صریح در تریبونها/بازخوانی زندگی و دیدگاههای سیاسی حسین سلامی، فرمانده کل سپاه
یک روز پیش از حمله اسرائیل به ایران در صداوسیما گفته بود: «برخورد آتی ما با صهیونیستها از جنس وعدههای صادق نیست، بسیار کوبندهتر، ویرانگرتر و مخربتر خواهد بود.»

ساعات اولیه جنگ اسرائیل و ایران بود که در یک عملیات غافلگیرانه تعدادی از فرماندهان نظامی و دانشمندان هستهای در کنار مردم غیرنظامی کشورمان شهید شدند؛ در میان اسامی این فرماندهان، نام حسین سلامی فرمانده کل سپاه نیز بهچشم میخورد؛ چهرهای از نسل اولیهای سپاه که صفر تاصد فعالیت اجراییش در همین ارگان و نهادهای وابسته به آن بوده است.
شخصیتی نظامی که در سالهای اخیر و پس از انتصابش بهعنوان فرمانده کل سپاه (از 2 اردیبهشتماه 1398) با سخنانش در خطونشان کشیدن برای اسرائیل و آمریکا، تبیین جنگ ترکیبی و جنگ روایتها بیشتر شناخته میشود؛ درباره زندگی و سخنان او در حوزه سیاسی در ادامه بهصورت مختصر اشاراتی خواهیم داشت.
دوران پیش از فرماندهی کل سپاه
انقلاب و دوران جنگ: وقتی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 پیروز شد، حسین سلامی جوانی 18 ساله بود و همان سال در دانشگاه علم و صنعت در رشته مکانیک پذیرفته شد. درباره فعالیت او در سالهای منتهی به انقلاب که در آن نوجوان بودهاست؛ اطلاعات خاصی وجود ندارد البته شایعاتی درباره فعالیتهای تندروانه در برخورد او با ضدانقلاب در سالهای ابتدای انقلاب، در ماههای ابتدایی او در سمت فرمانده کل سپاه در سال 1398 و چندی پس از حوادث آبانماه 98 مطرح شد که باتوجه به انتشار عکسی از آن رخدادها که عکس یکی از افراد حاضر در عکس به سلامی نسبت داده میشد؛ با مشخصشدن اشتباه در معرفی صاحب عکس آن شایعه نیز تکذیب شد.
سلامی در روستای وانشان گلپایگان به دنیا آمده بود و همانجا هم بزرگ شد و در سال منتهی به انقلاب به تهران آمد. با پیروزی انقلاب و در آن روزها که انقلاب فرهنگی آغاز شد؛ حسین جوان هم درس و دانشگاه را رها کرد با آغاز جنگ ایران و عراق به فاصله کمتر از دو ماه یعنی در آبانماه 1359 به سپاه پیوست و به جبهه جنگ با عراق رفت.
او مدتی را در لشکرهای 25 کربلا و 14 امام حسین که ازجمله لشکرهای رزمی پیاده نیروی زمینی سپاه بود، حضور داشت و پس از آن هم در سالهای پایانی جنگ نیز در قرارگاه دریایی نوح بهعنوان فرمانده عملیات در کنار دیگر اعضای نیروی دریایی سپاه به فعالیت مشغول بود.
پایان جنگ و ادامه تحصیل: با پایان جنگ عراق و ایران با وجود فاصلهای که او با درس و دانشگاه هم بهدلیل انقلاب فرهنگی، هم بهدلیل هشت سال جنگ و درگیری کشور داشت؛ باردیگر مشغول به تحصیل شد. او دوره دانشکده فرماندهی و ستاد (دافوس) را گذراند و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مدیریت دفاعی از دانشگاه آزاد اسلامی دریافت کرد؛ پس از آن هم بهعنوان استاد در دانشکده فرماندهی و ستاد سپاه به تدریس مشغول شد و همزمان هم درس را در دانشگاه علم و صنعت ادامه داد و در رشته پذیرفته شده در این دانشگاه نیز فارغالتحصیل شد. در سوابق علمی و تحصیلی او آمده است که او موسس و فرمانده دوره عالی جنگ دافوس از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶ بودهاست.
