در مراسم روز زن با حضور رئیسجمهور تشریح شد: مطالبات زنان به روایت اصلاح طلبان
زنان در آیین نکوداشت و تجلیل از مقام زن علاوه بر تاکید بر مطالبات خود، از پاسخ به خواستههای زنان جامعه توسط دولت نوپای چهاردهم سخن گفتند.
روز گذشته آیین نکوداشت و تجلیل از مقام زن برگزار شد و مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران همراه با دخترش و زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده ریاستجمهوری، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، محمد اتابک، وزیر صمت، محسن حاجیمیرزایی، رئیس دفتر رئیسجمهور، فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، امینحسین رحیمی، وزیر دادگستری، غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، فاطمه راکعی، معاون زنان ستاد انتخاباتی پزشکیان، بهشید برخوردار، نماینده زرتشتیان در مجلس، سمیه رفیعی، نماینده تهران در مجلس، فاطمه محمدبیگی، نماینده قزوین و آبیک و... در این مراسم حضور پیدا کرد. زنان در این مراسم علاوه بر تاکید بر مطالبات خود، از پاسخ به خواستههای زنان جامعه توسط دولت نوپای چهاردهم سخن گفتند.
پیشرفت غیرقابل انکار زنان
فاطمه بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در این مراسم ابتدا گفت: «زنان نور امید هستند که روزنهای از امید در دلها میرویانند و روحهای خسته را آرامش میبخشند. فرصت نکوست برای قدردانی از تمام زنان شریف و مادر مادران ایران عزیز زنانی که نهتنها ستون خانواده هستند بلکه نیمی از سرمایههای فکری تخصصی و انسانی این مرز و بوم هستند. بیشک نقش زنان در پیشرفت و در عرصههای مختلف غیرقابل انکار است، زنان در توسعهیافتگی کمک میکنند، توسعهیافتگی که پایدار است و زنان و فرهنگ و محیطزیست را در کنار هم قرار میدهد و هیچیک را فدای دیگری نمیکند.»
او افزود: «تمام تلاش خود را میکنیم که با اجرای بند چهاردهم قانون اساسی حقوق همهجانبه افراد و زن و مرد را تامین کنیم و با استفاده از ظرفیت موجود در کشور تلاش کنیم تا امنیت قضایی عادلانه برای همه و تساوی امور در برابر قانون ایجاد شود. با تاکید بر اصل ۲۰ قانون اساسی که همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت از قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند اجرای اصل بیستویکم قانون اساسی را در اولویتهای خود به خصوص در برنامههای معاونت زنان ریاستجمهوری قرار دادهایم.»
بهروزآذر گفت: «خود را متعهد به اجرای بندهای پانزدهم و شانزدهم برنامه کلی هفتم میدانیم و از هیچ قدمی برای رفع موانع رشد و شکوفایی شما زنان ایرانی دریغ نخواهیم کرد. باور داریم به همت شما و خواست شما فرصتی نو برای ایران عزیز گشوده شده است؛ این فرصت به ما این امکان را داد که با شرایط خطیر کشور و دشواریهای زندگی مردم بهویژه زنان و دختران توجه ویژهتری شود. صدای همه مردم به ویژه اقشار مختلف زنان را بشنویم و خواستههای آنان را برای برخورداری از زندگی همراه با آرامش و رفاه درک کنیم.»
معاون پزشکیان افزود: «اکنون فرصتی فراهم شده تا با تمرکز ویژه بر نیازها و مطالبات زنان رویکردها و رویههای پیشین را مورد بازبینی قرار دهیم نقاط قوت را با استفاده از فرصتها تقویت کنیم و مواردی که کمتر کارآمد بودهاند را بهبود و اصلاح کنیم و امید به خلق آینده دوستداشتنی و مقبول و ممکن را برای عبور از تنگناها و بحرانهای پیش رو از مسیر گفتوگو و اجماعسازی دوچندان کنیم.»
دولت سونامی شکاف نسلی را درک کند
مرضیه آذرافزا، یکی از کنشگران مدنی در این مراسم با اشاره به اینکه حجاب را قبل از انقلاب برگزیدیم، گفت: «ما سبک زندگی را خودمان در اوج تجددخواهی بیریشه پهلوی خودمان انتخاب کردیم. به این نسل اعتماد کنیم و سفرهای پهن کنیم که آنها هم غذای خود را در سفره بگذارند و بتوانند مقایسه و انتخاب کنند. شاید بخشی حق با آنها باشد و ما انتخاب کنیم. این دولت باید پیشگام درک شرایط جامعه و واقعبینی باشد. ما از این دولت انتظار داریم که سونامی شکاف نسلی را درک کند که باعث کاهش تعلق اجتماعی در جامعه ما شده است. این در پیش روی جامعه ما هست و دولت باید برای آن چارهاندیشی کند.»
