بررسی فضای سیاسی استانها در سال انتخابات مجلس
ناامیدی سنتیها از انتخابات
استان زنجان 8 حوزه انتخابیه و 5 نماینده در مجلس دارد. بررسی آمار مشارکت مردم این استان در انتخابات مجلس طی ادوار مختلف حاکی از مشارکت بالای مردم این استان در انتخابات بوده است؛ مشارکتی که پس از مجلس نهم سیر نزولی گرفت. 374 نفر از این استان برای نمایندگی در مجلس ثبتنام کردند و 218 نفر از آنها تاییدصلاحیت شدند. در مورد رویکردهای سیاسی و انتخاباتی در این استان اظهارنظرهای مختلفی مطرح است. برخی از فعالان سیاسی این استان با قطعیت مردم این استان را اصلاحطلب میدانند، حال آنکه گروه دیگری معتقدند مردم این استان گرایش سیاسی خاصی ندارند و ملاک عمل در انتخاب فرد اصلح، فعالیتهای مستقل او است. شاید به همین دلیل باشد که سیاسیون این استان معتقدند فعالیت حزبی در این استان در سایه است چراکه احزاب و فعالیتهای سیاسی آنها تنها در زمان برگزاری انتخابات است که ظهور میکند و در طول سال فعالیتهای مداوم و مؤثری از احزاب دیده نمیشود. دین و مذهب، موضوع پررنگ دیگری است که در فضای سیاسی استان زنجان مطرح بوده است. توجه به آیینهای مذهبی ثبتشده از این استان نشاندهنده جایگاه مهم دین در زنجان است؛ چنانچه به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان زنجان تنها 9 آیین محرم از این استان تاکنون ثبت ملی شده است؛ موضوعی که به تحلیل فضای سیاسی این استان نیز راه یافته است. در مطالعهای که سال گذشته در ماهنامه علمی جامعهشناسی سیاسی ایران توسط محمود کرمی و همکارانش با موضوع «مطالعه جامعهشناختی دینداری جوانان و تاثیر آن بر رفتارهای انتخاباتی آنان» با محوریت جوانان شهر زنجان انجام شد، تاثیر دینداری در دو مفهوم گرایش رایدهی و مشارکت در انتخابات و جامعه آماری جوانان 22 تا 40 ساله که حداقل در سه دوره انتخابات شرکت کرده بودند، بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان دینداری جوانان، تاثیر معناداری در رفتار انتخاباتی مردم این استان در گرایش انتخاباتی و مشارکت انتخاباتی دارد و جوانانی که میانگین دینداری بالاتری دارند، گرایش بیشتری به اصولگرایان دارند و مشارکت بیشتری نیز در انتخابات دارند. هرچند که شاید با مقایسه یافتههای این پژوهش با میزان مشارکت مردم در انتخابات ادوار مجلس این واقعیت به ذهن متبادر شود که آیا با توجه به کاهش مشارکت مردم این استان در انتخابات میتوان چنین برداشت کرد که گرایش به دینداری هم در این استان کمتر شده است؟ در پاسخ به این سوال و بررسی صحبتهای مردم این استان و دغدغههای معیشتی آنها حاکی از آن است که کاهش مشارکت در این استان بیشتر تحت تاثیر مشکلات اقتصادی و برآورده نشدن وعدههای انتخاباتی کاندیداها و اتفاقات و وقایعی است که فضای عمومی این استان را نیز تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه اظهارنظر فعالان سیاسی این استان در گفتوگو با هممیهن حاکی از حاکم بودن یک فضای سنتی و فردی در تصمیمگیری افراد است اما با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات، باید منتظر ماند و دید فعالیت سیاسی گروهها و احزاب سیاسی این استان چطور رقم خواهد خورد و مردم این استان چه رفتار مشارکتی از خود نشان خواهند داد؛ تمایل به مشارکت و یا قهر با صندوقهای رای به نشانه اعتراض؟
نگاه اصولگرا / ۱
احمد بیگدلی نماینده اسبق خدابنده:
معیار انتخاب زنجانیها کارنامه افراد است
احمد بیگدلی، نماینده اسبق خدابنده در مجلس در گفتوگو با هممیهن درباره فعالیتهای انتخاباتی در استان زنجان و جزئیات اقدامات سیاسی-انتخاباتی در این استان توضیحاتی داده است که در ادامه میخوانید:
درباره فضای سیاسی استان زنجان با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم توضیح دهید.
