نخستوزیر پاکستان امروز به ایران میآید/شریف در تهران
نخستوزیر جمهوری اسلامی پاکستان امروز در رأس هیئتی بلندپایه به تهران میآید.ایران دومین مقصد از سفرهای منطقهای شهباز شریف است.

نخستوزیر جمهوری اسلامی پاکستان امروز در رأس هیئتی بلندپایه به تهران میآید. مهدی سنایی، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور با اعلام این خبر، در شبکه ایکس نوشت: «دکتر پزشکیان فردا میزبان شهباز شریف نخستوزیر کشور دوست و همسایه پاکستان است که با هیئتی بلندپایه وارد تهران میشود. میان دو کشور پیوندهای تاریخی - فرهنگی عمیقی هست و حجم مبادلات فیمابین در سال ۱۴۰۳ بیشاز ۳میلیارد دلار بوده است. دو کشور درزمینه حفط ثبات در منطقه رایزنی پیوسته دارند.»
ایران دومین مقصد از سفرهای منطقهای شهباز شریف است. او یکشنبه لاهور را به مقصد آنکارا ترک کرد و پس از آن به ایران میآید. جمهوری آذربایجان و تاجیکستان دیگر مقاصد این دور از سفرهای شریف خواهند بود.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه پاکستان که روز جمعه دوم خرداد منتشر شد، شهباز شریف در جریان این سفر «با مقامهای بلندپایه ایرانی در مورد طیف وسیعی از مسائل مربوط به روابط دوجانبه، مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگوهای گستردهای خواهد داشت.»
در بخش دیگری از این بیانیه نیز آمده است که «شهباز شریف همچنین این فرصت را خواهد داشت تا عمیقترین قدردانی و تشکر خود را از مواضع کشورهای دوست در جریان بحران اخیر در شبهقاره ابراز کند.»
شهباز شریف، پیش از این روز دوم خرداد ۱۴۰۳ به منظور شرکت در مراسم بزرگداشت جانباختگان حادثه سقوط هلیکوپتر رئیسجمهور و همراهان به تهران آمده بود. پیش از آن نیز عمران خان نخستوزیر سابق این کشور در سال ۱۳۹۸ به تهران آمد. شهباز شریف و مسعود پزشکیان، آذرماه سال گذشته در جریان اجلاس دی-۸ در قاهره با یکدیگر دیدار کردند.
سفیر پاکستان: روابط تهران و اسلامآباد زوالناپذیر است
محمد مدثر تیپو، سفیر پاکستان در تهران در یادداشت کوتاهی که در اختیار ایسنا قرار داد، درباره این سفر نوشت: «هر دیدار جدیدی با خود تغییرات مثبتی در روابط دوجانبه به همراه دارد. محمد شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان سفری دوروزه به جمهوری اسلامی ایران خواهند داشت. در طول این سفر، وی با مقامات ایرانی در خصوص مسائل تجاری، همکاریهای منطقهای، مبارزه با تروریسم و مسائل منطقهای و بینالمللی دیدار و گفتوگو خواهد کرد».
دیپلمات ارشد اسلامآباد در تهران همچنین خاطرنشان کرد: «ایران خانه دوم من هست. روابط دو کشور پاکستان و ایران لازوال است. دو کشور تعلقات و تعهدات خوبی دارند و پتانسیلهای زیادی موجود هست. امید هست این روابط در آینده بیش از پیش افزایش یابد.»
روابط مهم تهران – اسلامآباد
ایران و پاکستان به عنوان کشورهای همسایه، روابط مهم و پیچیدهای با یکدیگر دارند. پاکستان کشور حافظ منافع ایران در ایالات متحده آمریکاست. دو کشور ۹۰۹ کیلومتر مرز مشترک با یکدیگر دارند که با توجه به شرایط امنیتی دو طرف، وضعیت خاصی دارد. تهران و اسلامآباد همواره تلاش میکنند با تمرکز بر همکاریهای مشترک، اجازه غالب شدن چالشهایی مانند تروریسم، ترانزیت سازمانیافته مواد مخدر و امنیت مرزها بر روابط دو کشور را ندهند. با همین نگاه بود که ایران و پاکستان بهرغم یک درگیری کوتاهمدت در دی ۱۴۰۲، خیلی زود در مسیر عادیسازی شرایط قرار گرفتند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه وقت کشورمان در بهمنماه به پاکستان سفر کرد و دو کشور وضعیت را به حالت عادی برگرداندند.
در جریان بحران اخیر میان هند و پاکستان نیز، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان سفری به هر دو کشور داشت و دیدارهای فشردهای با مقامات ارشد این کشورها برگزار کرد. در کنار اینکه ایران با هند و پاکستان ارتباط گستردهای دارد، جمهوری اسلامی تلاش کرد در حد ظرفیتهای دیپلماتیک خود از بروز بحران گسترده جلوگیری کند. با توجه به مرز مشترک ۹۰۹ کیلومتری میان دو کشور، وقوع یک بحران گسترده امنیتی بین هند و پاکستان، بر امنیت مناطق شرق و جنوبشرق ایران تاثیر مستقیم میگذارد.
سیاست همسایگی
با توجه به این سوابق، پاکستان جایگاه خاصی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد؛ جایگاهی که بهرغم اختلافات و گاهی نیز رقابتها به دست آمده است. آخرین سفر رئیسجمهور ایران به پاکستان، مربوط به اردیبهشت ۱۴۰۳ است.
سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم نخستین سفر خارجی خود در سال ۱۴۰۳ را به پاکستان اختصاص داد و سپس به سریلانکا رفت. بر اساس اخبار و آمارهای موجود، حسن روحانی دو سفر، محمود احمدینژاد سه سفر، سیدمحمد خاتمی یک سفر، اکبر هاشمیرفسنجانی دو سفر و آیتالله خامنهای نیز یک سفر به پاکستان داشتند.
ایران و پاکستان هدفگذاری کردند که حجم مبادلات تجاری میان دو کشور را به ۱۰ میلیارد دلار برسانند. این عدد سال گذشته در جریان سفر سیدابراهیم رئیسی به این کشور مطرح شد و نیازمند برنامهریزی و فراهم کردن شرایط است. بر اساس آمار، حجم تجارت میان ایران و پاکستان از سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرد و در حال حاضر ۳ میلیارد دلار را رد کرده است. بر اساس اخبار موجود، تجارت میان ایران و پاکستان از سال ۱۳۹۷ روند صعودی خود را آغاز کرد.
وارث یک خانواده سیاستمدار
شهباز شریف، از اعضای خاندان شناختهشده و پرنفوذ شریف از پنجاب است. نواز شریف، برادر او بیشتر در عرصه سیاست شناخته شده است. شهباز شریف از سال ۲۰۲۲ نخستوزیر پاکستان است اما سابقهای طولانی در سیاست این کشور دارد. او سابقه سه دوره نمایندگی مجلس پاکستان، یک دوره رهبری اپوزیسیون دولت پاکستان (در پارلمان)، چهار دوره وزیر ارشد ایالت پنجاب، مجلس ایالتی پنجاب را در سوابق خود دارد.
او دو دوره در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۴ رهبر حزب مسلم لیگ پاکستان بود. نواز شریف برادر او که سابقه سه دوره نخستوزیری را در کارنامه خود دارد، در حال حاضر برای چهارمین دوره رهبری مسلم لیگ را بر عهده دارد. نواز شریف همواره با پروندههای مالی در پاکستان درگیر بوده است.