| کد مطلب: ۲۵۸۱۷
تکیه اقتصاد ترامپ بر ستون تعرفه

تعرفه‌‏های ۱۰ درصدی، ۲ تریلیون دلار و ۲۰ درصدی، ۳/۳ تریلیون دلار درآمد برای دولت فدرال ایجاد می‏‌کند

تکیه اقتصاد ترامپ بر ستون تعرفه

بنیاد مالیات غیرحزبی (The nonpartisan Tax Foundation) تخمین می‌زند که از سال ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۴ تعرفه‌هایی که ترامپ قصد دارد اعمال کند اگر ۱۰ درصد باشند، ۲ تریلیون دلار و اگر ۲۰ درصد باشند، ۳/۳ تریلیون دلار درآمد برای دولت فدرال ایجاد می‌کند.

بنیاد مالیات غیرحزبی (The nonpartisan Tax Foundation) تخمین می‌زند که از سال 2025 تا 2034 تعرفه‌هایی که ترامپ قصد دارد اعمال کند اگر 10 درصد باشند، 2 تریلیون دلار و اگر 20 درصد باشند، 3/3 تریلیون دلار درآمد برای دولت فدرال ایجاد می‌کند.

«زیباترین کلمه در فرهنگ لغات، کلمه تعرفه است»! این جمله را دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده گفته است. او از تعرفه‌های 20 درصدی برای همه کالاهای وارداتی به ایالات متحده و تعرفه‌های 60 درصدی برای کالاهای چینی وارداتی به ایالات متحده صحبت کرده اما گویا دل خونی از مکزیکی‌ها دارد (و دلیلش احتمالاً همان مهاجرین باید باشند) چراکه توصیه کرده کالاهای وارداتی از مکزیک به ایالات متحده 2000 درصد تعرفه داشته باشند! ترامپ اتحادیه اروپا را هم تهدید کرده که «بهای گزافی» را برای به اندازه کافی نخریدن کالاهای صادراتی آمریکا خواهد پرداخت. تعرفه‌ها قیمت‌ها را افزایش و سرعت خرج شدن پول را برای مصرف‌کنندگان کاهش می‌دهد.

این تنها نگرانی درباره آغاز دوران قدرت‌نمایی ترامپ نیست. بن می، مدیر تحقیقات کلان جهانی در آکسفورد اکونومیکس، هشدار داده که تاثیر مستقیم ترامپ بر رشد اقتصادی احتمالاً در کوتاه‌مدت محدود خواهد بود، اما پیامدهای عمده‌ای را برای تجارت و ترکیب رشد و بازارهای مالی خواهد داشت. به اعتقاد وی عدم اطمینان در مورد موضع ترامپ در قبال درگیری‌های اوکراین و خاورمیانه نیز خطر بی‌ثباتی بیشتر در هر دو منطقه را افزایش می‌دهد که به نوبه خود می‌تواند بر رشد منطقه‌ای و حتی جهانی تأثیر بگذارد. در این گزارش به صورت خلاصه تاثیر حضور دونالد ترامپ را در کاخ سفید بر بخش‌های مختلف اقتصاد آمریکا و دنیا بررسی کرده‌ایم.

بخش انرژی و اقلیم: به نفع جمهوری‌خواهان گذشت

«مته عزیزم، مته!» شعار انتخاباتی جمهوری‌خواهان در سال 2008 بود که نشان‌دهنده تاکید این حزب بر حفاری‌های نفت و گاز بود. همین شعار را ترامپ در سال 2024 وام گرفت. یک روز پس از پیروزی دونالد ترامپ سهام شرکت‌های بخش انرژی رشد کرد و «بخش انتخاب انرژی صندوق اسپایدر» (SPDR)که نماینده سهام انرژی در S&P 500 است، نزدیک به 4 درصد صعود کرد.

این افزایش نشان‌دهنده خوش‌بینی بازار درباره سرمایه‌گذاری در سوخت‌های فسیلی ا‌ست. در مقابل، سهام شرکت‌های انرژی‌های تجدیدپذیر با کاهش بیش از 10 درصدی ارزش سهام غول خورشیدی ایالات متحده First Solar مواجه شدند. این واکنش‌های بازار نشان می‌دهد که در دوره دوم ترامپ بخش‌های انرژی سنتی خود را در اولویت می‌بینند اما انرژی‌های تجدیدپذیر احتمالاً با محدودیت‌هایی مواجه خواهند بود.