مردم استان زنجان وفادار به انقلاب و نظام هستند و همیشه پای کار بودند و فضای مشارکت مردم در موضوعاتی همچون انتخابات و امور مربوط به نظام همواره با توجه به وفاداریای که دارند، مناسب بوده است. معمولاً هم در انتخابات بالاترین مشارکتها را داشته است. امسال نیز امیدوارم مردم استان زنجان پای صندوقهای رای بیایند و مشارکت حداکثری رقم بخورد.
در مورد رفتار مشارکتی مردم زنجان در انتخابات توضیح دهید. مشارکت مردم این استان سیاسی است یا افراد و قومیتها در انتخاب مردم، تاثیر بیشتری دارند؟
همه این موارد تاثیرگذار است. بهویژه در شهرستانها ممکن است فضا مقداری با شهر زنجان متفاوت باشد. مردم در شهرستانها همدیگر را بیشتر میشناسند و از افراد و کاندیداها شناخت خوبی دارند. معمولاً کسانی که کاندیدا میشوند، چندین سال است که با مردم در ارتباط هستند و بهگونهای است که مردم حتی خانواده و سابقه آنها را بهخوبی میشناسند. البته این به آن معنا نیست که احزاب و گروههای سیاسی تاثیرگذار نباشند، اما مردم بیشتر با خود کاندیداها در ارتباط هستند و شناخت از همین ارتباطات چهره به چهره به دست میآید و در کنار آن احزاب نیز تاثیرگذار هستند.
زنجان با یک رویداد مذهبی بزرگ در ایام محرم شناخته میشود. مذهبی بودن مردم این استان در گرایش سیاسی آنها چقدر تاثیرگذار است؟
نظام ما جمهوری اسلامی است و جمهوریت ما با اسلامیت گره خورده است و اینها در کنار همدیگر معنی شدهاند و کامل میشوند. در مردم استان زنجان نیز شور و شعور حسینی که دارند تاثیرگذار است و در انتخاب آنها چون افراد را دقیق میشناسند و رزومه افراد را دیدهاند، معمولاً دنبال این هستند که ببینند چه کسی به نظام نزدیکتر است، چه کسی برای نظام هزینه داده و چه کسی برای مردم دلسوزتر است. مردم رفتارهای سیاسی و انتخاباتی نمایندگان و کاندیداها را بررسی و ارزیابی میکنند و اگر کسی عملکرد مناسبی نداشته باشد او را کنار میگذارند.
در سال 1398 در کل کشور شاهد کاهش مشارکت در انتخابات بودیم و جدا از اتفاقات آن سال، ردصلاحیتها نیز در این موضوع تاثیرگذار بود. در استان زنجان ردصلاحیتها چقدر فضای انتخاباتی را سردتر کرد و در این دوره هم با توجه به ردصلاحیتهای رخداده چه تاثیری داشته است؟
البته من اشراف دقیقی به فضای همه نقاط استان ندارم اما در مجموع چون مردم با نمایندگان در ارتباط تنگاتنگی هستند و افراد را میبینند و برای مثال میبینند فردی دلسوزانه در حال پیگیری کارهای مردم است و در کارهای کلان تاثیرگذارتر است، وقتی این نباشد نه اینکه مردم ما دلسرد شوند اما نبود چنین فردی حتماً تاثیرگذار خواهد بود. مردم وقتی میبینند فردی با تمام وجود برای مردم کار کرده و پیگیر مسائل ریز و درشت در استان و شهر خود بوده و الان به هر دلیلی در فضای رقابتی حضور ندارد، بهدنبال دلیل عدم حضور ایشان میگردند تا ببینند دلیلش چیست که حضور ندارد. آیا این فرد طبق قانون انتخابات و موارد قانونی صلاحیت ندارد یا خدای ناکرده سوءتفاهم شده و اگر ببینند فرد دلسوز و خدمتگزار در صحنه نباشد، مردم دلخور میشوند و این ناراحتی مردم ممکن است در حضورشان تاثیر بگذارد. اما باید منتظر ماند و دید شرایط و فضا چگونه پیش میرود. نمیتوان رفتار انتخاباتی مردم را پیشبینی کرد. من امیدوارم و از مردم خواهش میکنم که با مشارکت حداکثری پای صندوق رای حاضر شوند.
