محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به هممیهن:
قانون حجاب و عفاف را ابلاغ میکنم
«سوپرانقلابی»ها اصطلاحی است که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در انتخابات از آن استفاده کرد؛ آنهم برای کسانی که سعی داشتند او را در رسیدن به ریاست ناکام بگذارند.
«سوپرانقلابی»ها اصطلاحی است که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در انتخابات از آن استفاده کرد؛ آنهم برای کسانی که سعی داشتند او را در رسیدن به ریاست ناکام بگذارند. او روز گذشته پس از چهارسالونیم ریاست در مجلس بالاخره روبهروی اصحاب رسانه خارجی و داخلی نشست و به سوالات آنها درباره حجاب، سوپرانقلابیها، مسکن، ناترازیهای انرژی، خودرو، گرانی و تورم، مذاکرات و برجام، تحریمها، مذاکرات و روابط ایران و کشورهای همسایه و بحرانهای منطقهای و بینالمللی پاسخ داد.
نگرانی از سوپرانقلابیها ندارم
قالیباف در پاسخ به سوال خبرنگار هممیهن درباره کنترل سوپرانقلابیها در مجلس گفت: «این نگاه را قبول ندارم چراکه مجلس جای نگاههای متفاوت، نظرات مختلف و سلیقههای گوناگون بوده و تضارب آرا و افکار دارد و زیبایی مجلس به این است، اگر همه با هم یک حرف بزنیم خودمان خسته خواهیم شد. هر چقدر مباحث مختلف، محکمتر و جدیتر مطرح شود کار پختهتر خواهد شد. هیچ نگرانی در این رابطه وجود ندارد و امروز هم در مجلس شاهد بودید. سلیقههای سیاسی مختلفی در مجلس وجود دارد و نهتنها در این زمینه احساس نگرانی و مشکل نمیکنم بلکه این را زنده بودن و پویایی مجلس میدانم.»
رئیس مجلس افزود: «معتقدم که عقلانیت انقلابی مجلس دوازدهم بالاتر از مجلس یازدهم است. چون 100 نماینده فعال و موثر از مجلس یازدهم به مجلس دوازدهم راه پیدا کردند. تجربه نمایندگان ادوار هم به این مجلس اضافه شده است. بنابراین امروز مجلس مسلطتر، باکیفیتتر و فعالتر است، لذا هیچ احساس نگرانی وجود ندارد.»
او در پاسخ به این سوال که شما میتوانید تعهدات خود نسبت به مصوبات جلسات سران قوا را با وجود تندروها عملیاتی کنید؟ گفت: «جلسه سران نیز براساس قانون اساسی تشکیل شده است، هماهنگی میان قوا از وظایف رهبری انقلاب است. حتی جلسات گاهی براساس درخواست سران قوا در بیت رهبری معظم تشکیل میشود و اگر سران در موضوعی به جمعبندی برسند و نیاز به اذن رهبری باشد، حضرت آقا اعتماد دارند و همکاری میکنند. بسیاری از مشکلات بهزمینمانده سرعت گرفته و کار انجام میشود اما همه به این موضوع متعهدیم که باید در مسیر قانون حرکت کنیم حتی اگر برای شرایط خاص و تحریم لازم باشد در جلسه سران تصمیمی بگیریم که قانونی متوقف شود، برای مدت یک سال است و باید برای ادامه آن در مجلس به صورت قانون دربیاید. لذا تاکید میکنم چنین احساسی نداشته و این هماهنگی میان دولت و مجلس بوده و امیدواریم در سایر موضوعات هم به این صورت باشد. مجلس و دولت هر کدام وظایفی دارند. حتماً در جایی که باید از نظارت استفاده و مسائل و مشکلاتی را پیگیری کنیم بدون هیچ تعارفی انجام میشود اما باید بدانیم که ذینفع نهایی این رفت و برگشتها مردم هستند ما باید در این رفت و برگشتها مشکل مردم را حل کنیم. در جلسه معارفه رئیس قوه قضائیه گفتم تا زمانی که همدلی و همافزایی داشته باشیم اما ذینفع نهایی مردم نباشند آن همدلی و همکاری فایده ندارد.»
