بنیانگذاری فرهنگستان علوم
در تابستان ۱۳۵۳، مجالس شورای ملی و سنا، تاسیس فرهنگستان علوم ایران را ذیل بنیاد شاهنشاهی فرهنگستانهای ایران به تصویب رساندند.
در تابستان 1353، مجالس شورای ملی و سنا، تاسیس فرهنگستان علوم ایران را ذیل بنیاد شاهنشاهی فرهنگستانهای ایران به تصویب رساندند. با وقوع انقلاب اما این فرهنگستان تعطیل شد تا اینکه در 15 دیماه 1366 شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاسیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران را به تصویب رساند.
فرهنگستان علوم موسسهای است با شخصیت حقوقی مستقل که به نهاد ریاستجمهوری وابسته است. در ابتدا 15 نفر از ممتازترین دانشمندان رشتههای مختلف کشور بهعنوان عضو پیوسته فرهنگستان علوم انتخاب شدند.
فرهنگستان فعالیت خود را در سال 1369 بهطور رسمی آغاز کرد. علی شریعتمداری، اولین رئیس فرهنگستان بود که تا سال 1377 ریاست فرهنگستان را بهعهده داشت.
پس از پایان مدیریت او، مجمع عمومی فرهنگستان رضا داوریاردکانی را بهعنوان رئیس فرهنگستان انتخاب و به رئیسجمهور وقت، سیدمحمد خاتمی پیشنهاد کرد.
خاتمی نیز داوریاردکانی را به سمت رئیس فرهنگستان علوم منصوب کرد. فرهنگستان شامل شش گروه علمی علوم اسلامی، علوم انسانی، علوم پایه، دامپزشکی، علوم کشاورزی و علوم مهندسی میشود و در حال حاضر 48 عضو پیوسته، 4 عضو افتخاری و 105 عضو وابسته دارد.