نمایندگان وعدههایی به مردم استان میدهند؛ درصد عملیاتی شدن وعدهها را در میزان مشارکت انتخاباتی مردم چقدر تاثیرگذار میدانید؟
مردم استان زنجان کارنامه افراد را میبینند. برخی از افراد هستند، وعدههایی میدهند و بعداً مشخص میشود این وعدههایی که به مردم دادند اصلاً در حیطه اختیارات آنها نبوده است و وقتی به وعدهها جامه عمل پوشانده نمیشود حتماً مردم نسبت به آن فرد زاویه منفی پیدا میکنند. مردم ما الان آگاهتر از 30 تا 40 سال گذشته هستند و خیلی سریع در جریان اتفاقات قرار میگیرند. از طرفی وقتی فردی وعدهای میدهد و آن را اجرا نمیکند تنها او نیست که در معرض آسیب قرار میگیرد و مردم دیگر او را انتخاب نمیکنند. وقتی فردی بهعنوان نماینده مجلس تلاش میکند و وعدههایی میدهد که عملیاتی نمیشود این موضوع به کلیات نظام و جمهوری اسلامی بازمیگردد نه یک نفر خاص و یا مردم منطقهای خاص و همین موارد است که مردم را ناراحت کرده است. افراد هستند که مردم را ناراحت میکنند. اگر ناراحتی وجود دارد که دارد و مردم از مشکلات معیشتی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل مختلف ناراضی هستند، مسبب آن فردی است که در مقام مسئول قرار گرفته و به وعدههای خود عمل نکرده است و نه کلیات نظام!
در گروهبندی حزبی مردم این استان بیشتر اصولگرا هستند یا اصلاحطلب؟
کسانی که سیاسی رای میدهند آنچنان جمعیت غالبی را در استان زنجان تشکیل نمیدهند و حتی انتخاب گرایش سیاسی یک نماینده نیز به عملکرد افراد از جریانهای حزبی مختلف بستگی دارد. یعنی اگر مردم تشخیص دهند که فردی عملکرد خوبی دارد و اصلاحطلب باشد، همان فرد را انتخاب میکنند و بالعکس. در واقع اولویت عملکرد است نه تفکر سیاسی. هرچند که عده خاصی هستند که گرایش سیاسی را مدنظر قرار میدهند اما اکثریت مردم عملکرد فردی را ملاک عمل قرار میدهند.
نگاه اصلاحطلب
حسن کریمیان دبیر حزب اعتماد ملی استان زنجان:
از فعالیت احزاب خبری نیست
حسن کریمیان، فعال سیاسی اصلاحطلب زنجان در گفتوگو با هممهین درباره فعالیت اصلاحطلبان در مدتزمان باقیمانده تا برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم و فضای سیاسی حاکم بر استان زنجان توضیحاتی داده است که در ادامه میخوانید:
درباره فضای سیاسی حاکم در استان زنجان با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم توضیح دهید.
