شود. از روز دوشنبه تیمهای تخصصی مشغول تخلیه گاز متان در تونلها هستند. غلظت گاز متان کم شده و از دو جهت، این تیمها در حال ورود به تونلها هستند تا بتوانند به بقیه کارگران دسترسی پیدا کنند.
براساس اعلام رئیس سازمان اورژانس کشور، این حادثه تاکنون 24 مصدوم داشته که 14 نفرشان به صورت سرپایی درمان شدهاند و هماکنون 10 نفرشان به بیمارستان شهید مصطفی خمینی واقع در طبس انتقال داده شدهاند. بررسی حوادث رخ داده در معدن نشان میدهد که در نیمه اول امسال، 12 حادثه معدن رخ داده که منجر به فوت 52 نفر از کارگران معدن شده است؛ این آمار با در نظر گرفتن 39 فوتشده حادثه اخیر است. آنطور که گزارش میشود، یکی از علل اصلی این حوادث، فقدان نظارت کافی بر فعالیت معادن و رعایت استانداردهای ایمنی از سوی کارفرمایان است.