ترامپ در طول سخنرانی‌های خود بر توسعه برنامه‌های خود برای افزایش بیشتر تولید نفت و گاز طبیعی ایالات متحده تاکید کرد. تولید این بخش حالا هم روندی صعودی دارد. ترامپ تاکید کرد که آمریکا نسبت به سایر کشورها از جمله عربستان سعودی و روسیه «طلای مایع» بیشتری دارد و باید تغییرات قابل توجهی در سیاست‌‌های خود برای افزایش بیشتر تولید سوخت‌های فسیلی اعمال کند.

ترامپ از فناوری‌های سبز مانند توربین‌های بادی و وسایل نقلیه الکتریکی انتقاد کرده و قول داده که بودجه‌های مصرف‌نشده اقلیمی را لغو کند. هرچند کسب‌وکارهای خصوصی احتمالاً به سرمایه‌گذاری در فناوری‌های انرژی پاک ادامه می‌دهند و انتظار می‌رود بسیاری از ایالت‌ها بدون توجه به تغییر سیاست‌های فدرال، ابتکارات انرژی پاک خود را حفظ کنند. طی دهه گذشته، حتی در دوره قبلی ترامپ، به دلیل سرمایه‌گذاری‌های خصوصی رشد قابل‌توجهی در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر ایالات متحده وجود داشت. اما به هر حال احتمالاً هزینه‌های فدرال کاهش خواهد یافت.

چهره‌های کلیدی در حلقه ترامپ از برچیدن طرح‌های فدرال اقلیمی، از جمله لغو مشوق‌های مالیاتی از قانون کاهش تورم دولت بایدن حمایت می‌کنند. نشریه پلیتیکو گزارش داده که برخی پیشنهاد کرده‌اند دفتر برنامه‌های وام وزارت انرژی و بخش‌های آژانس حفاظت از محیط‌زیست که بر فعالیت‌های مرتبط با اقلیم متمرکز شده‌اند حذف شود؛ درحالی‌که ترامپ قول داده دوباره ایالات متحده را از توافق اقلیمی پاریس خارج کند، انتظار می‌رود دولتش قانون جدید بایدن را برای اعمال هزینه‌ بر شرکت‌های نفت و گاز برای انتشار متان، متوقف کند. از سویی ترامپ بر افزایش تولید انرژی هسته‌ای تاکید دارد.

احتمال دارد دولت ترامپ تلاش کند اعتبار مالیاتی بر انرژی پاک را محدود کند و حمایت‌ها از پروژه‌هایی مانند تولید هیدروژن سبز را کاهش دهد. علاوه بر این، ترامپ می‌تواند برنامه وام فناوری سبز وزارت انرژی را هدف قرار دهد، که در حال حاضر بودجه قابل توجهی برای فناوری‌های جدید فراهم می‌کند. برخی از ذینفعان از تغییر مسیر این حمایت‌ها به سرمایه‌گذاری‌های سوخت فسیلی خبر می‌دهند اما رویترز به نقل از تحلیلگران نوشته که پیروزی جمهوری‌خواهان بعید است که رونق انرژی‌های تجدیدپذیر را در ایالات متحده به‌طور چشمگیری کاهش دهد.

از سویی بی‌بی‌سی گزارش داده که هرگونه محدود کردن منابع انرژی تجدیدپذیر با مخالفت در داخل حزب جمهوری‌خواه مواجه خواهد شد. قانون کاهش تورم ریاست‌جمهوری که می‌تواند تا 1 تریلیون دلار از هزینه‌های انرژی سبز را تامین کند، برای مناطق جمهوری‌خواه مفید بوده است. برخی تخمین‌ها می‌گویند که 85 درصد از پول حاصل به مناطقی سرازیر شده که جمهوری‌خواهان را انتخاب کرده‌اند.

ترامپ قصد دارد حمایت فدرال از وسایل نقلیه الکتریکی را محدود کند، در نتیجه مقررات انتشار گازهای گلخانه‌ای سازمان حفاظت از محیط زیست را هدف قرار می‌دهد. حامیان نفتی ترامپ برای تغییرات در شرایط اعتبار مالیاتی خودروهای برقی لابی می‌کنند.

