| کد مطلب: ۲۷۳۴۲
باید به سمت آزادسازی کل اقتصاد برویم

پیمان مولوی کارشناس اقتصادی:

باید به سمت آزادسازی کل اقتصاد برویم

پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره دارد که از ضروری‌ترین اصلاحات اقتصادی در کشور حل شدن تحریم است.

پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره دارد که از ضروری‌ترین اصلاحات اقتصادی در کشور حل شدن تحریم است. او می‌گوید تحریم‌ها سرمایه‌گذاری، قدرت خرید و درآمد سرانه را کاهش داده و با رفع تحریم‌ها و بعد که در طول ۱۰ سال به رشد اقتصادی ۸ درصد رسیدیم می‌توان همه قیمت‌ها را واقعی کرد. مولوی البته معتقد است نهاد دولت در ایران در ضعیف‌ترین حال خود است. 

‌دولت از ضرورت اصلاحات اقتصادی گفته، ضروری‌ترین اصلاح را چه می‌دانید؟

حل شدن تحریم؛ حل شدن تحریم و حل شدن تحریم. واقعاً دلیل اقتصادی اینکه مردم باید تحریم‌ها را تحمل کنند چیست؟ رشد اقتصادی ایران از سال ۱۳۹۰ صفر بوده دقیقاً از زمانی که تحریم‌ها شروع شده است. این تحریم‌ها سرمایه‌گذاری، قدرت خرید و درآمد سرانه را کاهش داده و تمام این کاهش‌ها قبل از تحریم‌ها به این شدت نبود. دولت تحریم‌ها را رفع کند، بعد که در طول ۱۰ سال به رشد اقتصادی ۸ درصد رسید، می‌تواند همه قیمت‌ها را واقعی کند.

یا می‌توانند از روش آقای خاویر میلی، رئیس‌جمهور آرژانتین استفاده کنند که کل رانتها، مزایا، معافیت‌های مالیاتی، امضاهای طلایی و همه آنچه در اقتصاد ایران نیز وجود دارد را در آنِ واحد حذف کنیم و همچنین همه محدودیت‌های وارداتی را برداریم. چرا قرار است همه چیز را از مردم شروع کنیم؟ مگر وقتی قوانین و مقررات اقتصادی را می‌نویسند با مردم صحبت می‌کنند؟ 

‌دولت می‌خواهد بستر امن اقتصادی ایجاد کند، این امر امکان‌پذیر است؟

بستر امن در اقتصاد ایران ایجاد نخواهد شد مگر اینکه اقتصاد آزاد شود و دولت به سمت آزادسازی کل اقتصاد برود. ما نباید با کلمات بازی کنیم. آقای پزشکیان در حوزه تخصصی خود جراح قلب هستند اما به نظر من در حوزه‌های دیگر باید از افرادی مشورت بگیرند که در چند دهه اخیر در مسند کار نبودند. کسانی که در مسند کار بوده و یا مشاور بوده‌اند قطعاً ناخودآگاه نمی‌توانند دیدگاه متفاوتی ارائه دهند.

اگر قرار بود با همان روش‌های قبلی به نتیجه برسیم تا الان رسیده بودیم. شما به اطرافیان اقتصادی رئیس‌جمهور نگاه کنید، فقط این را تئوریزه می‌کنند که قیمت‌ها را بالا ببرند تا مشکل حل شود اما در مورد اصل ماجرا که تحریم است حرفی نمی‌زنند. البته صحبت می‌کنند اما در این حد که با وجود تحریم‌ها هم می‌شود مشکلات اقتصادی را حل کرد درحالی‌که حل‌شدنی نیست.

‌بحث یارانه‌ها هم وجود دارد...

اکنون همه اقشار مملکت دچار مشکل اقتصادی هستند. دولت یارانه را حذف کند که چه اتفاقی رخ دهد وقتی درآمد سرانه سقوط آزاد کرده است؟ بدون یارانه می‌خواهند رشد اقتصادی ایجاد کنند؟ اعداد و ارقام به ما می‌گویند از ۱۰ سال گذشته رشد اقتصادی در کشور صفر بوده است. ما در مورد یک موضوع عجیب و غریب صحبت نمی‌کنیم، می‌خواهم بگویم هر اصلاحات و کاری که انجام شود باز یک قسمت آن به تحریم‌ها و یک قسمت آن به آزادی اقتصادی برمی‌گردد.

دولت باید رفع انحصارات کند و اقتصاد را از دست ذینفعان خارج کند، من به ضرس قاطع می‌گویم که دولت هم از لحاظ کارشناسی و هم از لحاظ اجرایی قدرت چنین کاری را ندارد و نهاد دولت در ایران در ضعیف‌ترین حال خود است. 

‌در این شرایط چطور می‌توان مردم را همراه دولت کرد؟

مثلاً در حوزه بنزین، واردات خودروهای کارکرده آزاد شده است، مردم باید بتوانند خودروی خود را وارد کنند و بخرند، یک سال بعد دولت می‌تواند شروع به افزایش پله‌ای قیمت بنزین کند.

به شرطی که دولت کمک کند این اتفاق سریع رخ دهد تا اینگونه یک‌دهم خودروهای کشور نوسازی ‌شود که بسیار به مصرف بنزین کمک می‌کند و مردم هم متوجه می‌شوند اما وقتی محدودیت ارزی داریم و هزار قانون می‌گذاریم که فلان جور خودرو را وارد کن و فلان جور نکن، قطعاً مردم همراهی نخواهند کرد. آیا مردم می‌توانند برای خود ایستگاه برق و جایگاه بنزین ایجاد کنند؟ امکان ندارد و اجازه آن داده نمی‌شود چون بافت اقتصادی ایران اقتصاد ذینفعانه است.

دیدگاه

ویژه اقتصاد
پربازدیدترین
یادداشت
آخرین اخبار