| کد مطلب: ۱۸۷۴۰
توسعه، قربانی بزرگ مناسبات

در نشست رویداد «جایزه عالی‌نسب» عنوان شد

توسعه، قربانی بزرگ مناسبات

شرایط بسیار خاصی را در ایران در حال تجربه هستیم و نگرانی‌ها درباره روندهای واگرایانه و قهقراآمیز در همه عرصه‌‌های حیات جمعی ما بیداد می‌کند، به‌طور همزمان شاهد این هستیم که به‌طور غیرمتعارفی به‌جای برانگیختن عزم، اراده و انگیزه برای برطرف کردن این گرفتاری‌ها، متاسفانه آگاهانه و غیرآگاهانه عناصر انگیزه‌کُش فعال است. از این رو طبیعتاً به اعتبار فلسفه وجودی مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد مبنی بر اینکه ایران و توسعه آن باید در مرکز توجه قرار داشته باشد، این پرسش در مؤسسه مطرح بود که ما به سهم خود در این زمینه چه اقدامی انجام می‌دهیم.

فرشاد مومنی، رئیس مؤسسه دین و اقتصاد، در نشست رویداد «جایزه عالی‌نسب» اظهار داشت: تصور ما این بود که با مطرح کردن جایزه عالی‌نسب به سهم خودمان و مقدورات به طور همزمان چند موضوع را دنبال می‌کنیم، مسئله نخست این است که در بستر مناسبات رانتی قربانی بزرگ توسعه است. اگر به اسناد برنامه‌های توسعه کشور که نگاه کنیم می‌بینیم که هر نسبتی را می‌توان به این اسناد داد به‌جز اینکه ارتباطی به ماجرای توسعه کشور داشته باشند.

مومنی گفت: مگر می‌شود در جامعه‌ای مسئله توسعه را حذف کنیم که این حذف هم به اعتبار ذی‌نفعان رانتی شکل و شمایل پرتنوعی به خود گرفته و پس از این حذف، احتمال بهبود وضعیت را داشته باشیم. مأموریت اصلی جایزه عالی‌نسب این است که دوباره وجود گرامی به نام «ایران» را به همه یادآوری کند. چراکه در بستر مناسبات رانتی همه به دنبال منافع شخصی در حرکت هستند و فراموش می‌کنند که منافع شخصی پایدار فقط در صورتی شکل می‌گیرد که ایرانی باقی‌مانده باشد که حالش خوب باشد و برای اینکه حال ایران خوب شود باید محور همه تلاش‌ها توسعه باشد.

این استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: بر این باور هستیم که برای پیشبرد ماجرای توسعه اول باید مسئله و دغدغه توسعه در حیطه اندیشه‌ای سامان پیدا کند، در شرایطی که با کمال تأسف مراکز اندیشه‌ای ما یکی از برترین ایام را از نظر تحمل کردن مداخله‌های ناروا و فشارهای غیرعادی تجربه می‌کند، به اهل علم و پژوهش در حیطه توسعه با تمرکز بر نیازهای معرفتی این مسئله در ایران یک انگیزه‌ای را از طریق رویداد جایزه عالی‌نسب ایجاد کنیم.

مومنی اظهار داشت: با مطرح کردن این جایزه به نام استاد فقید میرمصطفی عالی‌نسب می‌خواهیم بگوییم که جامعه ما اگر بخواهد هویت توسعه‌‌ای پیدا کند باید چهره‌های برجسته که در دوران‌های سخت‌تر از شرایط کنونی گام‌هایی بزرگ در ساحت‌های نظر و عمل و در مسیر توسعه کشور برداشته‌اند را به عنوان الگو معرفی کند. امیدواریم به همین بهانه به همان اندازه که دغدغه ایران و توسعه ایران مطرح می‌شود مسئله قدرشناسی عالمانه از خادمان توسعه موضوعیت پیدا کند.

وی گفت: اگر مروری بر خدماتی که عالی‌نسب در ساحت نظر و عمل برای ایران به اجرا رسانده داشته باشیم، از اینکه چنین خادمی تا این اندازه در غربت و گمنامی مانده شگفت‌انگیز می‌شوید. درحالی‌که در هر جای دنیا اگر فردی پیدا می‌شد که یک‌هزارم استاد فقید عالی‌نسب گام‌های بزرگی به سمت توسعه برداشته و حقوق بزرگی هم به گردن ایران و مردم ایران داشته واقعاً باید شگفت‌زده می‌شدیم که نامی از این افراد مطرح نیست.

مومنی همچنین درباره تامین مالی این رویداد گفت: طبیعتاً در این مسیر اولین کاری که کردیم این بود که برای تامین مالی هزینه‌های این رویداد به کارخانه عالی‌نسب مراجعه کردیم، یکی از افتخارات عالی‌نسب این است که جزو معدود بنگاه‌هایی است که پس از فوت بنیان‌گذار همچنان با بالندگی و رونق در حال فعالیت است، در حال حاضر مدیرعامل کارخانه سماورسازی عالی‌نسب برادرزاده استاد فقید عالی‌نسب است که وقتی این مسئله را با ایشان درمیان گذاشتیم از این موضوع استقبال فراتر از انتظار داشت.

وی با بیان اینکه یک هیئت داوری ١۵ نفره این رویداد را پشتیبانی می‌کند، گفت: هماهنگی‌ها با داوران انجام شده تا از نظر کیفیت و اعتبار نگرش‌های معطوف به اعتلای ایران نگرانی‌هایی وجود نداشته باشد. امیدواریم برگزاری این رویداد جنبش توسعه‌خواهی را دوباره در ایران زنده کند و پس از این روندهای قهقرایی که از سال ١٣٩٠به طور فاجعه‌آمیزی شروع شده بتوانیم بذر امید به این جامعه بپاشیم.

دیدگاه

ویژه اقتصاد
  • اخیراً واشنگتن‌پست فیلمی کوتاه منتشر کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده را در باشگاه گلف بین‌المللی…

  • زمزمه تعطیلی سایپا پس از انتشار خبر تعطیلی کارخانه‌های خودروسازی زیرمجموعه این گروه (شرکت مادر، پارس‌خودرو، سایپا…

  • هرچند رشد اقتصاد هنوز مثبت است اما ریزش این شاخص از ۳/۱ درصد در مرداد به ۱/۹ درصد در شهریور ۱۴۰۳ نشان‌دهنده افت…

آخرین اخبار