ترامپ متعهد شده که حفاری نفت‌وگاز را در اراضی عمومی گسترش داده و اجاره میادین نفت و گاز فراساحلی را دوباره امکان‌پذیر سازد. این امر می‌تواند به توسعه میدان نفتی کمک کرده و هزینه‌های انرژی را کاهش دهد. از سویی مجوز صادرات ال‌ان‌جی از سر گرفته می‌شود که به نفع بسیاری از شرکت‌های گاز طبیعی ا‌ست. در کنار همه اینها ترامپ از صنعت فراساحلی انرژی باد انتقاد کرده و بعید نیست دستور توقف صدور مجوز این پروژه‌ها را صادر کند.

این درحالی ا‌ست که شرکت‌های نفتی اعلام کرده‌اند با کاهش قیمت نفت خام، حفاری را در سال آینده متوقف خواهند کرد و نگران هستند که تعرفه‌های ترامپ تنش‌های تجاری را تشدید کند، هزینه‌های آنها را بالا ببرد و بازارهای خارجی را برای صادرات انرژی با مشکل مواجه کند.

آمارها می‌گویند تولید نفت و گاز ایالات‌متحده در دولت بایدن به‌شدت افزایش یافت و سیاست‌های انرژی ترامپ صرفاً بر افزایش بیشتر آن تمرکز خواهد کرد. او در کمپین‌های انتخاباتی‌اش به خود می‌بالید که اگر در سال 2020 برنده می‌شد، تولید نفت ایالات متحده «چهار، پنج» برابر سطح فعلی بود.

تعرفه‌های گمرکی: 3/3 تریلیون دلار درآمد

اگر به آنچه ترامپ در مورد برنامه‌های اقتصادی خود در چند ماه گذشته اشاره داشت نگاه کنید، یک کلمه بارها و بارها مطرح می‌شود: تعرفه‌ها. ترامپ گفته است که قصد دارد یک تعرفه کلی بین 10 تا 20 درصد بر تمامی کالاهای وارداتی و تعرفه‌های دیگر 60 تا 100 درصدی برای کالاهای واردشده از چین اعمال کند. ترامپ در مناظره ریاست‌جمهوری ماه سپتامبر، این طرح را راهی برای استخراج پول از کشورهای رقیب توصیف کرد.

ترامپ می‌گوید سیاست تعرفه‌های گسترده یک تیر و دو نشان است: می‌تواند منبع درآمد جدیدی برای دولت ایالات متحده پیدا کند و به این ترتیب ضررهای ناشی از کاهش یا حذف برخی از انواع مالیات بر درآمد را جبران کند و در عین حال از دولت‌های رقیب پول استخراج کند. او در این مناظره گفت: «کشورهای دیگر سرانجام پس از 75 سال، تمام کارهایی را که ما برای جهان انجام داده‌ایم، به ما پس خواهند داد.»

با این حال اقتصاددانان بر این باورند که چنین طرحی بر افزایش قیمت کالاهای روزمره تاثیر خواهد داشت. هاوارد گلکمن، کارشناس ارشد مرکز سیاست مالیاتی اوربان بروکینز در گفت‌وگو با سی‌ان‌بی‌سی گفته «اگر ترامپ تعرفه‌ها را بر کالاهای وارداتی افزایش دهد، به ناچار مصرف‌کنندگان آمریکایی هزینه بیشتری خواهند پرداخت.»

به بیان ساده، تعرفه مالیاتی بر واردات است، هرچند مالیاتی ا‌ست که توسط کشور صادرکننده پرداخت نمی‌شود. در عوض، شرکت‌های آمریکایی که به دنبال واردات کالا مثلاً از چین هستند، باید برای وارد کردن آنها هزینه بیشتری بپردازند. این امر به طور کلی دو هدف را دنبال می‌کند. اول حمایت از برخی صنایع داخلی که با گران‌تر کردن واردات یک محصول، دولت ایالات متحده می‌تواند با کاهش ارزش شرکت‌های داخلی توسط شرکت‌های خارجی مقابله کند.

دوم ایجاد درآمد برای دولت ایالات متحده است. بنیاد مالیات غیرحزبی (The nonpartisan Tax Foundation) تخمین می‌زند که از سال 2025 تا 2034 تعرفه جهانی 10 درصدی، 2 تریلیون دلار و تعرفه 20 درصدی، 3/3 تریلیون دلار درآمد برای دولت فدرال ایجاد می‌کند.