پاسخ به مطالبات زنان
فاطمه راکعی، معاون زنان ستاد انتخاباتی پزشکیان نیز تاکید کرد: «همه واقف هستیم که در همین چند ماهی که از عمر دولت شما میگذرد علیرغم تمامی مشکلات، به تعدادی از مطالبات زنان جامعه پاسخ دادید و آخرین آن ارجاع لایحه حجاب و عفاف به شورای عالی امنیت ملی است. البته این همه برای آنها چند ماهی که از دولت چهاردهم میگذرد از نظر ما کارنامهای درخشان است.
اینجانب به نمایندگی از ستاد بانوان شما در سراسر کشور تاکید میکنم؛ امروز مسئله زنان ایران، نه حجاب اجباری است، نه برهنگی. چراکه دهههاست زنان فرهیخته مسلمان به دلایل عدیده به اجباری بودن حجاب نه گفتهاند. برهنگی نیز با فرهنگ اصیل ایرانی و سنتهای فرهنگی ما از دیرباز هیچگونه تناسبی ندارد. در شگفتیم که چرا و با چه هدفی کسانی سالها بلکه دهههاست بر این طبل میکوبند؟ انگاری که مسئله باشکوه ایران همین یک مسئله است.»
او افزود: «خواسته مشخص زنان کشور امروز در تداوم تلاشهای چندین و چندسالهشان گسترش فضای مشارکت همگان برای همه فرزندان شایسته و توانمند ایران اعم از زن و مرد بدون هیچ نوع تبعیض قومیتی، جنسی و دینی و مذهبی برای خدمت به ایران است. زنان امروز کشور به عنوان نیمی از جمعیت پویا پرتلاش ایران با اتکا به تحصیلات عالی، تخصص، توان مدیریتی و انگیزههای بیکران زنانه و مادرانه برای ساختن آیندهای بهتر برای فرزندانشان با شور، شوق و امیدی وصفناپذیر آماده خدمت به ملت و کشور هستند.»
مصوبات اداری ظالمانه مصداق قانون نیست
سها قمریان، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه تهران نیز اینگونه صحبتهای خود را شروع کرد: «به نام خدای رنگینکمان. تجربه زیسته زنان در فضای دانشگاه سرشار از روایتهای تبعیض ناروا است.»
او از مشکلات دختران و زنان دانشجو گفت و با شفافیت روی سقف شیشهای زنان رنگ پاشید. او با اشاره به این که بگذارید از لحظه اول ورود به دانشگاه شروع کنیم، افزود: «پوشش دانشجویان دختر هر روز تحت بررسی نیروی حراست دانشگاه قرار میگیرد و این البته علاوه بر مواجهه با گشت ارشاد و توقیف خودروهای شخصی است. ممکن است دختری به واسطه لباسی که پوشیده نتواند وارد فضای دانشگاه شود و با او برخوردی شود که دانشگاه را به نقطه سیاه زندگی در تجربیات روزانهاش بدل کند. این دست تجربیات برای دانشجویان خوابگاهی بیشتر است.
محدودیت زمانی ورود و خروج خوابگاه از دیگر قوانین تبعیضآمیزی است که حضور اجتماعی یک دختر دانشجو را تحت تاثیر قرار میدهد. این محدودیتها به عنوان ابزار حمایتی از ما دختران عنوان میشوند. درحالیکه قوانین مبارزه با آزارهای جنسی و جنسیتی عموماً الکن و ناقص هستند و همین موارد هم زمانی که متهم کارمند، استاد یا مراجع مراکز آموزشی باشند در عمل به ضرر دانشجو تفسیر و استفاده میشوند. این محدودیتها در دسترسی به مدارج بالاتر تحصیلی هم وجود دارد. دانشجویان مرد هیچگاه به واسطه ازدواج یا فرزندآوری از ورود به مقاطع بالاتر محروم نمیشوند.»
قمریان تاکید کرد: «اما سقفهای شیشهای یعنی محدودیتهای غیرعلنی دانشجویان دختر را از ورود به مقاطع بالاتر محروم میکند. نتیجهاش را میتوانید در نسبت هیئت علمی زن نسبت به کل هیئت علمی ببینید. پایگاهی که برای رسیدن به آن باید از هفتخوان گذشت. اگر زنی بتواند از همه محدودیتهایی که برایش گذاشته شده عبور کند، تازه محدودیتهای گزینش عمومی است که از پوشش او در فضای مجازی تا جهتگیری سیاسی و... را شامل میشود.
