در همایش تأمین مالی تولید؛ از بنگاهداری به بنگاهسازی مطرح شد
تورم، خلق پول و چالشهای دیگر
همایش «تأمین مالی تولید؛ از بنگاهداری به بنگاهسازی» صبح روز گذشته با حضور رئیس مجلس، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و جمعی از مدیرانعامل بانکهای دولتی و خصوصی آغاز به کار کرد.
همایش «تأمین مالی تولید؛ از بنگاهداری به بنگاهسازی» صبح روز گذشته با حضور رئیس مجلس، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و جمعی از مدیرانعامل بانکهای دولتی و خصوصی آغاز به کار کرد. در این همایش شخصیتهای علمی، اساتید، صاحبنظران، فعالان اقتصادی و پولی و بانکی کشور، پژوهشگران، دانشجویان و علاقهمندان به بررسی آسیبهای بنگاهداری در نظام بانکی کشور و چگونگی تقویت روند بنگاهسازی توسط شبکه بانکی خواهند پرداخت.
قالیباف: باید اقتدار را به بانک مرکزی برگردانیم
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس با تبریک سالروز آزادسازی سوسنگرد در دوران دفاع مقدس گفت: همه ما در کشور باید ثروت جدید خلق کنیم و مراقب باشیم خلق ثروت سبب پیشرفت، عدالت و تولید شود و باید مشخص کنیم که جهت آن کجاست و از تکتک مردم تا همه مسئولان این موضوع را در نظر بگیرند. نظام بانکی کشور بخشی از اقتصاد کلان کشور است و امروز بانکهای کشور ۹۲ درصد در سرمایهگذاریها نقش دارند. البته اگر سرمایهگذاری خارجی هم حل شود و به گذشته برگردد، سهم سرمایهگذاری خارجی ۶ تا ۷ درصد است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید اقتدار را به بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار از مدیریت تا بخشهای مختلف برگردانیم، تصریح کرد: امروز در بسیاری از موضوعات بانک مرکزی نمیتواند ادعا کند که مسئول نیست. لذا به تعبیری باید امروز در حوزه سیاستهای پولی برای بانک، بازار و برای عموم مردم حرف بانک مرکزی دارای اعتبار باشد تا بتوانیم در بخشهای مختلف گام برداریم.
قالیباف با اشاره به حجم ارزی که از کشور خارج میشود، تاکید کرد: درد اینجاست که پول و شرکتهای مشاوره و ساختوساز و نیروی انسانی با پول ما در جاهای دیگر میروند. باید کاری کنیم که این افراد از کشور خارج نشوند و افرادی که به دلیل بیاعتمادی، پول را تبدیل به دارایی ثابت و ارز و طلا کرده، آن را با اعتمادسازی آزاد کنند. با این بورس نمیتوان سبب اعتماد مردم شد و باید بازار سرمایه را درست کرد که بانکها میتوانند این کار را انجام دهند.
وی ادامه داد: در قانون برنامه هفتم آمده که باید این بنگاهها واگذار شود. اولین سوال این است که به چه کسی واگذار کنیم؟ چراکه وقتی به اوج بحثهای سیاسی میرسیم، بنگاه واگذارشده ۳۰ سال قبل را نبش قبر میکنیم تا ببینیم ۳۰ سال قبل چه اتفاقی افتاده است، اما وقتی تب سیاسی پایین میآید، فراموش میکنیم که چیزی وجود داشته یا نداشته است. ما خودمان تصمیم گرفتیم و گفتیم که بخشی از هفتتپه متعلق به این بانک و بخشی دیگر از آن متعلق به بانک دیگری است. اکنون هم بانکها نمیدانند که باید چه کار کنند. اگر میتوانند در آن سرمایهگذاری کنند، شروع کنند اما اگر نمیتوانند سرمایهگذاری کنند، تکلیف را روشن کنیم.
قالیباف با اشاره به جلسه سه هفته قبل سران قوا که در مورد شجاعت از مدیران برای فروش اموال مازاد اختصاص داشت، گفت: مثلاً میگوئیم که چه کسی به شما گفت که به این قیمت بفروشی یا به فردی که خریداری کرده بعد از سه سال گفته میشود باید آن چیزی را که خریداری کرده، پس دهد. این روش اعتماد را از مدیران میگیرد. البته ما از مسیر خصوصیسازی مطلع هستیم و حتماً شجاعت را به مدیران و اعتماد را به مردم و سرمایهگذاران بازمیگردانیم.