براساس گزارش این بنیاد این رقم به‌صورت خام زیاد است اما برای پوشش کسری درآمد ناشی از دائمی کردن کاهش مالیات «قانون کاهش مالیات و مشاغل 2017»، کافی نیست. ترامپ این ایده را مطرح کرده که سیاست تعرفه‌ای می‌تواند در نهایت جایگزین مالیات بر درآمد فدرال ایالات متحده شود، ولی برخی کارشناسان آن را غیرممکن می‌دانند.

یک اثر جانبی اعمال تعرفه‌ها که مخالفان ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی بر آن متمرکز بودند این است که شرکت‌های واردکننده‌ای که مالیات پرداخت می‌کنند، این هزینه‌ها را بر مشتریان منتقل خواهند کرد. جورج بال، رئیس شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری سندرز موریس، می‌گوید: «در نهایت، هزینه تعرفه‌ها توسط ما، مصرف‌کننده، پرداخت خواهد شد.»

هرچند دموکرات‌ها اصرار دارند این طرح هزینه‌ای 4000دلاری به صورت سالانه برای خانوارهای متوسط آمریکایی دارد و این رقم را با تخمین‌های مرکز چپ‌گرای پیشرفت آمریکا و انجمن اقدام آمریکا با گرایش راست توضیح می‌دهند اما نکته پارادوکسیکال این است که اگر به گذشته نگاه کنیم ترامپ در سال‌های 2018 و 2019 مجموعه جدیدی از تعرفه‌ها را بر برخی محصولات اعمال کرد و تورم در طول دوره ریاست‌جمهوری او در حد متوسط ​​باقی ماند. این تعرفه‌ها بر روی برخی از محصولات وارداتی چینی از جمله آلومینیوم، فولاد، نیمه‌هادی‌ها و خودروهای برقی در دوران ریاست‌جمهوری بایدن به قوت خود باقی‌مانده یا در برخی موارد افزایش یافته است.

موسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون هزینه سالانه هر خانوار را از این طرح 2600 دلار می‌داند. بنیاد مالیات می‌گوید در سال 2025 تعرفه جهانی 10 درصدی هزینه‌ها را به طور متوسط ​​1253 دلار و تعرفه جهانی 20 درصدی 2045 دلار برای خانوارهای آمریکایی افزایش می‌دهد.

این درحالی ا‌ست که گلدمن ساکس تخمین می‌زند که اگر نرخ مالیات شرکت‌ها کاهش یابد، بزرگ‌ترین کسب‌وکارهای آمریکایی می‌توانند شاهد جهش ۴ درصدی در درآمد خود باشند. امانوئل کائو از بانک بریتانیایی بارکلیز هشدار داده که در سال آینده احتمالاً بخش بزرگی از سود شرکت‌های اروپایی از بین برود و معتقد است که شرکت‌هایی که خودرو، نوشیدنی‌ها و مواد شیمیایی تولید می‌کنند به دلیل وابستگی به تجارت با ایالات متحده بدترین آسیب را می‌بینند.

استفان وولکاک، کارشناس سیاست تجارت بین‌الملل در دانشکده اقتصاد لندن هم می‌گوید: «این شبکه‌ای کاملاً پیچیده از زنجیره‌های تأمین است و افزایش تعرفه‌ها توسط ایالات متحده که احتمالاً منجر به تلافی از سمت سایر قدرت‌های تجاری بزرگ می‌شود، زنجیره‌های تأمین موجود را مختل می‌کند و منجر به عدم‌ اطمینان، افزایش هزینه‌ها و در نتیجه ضربه مهلک به این شرکت‌ها می‌شود.»

خودرو و محصولات تولیدی: انتقال کارخانه به آمریکا

اما اگر در ابعاد جهانی درنظر بگیریم، اعمال تعرفه‌های بیشتر بر واردات به‌معنی آغاز یک جنگ اقتصادی ا‌ست. براساس گزارش آژانس رتبه‌بندی اعتباری Morningstar DBRS، صنایع دارویی، خودروسازی و مواد شیمیایی در خط مقدم تعرفه‌های ترامپ هستند، زیرا سهم عمده صادرات اروپا به ایالات متحده را تشکیل می‌دهند. از طرفی همین امر باعث شده قیمت سهام خودروسازان اروپایی از جمله ب‌ام‌و و مرسدس بنز به شدت کاهش یابد.

