سیدباقر حسینی سخنگوی مجمع نمایندگان ادوار سیستان و بلوچستان:
اعتراضات بعد از جمعه زاهدان با انتخاب استاندار جدید و وفاق مدیریت خواهد شد
سیدباقر حسینی، سخنگوی مجمع نمایندگان ادوار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با هممیهن درباره پیششرطهای موفقیت استاندار جدید این استان و فضایی که پس از این انتصاب در بین مردم ایجاد شده توضیحاتی داده است.
سیدباقر حسینی، سخنگوی مجمع نمایندگان ادوار سیستان و بلوچستان در گفتوگو با هممیهن درباره پیششرطهای موفقیت استاندار جدید این استان و فضایی که پس از این انتصاب در بین مردم ایجاد شده توضیحاتی داده است که در ادامه میخوانید.
*انتخاب یک استاندار بلوچ و اهل سنت، از دید بسیاری سیاسیون و مردم استان سیستان و بلوچستان اتفاق بسیار ویژهای است. برای اینکه استاندار جدید بتواند این استان را از چالشهای حادی که ویژه این استان است خارج کند، چه اقداماتی را باید انجام دهد؟
اتفاق خوبی است که بالاخره به یک نیروی بومی اعتماد کردند. سیستان و بلوچستان استان خاصی است و تاحالا هر استانداری آمده، نتوانسته آن جامعیت لازم را در این استان داشته باشد. در سیستان و بلوچستان چه به دلیل محرومیت، و چه از نظر مسائل امنیتی، مواد مخدر و غیره، مشکلات خاصی است که مختص این استان است و هر کدام از استاندارانی که به این استان آمدند یک نقطه قوتی داشتند؛ یک نفر از نظر عمرانی قوی بود، یک نفر از نظر سیاسی خوب بوده، اما استاندار جامعی نداشتیم و لازمه این جامعیت این است که با انتصاب معاونین قدرتمند که در حوزه کاری خودشان حتی از استاندار هم قویتر باشند روی کار بیایند.
اگر در معاونتهای استانداری بدون دخالت جریانها و اقشار مختلفی که سعی در برهم زدن شرایط را دارند، ترکیب قوی چیده شود و استاندار جدید، همراهی شود و معاونین درستی انتخاب کند، امید داریم که یک همگرایی، وفاق، وحدت و همدلی در استان شکل بگیرد و به نفع استان سیستان و بلوچستان اتفاقات خوبی رقم بخورد. موفقیت استاندار بومی بسیار مهم است و حالا که آقای پزشکیان این اعتماد را کردند، لازم است که این اعتماد حفظ شود و موفقیت استاندار اعتماد دولتها را نسبت به نیروهای بومی بیشتر خواهد کرد و باید به گونهای عمل شود که این اعتماد مستحکم شود و ادامهدار باشد.
بخشی از ناامنی و گروهکهایی که در این منطقه شکل گرفته است به دلیل فقر، فلاکت و بیکاری است که دامن جوانان این منطقه را گرفته و به راحتی از اینها بهرهبرداری میکنند اما با برطرف شدن مشکلات فقر و بیکاری در استان مشکلات امنیتی نیز خود به خود رفع خواهد شد و این نیازمند همدلی مسئولان استان و مردم استان باهمدیگر است.
*آیا صرف بلوچ و اهل سنت بودن را مبنای لازم برای استانداری در سیستان و بلوچستان میدانید؟
من در جریان فعالیتهای آقای بیجار در حوزه عمرانی بودهام. ایشان فرد توانمندی در حوزه عمرانی است و بهطور کلی نیز بیحاشیه است و این دو ویژگی خاص وی میتوانند منجر به موفقیتاش شوند. به همین دلیل اگر همراهی خوبی شود و بتوانند نیروهای متخصص خود را انتخاب کنند، میتوانند موفق باشند.
*یکی از چالشها در استان سیستان و بلوچستان، برآورده نشدن انتظارات است که از سوی دولتهای مرکزی نسبت به این استان در زمینههای مختلف توسعهای و سیاسی و اقتصادی وجود داشته است، با توجه به روی کار آمدن دولت پزشکیان و انتصاباتی که تاکنون انجام گرفته است، آیا فکر میکنید آنچه درباره استان سیستان و بلوچستان در حال اجرا است، موجب کاهش نارضایتیهایی که در سالها و دهههای اخیر در این استان وجود داشته، خواهد شد؟
عملکرد مهم است؛ اگر دولتهای قبلی هم اعتماد نمیکردند، دلیل داشته است. حملاتی که میشد و از نیروهای انتظامی و پاسدار گرفته تا مردم عادی آسیب میدیدند، اینها باعث میشد که آن رویکردها در پیش گرفته شود. البته این شرایط در بین همه اقشار پیدا میشود اما نگاه دولتها شاید این بوده است که یک همراهی و هماهنگی در مورد اتفاقاتی که در این استان رخ میدهد وجود دارد. البته که اعتماد شده و از دولت احمدینژاد به بعد معاون استاندار اهلسنت داشتیم، خیلی از مدیران ما اهل سنت بودند.
