| کد مطلب: ۳۸۷۸

واکنش نهادهای نظامی و سیاسی ایران به اقدام پارلمان اروپا علیه سپاه

ستادکل نیروهای مسلح در بیانیه‌ای اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی را قویاً محکوم و نسبت به عواقب آن هشدار داد.

ستادکل نیروهای مسلح در بیانیه‌ای اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی را قویاً محکوم و نسبت به عواقب آن هشدار داد. در این بیانیه آمده است: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌عنوان نهاد و مجموعه مقتدر و مردمی که اگر مجاهدت‌های او در محور مقاومت به فرماندهی قهرمان منطقه‌ای و بین‌المللی مبارزه با تروریسم یعنی شهید حاج قاسم سلیمانی نبود، چه بسا دولت‌های اروپایی، امروز تحت سیطره و پرچم داعش بودند و سران آن به‌بردگی گرفته می‌شدند». ستاد کل نیروهای مسلح در این بیانیه با «محکومیت شدید این تصمیم نابخردانه که با ابتدایی‌ترین حقوق و قواعد بین‌المللی مغایرت آشکار دارد»، تاکید کرده است: «اقدام اخیر پارلمان اروپا، علاوه بر اینکه بدعتی در قواعد و مقررات بین‌المللی است، امنیت، آرامش و صلح منطقه‌ای و جهانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد که پارلمان اروپا بایستی مراقب عواقب آن باشد». این بیانیه خاطرنشان کرده است: «اگرچه براساس ماده 39 منشور ملل متحد، تعیین و شناسایی گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی با شورای امنیت است و اقدامات یکجانبه دولت‌های عضو براساس بند 7 ماده 2 منشور ملل متحد مردود، فاقد وجاهت بین‌المللی و غیرالزام‌آور است، اما این قبیل تصمیمات بدعت‌آمیز و غیرموجه که بیشتر با هدف تحت تاثیر قرار دادن دستگاه محاسباتی جمهوری اسلامی ایران طراحی و به‌اجرا گذاشته شده است، نخواهد توانست تمرکز تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی ایران را در پیگیری منافع ملی دچار اختلال کند». در پایان این بیانیه تاکید شده است: «نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به‌ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در صیانت از امنیت، منافع ملی و آرمان‌های بلند انقلاب اسلامی و مقابله مستمر با تروریست‌های دست‌پرورده آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی با اینگونه تلاش‌های بی‌حاصل هرگز عقب‌نشینی نخواهند کرد و در آینده نزدیک دولت‌های متخاصم نیز در خواهند یافت، این بار هم در محاسبات خود دچار خطا و اشتباه شده‌اند».

واکنش رئیسی و وزارت امور خارجه

سیدابراهیم رئیسی نیز در جلسه هیئت‌دولت به اقدام اخیر پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا و گسترش تحریم‌ها علیه کشورمان اشاره کرد و گفت: «این حرکت از روی استیصال و پس از تلاش‌های ناموفق خیابانی آنها برای ضربه به مردم ایران انجام شد تا بلکه به خیال خود بتوانند ملت ایران را متوقف کنند.» رئیس‌جمهور، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیروی رسمی و بخشی از سازمان نظامی کشور خواند و افزود: «این اقدام برخلاف قوانین بین‌الملل و منشور سازمان ملل است.» ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در توئیتی در واکنش به اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی نوشت:«رژیم آپارتاید اسرائیل بزرگترین هویت تروریستی سازمان‌یافته جهان، رژیم انگلیس بنیانگذار و رژیم آمریکا بزرگترین حامی آن است. علت خشم «کلوپ جهانی تروریست‌ها» از سپاه روشن است؛ «سپاه بزرگترین نهاد ضدتروریسم جهان» است.» وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ضمن محکومیت این اقدام، عواقب آن را متوجه کشورهای اروپایی دانسته و اعلام می‌نماید که تداوم این رویه اشتباه با پاسخ قاطع و محکم و پشیمان‌کننده روبه‌رو خواهد شد.

واکنش مجلس

جمعی از نمایندگان مجلس یازدهم نیز در واکنش به اقدام پارلمان اروپا، طرحی را تهیه و تدوین کرده‌اند. این طرح در قالب اصلاح قانون «اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌عنوان «سازمان تروریستی» توسط ایالات متحده آمریکا» مصوب 03/02/1398 تدوین شده و در آن آمده است: «ماده واحده - ماده زیر به‌عنوان ماده الحاقی به قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌عنوان سازمان تروریستی توسط ایالات متحده آمریکا مصوب 03/02/1398 افزوده می‌شود: کلیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که مبادرت به اعلام نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌عنوان سازمان تروریستی نمایند و کلیه نیروهای نظامی وابسته به کشورهای عضو اتحادیه و سازمان‌ها و نهادهای تحت اختیار این نیروها مشمول این قانون خواهند بود».

روایت رویترز از تصمیم اتحادیه اروپا

از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز به‌نقل از منابع دیپلمات در اتحادیه اروپا گزارش داد که این اتحادیه، به‌رغم تلاش برای اعمال بسته تحریمی جدید، فعلا قصد ندارد سپاه را در لیست «سازمان‌های تروریستی» قرار دهد. بنابراین گزارش، اتحادیه اروپا قصد دارد که دوشنبه هفته آینده (سوم بهمن)، بسته‌های تحریمی علیه ایران از جمله تحریم 37 مسئول را به دلیل آنچه که نقض حقوق بشر دانسته، تصویب کند. گفتنی است، پارلمان اروپا در جلسه روز پنجشنبه خود، قطعنامه‌‌ای درباره ایران با عنوان «پاسخ به اعتراضات و اعدام‌ها در ایران» را به تصویب رساند. متمم پیشنهادی مربوط به درج سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا که روز چهارشنبه پس از رای‌گیری به این قطعنامه اضافه شده بود نیز در قالب این قطعنامه به تصویب رسید. قطعنامه مذکور علاوه بر این شامل بندهای دیگری است که خواستار تحریم رئیس‌جمهور و دادستان کل ایران می‌باشد. در واکنش به این اقدام، حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه ایران در تماس تلفنی با جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «اقدام پارلمان اروپا در اتهام تروریستی خواندن این نهاد امنیت‌آفرین‌، به‌نوعی شلیک به پای خود اروپاست.»

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه تیتر یک
آخرین اخبار