ترامپ اعلام کرده در مورد چنین سیاست‌گذاری‌هایی با رابرت اف‌کندی‌جونیور، از حامیان اصلی جریان ضدواکسیناسیون، مشورت خواهد کرد؛ سازندگان واکسن چون فایزر، بیوتن‌تک، و جی‌اس‌کا از نزدیک انتصابات ترامپ را زیر نظر دارند. در درازمدت، احتمالاً تولیدکنندگان بین‌المللی بیشتری با ساخت کارخانه‌ در ایالات متحده، سعی کنند به داخل دیوار حفاظتی تعرفه‌ای ترامپ نفوذ کنند. زیرمجموعه‌های آئودی و پورشه از فولکس واگن به‌ویژه آسیب‌پذیرترند زیرا کارخانه‌های آمریکایی ندارند. ترامپ پیشتر گفته بود «من می‌خواهم شرکت‌های خودروسازی آلمانی به شرکت‌های خودروسازی آمریکایی تبدیل شوند. من از آنها می‌خواهم که کارخانه‌های خود را اینجا بسازند.»

تکنولوژی و ارز دیجیتال: ایجاد مرکز جهانی ارز دیجیتال

پیروزی ترامپ در انتخابات باعث شد دارایی 10 ثروتمند جهان که اکثراً از میلیاردرهای غول‌های فناوری هستند، نزدیک به ۶۴ میلیارد دلار افزایش یابد. بیشترین این افزایش‌ها متعلق به ایلان ماسک بود با26/5 میلیارد دلار. ثروت جف بزوس، بنیانگذار آمازون هم ۷ میلیارد دلار بیشتر شد. این درحالی ا‌ست که ثروت زاکربرگ که اختلافات بسیاری با دونالد ترامپ دارد به میزان ۸۱ میلیون دلار کاهش یافت.

انتخاب مجدد ترامپ و دیدگاه مثبت او به ارزهای دیجیتال، قیمت بیت‌کوین را به بالای 81 هزار دلار رساند. براساس داده‌های شرکت تحلیل‌گر «کویین مارکت کب»، تا زمان نوشتن این گزارش، ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتال از جمله بیت‌کوین، در عرض 24 ساعت 3/21 درصد افزایش یافت و به بیش از 2/71 تریلیون دلار رسید. قیمت بیت‌کوین، بزرگ‌ترین ارز دیجیتال جهان، در همان بازه زمانی تحت تاثیر این تحولات بیش از 3 درصد رشد داشت.

ترامپ در کمپین انتخاباتی خود وعده داده بود که با پذیرش دارایی‌های دیجیتال، آمریکا را به «مرکز جهانی ارزهای دیجیتال» تبدیل کند. او برنامه‌ای هم برای ایجاد «ذخیره ملی بیت‌کوین» دارد. ترامپ در ادامه قول داد که گری گنسلر، رئیس قانونگذار مالی ایالات متحده، کمیسیون بورس و اوراق بهادار را هم برکنار خواهد کرد. موضع ترامپ در مورد مقررات‌زدایی، کاهش مالیات و دور شدن از موسسات مالی متمرکز مانند فدرال رزرو باعث شده که علاقه‌مندان به ارزهای دیجیتال به این باور برسند که حمایت او از این دارایی‌های پرخطر باعث افزایش قیمت ارزهای دیجیتال شد.

این درحالی ا‌ست که موضع کنونی ترامپ چرخشی 180درجه‌ای نسبت به دور اول ریاست‌جمهوری‌اش است. در تابستان 2019، ترامپ از ارز دیجیتال انتقاد و ادعا کرده بود که این ارز می‌تواند برای تسهیل فعالیت‌های غیرقانونی استفاده شود. در دوران ریاست‌جمهوری او شکایت جنجالی کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده علیه ریپل ثبت شد. اما حالا ترامپ پس از پرداخت هزینه یک وعده غذایی در میخانه‌ای در نیویورک با بیت کوین، خبرساز شد و معاون او سناتور جی‌دی‌ونس، هم از مدافعان قدیمی ارزهای دیجیتال است.