در مجموع فضای سردی حاکم است و گرمای انتخاباتی به آن شکلی که انتظار میرود در استان زنجان ایجاد نشده است چراکه اکثریت کاندیداهایی که از طرف ما بودند ردصلاحیت شدند و تنها یک نفر باقی مانده است. البته تنها دو سه نفر ثبتنام کرده بودند و همینها نیز ردصلاحیت شدند. شرایط این دوره شرایط خاصی است و مردم به آن صورت تمایلی ندارند که درباره انتخابات صحبت کنند و تا حرف از انتخابات میشود، بهگونهای برخورد میکنند که نشان میدهند تمایلی برای صحبت کردن درباره این موضوع ندارند. البته عدهای هستند که پای ثابت شرکت در انتخابات هستند، که شرکت میکنند و بقیه مردم چندان علاقهای برای شرکت در انتخابات ندارند.
هرچند که در این دوره تعداد زیادی از اصلاحطلبان ثبتنام نکردند و همان تعدادی که ثبتنام کردند هم ردصلاحیت شدند، در کل فضای عمومی کاندیداها در استان چگونه است؟
تنها یکی دو نفر کاندیدا باقی ماندند. با این شرایط فکر میکنید فضا چگونه باشد؟ از طرفی هم شرایط بیشتر به سمت اصولگراها چرخیده است و همه چیز به نفع آنها در حال پیش رفتن است.
از بین این تعداد افراد باقیمانده آیا قرار است لیستی ارائه شود یا اینکه به صورت انفرادی در انتخابات شرکت میکنند؟
اگر چند نفری که ثبتنام کرده بودند را تاییدصلاحیت میکردند، میتوانستیم درباره لیست تصمیم بگیریم، اما حالا که چنین شرایطی رخ داده است چنین امکانی فراهم نیست و ردصلاحیتها بهگونهای بوده است که کار خاصی نمیتوان انجام داد و فعلاً فضای مناسبی وجود ندارد.
فضا در بین مردم چگونه است؟ آیا بحثهای انتخاباتی شکل گرفته است؟ با توجه به اینکه کمتر از دو ماه هم به زمان برگزاری انتخابات باقی مانده است.
فضا مانند همه جای کشور است. در بین مردم استان زنجان هم فعلاً فضای سیاسی و انتخاباتی شکل نگرفته است. در رادیو، نمازجمعهها و محافل اینچنینی صحبت میشود اما آنگونه که باید فضا گرم شود، نیست. چراکه معمولاً فضای انتخابات را خود کاندیداها گرم میکنند اما الان اصلاً چنین فضایی نیست و سکوت مطلق برقرار است. گفتوگوهای انتخاباتی کاندیداها در حد فامیلها و بستگان خودشان مطرح میشود و همچون گذشته این فضا را ندیدهام که لابیهای انتخاباتی انجام دهند. اگر هم در زمان قانونی تبلیغات بخواهند تبلیغ کنند شاید اندکی دیر باشد چراکه طی یک هفته که نمیشود سبد رای پر کرد و از الان باید خودشان را به مردم معرفی کنند و از اهداف و برنامههای خود سخن بگویند تا مردم آنها را بشناسند. در حال حاضر شرایط خاصی به وجود آمده است و حتی در روستاها نیز که در انتخاباتهای پیش فضای انتخاباتی شکل میگرفت اصلاً این فضا به وجود نیامده است.
در مورد رفتار انتخاباتی مردم در شهرهای کوچکتر و روستاهای استان زنجان توضیح میدهید؟ مردم در شهرها و روستاهای مختلف زنجان به صورت حزبی عمل میکنند یا قومی و قبیلهای؟
اینکه بخواهیم درباره حزب صحبت کنیم، متاسفانه در کشور ما اصلاً احزاب به حساب نمیآیند. چندبار از زنجان به خانه احزاب تهران رفتیم و این بحث را مطرح کردیم که انتخابات را برپایه احزاب برگزار کنید. متاسفانه تا این لحظه این فضا فراهم نشده است. اینکه برخی میگویند ما اصولگرا یا اصلاحطلب هستیم تنها در کلام است و اصلاً از حزب خبری نیست. برخی هستند که هیئت تشکیل میدهند و به اسم نماینده فعالیت میکنند و این به معنی حزبداری نیست. وضعیت احزاب در زنجان بیشتر یک اسم را یدک میکشند تا اینکه عملکرد و فعالیت حزبی انجام دهند. درحالیکه اگر فعالیت حزبی انجام میشد و احزاب بودند که نماینده به فضای انتخاباتی معرفی میکردند، هم مسئولیت حزبداری را داشتند، هم جوابگوی جامعه بهصورت ساختارمند بودند و هم مردم منطقیتر نظر میدادند که با حضور فلان حزب، فضای شهر فلان تغییر را کرده است. در صورتی که حزب کسی را معرفی میکرد مجبور بود پشت آن فرد و اقداماتش بایستد و آن فرد را پاسخگو میکرد اما در حال حاضر اکثراً افراد حزبی نیستند و زمینه فعالیت حزبی آنگونه که باید فعال نشده است. درحالیکه این حزبها هستند که باید گردانندگان فضای انتخاباتی باشند و میگویند انتخابات بهار فعالیت احزاب است درحالیکه الان در این انتخابات شاهد پاییز فعالیت حزبها هستیم.