معاون عملیات ستاد مشترک سپاه: در پی فعالیتهای مذکور او در سال 1376 بهعنوان معاون عملیات ستاد مشترک سپاه منصوب شد و تا سال 1384 در این سمت حضور داشت. درباره فعالیتهای او در این دوران با توجه به اینکه اخبار درباره سپاهیان آن هم در بعد سیاسی بیشتر حول محور حوادث مهم آن سالها مانند اعتراضات کوی دانشگاه و برخوردها رقم میخورد؛ نام سلامی چندان مطرح نبود. ازجمله اینکه در نامه فرماندهان به سید محمد خاتمی، که آن روزها سرو صدای بسیار داشت؛ به نامه «کاسه صبرمان به پایان رسید» مشهور است؛ نام او در کنار سایر فرماندهان نیامده است.
او معمولاً اگر نامش در رسانهها میآمد درباره فعالیتهای سپاه در حوزه ارتقا و پیشرفت آفندی و پدافندی بود مثلا در 24 شهریورماه 1383 درباره رزمایش عاشورای 5 سخن گفت:«رزمایش عاشورای 5 میتواند یک سری از تصورات واقعی از قدرت ما در میان دشمنان بالفعل و بالقوه به وجود آورد».
فرمانده نیروی هوایی سپاه:در اول بهمنماه 1384 رهبری در حکمی حسین سلامی را بهعنوان فرمانده نیروی هوایی سپاه منصوب کرد. در این حکم آمده است:«سردار سرتیپ پاسدار حسین سلامی/بنا به پیشنهاد فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نظر به حسن سوابق، شما را به فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب میکنم.ارتقای توان رزم آن نیرو در چارچوب ماموریتهای مصوب و رعایت دقیق آییننامهها مورد انتظار است.»
در همه سالهای حضور او در این سمت، قاطبه سخنانش درباره پیشرفتها در حوزه کاریاش بوده است بوده است. مثلاً او در رزمایش تخصصی صاعقه در بهمن 1385 از آزمایش موفقیتآمیز سامانه فوق مدرن پدافند تور ام یک (TORM1) خبر داده و میگوید:« در امتداد تحقق دکترین دفاعی سپاه پاسداران بر مبنای استراتژی نظامی بازدارنده و دفاع اطمینانبخش و تهاجم تنبیهی علیه متجاوزان، نیروی هوایی سپاه با افزودن سیستمهای جدید موشکی به سامانه پدافندی خود در جهت تقویت بنیه دفاعی گام برمیدارد.»
یا مثلاً در مراسم تجلیل از پاسداران نمونه نیروی هوایی سپاه در روز پاسدار او با اشاره به قدرتمندی سپاه در عرصههای مختلف تاکید میکند: «در شرایط کنونی، هیچ کشوری در دنیا مستقلتر از ایران نیست، حتی آمریکا نیز هنوز یک کشور کاملاً مستقل نیست و به قدرتهای همطراز خود بسیار وابسته است.»
همچنین سلامی در ادامه توضیح قدرت نظامی ایران به جهانیان در حاشیه یادواره فرماندهان و140شهید شهرستان رودسر در آبانماه 1387 میگوید: «درموضوع موشکهای زمین به زمین، به قدرت فوقالعادهای دست پیدا کردهایم و قادریم اهداف مورد نظر را در هر حجمی و با هر میزانی که مورد نیاز است، در یک عملیات دفاعی مورد اصابت قرار دهیم.»
جانشین فرمانده کل سپاه: یکسال بعد سلامی در 12 مهرماه 1388 با حکم رهبری بهعنوان جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران منصوب شد. در حکماش آمده است:«سردار سرتیپ پاسدار حسین سلامی/به پیشنهاد فرمانده کل سپاه و نظر به حُسنسوابق خدمتی، جنابعالی را به سمت «جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» منصوب میکنم.