همتی: بنگاهداری بانکها پایان خواهد یافت
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد درباره موانع پیش روی تولید گفت: «تجربه سه دهه گذشته نشان میدهد متوسط رشد بیشتر از ۳ درصد نبوده است؛ شرایط نااطمینانی که در فضای اقتصادی حاکم میشود بر تولید هم اثر میگذارد. مجموعهای از مشکلات پیچیده را میتوان به راحتی حل کرد و برای آن چارهای میتوانیم داشته باشیم؛ قانون تامین مالی تولید و زیرساخت قانون خوبی بود که اواخر سال قبل تصویب شد؛ راهکارهای این قانون میتواند تحرکاتی در رشد اقتصادی بهوجود بیاورد.»
وی افزود: «تامین مالی تورمی راحت است و بانکها میتوانند از بانک مرکزی پول بگیرند و تامین مالی کنند، حجم دلاری نقدینگی ۱۴۰ میلیارد دلار شده و همه فکر میکنند نقدینگی نداریم درحالیکه جهشهای ارز موجب شده تا نتوانیم از دور باطل خارج شویم. افزایش درآمد ارزی ناشی از فروش نفت نداشتیم؛ اگر بخواهیم معطل شویم و منتظر افزایش ارز ناشی از نفت برای رشد اقتصادی شویم، عملاً کاری نمیشود انجام داد؛ باید سراغ روشهای دیگر سرمایهگذاری رفت؛ محیط کسب و کار باید اصلاح شود.»
وزیر اقتصاد ادامه داد: «امسال آخرین سالی است که بانکها بنگاهداری میکنند، سال آینده به صورت جدی به بانکها میگوییم باید تمام شود؛ باید دوره بنگاهداری بانکها تمام شود؛ برای بانکهای دولتی اینکار را میکنیم. برای خصوصیها هم بانک مرکزی باید فورس قانونی بگذارد و جلوی بنگاهداری را بگیرند و ظرف دو سال بنگاهداری جمع شود. بخشی از سرمایهگذاریها باید واگذار شود، وقتی از بنگاهداری خارج میشوند، با روشی که مشخص کردیم بانکها را از این معضل خارج میکنیم. این قابل حل است و حتماً حل خواهد شد.»
همتی تاکید کرد: «تبدیل بنگاهداری به بنگاهسازی مهمترین هدف ماست ولی وقتی پروژه تمام شد باید تحویل دهند و بروند سراغ پروژه دیگر؛ قبلاً اینطور بود ولی متاسفانه بانکها دیدند خوشمزه است و نیامدند پایین؛ ولی هدف ما این است که از بنگاهداری کنار بروند.»
فرزین: ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان پول جدید خلق میشود
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی بهعنوان یکی دیگر از سخنرانان افتتاحیه این همایش اظهار داشت: «۹۲ درصد تأمین مالی توسط بانکها، ۷ درصد بازار سرمایه و یک درصد هم توسط سایرین انجام میشود. سایر اعضای تأمین مالی به خوبی کارشان را انجام نمیدهند؛ سرمایهگذار خارجی هم مدت زیادی است که سهم خود را از دست داده است. آمدن زیر یک درصد نشان میدهد بار به روی دوش بقیه بخشها به خصوص نظام بانکی میآید.»
او ادامه داد: «امسال حدود ۱۵۰۰ همت قرار است پول جدید خلق کنیم و این در حالی است که جمع تسهیلات تکلیفی کشور ۱۱۰۰ همت میشود؛ در چنین شرایطی باید برای بخش خصوصی چه کاری انجام شود؟ مسئله بعدی غیرتخصصی بودن بانکها است. هماکنون بانکها همه کار انجام میدهند؛ اما هیچ جای دنیا اینگونه نیست که بانکها هم توسعهای، هم تخصصی و هم قرضالحسنه باشند.»
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به این موضوع که در برنامههای آتی ۷ دسته بانک تخصصی در نظر گرفتهایم تا هر بانک کار تخصصی خود را انجام دهد، گفت: «این موضوع در قانون برنامه دیده شده و در حال آماده کردن شرایط برای تخصصی شدن بانکها هستیم و این مسئله در دستور کار بانک مرکزی است.»
فرزین تاکید کرد: «قرار است بانک توسعهای توسط وزارت امور اقتصادی تاسیس شود که در این باره با همکاری وزارت اقتصاد در حال تاسیس بانک توسعهای هستیم. بانک توسعهای میتواند بنگاهداری داشته باشد. بانک تجاری بههیچوجه نباید بنگاهداری کند، بانک قرضالحسنه نیز همینطور، اما بانک توسعهای میتواند بنگاهداری کند.»