آقای دکتر شما بگویید که آیا محدودیتهایی که گزینش بر سر دانشگاه، نظام اداری و کارشناسی کشور آورده است، امکان استفاده از متخصصان را فراهم میکند یا یک پیشنهاد مشخص است برای اینکه از ایران عزیزمان مهاجرت کنیم؟ ما نمیخواهیم ایران را ترک کنیم اما مجموعهای از سیاستهایی که در کشور شکل گرفته است این امر را برای بسیاری از دوستان ما ناگزیر کرده است. شما به جای آنکه آن سیاستها را محکوم کنید گاهاً دانشجویان و متخصصان را مقصر میشمارید.»
این عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه تهران با اشاره به پزشکیان گفت: «من بهعنوان یک شهروند زن ایرانی از شما میخواهم که در ارسال لوایح قانونی، انتصابات مقامات و ابلاغ قوانینی مثل همین به اصطلاح قوانین حجاب و عفاف، حق همه زنان و مردان این سرزمین را مدنظر داشته باشید. از هر گونه تبعیض و ستم که براساس قوانین و رویههای موجود بر شهروندان روا داشته میشود، جلوگیری کنید.
از شما میخواهم که لایحه منع خشونت علیه زنان را در مجلس پیگیری و بر تصویب آن پافشاری کنید. مهمترین جنبه قوانین عادلانه بودن آنهاست وگرنه مصوبات اداری ظالمانه مصداق قانون نیست که شهروندان آزاد به تبعیت از آن متعهد باشند. چهبسا زیرپا گذاشتن این قوانین ظالمانه به حق و عدالت نزدیکتر هم باشد. آقای پزشکیان از شما میخواهیم از حقوق همه شهروندان ایرانی دفاع کنید و در این امر بیدفاعان را بیش و پیش از بقیه مدنظر قرار دهید.
زنان آسیبپذیر را دریابید و از زنان سرپرست خانوار که سیاستهای اقتصادی آنها را به فقر بیشتر سوق داده تا زنان زندانی بهویژه زنان سیاسی. اگر باور دارید که روز انتقام مظلوم از ظالم، شدیدتر از روز ستم کردن ظالم بر مظلوم است، شما از تداوم این چرخ تبعیض و ناعدالتی جلوگیری کنید.»
منافع شخصی سد راه عدالت و انصاف
مسعود پزشکیان پس از گوش دادن به مطالبات زنان و یادداشت مواردی از آنها با تاکید بر اینکه از تعدی و تجاوز به حقوق انسانها باید جلوگیری شود، گفت: «وظیفه همه ما پیاده کردن حق و عدالت در جامعه است، پیامبران هم برای همین آمدهاند. در اجرای حق و عدالت زن و مرد و قومیت خاص هم نباید مطرح باشد.
اگر نسل جدید حرف حق میزند باید بپذیریم. اگر بتوانیم حق را به عنوان یک شاخص زندگی و گفتوگو در جامعه به رسمیت بشناسیم، آنگاه میتوانیم به حقوق همه افراد و قومیتها احترام بگذاریم. همه این اختلافات بهخاطر این است که منافع شخصی ما اجازه نمیدهد براساس عدالت و انصاف در جامعه رفتار کنیم.» او با بیان اینکه دغدغه همه ما باید حل مشکلات مردم باشد و وظیفه اصلی همه ما همین است، افزود: «در این زمینه زنان و مادران نقش اصلی و مهم را ایفا میکنند و اعتقاد قلبی دارم که هیچ مردی و هیچ قدرتی بدون حمایت و همراهی زنان توانمند موفق نبوده و به جایی نرسیده است.
حقوق انسانها را باید مستقل از رنگ و نژاد، جنس و مذهب و باور حفظ کرد و به آن احترام گذاشت. پیامبران آمدند که حقوق انسانها را به رسمیت بشناسند، وقتی کسی نخواهد حق را بپذیرد و به حقوق دیگران تجاوز یا بیاحترامی کند باید جلوی آن گرفته شود، این یک باور اعتقادی است و اصلاً ربطی به این ندارد که چه کسی هستی، مسیحی یا یهودی هستی یا اینکه ادعای مسلمانی میکنی، هر کس کار زشت کند مجازات خواهد شد و هر کس کار صالح و درستی کند پاداش میگیرد و به بهشت میرود.»