قانون حجاب را ابلاغ میکنم
شنیدهها حاکی از آن بود که قالیباف و مسعود پزشکیان، رئیسجمهور بر سر ابلاغ نکردن قانون «حجاب و عفاف» توافق کردهاند اما مرتضی آقاتهرانی، نماینده تهران اعلام کرد که 16 آذر رئیس مجلس این قانون را ابلاغ خواهد کرد. قالیباف در پاسخ به این سوال که آیا قانون حجاب و عفاف را ابلاغ میکنید؟ گفت: «به آقای آقاتهرانی هم گفتم که زمان ابلاغ قانون عفاف و حجاب ۱۶ آذرماه نیست بلکه ۲۳ آذرماه است، زیرا برای ابلاغ قانون سه ماه فرصت وجود دارد، اگر ۱۶ آذر ابلاغ نشد نگویید که قانون ابلاغ نشده است. آقاتهرانی هم گفتند که این خبر را اصلاح خواهند کرد.»
او تاکید کرد: «این قانون را ابلاغ میکنیم چون قانون است. بحثهایی وجود داشت که بنا شد به ملاحظات امنیتی و سالگرد 1401 این مسئله رعایت شود. این سه ماه فرصت هم برای ایجاد دستورالعمل اجرای قانون بود.»
قالیباف افزود: «حجاب دیده شود که شامل ابعاد شرعی، دینی، سیاسی، فرهنگی، حقوقی، فلسفی و هویتی و یک موضوع پیچیده اجتماعی است که باید به همه آنها به صورت جامع توجه کرد و نباید به آن نگاه صرفاً سلبی داشت لذا مجلس به بُعد ایجابی آن نیز توجه کرد.»
او با اشاره به گزارش مجلس در خصوص حادثه سال 1401، بیان کرد: «در جریان این گزارش، از 32 دستگاه به عنوان مسئول توجه به ابعاد مختلف حجاب نام برده شد تا آن را پوشش دهند. بخشی از آن نیز اقدامات سلبی بوده که جزء وظایف نیروی انتظامی و تنها این نیرو به مأموریت خود عمل کرده که گاهی هم اشکالاتی داشت و از آنجایی که زمانی فرمانده نیروی انتظامی بودم میگویم وقوع چنین اشکالاتی در همه دنیا طبیعی است.»
نتانیاهو رجزخوانی نکند، وعده صادق 3 پابرجاست
رئیس مجلس با ابراز خرسندی از برقراری آتشبس در لبنان و استقبال از این رخداد، گفت: «در لبنان آرامش برقرار شده و امیدواریم در غزه هم برقرار شود؛ اما اینکه نتانیاهوی جنایتکار متمرکز بر ایران است، حرف گزافی است. با شهادت سیدحسن نصرالله، جنایت پیجرها و سایر جنایات، همه تصور کردند حزبالله تضعیف شده است. اما پس از سفرم به بیروت دیدم که مردم هنوز صبر، شجاعت، درایت و خلاقیت دارند. من حزبالله را زنده دیدم و شاید آن روز کسی این را باور نمیکرد. در ژنو هم گفتم که حزبالله زندهتر از همیشه است و شما دیدید و نتانیاهوی کثیف هم میداند بهرغم اینکه با ۷ لشکر به جنوب لبنان آمد، هرگز نتوانست آن را تصرف کند. پس رجزخوانی نکند. آنها شکستخوردهاند. حزبالله تا همین دیشب تلآویو را هدف قرار داده بود. این قدرت اسلام است و ما حتماً عملیات «وعده صادق ۳» را در پیش داریم و این تصمیم ما است؛ البته زمانبندی آن نیز جزئی از عملیات است که در زمان خودش صورت میگیرد.»
آدرس دقیق خاستگاه تورم
قالیباف درباره حوزه گرانی و تورم، تاکید کرد: «برای مبارزه با تورم به فروشگاهها و مغازهها و سراغ کاسبها میرویم اما این قشر، باعث و بانی تورم نیستند و راهکار حل گرانی و تورم نیز دنبال کردن و تنبیه کردن آنها نیست؛ البته منکر این نیستم که ممکن است بخشی از آنها گرانفروشی کنند اما این افراد ریشه گرانی و تورم نیستند. ریشه گرانی و تورم میرداماد، پاستور و بهارستان که بانک مرکزی، دولت و مجلساند، هستند.»
