زیرمجموعههای وزارت کار روی دور تند تغییرات
بررسی تغییرات اخیر در شستا، شرکت ملی نفتکش و صندوق بازنشستگی
بررسی تغییرات اخیر در شستا، شرکت ملی نفتکش و صندوق بازنشستگی
سومین مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی «شستا» در دولت سیزدهم روز گذشته معارفه شد. این در حالی است که بهتازگی شاهد انتصاب علی احمدی، وزیر آموزش و پرورش در دولت نهم احمدینژاد بهعنوان دومین مدیرعامل شرکت نفتکش در این دولت بودیم. البته در مهرماه امسال نیز مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری برکنار و معاون امور تعاون با حفظ سمت سرپرست این صندوق شد تا سومین جابهجایی مدیریتی در این صندوق نیز رقم بخورد. همچنین اوایل ماه گذشته، سومین مدیرعامل هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) نیز انتخاب و معارفه شد. این تنها چند مورد از جابهجایی مدیران ارشد در وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که از یک ماه گذشته آغاز شده و با توجه به انتصابات انجامشده، ادامهدار نیز خواهد بود زیرا برخی از پشتپردهها مؤید این است که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای عزل کردن و نکردن مدیران کنونی تحت فشار گروههای سیاسی است. این رویه برای وزارتخانهای که زیرمجموعههای اقتصادی متعددی دارد و باید حقوق بیش از 4 میلیون بازنشسته و مستمریبگیر را تامین کند، بسیار نگرانکننده است.
در دوسالونیم اول دولت سیزدهم شاهد تغییر شش وزیر بودیم، همچنین براساس اخبار منتشرشده شمار زیادی از مدیران دولت رئیسی به دلایل متعدد بهخصوص ضعف در اداره امور و حواشیهای متعدد از سمت خود کنار رفته یا برکنار شدهاند. در این میان شنیده میشود که وزیر نفت نیز خانهنشین شده است و این احتمال وجود دارد که در آینده شاهد جابهجایی در رأس هرم این وزارتخانه نیز باشیم. در این میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از همان روزهای نخست که حجتالله عبدالملکی بر کرسی آن نشست و زیرمجموعه خود را انتخاب کرد، بیشترین حواشی را داشته است؛ بهخصوصکه او اولین فردی بود که از کابینه به دلیل هماهنگی بیشتر استعفا داد اما از ظرفیت او در بخشهای دیگر استفاده شد. البته ناگفته نماند این دولت از همان ابتدا که وزرای خود را به مجلس معرفی کرد، بسیاری از کارشناسان نسبت به جابهجایی گسترده مدیران آن هشدار داده بودند.
هرچند جابهجایی در عمده وزارتخانهها همچنان نه صرفاً براساس شایستهگزینی بلکه مسائل دیگر در حال انجام است اما عزل و نصبهای چندباره مدیران شستا انتقادات زیادی در بر داشته است زیرا با وجود وضعیت چالشبرانگیز مالی تامین اجتماعی و مشکلاتی که مستمریبگیران و بازنشستگان با آنها دستوپنجه نرم میکنند، بیثباتی در مدیریت کلان آن جای تأمل و تعمق دارد. بهخصوصکه در صورت بررسی کارنامه مدیریتی مدیران انتخابشده در این مجموعه با عملکرد ضعیف آنها مواجه خواهیم بود. واگذاری سکان مدیریت یکی از بزرگترین نهادهای اقتصادی به افرادی که توان مدیریتی و تخصص لازم را ندارند، زیانهای اقتصادی جبرانناپذیری خواهد داشت. برای نمونه، چرا در شرایط تحریمی فردی برای شرکت ملی نفتکش انتخاب شود که رزومه قابل قبولی در این حوزه ندارد؟ هرچند او سوابق مدیریتی دارد اما در فضای کنونی که رئیس سازمان برنامه و بودجه از عدم تحقق درآمدهای نفتی در 7 ماه نخست خبر میدهد، چرا با وجود کسری بودجه 400 همتی باید شاهد ریسک مدیریتی از سوی تصمیمگیران باشیم؟
از مهرماه امسال شاهد این بودیم که «نعمتالله ترکی» از مدیریت صندوق بازنشستگی کشوری برکنار شد و به جای او مهدی مسکنی، معاون امور تعاون با حفظ سمت سرپرست این صندوق شد. مسکنی در بدو ورود نیز با تغییر در هیئتمدیره شرکت ملی نفتکش در نهایت علیرضا احمدی را بهعنوان مدیرعامل شرکت ملی نفتکش انتخاب کرد. همچنین در این شرایط مسعود اسمخانی که اوایل سال گذشته، به مدیرعاملی و نایبرئیسی هیئتمدیره شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) منصوب شده بود، برکنار شده و بابک افقهی جانشین او شده است؛ این در حالی است که تاپیکو بزرگترین هلدینگ تخصصی کشور در زمینه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، سلولزی، تایر و تولید لوله در کشور و از مجموعههای وابسته به صندوق تامین اجتماعی است.
مصادیق بیشماری در جابهجایی مدیران زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وجود دارد که نمیتوان به همه آنها در این گزارش اشاره کرد اما سوال مهم این است که سهامداران شرکتهای مهم زیر مجموعه این وزارتخانه چه میزان باید خسارت انتصابات غیرتخصصی را پرداخت کنند؟ درحالیکه این روزها سازمان تامین اجتماعی برای تامین حقوق بازنشستگان خود از بانک رفاه وام میگیرد.