خیلی از فرمانداران ما اهل سنت بودند و به جز سطح استاندار در بقیه سطوح نگاه نظام و دولتها خیلی مثبت بوده است؛ بنابراین قبول ندارم که دولتهای قبلی اعتماد نداشتند و اینکه تنها شخص استاندار را ملاک قرار دهیم که دولتها اعتماد نکردند درست نیست.
*به هر حال استاندار بالاترین سطح مدیریتی دولت در یک استان محسوب میشود و اینکه تا سطح مدیران میانی این شرایط فراهم است و برای بالاترین سطح این دسترسی ایجاد نمیشود همیشه برای مردم استان مسئله بوده است...
الان این اشکال هم برطرف شده است اما اینکه بگوییم مطلقاً دولتها اعتماد نکردند بیانصافی است. برای نمونه زمانی من در چابهار بودم و فقط دو نفر با تحصیلات دانشگاهی از خود چابهار بودند که در این شهر فعالیت میکردند و بقیه از جاهای دیگر میآمدند. زمانی در دهه هفتاد ما نیروهایی با تحصیلات دانشگاهی نداشتیم، بعد برنامه دولت بود که باعث رشد بچههای این منطقه رشد کردند و پس از طی مدارج، مسئولیت هم گرفتند.
پس شرایط فراهم نبوده و به تدریج که فراهم شده کم کم در دورههای مختلف استفاده شده است و در این دوره نیز که آقای پزشکیان با توجه به نگاه ویژهای که داشتند، استاندار بومی انتخاب شد. موفقیت این استاندار، موفقیت نظام و مردم استان سیستان و بلوچستان است و باید کمک کنیم تا این موفقیت حاصل شود.
*در نتیجه فکر میکنید که گفتمان وفاق با این انتصاب در استان سیستان و بلوچستان در حال اجرا شدن است؟
تا حدودی. این وفاق جامع نیست اما شروعی را دیدیم که هم در کردستان رخ داد و هم در سیستان و بلوچستان و مسئولانی که در وزارتخانههای مختلف در حال به کارگیری هستند نشانههای خوبی است که دولت قصد دارد از همه اقشار استفاده کند اما باید فراجناحی، فراقومی و فرامذهبی باشد و در همه استانها و کشور به این موضوعات توجه شود و هر کسی که شایسته است مورد استفاده قرار گیرد.
*فضای کلی استان سیستان و بلوچستان را در این روزهای پس از روی کار آمدن دولت پزشکیان و انتصابات چگونه میدانید؟ با توجه به اینکه در دو سال اخیر و بعد از حوادث سال ۱۴۰۱ اعتراضات ادامهداری را بهویژه در زاهدان شاهد بودیم. آیا با این رویکردی که در پیش گرفته شده باعث شده است جو مثبتتری در استان به وجود بیاید؟
بله، در همان روز معارفه استاندار متوجه شدیم که این تغییرات ایجاد شده است. البته اتفاقی که در زاهدان رخ داد را از دقایق اولیه پیگیری کردیم اما متاسفانه برخی از افراد در اطراف شهید رئیسی به موقع عمل نکردند و باعث شد این موضوع طولانی شود. همان روز اول این مسئله با دفاع از حق مظلوم قابل حل بود؛ فرقی هم نمیکرد که مامور نیروی انتظامی باشد و یا مردم، اما ادامه پیدا کرد و حالا بزرگان اهل سنت و بزرگان استان با این انتخابی که رخ داده میتوانند شرایط را مدیریت کنند تا مسائلی که پس از آن جمعه رخ داد دیگر تکرار نشود.
وفاق و همدلی بهترین کار است و با همین وفاق است که فقر و بیکاری از بین خواهد رفت و به جز دولت بین مردم نیز نیاز به یک وفاق داریم تا استان سیستان و بلوچستان با استفاده از ظرفیتهای منطقی خود به رشد و جایگاهی که شایسته آن است برسد.