اگر جای ظریف بودم
قالیباف با بیان اینکه وفاقی که با رای نیاوردن یک فوریت یک لایحه بهم بخورد همان نباشد بهتر است، گفت: «سلایق سیاسی نظیر اینکه برخی طرفدار دولت باشند و برخی مخالف آن امریست که همه باید آن را بپذیریم، به هر حال ما دو گرایش در کشور داشته و سلیقههایی داریم. حتی برخی اوقات در همین برنامه هفتم هم اساس کار را قبول داریم اما روشهایمان متفاوت است. وقتی دم از همکاری و تعامل میزنیم نباید خلاف قوانین عمل کنیم. شخصاً به فوریت لایحه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس رای ندادم و لایحه به صورت عادی به کمیسیون ارجاع شد تا مورد بررسی قرار گیرد. به نظر شما ما کار خلاف قوانین را باید مورد تمجید قرار دهیم؟ بر اساس قانون جاری کنونی کاملاً روشن است که حضور آقای ظریف در دولت خلاف قانون است. بنده اگر جای آقای ظریف بودم با ظرافت به آقای پزشکیان میگفتم اجازه دهد که چند صباحی در دولت نباشم و در صورت تعیین تکلیف و قانونی شدن این لایحه به دولت برگردم. نباید مباحث اینگونه مطرح شود که چون ما به این لایحه رای ندادیم پس وفاق را به هم زدهایم. اگر شرایط بدین نحو باشد باید بگویم که اصلاً نمیتوانیم کار کنیم.»
افزایش بنزین و قاچاق سوخت
رئیس مجلس درباره افزایش احتمالی قیمت بنزین نیز تاکید کرد: «طبق تصمیم دولت و مجلس بنا نیست تصمیمات شوکآور به مردم و جامعه تحمیل شود. 52 درصد خانوارها از بنزین استفاده میکنند اما ۴۸ درصد خانوارها خودرو ندارند که بنزین به آنها تعلق بگیرد. نابرابری دردناکتر از ناترازی بوده و ظلمی مضاعف است.»
قالیباف درباره ناترازی انرژی صحبت کرده بود که برخی آن را به علت تحریمهای آمریکا تحلیل کردند. او درباره اظهارنظرش گفت: «صحبت من جدید نبود و بارها در جلسات دولت و صحن اشاره کردم و انرژی دغدغه جدی رئیسجمهور هم است. به نظر شما با شوتی، دبه و وانت 25 تا 30 میلیون لیتر در روز قاچاق میشود؟ یا باید مسئله را انکار کنیم یا قبول کنیم مجلس و دولت این موضوع را انکار نمیکنند.»
او افزود: «امروز نیروگاهها در پیک مصرف 250 میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند و بیش از 5 میلیارد لیتر سوخت گازوئیل و مازوت در نیروگاهها باید ذخیره شود.»
تحریمها کاغذپاره نیست
رئیس مجلس درباره رفع تحریمها و تعامل با جامعه بینالمللی و از سرگیری مذاکرات و جلوگیری از جریان تندروها، گفت: «تحریم حتماً کاغذ پاره نیست و در اقتصاد تاثیر دارد اما هدررفت انرژی ارتباطی به تحریم و آمریکا ندارد و مشکل داخلی است و نباید همه مشکلات را گردن آمریکا بیاندازیم. همچنین قانون اقدام راهبردی علیه تحریمها مانع برجام نیست بلکه تصویب شد که تسهیلگری کرده و به برجام کمک کند و توافقات باید منجر به انتفاع اقتصادی واقعی شود نه صوری و از این قانون دفاع میکنیم. طرفدار حل موضوع هستیم و مانع نخواهیم شد؛ مگر با آمریکا به صورت مستقیم مذاکره نکردیم و برجام تصویب نشد، صداقت آمریکا کجا رفت؟ برجام را پاره کردند و ما در بحث هستهای هم همین اعتقاد را داریم و هرجا انتفاع اقتصادی برقرار باشد ورود میکنیم و معتقدم با رفع نقاط ضعف در چارچوب قانون مجلس اقدام خواهیم کرد و نگاه ما این است هر زمان انتفاع اقتصادی اتفاق بیفتد همراهی خواهیم کرد.»
فرق دارد رئیسجمهور آمریکا چه کسی باشد
قالیباف در پاسخ به این سوال که آیا مجلس شورای اسلامی قصد دارد قانونی را در زمینه روابط ایران و آمریکا تصویب کند، گفت: «قطعاً رئیسجمهور آمریکا با رقیبش برای ما فرق میکند چراکه رئیس این دولت شهید سلیمانی را به قتل رسانده است. اگر یک دهه گذشته ترکیبی که برای همکاران خود انتخاب کرده است را نگاه کنید، میبینید که در صحبتها و تصمیماتشان همواره خلاف ملت ایران حرکت کردهاند. البته که ما هماکنون هیچ قضاوتی نداریم و منتظریم ببینیم در عمل چه کاری انجام میدهند. امروز نتانیاهو در یک باتلاق فرو رفته است، لذا نباید رئیس دولت جدید آمریکا در باتلاقی که نتانیاهو در منطقه ایجاد کرده بیفتد.»