آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی:در حقیقت مردم هستند که یارانه میدهند
به نظر من این سخن آقای پزشکیان ضدرفاه است، یارانه را اکثر دولتها به صورت هدفمند پرداخت میکنند. آقای پزشکیان به دنبال هدفمند کردن یارانهها است، اکنون یارانه بنزین فقط به دارندگان خودرو پرداخت میشود و ایشان میخواهد پول یارانه را بین ۸۵ میلیون ایرانی تقسیم کند.

آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه تهران و کارشناس اقتصادی به این نکته اشاره کرده که سخن پزشکیان در خصوص پرداخت یارانه سوخت به مردم ضدرفاه است. او در گفتوگو با «هممیهن» عنوان کرده حق مردم است که یارانه دریافت کنند چون دولتها برای اینکه برخی کالاها به دست مردم برسد مجبور به پرداخت یارانه هستند. این استاد دانشگاه گفته در حقیقت این مردم هستند که به دولت و کارفرما یارانه میدهند،چراکه حقوق کارگر به ریال پرداخت میشود و جالب اینکه هیچکس این موضوع را مطرح نکرده است که چرا هیچوقت یارانهای که کارمند و کارگر میدهند را محاسبه نمیکنند.
پزشکیان از پرداخت یارانه به بخش انرژی گله کرده و گفته باید نظام پرداخت یارانه اصلاح شود، به عقیده شما دولت چگونه میتواند این مسئله را حل کند؟
به نظر من این سخن آقای پزشکیان ضدرفاه است، یارانه را اکثر دولتها به صورت هدفمند پرداخت میکنند. آقای پزشکیان به دنبال هدفمند کردن یارانهها است، اکنون یارانه بنزین فقط به دارندگان خودرو پرداخت میشود و ایشان میخواهد پول یارانه را بین ۸۵ میلیون ایرانی تقسیم کند.
بههرحال حق مردم است که یارانه دریافت کنند چون دولتها برای اینکه برخی کالاها به دست مردم برسد مجبور به پرداخت یارانه هستند، اگر به برخی کشورها نگاه کنید در آنجا نیز اقلام یارانهای زیادی میبینید مثل میوه و شیر ولی خودرو را به قیمت جهانی میفروشند بنابراین وقتی صحبت از یارانه میکنیم نمیخواهیم کل یارانه را حذف کنیم. دولت نمیتواند یارانه همه کالاها را حذف و آن را به قیمت جهانی حساب کند چون بسیاری از کالاهای اساسی ما در شرایط تحریم به دست ما میرسد و قیمت آن بسیار بالا است.
مورد دیگر اینکه اگر به دستمزدها دقت کنید خواهید دید که در حقیقت این مردم هستند که یارانه میدهند، مگر ما حقوق جهانی میگیریم که باید قیمت بنزین را جهانی با مردم حساب کنیم؟ یا خودرو را با قیمت جهانی بخریم؟ پس در حقیقت مردم نیز به دولت و کارفرما یارانه میدهند، کارخانهدار کالا را تولید و صادر میکند و در دنیا به قیمت جهانی میفروشد اما حقوق کارگر را به قیمت ایرانی پرداخت میکند و جالب اینکه هیچکس این موضوع را مطرح نکرده است که چرا هیچوقت یارانهای که کارمند و کارگر میدهند را محاسبه نمیکنند.
چگونه دولت میتواند نظام یارانهای را اصلاح کند؟
به نظر من دولت باید یارانه بدهد ولی بر آن نظارت کند. وقتی دلار ۲۸۵۰۰ تومانی به شرکتی مثل چای دبش داده میشود باید به آن نظارت شود و اگر تخلفی رخ میدهد به دلیل بیکفایتی دولت است، از زمان قبل از انقلاب تاکنون همه دولتها به بسیاری از کالاها یارانه دادهاند اما اینگونه سوءاستفادهها وجود نداشت چون فاصله قیمت ارز بین بازار آزاد و دولتی کم بود. این فاصله را دولت زیاد کرده است، کشور در تحریم است و نرخ ارز بالا رفته است در این موقعیت چرا باید یارانه مردم قطع شود؟ دولت باید به فکر این باشد که چگونه یارانه را تامین کند.
به نظر من قطع یارانه کار غلطی است و دولت باید نظارت خود را بیشتر کند. شیوه درست حذف یارانه به صورت تدریجی است و نه یکباره. ارز نیمایی را به ارز توافقی تبدیل کردند که نتیجه آن این شد که دلار به ۱۰۵ هزار تومان رسید، این یعنی تصمیم و شیوه اجرا غلط است و مردم در این میان ضرر میکنند و دیگر نمیتوان به حالت قبل برگشت.
آقای پزشکیان میگوید که از ساختار معیوب اقتصاد ایران سوءاستفاده شده است...
خب چه کسی در حال سوءاستفاده است؟ ارز یارانهای میگیرند که مشخص هستند و با چشم بسته که به افراد ارز ندادهایم. دولت میداند که چه کسانی ارز ۲۸۵۰۰ تومان میگیرند، پس باید نظارت کند و ببیند آیا کالایی که وارد کشور کرده را به همان قیمت ارز فروخته یا نه. به نظر من ما باید نظارت خود را قوی کنیم.
به نظر من اینگونه نظرها به جز ایجاد تورم هیچ چیز دیگری ندارد، بنده حاضر هستم دولت به خاطر یارانه کسری بودجه داشته باشد اما به یارانهای که پرداخت میکند نظارت داشته باشد تا اینکه آن را حذف کند و بین ۸۵ میلیون ایرانی تقسیم کند. به نظر من نرخ ارزی که اکنون وجود دارد به دلیل تحریم بالا رفته است بنابراین دولت چارهای جز پرداخت یارانه ندارد. دولت اگر از شرکتهایی که فرار مالیاتی دارند مالیات اخذ کند دچار کسری بودجه نخواهد شد.