پیشبینی شما از مشارکت مردم استان زنجان در انتخابات با توجه به شرایط موجود در کشور، چه از نظر مشکلات معیشتی و اقتصادی و چه اعتراضات سال قبل چیست؟
در حال حاضر نمیشود تشخیص داد اما فکر میکنم درصد شرکتکنندگان کاهش پیدا کند. باید فضای بهتری را در جامعه ایجاد میکردند اما متاسفانه نه امتیازی به جامعه میدهند و نه کاری میکنند که مردم بیایند. کاری برای مردم نمیکنند و میگویند وظیفه مردم است که در انتخابات حضور داشته باشند. با شرایطی که میبینیم حضور کمتر است. تنها پای ثابتهای انتخابات هستند که مشارکت میکنند و شاید حدود 30 درصد مشارکت داشته باشیم.
نگاه اصولگرا / ۲
رضا رحیمپور دبیر حزب مؤتلفه استان زنجان:
لیست مشترکِ سه حزب اصولگرای زنجان
رضا رحیمپور، دبیر حزب مؤتلفه استان زنجان در گفتوگو با هممیهن درباره فضای سیاسی استان زنجان و فعالیت احزاب اصولگرا در این استان توضیحاتی داده است که در ادامه میخوانید:
با توجه به نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم، درباره فضای سیاسی و انتخاباتی حاکم در این استان لطفاً توضیح دهید.
هر چقدر به زمان انتخابات مجلس دوازدهم و مجلس خبرگان نزدیکتر میشویم، شور انتخاباتی افزایش پیدا میکند. بهویژه گروهها، تشکلهای سیاسی و احزاب جلسات را بیشتر کردهاند و بهدنبال افزایش مشارکت در انتخابات و فراهم کردن زمینههای آن هستند. از طرفی در حال بررسی نامزدهای تاییدصلاحیتشده اصلح برای مجلس هستند. شورای ائتلاف، شورای وحدت و همینطور حزب مؤتلفه بیشترین جلسات را در بین تشکلهای استان زنجان برگزار کردند. جبهه پایداری نیز تا حدودی تلاش میکند تا در ارتباطگیری با اقشار مختلف مردم و گروههای مختلف مرجع، کانونهای تاثیرگذار و مصاحبه با رسانهها در مورد اهمیت انتخابات، سهم خودشان را در درجه اول در شور انتخاباتی و سپس مشارکت حداکثری ایفا کنند. بعد از آن تلاش میکنند مردم به شاخصههای یک کاندیدای اصلح برای مجلس که در طراز انقلاب اسلامی باشند، آشنا شوند و بتوانند نمایندگان خود را راهی خانه ملت کنند. روند و استارت انتخابات در استان زنجان از تابستان و با یک شیب ملایم شروع شده بود اما هرچه به زمان برگزاری انتخابات نزدیکتر میشویم این شیب تندتر میشود و جلسات احزاب و گروههای سیاسی فشردهتر میشود و جنبوجوش بیشتری بین گروههای سیاسی دیده میشود. دیدار گروههای سیاسی با مسئولین اجرای انتخابات برای فراهم کردن امنیت انتخاباتی و زمینهسازی حضور مردم در انتخابات انجام شده است تا مردم بهراحتی بتوانند در انتخابات شرکت کنند.