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه انسان صالح یعنی کسی که عالم، ماهر و توانمند است، بیان کرد: «علم و توانش را با باور و اعتقاد برای خدمت به مردم به استخدام درمیآورد. هر کسی اعم از زن یا مرد که کار خوبی انجام دهد و باور داشته باشد، به بهشت میرود و یک ذره هم به او ظلم نخواهد شد، اگر این باور را بپذیریم دیگر مشکلی پیش نخواهد آمد، اگر مشکلی پیش آمده در رفتار ما با جامعه، با گروهها و یا جنسیتها و یا اقوام و قومیتهای مختلف بوده است.
وظیفه همه ما این است که حق و عدالت را در جامعه پیاده کنیم. پیامبران آمدهاند تا حقوق انسانها را درست ببینند و براساس انصاف با همه برخورد کنند، فرقی هم نمیکند زن باشد یا مرد، لر، کُرد، ترک، عرب عجم یا هر کسی که میخواهد باشد تفاوتی در اجرای عدالت و انصاف ندارد، اگر به این موضوع باور و اعتقاد داشته باشیم، رفتار و نوع برخوردمان را در زندگی با همه افراد و انسانها در هر جایگاه و جنسیت و گروهی که باشند براساس همین مسیر تنظیم میکنیم.»
پزشکیان با اشاره به شکاف نسلی تاکید کرد: «بعضاً گفته میشود نسل امروز یک چیز میگوید اما نسل گذشته نظر دیگری دارد، این برای من اصلاً مفهوم نیست، نسل جدید اگر حق را میگوید حق با اوست، من نباید فقط خود را حق بدانم و باید خودم را با حق تطبیق بدهم.»
رئیسجمهور با بیان اینکه نباید شناعت و پستی یک گروهی باعث شود که شما پایتان را از عدالت آنطرفتر بگذارید، افزود: «همه مشکلات ما بهخاطر این است که یا این مفاهیم را باور نداریم، یا نمیفهمیم، یا مهارت اجرای آن را نداریم و یا اینکه منافع شخصی ما اجازه نمیدهد براساس انصاف با دیگران برخورد کنیم وگرنه دعوایی وجود ندارد. دغدغه همه ما باید حل مشکلات مردم بدون توجه به زبان، مذهب و جنسیت باشد. وظیفه ما حل مشکل مردم است، و زنان و مادران نقش اصلی را در این امر بازی میکنند. مادر است که باور و نگاه فرزند را شکل میدهد، دوست داشتن یا نداشتن او را شکل میدهد و اگر زنان ما بر این باور حرکت کنند آینده کشور صددرصد تضمین است.»
او تاکید کرد: «اگر من توانستم با فرزندانم اینجا باشم به خاطر همسرم بوده است. شما زنان بیش از ما مردان میتوانید نسل آینده را تربیت کنید، به این باور داشته باشید. آمادهایم در دولت در تمام زمینهها بستر را برای حضور این عزیزان، خواهرانمان، دخترانمان و زنانمان باز کنیم تا به ما کمک کنید. در دوران تحصیل ما در دانشگاه، دعوا سر این بود که چه کسی راهش و فکرش برای حل مشکلات بهتر است و ما بر سر این موضوع رقابت میکردیم، اصلاً دختران و پسران، باحجاب و بیحجاب در آن زمان تمام فکر و ذکرشان برای خدمت بود نه اینکه من چگونه میپوشم یا چگونه میگویم.
همه دعواها بر سر این بود که چگونه باید مشکل مردم را حل کنیم. متاسفانه امروز نگاه ما از ارزشها و خدمت به مردم برای حل مشکل و نجات ایران، به اینجا رسیده که تو چپ هستی یا راست یا لباست چگونه است.» پزشکیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیت احزاب سیاسی در کشور با بیان اینکه معتقدم هنوز حزب به معنای واقعی نداریم، گفت: «حزب یعنی اینکه یک گروهی بگوید وقتی به قدرت رسید در رابطه با سلامت، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، اقتصاد، بازار چه سیاستهایی دارد اما چنین چیزی حداقل من تا امروز در کشور ندیدهام و باید بستر آن را آماده کنیم که توسعه اجتماعی شکل بگیرد.