انتظار میرود، در ایفای این مسئولیت مهم، همه همّت و تلاش خود را در جهت ارتقای سطح آمادگیها در اجرای مأموریتهای محوله به سپاه با نظر فرمانده کل سپاه بهعمل آورید.» حضور سلامی در این سمت همزمان با موج اعتراضات به نتایج انتخابات ریاستجمهوری در سال 1388 بود. او از این زمان بیش از گذشته به مباحث سیاست داخلی وارد میشود و در جایگاه جانشین فرمانده کل سپاه به موضوعات درونمرزی نیز میپردازد.
مثلاً در 22 دیماه و چندی پس از تجمع 9 دیماه 1388 او در دومین یادواره سرداران و 266 شهید شهرستان رامسر بهعنوان جانشین فرمانده کل سپاه میگوید: «آنچه در 9 دیماه اتفاق افتاد، جوششی از یک حرکت الهی بود که چشمان تاریخ را خیره کرد. این حرکت شایسته و در شأن انقلاب اسلامی بود و تیری به سوی امیدهای واهی دشمنان روانه کرده است. این حرکت مردم ولایتمدار ایران اسلامی، نشانه شعور، آگاهی و هوشیاری آنان بود که اعلام کردند اسلام را از دست نخواهند داد و استقلال خود را به بیگانگان نمیفروشند و اجازه نمیدهند کسی به حریم امامشان اهانت کند.»
او همچنین در تاریخ 7 دیماه 91 در سالگرد نهم دی، درباره این روز میگوید:«9 دیماه نقطه آغاز بینالمللی کردن انقلاب اسلامی در چهره جدید و حادثهای بزرگ در تاریخ اسلام و انقلاب اسلامی بود. میتوان تاریخ انقلاب را در امتداد آن به ماقبل و مابعد آن تجزیه کرد. آنچه در فضای پس از انتخابات سال 88 اتفاق افتاد، دقیقاً الگوسازی راهبردی از حوادثی بود که قبل از آن توسط آمریکاییها در بخشهایی از عالم اتفاق افتاده بود.»
در سالهای بعد حضور او بهعنوان جانشین فرمانده کل سپاه با حادثه داخلی اعتراضات دیماه 1396 روبهرو میشود. همین هم موجب واکنشها به حضور و عملکردش در سطح بینالمللی شده و در روایت آنها اگر تا پیش از این از نظر سخنانش در حوزه نظامی سوژه این رسانهها بود از این پس ناماش بهعنوان فردی که در این نوع حوادث هم ناماش برده شد.
فرماندهی کل سپاه
دو سال بعد در یکم اردیبهشتماه ۱۳۹۸ سلامی از طرف رهبری از رده جانشینی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با یک درجه ارتقاء به رتبه سرلشکری به سمت فرماندهی کل سپاه پاسداران منصوب شد.
آبانماه 1398 و اسقاط هواپیمای اوکراینی: به فاصله چندماه از این حضور که او در اغلب سخنانش باردیگر بر محویریت پیشرفتهای نظامی و اقتدار ایران در این حوزه تاکید داشت؛ اعتراضات سراسری آبانماه 1398 رخ داد و او در پی این واقعه علاوه بر مسئولیتی که داشت، اظهارنظر سیاسی نیز انجام داد.