نسبت به دوره قبل در همین روزها، فضای انتخاباتی سردتر است یا پرشورتر؟
البته که نمیتوان رفتار انتخاباتی ایرانیها را پیشبینی کرد و مردم ما اصولاً دقیقهنودی هستند. در نتیجه نمیتوان بهطور قطع گفت که این شور و حال مزید بر این است که مردم بیشتر شرکت میکنند یا نه. اما پیشبینی میشود آن درصد نرمالی که (نمیتوانم درصد بگویم و باید نظرسنجیها بگویند این درصدها را) از مردم انتظار میرود در انتخابات شرکت کنند. به نظر میرسد حداقل همان درصد مشارکت دوره گذشته را در انتخابات داشته باشیم. البته باید به این نکته اشاره کنم که بحث معیشت مردم و دیگر مباحث شاید و نه بهطور قطع، دلیل بر مردد بودن برخی از مردم است که نظر خاکستری دارند. اما آنچه که از حال و هوای مردم استان میبینیم این گروه نیز در تدارک هستند و میخواهند در انتخابات شرکت کنند چراکه با قهر کردن از انتخابات یعنی با دخالت خودمان در تعیین سرنوشت قهر کردهاند. بعد نمیتوانیم نسبت به عملکرد آن نماینده گلهمند شویم. لذا مردم عزیز ما بهرغم تبلیغات سوء دشمنان مبنی بر تحریم انتخابات، آگاهتر از گذشته به این فکر میکنند که اگر دشمن بر طبل تبلیغات سوء میکوبد تا مردم شرکت نکنند، به این دلیل است که استقلال کشور را نمیخواهند. ما انتظار داریم برای آنکه نتیجه حداکثری به دست آید گروههای مرجع، رسانهها، اساتید حوزه و دانشگاه، همه و همه کسانی که تریبون به دست دارند، جهاد تبیین را برای مشارکت مردم بهعنوان یک وظیفه ملی و میهنی انجام دهند. هرچقدر که مشارکت بیشتر باشد اعتبار نظام، دولت و نمایندگان و قدرت چانهزنی برای تصویب قوانین بیشتر میشود.
احزاب اصولگرای استان زنجان در انتخابات پیش رو لیست مشترک ارائه میدهند و یا اینکه لیستهای جداگانه؟ و در مجموع تعامل و جهتگیری احزاب اصولگرای زنجان با احزاب همسو در تهران چگونه است؟
میدانید که در جبهه اصولگرایان در کشور چندین تشکل و ائتلاف از گذشته داریم که در این دوره تعدادی هم به آن اضافه شده است. در حال حاضر چند تشکل ائتلافی داریم و احزاب مهمی مانند حزب مؤتلفه اسلامی را نیز داریم. هر کدام از این تشکلها بنابر وظیفه ذاتی خود برای انتخابات تلاش میکنند تا حضور حداکثری در انتخابات رقم بخورد. در تهران نتیجهای را برای اتحاد تشکلها در تهران نمیبینیم و در واقع هیچ چراغ سبزی نشان ندادهاند و حدس ما این است که در تهران دو سه لیست ارائه شود. اما در استان زنجان تلاش بر این است که حداقل میان دو سه تشکل موجود همچون شورای ائتلاف، مؤتلفه و شورای وحدت اتحاد برقرار کنند و به نتیجه برسند و یک لیست واحد ارائه شود. برای این منظور نیز جلسه مشترکی بین شورای ائتلاف، حزب مؤتلفه و شورای وحدت در بیت امام جمعه زنجان بهعنوان نماینده ولیفقیه و محور وحدت برگزار شد. در این نشست تاکید بر این بود که اتحاد بین تشکلها حفظ شود و انشقاق ایجاد نشود و اگر وحدت باشد انتخاب لیست نهایی برای مردم آسانتر است. تا این لحظه بنا بر این است که به یک لیست واحد در استان زنجان در بین تشکلهای اصولگرا برسیم. اما این به آن معنی نیست که افراد منتسب به اصولگرایان بهصورت مستقل در عرصه انتخابات حضور پیدا نکنند. ممکن است دو سه نفر از افرادی که در جبهه انقلاب هستند نیز به صورت مستقل وارد کارزار انتخاباتی شوند.
