عقبنشینی نمیکنیم دنبال تنش نیستیم/روایت سه مقام سیاسی از مذاکرات هستهای
همزمان با در جریان بودن مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که با وساطت عمان برگزار میشود، این موضوع در مرکز توجه رسانهها و سیاستمداران قرار دارد. روز گذشته مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان در جریان دیداری که با فراکسیون مستقلین مجلس داشت، توضیحاتی درباره این مذاکرات ارائه داد.

همزمان با در جریان بودن مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که با وساطت عمان برگزار میشود، این موضوع در مرکز توجه رسانهها و سیاستمداران قرار دارد. روز گذشته مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان در جریان دیداری که با فراکسیون مستقلین مجلس داشت، توضیحاتی درباره این مذاکرات ارائه داد. علی لاریجانی، مشاور مقام رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز روز گذشته در جریان سخنرانیای که در دانشگاه بینالمللی اهل بیت داشت، دقایقی راجع به مسئله مذاکرات صحبت کرد. همچنین دیروز بخش دیگری از صحبتهای حسن روحانی، رئیسجمهور سابق کشورمان راجع به مذاکرات سعدآباد (۱۳۸۲) که در دیدار با اعضای شورای مرکزی مجمع ایثارگران مطرح شده بود، از سوی سایت دفتر او منتشر شد.
معیشت مردم را به مذاکره گره نزدیم
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا گفت: «این مذاکرات در هماهنگی کامل با مقام معظم رهبری صورت خواهد گرفت و منویات ایشان چراغ راه ما در این مسیر خواهد بود، زندگی و معیشت ملت را به مذاکرات گره نزدهایم و نخواهیم زد. در مذاکرات ما به هیچوجه از اصول خود عقبنشینی نمیکنیم و در عین حال تنش هم نمیخواهیم.»
مناقشه ما با آمریکا حقوقی نیست
علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در خصوص مذاکرات اظهار داشت: «آمریکاییها از یک طرف در حال مذاکره هستند و از طرف دیگر فشارهای اقتصادی را هم فراموش نمیکنند. در خصوص مسئله هستهای ایران رفتار بسیار پرپیچی را دنبال میکنند و هر روز یک صحبتی را میکنند اما سوال این است که شما میتوانید بگویید کشوری عضو آژانس باشد و NPT را هم پذیرفته باشد و بعد بگویید حق ندارد صنعت هستهای داشته باشد؟ به چه دلیل این را میگویید.»
وی افزود: «چندی پیش جامعه اطلاعاتی آمریکا یک گزارشی دادند که ایران سلاح هستهای ندارد و به سمت آن سالهاست نرفته است؛ پس به حرفهای خودتان اعتماد کنید. مناقشه ما با آمریکاییها مناقشه حقوقی نیست؛ آنها دنبال گفتوگوی حقوقی نیستند و لذا مبنایشان زور است. در مقابل زور راهی نداریم جز اینکه خودمان را قوی کنیم و استقامت داشته باشیم.»
روایت وتوی اروپا مقابل آمریکا
حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین کشورمان روایتی تاریخی از مذاکرات ارائه داد. او گفت: «در آن مقطع آمریکا آماده بود در شورای حکام در شهریور سال ۸۲ ما را محکوم کند و پرونده را به شورای امنیت ببرد؛ بوش پسر هم آماده حمله به ایران بود، دلیل خوبی هم پیدا کرده بودند. ما سه وزیر اروپایی را به تهران دعوت کردیم که کمتر سابقه داشت در تاریخ کشورمان که سه وزیر کشورهای مهم اروپایی با هم به تهران بیایند. با هم مذاکره کردیم. بحثهای زیادی داشتیم که اکثر آن مباحث گفته نشد، آن زمان نمیخواستیم بگوییم، بعد هم فرصت پیش نیامد که توضیح بدهیم.»
او ادامه داد: «در آن مذاکره با سه وزیر صحبت کردیم که برای مدت کوتاهی فعالیت هستهایمان را تعلیق کنیم و آنها نگذارند پرونده ما به شورای امنیت برود. آنها قبول کردند. من به آنها گفتم شما سه کشور قبول کردید ولی اگر آمریکا خودش بخواهد این کار را کند شما چه کار میکنید؟ آمریکا عضو دائم شورای امنیت است و میتواند قطعنامه را خودش پیشنهاد بدهد.
شما چه کار میکنید اگر آمریکا بخواهد این توطئه را بکند؟ یک لحظه فکر کردند، وزیر خارجه فرانسه گفت: «ما از حق وتو علیه آمریکا، استفاده میکنیم.» در تاریخ کمتر سراغ داریم که یک کشور اروپایی بگوید من علیه آمریکا و به نفع ایران از حق وتو استفاده میکنم. بعد از چند لحظه جک استراو [وزیر امور خارجه انگلیس] میکروفنش را روشن کرد و گفت: «ما هم از حق وتو علیه آمریکا استفاده میکنیم. ما هر دو کشور علیه آمریکا از حق وتو استفاده میکنیم.» این خیلی مهم بود؛ ما به هر قیمتی شده، باید از جنگ فاصله بگیریم.»
او تاکید کرد: «اگر افرادی که خصم و بدخواه ما هستند، دنبال بهانهای برای جنگ هستند، ما باید این بهانه را از آنها بگیریم. ما این را به مردم نگفتیم. البته بعداً در کتاب «امنیت ملی و دیپلماسی هستهای» در سال ۹۱ نوشتم. آن موقع ایستادگی کردیم تا وارد شورای امنیت نشویم و در مسیر جنگ قرار نگیریم و بهانه دست آمریکاییها ندهیم.»