ترامپ می‌گوید نظارت بر هوش مصنوعی، که کانون رونق سرمایه‌گذاری چند میلیارد دلاری بوده، کاهش خواهد یافت. همچنین انتظارات گسترده‌ای وجود دارد که لینا خان، رئیس کمیسیون تجارت فدرال و مدافع رویکرد سخت‌گیرانه نسبت به غول‌های فناوری، برکنار شود. ترامپ همیشه نسبت به بازیگران فناوری خصومت نشان داده است، به‌عنوان مثال گفته که بالاخره درخصوص قدرت گوگل «کاری انجام خواهد داد» و مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا را به زندان تهدید کرده است.

تیک‌تاک که پیشتر هم در تیررس انتقادات ترامپ بود، می‌توانست از فروش اجباری نجات یابد، اما ترامپ متعهد شده این اپلیکیشن را که در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود سعی کرده بود حکم ممنوعیتش را بدهد، حالا «حفظ» کند. احتمالاً تمام این موضوعات به نفع ایلان ماسک تمام خواهد شد. به گفته ترامپ، مدیرعامل تسلا و مالک X و نیز اسپیس ایکس و نورالینک و xAI یک «ستاره» است.

اقتصاد جهانی: صعود دلار

درحالی‌که با انتخاب ترامپ ارزش دارایی‌‌های برنار آرنو، غول کالاهای لوکس فرانسوی نزدیک به ۳ میلیارد دلار کمتر شد، اعتقاد بر این است که ریاست‌جمهوری ترامپ باعث تقویت دلار آمریکا می‌شود و سرمایه‌گذاران انتظار دارند که سیاست‌های او به تورم و رشد بالاتری نسبت به دوره دموکرات‌ها منجر شود. این بدان معناست که فدرال‌رزرو باید نرخ بهره را بالا نگه دارد تا از داغی بیش از حد اقتصاد جلوگیری کند که به نوبه خود برای دلار صعودی خواهد بود.

در عین حال، برنامه‌های ترامپ برای اعمال تعرفه بر تجارت، وادار کردن متحدان اروپایی به پرداخت هزینه بیشتر برای عملیات‌های دفاعی خود و سوءظن به نهادهای چندجانبه و بین‌المللی، احتمالاً رشد اقتصادی را در سایر نقاط جهان کاهش داده و جذابیت دلار را تقویت می‌کند. تحلیلگران بانک سیتی پیش‌بینی کرده بودند پس از پیروزی ترامپ، دلار 3 درصد افزایش ارزش پیدا کند.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که در آینده ارزش یوان چین بیشتر کاهش می‌یابد، همان اتفاقی که در سال‌های 2018-2020 رخ داد. رویترز در گزارشی نوشته است که بازدهی بالاتر دلار به معنای بازگشت مبادلات انتقالی (carry-trades) خواهد بود، زیرا ارزهایی مانند ین ژاپن در آستانه انتخابات با فروش سنگین (heavy selling) همراه بودند.

در این میان فرانک سوئیس به لطف صادرات با ارزش بالاتر که در برابر تعرفه‌ها از این ارز محافظت می‌کند و تمایل این ارز به عملکرد بهتر در دوره‌های تورم بالاتر، از روند فوق مستثنی خواهد بود.

در خارج از ایالات متحده، دلار قوی، افزایش نرخ‌های آمریکا و تنش‌های تجاری به این معنی است که بخش‌های دفاعی عملکرد بهتری خواهند داشت و شرکت‌های چندملیتی که در معرض بازارهای ایالات متحده قرار دارند ضربه خواهند خورد؛ بخش‌هایی که در معرض تغییرات تعرفه هستند، مانند نیمه‌هادی‌ها، خودروها و انرژی پاک، احتمالاً بی‌ثباتی را تجربه خواهند کرد.

درحالی‌که بارکلیز نسبت به شعله‌ور شدن درگیری‌های تجاری هشدار داده، تحلیلگران بر این باورند بخش دفاعی اروپا احتمالاً نتایج متفاوتی خواهد دید، زیرا ترامپ اعلام کرده که به جنگ اوکراین پایان خواهد داد، اما او تاکید کرده که متحدان اروپایی باید بیشتر برای بخش دفاعی خود هزینه کنند.

