| کد مطلب: ۳۱۹۹۳

مذاکرات رسمی امروز انجام می‌شود/نتانیاهو مهمان ترامپ

بر اساس گزارش رسانه‌های عبری، نخست‌وزیر اسرائیل در خصوص پرونده خاورمیانه، جنگ در غزه، تبادل اُسرا و موضوع ایران با ترامپ گفت‌وگو خواهد کرد. با توجه به نقش آمریکا در پایان دادن به جنگ در لبنان و تحرکات مجدد اسرائیل در آن کشور، احتمالاً این موضوع نیز در دستور کار خواهد بود.

مذاکرات رسمی امروز انجام می‌شود/نتانیاهو مهمان ترامپ

گروه خبر: نخست‌وزیر اسرائیل در سفری رسمی به آمریکا رفت و امروز دوشنبه با دونالد ترامپ دیدار خواهد کرد. او اولین رهبر یک کشور خارجی است که از زمان آغاز به کار دوباره ترامپ، راهی واشنگتن می‌شود. بنیامین نتانیاهو پیش از ورود به هواپیما در جمع خبرنگاران اهداف خود از این سفر را تشریح کرد. بر اساس گزارش رسانه‌های عبری، نخست‌وزیر اسرائیل در خصوص پرونده خاورمیانه، جنگ در غزه، تبادل اُسرا و موضوع ایران با ترامپ گفت‌وگو خواهد کرد. با توجه به نقش آمریکا در پایان دادن به جنگ در لبنان و تحرکات مجدد اسرائیل در آن کشور، احتمالاً این موضوع نیز در دستور کار خواهد بود.

 

سفر سرنوشت‌ساز

دیدار نتانیاهو با ترامپ اهمیت زیادی دارد. چراکه ناظران بر این باورند دولت اسرائیل با فشار ترامپ این جنگ را متوقف کرده و رئیس‌جمهور آمریکا نمی‌خواهد این درگیری ادامه پیدا کند. رسانه‌های عبری همچنین این موضوع را نیز افشا کردند که استیو ویتکاف فرستاده ترامپ در سفری که اخیراً به اسرائیل داشت به صراحت اعلام کرد ترامپ دنبال پایان دادن به جنگ در غزه است. 

این سفر از آن جهت برای نتانیاهو سرنوشت‌ساز است که می‌تواند آینده سیاسی او و دولت ائتلافی‌اش را مشخص کند. جریان راست افراطی در دولت او خواهان ادامه جنگ است و او را تهدید کردند که در صورت عدم حمله مجدد، دولت را سرنگون خواهند کرد. فشار آمریکایی‌ها نیز بر این مسئله استوار است که این جنگ را باید تمام کرد

. نتانیاهو در حال حاضر وسط این دوراهی ایستاده که یا باید روابط با آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین پشتیبان نظامی و سیاسی کشورش را دچار تنش کند یا پست نخست‌وزیری را از دست بدهد. به همین دلیل مهم است که در این دیدار چه خواهد شد. دور بعدی مذاکرات میان اسرائیل و حماس در دوحه، فردا ۴ فوریه آغاز می‌شود و از آن مهم‌تر اینکه با انجام مرحله دوم آتش‌بس که حماس متعهد شده اُسرای اسرائیلی را آزاد کند، ارتش اسرائیل نیز باید عقب‌نشینی را شروع کند.

خروج زمینی از غزه و تخریب تمام تاسیسات نظامی در عمل جنگ را پایان خواهد داد و باقی‌مانده عناصر راست افراطی در دولت ائتلافی نتانیاهو این پایان را قبول نخواهند کرد. باید دید که نتانیاهو چگونه می‌خواهد از این دوراهی عبور کند. 

