تجدیدارزیابی، شرایط بهتری را برای تصمیمگیری سرمایهگذاران فراهم میکند
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش مورخ 27 آذرماه سال جاری روزنامه هممیهن با عنوان «تیر آخر دولت برای نجات بورس؟» پاسخی ارسال کرده است که در ادامه میخوانید: مهمترین مزیت تجدیدارزیابی، بروزرسانی و نزدیک شدن داراییهای غیرجاری شرکتها به واقعیت است و بازار سهام در صورت درنظرگرفتن سایر متغیرها و نیز ویژگی تجدید ارزیابیها میتواند از این فرصت استفاده کرده و شرایط بهتری را برای تصمیمگیری سرمایهگذاران فراهم کند.
چهار روش برای افزایش سرمایه وجود دارد؛ افزایش سرمایه از طریق سود انباشته، افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی و مطالبات حلشده، افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی داراییهای شرکت و افزایش سرمایه از طریق صرف سهام.
در این بین، روش افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی داراییهای شرکت، در اقتصاد تورمی و لزوم ارتقا نسبت به کفایت سرمایه، بسیار کاربردی و مورد توجه است؛ چراکه با افزایش تورم در یک کشور، قدرت و ارزش پول آن کشور، افت پیدا میکند. در نتیجه این امر، کالاها و خدمات با افزایش قیمت روبهرو میشوند که سبب میشود اطلاعات درباره آن کالا یا خدمات با گذشت زمان، ناقص شود و سرمایهگذار نتواند روی آن اطلاعات، حسابی باز کند. یکی از راهکارهایی که میتواند نقص این اطلاعات را برطرف کند، تجدید ارزیابی داراییها است.
در این روش، دارایی ثابت که قبلاً از ارزش و بهای خاصی برخوردار بوده است، دوباره تعیین ارزش میشود. بنابراین یک مابهالتفاوت قیمتی میان قیمت قبلی و قیمت تورمیافته وجود دارد که به نام «مازاد تجدید ارزیابی» شناخته میشود. بنابراین با قیمتگذاری جدید، داراییها میتواند چندین برابر قیمت اولیه ارزش داشته باشد.
امکان خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت، تقویت ظرفیت تامین مالی، اصلاح ساختار مالی، قابلیت مقایسه بهتر صورتهای مالی در دورههای مالی مختلف برای خود شرکت و در مقایسه با شرکتهای دیگر ازجمله مزایای تجدید ارزیابی است که میتوانند به نحوی تاثیرگذار بر عملکرد شرکتها باشند.
این موضوع در عین حال که یکی از ظرفیتعای مغفولمانده بازار سرمایه بوده است در عین حال یکی از خواستههای شرکتهای بزرگ و هلدینگها از وزیر اقتصاد در نشستهای مشترک آنها بود چراکه یکی از مشکلات فعلی در بازار سرمایه، گذشت زمان بسیار از تجدید ارزیابی بخش عمدهای از داراییهای شرکتها و استهلاک بسیار پایین براساس قیمت بهای تمامشده است. به همین علت سود اسمی شرکتها، بسیار بالا نشان داده میشود. صدور مجوز تجدید ارزیابی شرکتها به واقعی شدن هزینههای شرکتها و صرف سود برای توسعه کمک میکند و طبیعی است که مجموع این شرایط به بهبود وضعیت بازار سهام نیز کمک کند.
اما در خصوص تاثیر تجدید ارزیابی دارایی شرکتها بر روند معاملات بورس میتوان گفت که روند مثبت بازار تابع متغیرهای متعددی است و نمیتوان صرفاً عامل تجدید ارزیابی را عامل صعودی شدن بازار دانست، آنچه که بازار را به روند مثبت سوق میدهد پیشبینیپذیری آینده و ثبات متغیرهای اقتصادی است.