مجید نصیرپور سردهائی نماینده سراب: هیئت رئیسه از ظرفیتها چندان استفاده نکرد
برخی از نمایندگان در ارزیابی عملکرد هیئت رئیسه به گزارشهای کمیسیونها اشاره کرده و تعداد و کیفیت آن را آنقدر پایین میدانند که دستور جلسه مجلس را خالی نگه داشته است.

برخی از نمایندگان در ارزیابی عملکرد هیئت رئیسه به گزارشهای کمیسیونها اشاره کرده و تعداد و کیفیت آن را آنقدر پایین میدانند که دستور جلسه مجلس را خالی نگه داشته است. مجید نصیرپور سردهائی، نماینده سراب یکی از این نمایندگان است که توضیحات کاملی در اینباره به هممیهن داد که آن را در زیر میخوانید:
شما عملکرد هیئت رئیسه را چگونه ارزیابی میکنید؟
عملکرد هیئت رئیسه را شاید از سه جنبه کلی و کلان بتوان مورد بررسی قرار داد: قانونگذاری، نظارت و مدیریت کلان هیئت رئیسه. از جنبه قانونگذاری ما مشکل زیادی داریم؛ مجلس و هیئت رئیسه نتوانسته توانمندسازی لازم را در کمیسیونهای تخصصی خود انجام دهد و خروجی کمیسیونها به لحاظ کمی و کیفی میتوانست بهتر باشد. به نظرم هیئت رئیسه این ظرفیت تعاملی را دارد که اگر از آنها استفاده خوبی میشد فعالیت کمیسیونها از نظر کمی و کیفی میتوانست بهتر باشد و خروجی مناسبتری داشته باشند.
در حال حاضر تعداد گزارشهای ارجاعی از صحن علنی به کمیسیونها زیاد و حاکی از آن است که هیئت رئیسه نظارت کامل را روی گزارشهای ارسالی کمیسیونها نداشته و کاری که به عهده معاونت قوانین است، به خوبی انجام نشده است. به همین دلیل گزارشها با اشکالات فنی به کمیسیونهای تخصصی برمیگردد. این روند هزینه زیادی برای مجلس دارد. به لحاظ کمی هم اینگونه است.
به نظرم تعداد گزارشهای تهیه شده در کمیسیونها که باید در دستور صحن قرار گیرد اینقدر کم است که مجبوریم جلسات را زودتر تمام کنیم یا به هرحال به موضوعات غیرتقنینی برسیم. از جنبه نظارت نیز عملکرد معاونت نظارت در حاشیه هیئت رئیسه نسبتاً قابل قبول است. اما معاونت نظارت نیز ظرفیتهای زیادی داشته برای توانمندسازی نمایندگان، اعمال وظایف نظارتی نمایندگان و گرفتن خروجی از شوراهای بالادستی که نمایندگان عضو آن هستند. هیچ گزارش قابل قبولی در این حوزهها ارائه نشده و اگر گزارشی وجود داشته خیلی ناچیز است. این هم به عملکرد ضعیف هیئت رئیسه برمیگردد.
هیئت رئیسه در مدیریت صحن مجلس موفق بوده است؟
در بسیاری از موارد آییننامه داخلی به نحو احسن و صحیح اجرا نمیشود که این به نوع عملکرد هیئت رئیسه مجلس مربوط است. از سه جنبه هیئت رئیسه جای تقویت دارد و حتماً تمام نمایندگان مجلس صرفنظر از گرایشهای سیاسی، باید تلاش کنند تا مجلس کارآمدتری را در سال دوم با انتخاب افراد بهتر به نمایش بگذاریم.
اصلاحطلبان در هیئت رئیسه یک کرسی داشتند که با رفتن آقای نوریقزلجه به دولت این کرسی را از دست دادند. به نظر شما در انتخابات هیئترئیسه در سال دوم مجلس میتوانند کرسی را به خود اختصاص دهند؟
به نظرم با شرایط کنونی مجلس و تکثر کاندیداها، کار سختی است. اما اگر اصلاحطلبان بتوانند با سایر جریانات داخلی مجلس بیشتر به تعامل بپردازند و برنامهای داشتند و لیست محدودتری به وجود آید، به نظرم در این صورت و با تعامل مثبت برای همه جریانات سهمی در مجلس قائل باشیم. البته بستگی به کیفیت و هماهنگی تشکلها دارد.
پیشبینی شما این است که در دومین سال انتخاب هیئت رئیسه مجلس، نمایندگان با تکثر کاندیداها روبهرو هستند؟
افراد زیادی برای کاندیدا شدن آماده شدهاند. اما این اقدام شکستن آرا را به دنبال دارد و نتیجه این انتخابات قابل پیشبینی نیست.
چه کسانی برای ریاست مجلس وارد کارزار انتخابات میشوند؟
فضای ریاست مجلس هنوز روشن نیست. اما به نظرم از ابتدای هفته به سمت شفاف شدن نام کاندیداها برویم.
به نظر شما آقای قالیباف رئیس مجلس باقی میماند؟
بله. ایشان حتماً جدیترین گزینه انتخابات ریاست است. طبیعتاً گزینههای دیگر هم مطرح میشوند اما کسی که در مقابل آقای قالیباف کاندیدا میشود باید تلاش زیادی بکند تا رای قابل قبولی به دست بیاورد.
با توجه به اینکه برخی از نمایندگان معتقدند که فشارهایی خارج از مجلس وجود دارد، جریانات سیاسی خارج از مجلس چقدر در انتخابات هیئت رئیسه تاثیرگذارند؟
من قائل به فشار جریانات بیرون نیستم. به هر حال نمایندگان مجلس به لحاظ سیاسی به یکی از جریانات کشور تمایل، گرایش و وابستگی دارند. طبیعی است افرادی که به عنوان کنشگران سیاسی فعالیت میکنند، حتماً با دوستان خود مذاکره میکنند. اسم این موضوع را فشار نمیگذارم، به هر حال افراد با عقبه کارشناسی خود در تعامل هستند. به نظر میرسد تعداد کاندیداهای ریاست مجلس زیاد باشد. به نظر من ضرورت دارد اما این تغییر باید به نحوی پیش برود که بر کیفیت کار مجلس اثر مثبت داشته باشد.
به نظر شما اگر مخالفان آقای قالیباف به هیئت رئیسه راه پیدا کنند، میتوانند در ریاست مجلس خللی ایجاد کنند؟
نه. مجلس تابع آییننامه داخلی است. ریاست مجلس نیز مطابق قانون اختیارات مشخصی دارد. ضمن آنکه نگاههای سیاسی اگر دنبال چالش در ترکیب هیئترئیسه باشند، موفق نمیشوند. چون باید پاسخگویی روشنی داشته باشند. این بخش قابل مدیریت است و خیلی نگرانکننده نیست. کما اینکه در حال حاضر هم تعداد قابل توجهی از اعضای هیئت رئیسه به لحاظ سیاسی خیلی هم همسوی آقای قالیباف نیستند.