سی‌ان‌بی‌سی در گزارشی به نقل از تحلیلگران خود نوشت تعیین میزان تلاش ترامپ برای اجرای اقداماتی چون تعرفه‌های سنگین، کاهش مالیات، مقررات‌زدایی و تلاش برای خروج از توافقات جهانی، در دومین دوره چهار ساله خود دشوار است، اما پیامدهای هر یک این اقدامات عواقب آشکاری در سراسر جهان خواهد داشت. لیزی گالبریث، اقتصاددان سیاسی در موسسه مدیریت دارایی آبردن، به سی‌ان‌بی‌سی گفته که باید دید دقیقاً چه سبکی از سرمایه‌گذاران ریاست‌جمهوری را می‌توان در زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید انتظار داشت و به اعتقاد او کنگره نقش بسیار مهمی در این زمینه دارد.

به اعتقاد این تحلیلگر اگر ترامپ کنترل یکپارچه‌ای بر کنگره داشته باشد، که بسیار محتمل به نظر می‌رسد، پس او آزادی عمل بیشتری برای اجرای برنامه کاهش مالیات و برنامه مقررات‌زدایی خود دارد. گالبرایت در مورد تعرفه‌ها هم می‌گوید که در حال حاضر دو احتمال وجود دارد؛ یا ترامپ به دنبال استفاده از این تعرفه‌ها به عنوان یک ابزار چانه‌زنی برای کسب امتیاز از طرف‌های دیگر است یا به وعده خود عمل می‌کند و این تعرفه‌ها را به طور گسترده‌تری اجرا می‌کند؛ که در این صورت شاهد عواقب آن بر اقتصاد جهانی خواهیم بود.

بدهی‌ها: افزایش  7/5 تریلیون دلاری کسری بودجه

نشریه تایم معتقد است که ترامپ به‌دنبال تاثیرگذاری بر تصمیمات فدرال‌رزرو خواهد بود. او قبلاً در زمان ریاست‌جمهوری از فدرال‌رزرو به دلیل افزایش نرخ بهره انتقاد و پیشنهاد کرده بود که یک سیاست پولی سازگارتر در پیش بگیرد که به کاهش تورم کمک کند. بسیاری از اقتصاددانان هشدار می‌دهند که چنین مداخله‌ای می‌تواند استقلال فدرال‌رزرو و ثبات اقتصادی بلندمدت این کشور را تضعیف کند.

سرمایه‌گذاران نسبت به مقیاس بدهی دولت ایالات‌متحده و کسری‌های مالی که بر آن افزوده شده، هشدار داده و نگرانند که هزینه‌های استقراض یا بازدهی خزانه‌داری افزایش یابد. بر اساس یک برآورد، برنامه‌های هزینه‌های ترامپ می‌تواند طی 10 سال 7/5 تریلیون دلار به کسری بودجه اضافه کند که بسیار بیشتر از آن چیزی ا‌ست که هریس پیشنهاد کرده بود. بازدهی خزانه‌داری در ماه اکتبر، که بازارها با احتمال بیشتری برای پیروزی ترامپ قیمت‌گذاری می‌کردند، تقریباً 50 واحد افزایش یافته است.

رویترز گزارش داده که فشارهای تورمی ناشی از سیاست‌های ترامپ باعث می‌شود که فدرال رزرو فضای کمتری برای کاهش نرخ بهره داشته باشد و این امر باعث بالا نگه داشتن بازدهی خزانه‌داری می‌شود.

پیروزی ترامپ به احتمال زیاد باعث سرکوب رشد در اروپا و آسیا می‌شود، زیرا تعرفه‌ها و سایر سیاست‌های این رئیس‌جمهور بر این اقتصادها فشار می‌آورد. فشار بیشتر بر یورو، ین، فرانک سوئیس و سایر ارزها و تورم بالاتر، فضایی را که بانک‌های مرکزی در آنجا مجبورند نرخ‌ها را در صورت لزوم کاهش دهند، محدودتر می‌کند. تحلیلگران انتظار دارند بازدهی جهانی افزایش یابد.

دیدگاه

ویژه اقتصاد
  • بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۳ ارزش پول ملی سوریه در برابر دلار سقوطی ۲۷۰ برابری را تجربه کرد. نرخ برابری هر دلار  آمریکا در…

  • مسئله ارز دیجیتال و رمزارزها مقداری پیچیدگی دارد و باید یک شورا بین دستگاه‏‌های دولتی و حاکمیتی باشد و بعید است یک…

  • جوزف استیگلیتز با توجه به وجود فراگیری اثرات جانبی منفی، اطلاعات نادرست، نواقص بازار، و رنج فقرا در «بازارهای آزاد»،…

آخرین اخبار