| کد مطلب: ۳۱۱۳۸

نمایش توانمندی‌های نظامی ایران

با تشدید تنش‌ها میان ایران و اسرائیل، تهران تلاش‌ها برای تولید موشک را افزایش داده‌است و مواضع دفاعی خود را برای شرایطی که ممکن است یک مواجهه موجودیتی تلقی شود، تقویت می‌کند.

نمایش توانمندی‌های نظامی ایران

با تشدید تنش‌ها میان ایران و اسرائیل، تهران تلاش‌ها برای تولید موشک را افزایش داده‌است و مواضع دفاعی خود را برای شرایطی که ممکن است یک مواجهه موجودیتی تلقی شود، تقویت می‌کند.  براساس گزارش خبرگزاری تسنیم، روز جمعه سرلشکر سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر داد که ایران از «شهرهای موشکی و پهپادی» جدید رونمایی می‌کند.

وی گفت این تاسیسات به‌زودی عمق توانمندی نظامی ایران را نشان می‌دهند. اظهارات اخیر سلامی همراستا با کارزار مقام‌های ایرانی است تا قابلیت‌های نظامی ایران را در مقابله با تهدید خارجی به نمایش بگذارند.  گفته می‌شد که حمله پیشین اسرائیل به ایران توانمندی‌های پدافند هوایی ایران را از بین برده‌است. با این حال سردار شیخیان، فرمانده پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه، در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که «با سرعت سامانه‌ها در حالت عملیاتی قرار می‌گیرند.  ما حتی توانمندی‌های دفاع هوایی‌مان را به شکل چشمگیری افزایش داده‌ایم.» 

وی گفت که سامانه رهگیری موشک‌های بالستیک و به زودی سامانه‌ای که بتواند جنگنده‌های اف ۳۵ اسرائیل را رهگیری کند، به صورت بومی تولید خواهد شد.  ادبیات این دو فرمانده ارشد نظامی ایران نشان می‌دهد که تهران همچنان اصرار دارد تا به‌‌رغم شدت گرفتن انتقادهای بین‌المللی و فشار از سوی دشمنان، به توسعه فناوری موشکی خود ادامه دهد.  تهران در عین حال موشک‌های خود را در تاسیسات زیرزمینی در سراسر کشور منتشر می‌کند که باعث می‌شود هدف قرار دادن آنها با عملیات هوایی مشکل‌تر شود.

در سال‌های اخیر ایران فرآیند تولید پهپادهای نظامی خود را هم افزایش داده‌است.  تهران طیف وسیعی از پهپادها را با دقت و توانایی حمل سلاح متفاوت تولید کرده‌است.  گزارش شده‌است که پهپادهای ایرانی توسط نیروهای نیابتی‌اش در یمن، لبنان و عراق مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌‌رغم انکار تهران، باور بر این است که روسیه اصلی‌ترین واردکننده هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی است و آنها را در جنگ با اوکراین به اهداف نظامی و غیرنظامی شلیک می‌کند.  آرایش نظامی ایران را باید با عینک پویایی‌های در حال تحول جهانی نگاه کرد.

بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، نگرانی‌ها در مورد افزایش احتمالی تنش‌ها میان ایران و آمریکا را افزایش داده‌است.  سیاست فشار حداکثری ترامپ در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش، ایران را هم به لحاظ دیپلماتیک و هم به لحاظ اقتصادی منزوی کرد.  احتمال احیای این سیاست باعث نگرانی مضاعف در تهران شده‌است چراکه این احتمال وجود دارد که دور دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ باعث بی‌پروایی اسرائیل برای یک اقدام نظامی پیشدستانه علیه ایران شود که احتمال جنگ تمام‌عیار را افزایش می‌دهد. 

این نگرانی‌ها باعث شده‌است که ایران استراتژی بازدارندگی فعال را در پیش بگیرد.  ایران با نمایش توانمندی‌ها و آمادگی‌اش تلاش می‌کند تا اسرائیل و متحد اصلی‌اش آمریکا را از هرگونه تهاجم بازدارد.  جنگ احتمالی ایران و اسرائیل، آثار گسترده‌ای نیز در پی خواهد داشت. دو طرف مدت‌ها در یک جنگ سایه در جبهه‌های مختلف از جمله در سوریه، لبنان و خلیج فارس درگیر بودند.

حمایت ایران از گروه‌های نیابتی در سراسر منطقه، هرچند در ماه‌های اخیر به شدت تضعیف شده‌اند، یک نگرانی جدی برای اسرائیل است که باعث می‌شود اسرائیل تمایل داشته‌باشد «سر مار را در تهران» بزند. اظهارات مقام‌های ایرانی در کنار نمایش پیشرفت‌های نظامی‌شان، نشان‌دهنده شناسایی این تهدیدهای بزرگ از سوی ایران و تمایل این کشور به بازدارندگی در مقابل حمله احتمالی است اما همانطور که در ماه اکتبر دیدیم، جنگ با اسرائیل همچنان یک احتمال دائمی است، موضوعی که ایران همواره قصد داشت از آن اجتناب کند.

  وعده «شهر‌های موشکی» و ناوگان پهپادی ایران در عین حال ممکن است به ضرر این کشور تمام شود و اسرائیل را به حمله تحریک کند و آشوب بیشتری ایجاد کند. جنگ مستقیم ایران و اسرائیل، منطقه را بیش از پیش به هرج و مرج می‌کشد و پای دیگر بازیگران را مانند آمریکا و روسیه و به میزان کمتر عربستان سعودی و امارات متحده عربی را به جنگ وارد کند.  این موضوع می‌تواند بازارهای جهانی نفت را به هم بزند و وضعیت وخیم بشری منطقه را بدتر کند.

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار