| کد مطلب: ۱۹۶۸۳
وزرای دادگستری پس از انقلاب

وزرای دادگستری پس از انقلاب

وزارت دادگستری برای اولین بار در سال ۱۲۷۵ هجری قمری به نام وزارت عدلیه شکل گرفته و مقامی با عنوان «امیر دیوان» هم عهده‌دار نقش وزیر دادگستری در آن زمان شد. چهره‌های شناخته‌ای‌شده‌ای در طول تاریخ پیش از انقلاب این سمت را برعهده داشته‌اند اما در طول ۴۴ سالی که از انقلاب اسلامی و استقرار حکومت جمهوری اسلامی بر کشور می‌گذرد، ۱۳ نفر سکان‌داری وزارت دادگستری را برعهده داشته‌اند.

گروه خبر: وزارت دادگستری برای اولین بار در سال 1275 هجری قمری به نام وزارت عدلیه شکل گرفته و مقامی با عنوان «امیر دیوان» هم عهده‌دار نقش وزیر دادگستری در آن زمان شد. چهره‌های شناخته‌ای‌شده‌ای در طول تاریخ پیش از انقلاب این سمت را برعهده داشته‌اند اما در طول 44 سالی که از انقلاب اسلامی و استقرار حکومت جمهوری اسلامی بر کشور می‌گذرد، 13 نفر سکان‌داری وزارت دادگستری را برعهده داشته‌اند.

وزرای دادگستری پیش از بازنگری قانون اساسی

اسدالله مبشری، نخستین وزیر دادگستری ایران بعد از انقلاب است. او در دولت موقت مهدی بازرگان عهده‌دار این سمت شد. مبشری وکیل دادگستری، قاضی، ادیب، شاعر و مترجم بود و به فلسفه احاطه و با موسیقی نیز آشنایی داشت. این حقوقدان اما بعد از چند ماه از سمت خود استعفا کرد. او در دهه ۶۰ برای مدتی به زندان افتاد و در نهایت در سال ۱۳۶۹ درگذشت.

احمد صدرحاج‌سیدجوادی، دومین وزیر دادگستری بعد از انقلاب بود که بعد از استعفای مبشر تا پایان کار دولت بازرگان به کار خود ادامه داد. او به‌عنوان یکی از چهره‌های نهضت مقاومت ملی و یکی از نخستین اعضای نهضت آزادی و عضو شورای انقلاب اسلامی ایران شناخته می‌شود. این وکیل دادگستری پیش از انقلاب وکالت برخی از چهره‌های مخالف حکومت پهلوی، همچون آیت‌الله خامنه‌ای،‌ آیت‌الله حسینعلی‌منتظری و علی شریعتی را برعهده داشت.

حاج سید‌جوادی فارغ‌التحصیل رشته حقوق و دارای مدرک دکتری علوم سیاسی و یکی از نویسندگان پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی است. حاج‌سیدجوادی در ۱۸ فروردین ۱۳۸۰ در سن ۸۴ سالگی برای مدتی بازداشت شد. در سال ۱۳۸۸ هم جایزه قلم طلایی از طرف انجمن دفاع از آزادی مطبوعات ایران به او داده شد. این وزارتخانه از 25 آبان 1358 تا سال 1359  یعنی در زمان حیات شورای انقلاب به صورت شورایی و تحت ریاست سیدمحمد بهشتی به کار خود ادامه داد.

بعد از رسیدن محمدعلی رجایی به نخست‌وزیری اما سکان وزارت دادگستری به یک حقوقدان دیگر به نام ابراهیم احدی واگذار شد. او 14 آبان 1359 وزیر دادگستری شد و  در تاریخ 13 آبان همان سال به دلیل محدودیت اختیارات استعفا داد.

اولین وزیر دادگستری در دولت میرحسین موسوی اما سیدمحمد اصغری بود. او از 25 خرداد 1361 تا 24 مرداد 1363 عهده‌دار این سمت بود.