باید به گروههای اجتماعی فعال و سمنها احترام بگذاریم، جمع شدن و با هم بودن یعنی توسعه، اگر بتوانیم ۱۰ نفر در کنار هم به یک زبان و نگاه مشترک برسیم بهتر از این است که من تنها بخواهم کاری انجام دهم. برتر بودن به مرد بودن و یا زن بودن نیست، برتری با کسی است که باتقواتر و عالمتر باشد. به زبان مدیریتی تقوا به معنی حرکت بدون خطا است.
حرکت بدون خطا در اقتصاد یک معنی میدهد، در پزشکی معنی دیگری میدهد، در جامعهشناسی، فرهنگ، سیاست و آموزش نیز معنی متفاوتی دارد که این معانی قابل تعریف و تفاهم است؛ یعنی اگر هر کسی، زن یا مرد بدون خطا عمل کند، حق با اوست.» رئیسجمهور توسعه را احترام به فرهنگ دیگران دانسته و تاکید کرد: «با دعوا و تضاد مشکلی حل نمیشود، باور من این است که باید با همراهی و کمک هم مشکلات را حل کنیم، اگر دعوا کنیم مملکت ضرر میکند ما باید در سیاستگذاری بر اساس مستندات پیش برویم. اگر بتوانیم با هم گفتوگو کنیم و دعوا راه نیندازیم، میتوانیم مشکلات پیچیدهای را که با آنها درگیر هستیم حل کنیم.»
او با اشاره به انتصابات در دولت چهاردهم در راستای تحقق وفاق ملی، افزود: «انتخاب استاندار سنی در کردستان، استاندار بلوچ در سیستان و بلوچستان، استاندار عرب در خوزستان که همه متعلق به کشور ایران هستند در این دولت اتفاق افتاده است و مسئولیت داشتن یک زن توانمند در سنگینترین و پرحجمترین وزارتخانه در این دولت همه با همراهی مقام معظم رهبری بوده است و اگر این همراهی وجود نداشت امکانپذیر نبود.
امروز در بسیاری از مدیریتها، معاونتها، استانداریها و فرمانداریها، خانمها و خواهران مسئولیت میپذیرند. به تدریج تلاش میکنیم که خانمها در عرصههای مدیریتی به کار گمارده شوند البته در این مسیر سعی ما بر این است که از افراد توانمند و باتجربه استفاده کنیم و معتقدیم حضور زنان باتجربه برای آینده کشور موثرتر از برخی مردان است که توان و تجربه لازم را ندارند.»
پزشکیان با تاکید دوباره بر توانمندی و ظرفیتهای بالای زنان و مادران در عرصههای مختلف مدیریتی و اجتماعی، گفت: «ما در دولت بسترها را برای حضور و فعالیت بیشتر زنان آماده میکنیم انشاالله شما با قدرت باشید و قدر خودتان را بیشتر بدانید.»
قالیباف: دشمن به دنبال پاشنه آشیل کردن موضوع زنان است
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز به مناسب ولادت حضرت فاطمه و گرامیداشت مقام زن اعضای فراکسیون زنان و خانواده مجلس دیدار و گفتوگو کرد. او در این نشست تاکید: «یکی از تحولات کمی و کیفی در همه ابعاد انقلاب اسلامی برای زنان رخ داد. امروز دشمنان تلاش میکنند موضوع زنان که نقطه قوت انقلاب اسلامی است را به پاشنه آشیل جمهوری اسلامی تبدیل کنند و از این جهت مقابله با تلاش دشمن باید اولویت نمایندگان مجلس باشد.
هر کمکی در حوزه موضوعات مرتبط با بانوان نیاز باشد را انجام میدهم؛ سزاوار نیست ضدانقلاب بر این بستر سوار شود، درحالیکه جمهوری اسلامی در مقایسه با دیگر کشورها در حوزه زنان و توجه به بانوان قوی بوده است.» او با اشاره به اینکه امام(ره) معتقد بود پیروزی انقلاب اسلامی مدیون زنان است، گفت: «شک نکنید تداوم انقلاب نیازمند عواملی است که آن را به پیروزی رساند و تداوم و پیشرفت آن نیز در گروی همان عوامل است.
با همه باور خود میگویم اگر هر 14 نفر شما که یک فراکسیون هستید، همدل و همجهت باشید میتوانید در بسیاری از امور مثمر و مؤثر واقع شوید و در کل مجلس نیز مؤثر باشید.» رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به اهمیت خانواده در قانون اساسی و لزوم توجه به این بنیان در قانونگذاری، تأکید کرد: «فراکسیون زنان و خانواده مجلس باید همین مسئله یعنی مبنا بودن خانواده در قانونگذاری را دستور کار خود قرار داده و موضوعات را بر این اساس دنبال کند.»