او با حضور در جمع مردم در آذرماه آن سال پس از این وقایع گفت: «آنچه در روزهای اخیر اتفاق افتاد حاصل همه شکست های بزرگی بود که دشمن در عرصههای مختلف ظرف 40 سال بهخصوص در هشت ماه گذشته از امت اسلام و ملت ایران دریافت کرده است. او نمیتوانست حادثه بسازد، اما منتظر ساختن یک حادثه بود تا از آن استفاده کند، دشمن حتی به پوشک بچه هم برای آزار مردم متوسل شد، بنزین فقط بهانه بود و او بهدنبال اذیت کردن ملت ایران بود»
پس از آن هم با اسقاط هواپیمای اوکراینی در ایران و اعتراضات به این اتفاق او در مجلس حاضر شد و گفت: «خدا گواه است خودمان منشأ این فرضیه شدیم که ممکن است موشک ما اصابت کرده باشد، اگر خودمان مبدأ شکلگیری این فرضیه نبودیم هیچ کس نمیتوانست متوجه قضیه شود.( جلسه 22 دی مجلس 1398)». در پی این اتفاقات تلاشهایی از سوی جمعی از ایرانیان مقیم سوئد برای قرار گرفتن نام سلامی در لیست تحریم اتحادیه اروپا صورت گرفت و اتحادیه اروپا در آوریل ۲۰۲۰ او را تحریم کرد.
اعتراضات 1401: درسالهای بعد او در جایگاه فرمانده کل سپاه پیگیر برنامهها، پیشرفتها و ارتقای کیفیت کار بود و معمولاً ناماش با فعالیت دفاعی و برونمرزی سپاه بیشتر شنیده میشد. تا اینکه در سال 1401 باریگر در پی اعتراضات خیابانی مردم اینبار به مرگ مهسا امینی نام او بهکرات در چارچوب سیاست داخلی کشور شنیده شد.
از حضورش در مجلس در این روزها و سخنرانیهای پیدرپی تا برنامهریزیها برای مقابله با اعترضات. سلامی با اشاره به حوادث آن روزها در همایش افتتاحیه دوره جدید فرماندهی و ستاد سپاه گفت: «دشمن همه گسل ها را فعال کرد و با همه ظرفیت ها و تجربیات خود به میدان آمد تهدیدات انقلاب اسلامی هویتی و حق و باطلی است و تا زمان غلبه حلشدنی نیست.
ما دائماً با دشمنی و فتنه روبرو هستیم و امکان دارد پس از ماجراهای اخیر موضوع دیگری ایجاد شود. دشمن در حوادث اخیر هرچه لشکر و یگان تربیت کرده بود با همه توان به میدان آورد، اما قاطعانه شکست خورد.» یا در اختتامیه بیستونهمین مسابقات سراسری قرآن کریم بسیج تصریح کرد: «دشمن با تصورات و رویایی شیطانی برای خاموشکردن انوار پرفروغ اسلام که از خورشید ولایت سر زده بود و صفحه زمین را منور کرده بود، برنامهها و توطئههای زیادی داشت. دشمن میخواست خیابانها و کوچههای ما را مملو از خشونت کند و در مقابل آرمانطلبی یک ملت و امت ایستادگی کند و این مکر دشمنان ما بود.»
وعده صادق: فارغ از این مواردی که اشاره شد در سایر بخشها او شهرتاش در قدرت کلام و بهرخکشیدن توانمندیهای کشور به جهانیان بهویژه آمریکا و اسرائیل تا همین روزهای پیش از حمله اسرائیل به ایران بوده است. در یکسال اخیر نام او با اجرای وعدههای صادق و مقابله با اسرائیل بیشتر به میان آمد.
چنانچه در مهرماه سال ۱۴۰۳ و در پی کشتهشدن سیدحسن نصرالله، ویدئویی از حسین سلامی منتشر شد که او به امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، فرمان آغاز عملیات «وعده صادق۲» را میدهد. او در واکنش به موشکهایی که به سوی اسرائیل پرتاپ شده بود، میگوید: «خیلی ماشاءالله داره» و یک روز پیش از حمله اسرائیل به ایران در صداوسیما گفته بود: «برخورد آتی ما با صهیونیستها از جنس وعدههای صادق نیست، بسیار کوبندهتر، ویرانگرتر و مخربتر خواهد بود.»