اصغری حقوقدان بود و پیش‌تر توسط سیدمحمد بهشتی، رئیس وقت دیوان عالی کشور، به رجایی و باهنر برای وزارت دادگستری پیشنهاد شده بود.

دومین وزیر دادگستری میرحسین موسوی اما حسن ابراهیم حبیبی بود که به مدت 4 سال در این وزارتخانه فعالیت کرد. این حقوقدان از اعضای برجسته نهضت آزادی و حزب جمهوری اسلامی بود. همچنین او عنوان نخستین دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام را به خود اختصاص داد.

وزرای دادگستری بعد از بازنگری قانون اساسی

بعد از بازنگری قانون اساسی در سال 1368 و حذف عنوان نخست‌وزیری وزرای دادگستری توسط رئیس‌جمهور پیشنهاد و معرفی می‌شدند.

اولین وزیر دادگستری این زمان محمداسماعیل شوشتری بود که در دولت هاشمی‌رفسنجانی سکان‌دار امور این وزارتخانه شد و تا 16 سال بعد یعنی پایان دولت سیدمحمد خاتمی  در  این وزارت‌خانه به کار خود ادامه داد.  دولت محمود احمدی‌‌نژاد اما سه وزیر دادگستری را تجربه کرد.

اولین وزیر جمال کریمی‌راد بود. او حقوقدان و کارشناس علوم قضایی بود که در دی‌ماه 1385 طی تصادف رانندگی جان باخت.

غلامحسین الهام اما دومین وزیر دادگستری احمدی‌نژاد بود که به مدت 2 سال بر صندلی وزارت دادگستری تکیه زد. الهام دوره‌ای هم از اعضای حقوقدان شورای نگهبان بود. سیدمرتضی بختیاری اما سومین وزیر دادگستری دولت احمدی‌نژاد و دارای تحصیلات حوزوی بود.

بختیاری پس از سیداسدالله لاجوردی به مدت 7 سال ریاست سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور را برعهده داشت. او در حال حاضر با حکم رهبری عهده‌دار ریاست کمیته امداد است. در دولت‌های یازدهم و دوازدهم یعنی دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی دو نفر به وزارت دادگستری رسیدند.

مصطفی پورمحمدی از ۲۴ مرداد ۱۳۹۲ تا ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ عهده‌دار وزارت دادگستری بود.او فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۵۸ به‌عنوان دادستان انقلاب اسلامی آغازکرد. پورمحمدی قائم‌مقامی وزارت اطلاعات و وزارت کشور را هم در کارنامه کاری خود دارد. آخرین فعالیت سیاسی پورمحمدی به کاندیداتوری‌اش در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر باز می‌گردد.

علیرضا آوایی هم از ۲۹ مرداد  ۱۳۹۶ تا 3 شهریور ۱۴۰0 عهده‌دار این سمت بود. این حقوقدان و قاضی را از اعضای مؤسس انجمن حقوق‌شناسی ایران معرفی می‌کنند. او در دولت روحانی هم مدتی رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس‌جمهور بود.

آخرین وزیر دادگستری ایران تا امروز امین‌حسین رحیمی بوده است؛ شخصی که با روی کار آمدن دولت مرحوم ابراهیم رئیسی بر کرسی وزارت دادگستری نشست و در حال حاضر  هم گزینه پیشنهادی مسعود پزشکیان برای مدیریت وزارت دادگستری است. این حقوقدان، سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس هشتم و عضو هیئت تطبیق و بررسی مصوبات دولت با قوانین بود.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
  • نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در وین آغاز به کار کرد. پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی تروئیکای…

  • هرچند تعبیر دوشنبه‌های ملاقاتی و سه‌شنبه‌های نظارتی و چهارشنبه‌های درایتی به طعنه به کار رفته اما اتفاقاً شاهد…

  • نمایندگان مجلس با تقاضای یک فوریت بررسی لایحه «اصلاح قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» با ۳۸ رأی موافق، ۲۰۷ رأی…

پربازدیدترین
آخرین اخبار