فضای سیاسی در بین مردم استان زنجان چگونه است؟
مردم منتظر هستند که رسانهها و گروههای مرجع استارت شور انتخاباتی را بزنند. در بین آنها نیز شرایط مطلوب نیست. کمکم ندای انتخابات در محافل، سطح شهر و بین مردم شنیده میشود. حتی در مدرسه و بین معلمان و دانشآموزان در زنگ تفریحها موضوع انتخابات مطرح است. امیدواریم که شور انتخاباتی بیشتر شود.
با توجه به شرایط کشور و رقم مشارکتی که در دوره قبل در استان زنجان ثبت شده است، فکر میکنید مشارکت مردم به اندازه دوره قبل باشد یا بیشتر یا کمتر؟
هنوز نظرسنجیهای رسمی بیرون نیامده و منتظر نظرسنجیها هستیم اما حداقل انتظار ما این است که مشارکت دوره قبل را داشته باشیم و پیشبینی ما این است که این رقم بیشتر هم بشود. برای بیشتر شدن این رقم مردم دلخوریهایی از گرانیها، وضعیت معیشتی، نرخ بیکاری و مسائلی که گریبانگیر زندگی روزمره آنهاست دارند و تاریخ زنجان و مردم ایران نشان داده بهرغم سختیها و گرانیها پایبند به نظام هستند. اما انتظار میرود دولت بیش از این عمل کند؛ هرچند که دولت آقای رئیسی در حال کار کردن است و گامهای اساسی و زیربنایی را برای گشایش در اقتصاد مردم برداشته است. کمکم این اتفاق در حال رخ دادن است اما انتظار میرود امیدواری بیشتری از طرف مجریان و مسئولان ایجاد شود. نمیگوییم این مسائل تاثیرگذار نیست! هست، اما گاهی برخی این موضوعات را بزرگنمایی میکنند. دولت آقای رئیسی بنای مبارزه با فساد دارد و انتظار میرود کابینه آقای رئیسی بیشتر همراه باشد کما اینکه در گذشته کابینه را تغییر دادند بهنوعی اما نیاز است که در استانها نیز یک تجدیدنظرهایی بشود و افراد جهادی را پای کار بیاورند تا مردم امید بیشتری نسبت به آینده داشته باشند. اینها باعث میشود مردم انگیزه بیشتری برای حضور در صحنهها داشته باشند.
عملکرد نمایندههای مجلس استان زنجان را در میزان مشارکت مردم چطور ارزیابی میکنید؟
بخشی از گلهمندی مردم از عملکرد نمایندههاست. مردم میپرسند نمایندهای که چهار سال در مجلس حضور داشته چند طرح مفید برای مردم و کشور مصوب کرده و چقدر از بًعد نظارتی عملکرد خوبی داشته است؟ حداقل در استان زنجان عملکرد مردم مطلوب مردم نیست و یکی از گلهمندیهای مردم نیز از برخی نمایندهها دخالت افراطی در انتصابات دولتی بود. انگار که نماینده وظیفه نمایندگی خود را در حاشیه قرار داده و متن را بر انتصابات دولتی گذاشته بود و بیشترین گلایههای جبهه انقلاب و افکار عمومی بر دخالت افراطی این عزیزان در انتصابات بود. این یک دلیل میتواند باشد که مردم را دلسرد کند. بنا نیست که نماینده هر مسئولی را مستقیم سفارش و دیکته کنند و این مسئله در استان زنجان بیشتر نمود دارد و در کنار عملکرد ضعیف برخی از نمایندگان مزید بر علت است. به نظر میرسد سطح رضایت مردم از نمایندگان در مجموع متوسط باشد.