| کد مطلب: ۲۳۴۰۱

تردید انگلیس در تروریستی خواندن سپاه

تردید انگلیس در تروریستی خواندن سپاه

دولت انگلیس اعلام کرده در میان نگرانی‌ها از قطع روابط دیپلماتیک میان لندن و تهران، قصد ندارد با درخواست‌ها برای قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست به اصطلاح «تروریستی» این کشور موافقت کند.

دولت انگلیس اعلام کرده در میان نگرانی‌ها از قطع روابط دیپلماتیک میان لندن و تهران، قصد ندارد با درخواست‌ها برای قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست به اصطلاح «تروریستی» این کشور موافقت کند.

چهره‌های دولتی گفته‌اند «ایوت کوپر» وزیر کشور انگلیس تمایلی به این کار ندارد. این در حالی است که حزب کارگر انگلیس پیش از رسیدن به قدرت بارها خواستار چنین اقدامی از سوی دولت محافظه‌کار شده بود. سپاه پاسداران که از سوی سازمان ملل به عنوان یکی از شاخه‌های نظامی اصلی ایران به رسمیت شناخته می‌شود، طی اقدامی ضدایرانی، از سوی آمریکا، کانادا و سوئد در فهرست موسوم به «سازمان‌های ترویستی» این کشورها قرار گرفته است.

پیشتر، پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا خواسته بود تروریسی نامیدن سپاه پاسداران را در دستور کار قرار دهد اما «جوزپ بورل» مسئول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا گفته بود این کار بدون مبنایی قانونی امکان‌پذیر نیست و باید دادگاهی در یکی از کشورهای عضو حکمی مبنی بر انجام شدن فعالیتی تروریستی از سوی سپاه پاسداران صادر کند. چندین منبع مطلع دولتی به پلیتیکو گفته‌اند که وزرای حزب کارگر در دولت به دلیل نگرانی از اینکه چنین اقدامی منجر به اخراج دوجانبه سفرا از سوی تهران و لندن و قطع روابط دیپلماتیک شود، با این اقدام علیه سپاه پاسداران مخالف است.

سپاه پاسداران تحت تحریم‌های دولت انگلیس قرار دارد و قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی، اقدامی خواهد بود که بیشتر جنبه نمادین دارد. مقامات دولتی انگلیس می‌گویند چنین اقدامی منجر به از مسیر خارج کردن روابط دیپلماتیک میان دو کشور خواهد شد. یکی از مقامات دولت انگلیس به شرط فاش نشدن هویت خود گفت که خدمات کشوری انگلیس «مدام به حزب کارگر گفته است که وقتی در جایگاه اپوزیسیون نیز این درخواست را مطرح کردند، در دوراهی قرار داشتند و دو دل بودند.» 

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه انگلیس نیز در اظهاراتی علیه سپاه پاسداران گفت: «اعضای سپاه پاسداران تروریست نیستند. مانند روسیه، بهتر است به جای آنکه تظاهر کنیم چیز دیگری هستند، آن‌ها را برای آنچه هستند، تنبیه کنیم. در برهه‌ای که ایران چنین خطر بزرگی برای جهان ایجاد می‌کند، می‌خواهیم در تهران سفارت داشته باشیم.»  نمایندگان پارلمان انگلیس از حزب محافظه‌کار نیز در زمان نخست‌وزیری «ریشی سوناک» خواستار تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران در آوریل گذشته شده بودند. در بیانیه حزب کارگر مطرح شده بود که این حزب در دولت روش‌های تحریم‌کردن کشورهای حامی تروریسم را بررسی خواهد کرد اما هیچ پیشنهادی مطرح نشد.

مقامات دولتی انگلیس بر این باورند که به دلیل نقش انگلیس در ترغیب تهران به تنش‌زدایی در منطقه و آنچه «تعمیق درگیری میان اسرائیل و نیروهای نیابتی ایران در لبنان و غزه» تلقی شده، از هم گسستن روابط دیپلماتیک تهران و لندن نابه‌هنگام خواهد بود. «صنم وکیل» مدیر برنامه غرب آسیا در اندیشکده «چتم هاوس» گفت: «اقدامات سیاسی کوتاه‌مدتی مانند این به نظر می‌رسد که واکنش‌دار و کم‌هزینه باشند اما پیامدهای بلندمدت این اقدامات باید بررسی شوند.» به گفته او «حفظ روابط دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران در عین دشوار بودن، ضرورت دارد، چراکه برای مدیریت مجموعه‌ای از مسائلی که دولت‌های بین‌المللی در ارتباط با ایران با آن مواجهند، به آن نیاز است.» 

دولت انگلیس ترجیح می‌دهد تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران را افزایش دهد. «آنتونیو جیوستوزی» محقق ارشد موسسه «روسی» گفت که تحریم‌های بیشتر علیه نهادهای ایرانی، «اساساً ظاهرسازی خواهد بود،‌ به‌ویژه اگر دیگر کشورهای اروپایی این کار را نکنند.» به گفته او، «هیچ پیامد چشمگیری در هیچ‌یک از این اقدامات نخواهد بود؛ سپاه پاسداران مهارت‌های پیشرفته‌ای در شکست دادن تحریم‌ها و دور زدن ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها به دست آورده است.»

یک سخنگوی دولت انگلیس نیز گفت: «ما و شرکای بین‌المللی‌مان به همکاری برای شناسایی تهدیدهای ایران، جلوگیری از آن و پاسخ به آن به همکاری‌ها ادامه می‌دهیم.»  او افزود: «به همین دلیل است که ما به انجام دادن اقدامات مقتدرانه و پاسخگو کردن حکومت ایران ادامه می‌دهیم. ما بیش از ۴۰۰ فرد و نهاد ایرانی، از جمله کلیت سپاه پاسداران را تحریم‌ کرده‌ایم.» 

اخبار مرتبط
دیدگاه
آخرین اخبار
پربازدیدها
وبگردی