 

وضعیت غزه

تصاویر منتشر شده از تبادل اُسرای اسرائیلی با اُسرای فلسطینی محبوس در زندان‌های اسرائیل در روزهای گذشته بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تصاویر نشان می‌دهد که نیروهای گردان‌های رزمی القسام حضور گسترده‌ای در غزه دارند و مانور روانی بر همین تصاویر که در اسرائیل نیز زیاد دیده می‌شود، نتانیاهو را بیش از پیش به چالش کشیده است. چراکه نابودی حماس یکی از اهداف اعلامی نخست‌وزیر رژیم اسرائیل بود.

قدرت‌نمایی نیروهای حماس در غزه با تجهیزات و خودروهای غنیمت‌گرفته از نیروهای اسرائیلی، سنخیتی با ادعا و اهداف نتانیاهو ندارد. این مسئله فشار افکار عمومی و رقبای سیاسی نتانیاهو برای کنار زدن او از قدرت را افزایش می‌دهد. در حال حاضر شبکه‌های اجتماعی پر از تصاویر زندانیان تکیده و شکسته فلسطینی محبوس در زندان‌های اسرائیل و اُسرای اسرائیلی است که رو به دوربین‌ها لبخند می‌زنند یا وحشتی در صورت آن‌ها در تصاویر وجود ندارد. این تصاویر نیز تبلیغات اسرائیل را به چالش می‌کشد. مسئله اداره غزه پس از پایان جنگ نیز موضوعی است که ناظران احتمال طرح آن در مذاکرات پیش روی ترامپ و نتانیاهو را می‌دهند. 

 

سرنوشت پیمان ابراهیم

مسئله اسرائیل و فلسطین در دولت اول ترامپ پررنگ بود و شاید بتوانیم اوج آن را طرح و اجرایی شدن پیمان ابراهیم بدانیم. فارن پالیسی در گزارشی راجع به این سفر نوشت:‌ «پایان جنگ در غزه به دلیل دیگری نیز برای ترامپ مهم است. او به دنبال احیای چشم‌انداز توافق عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل است. قیمت عربستان سعودی برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل از هفت اکتبر ۲۰۲۳، زمان آغاز جنگ غزه، به‌ویژه در رابطه با مسئله فلسطین به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. خواسته آن از اسرائیل مبنی بر متعهد شدن به افق سیاسی منجر به راه‌حل دودولتی ممکن است برای نتانیاهو بیش از حد باشد.» 

 

موضوع ایران

اگر نتانیاهو پیش از سفر به آمریکا اعلام نمی‌کرد که در این سفر در خصوص ایران نیز با رئیس‌جمهور ایالات متحده گفت‌وگو می‌کند، باز هم مشخص بود که مسئله ایران و اسرائیل سهم مهمی از مذاکرات را به خود اختصاص خواهد داد. از زمان آغاز جنگ در غزه تا ۵ آبان ۱۴۰۳ که اسرائیل اهدافی را در ایران بمباران کرد، سطح تنش میان دو کشور تا حد خطرناکی بالا رفت. ایران دو اقدام نظامی علیه این رژیم انجام داد، آن‌ها به کنسولگری ایران در دمشق حمله و اسماعیل هنیه را در تهران ترور کردند. ایران و اسرائیل تنها یک قدم با آغاز یک جنگ گسترده منطقه‌ای فاصله داشتند که با خویشتنداری تهران، زنجیره برخوردهای رفت و برگشتی میان دو طرف قطع شد. 

اما اسرائیل همچنان به تهدیدهای خود علیه تاسیسات هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد؛ موضوعی که با واکنش تمام مقامات سیاسی و نظامی ارشد کشور روبه‌رو شده است. در صورتی که اسرائیل یا آمریکا از این خط قرمز عبور کند، عواقبش برای منطقه وحشتناک خواهد بود. ترامپ تاکنون نشان نداده که علاقه‌ای به عبور از این خط قرمز دارد. اسرائیل بدون حمایت آمریکا نمی‌تواند دست به این اقدام بزند و بر این خواسته نیز اصرار دارد. احتمالاً این موضوع نیز میان دو طرف مورد بحث قرار خواهد گرفت.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین
آخرین اخبار