عبدالرضا فرجیراد استاد ژئوپلیتیک: سیاست مذاکراتی آمریکا در حال تغییر است
عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلیتیک و دیپلمات پیشین درباره علت تعویق مذاکرات ایران و آمریکا، به هممیهن گفت: با توجه به اختلافاتی که درون کاخ سفید و دولت ترامپ به وجود آمد و کنار رفتن مایک مالتز از پست مشاور امنیت ملی، به نظرم شرایط سفر آقای ویتکاف به اروپا ظرف چند روز وجود نداشت.

عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلیتیک و دیپلمات پیشین درباره علت تعویق مذاکرات ایران و آمریکا، به هممیهن گفت: «با توجه به اختلافاتی که درون کاخ سفید و دولت ترامپ به وجود آمد و کنار رفتن مایک مالتز از پست مشاور امنیت ملی، به نظرم شرایط سفر آقای ویتکاف به اروپا ظرف چند روز وجود نداشت. این اختلافات بر سر مسائلی مانند ایران، بحران اوکراین و روسیه بوده و مشاور امنیت ملی هم جایگاه بسیار مهمی در کاخ سفید است. نزدیکترین پست سیاسی به رئیسجمهور آمریکا محسوب میشود. با توجه به این وقایع، تعویق مذاکرات طبیعی بود و فکر میکنم که طی روزهای آینده مذاکرات آغاز شود. فعلاً این جایگاه به مارکو روبیو سپرده شده اما گفته میشود که اصرار زیادی وجود دارد تا ویتکاف این جایگاه را قبول کند که هنوز قبول نکرده است.»
او تاکید کرد: «به نظرم مشورتهای سیاسی در این دور از مذاکرات برای طرف آمریکایی خیلی مهم بوده است. سیاستهای آمریکاییها در حال تغییر است. با حرفهایی که روبیو طی دو روز قبل راجع به موضوع غنیسازی و بازرسی از سایتهای ایران گفت، به نظر میرسد که سیاستهایشان نسبت به ادوار پیشین مذاکرات تغییر کرده است. وقتی فردی در این جایگاه موضوع مذکور را مطرح کند، معنی دارد و باید روی آن تعمق کرد. طرف ایرانی هم باید این مواضع را جدی بگیرد و مشورتهای لازم را داشته باشد.»
فرجیراد درباره انتقادات به مواضع رافائل گروسی نیز گفت: «گروسی دیروز مصاحبه دیگری کرد که در تناقض با اظهارات قبلی او بود. گفت منظور من این نبود که ایران دنبال سلاح هستهای است. گروسی خیلی متناقض صحبت میکند. از زمانی که مدیرکل آژانس شد، همینطور بود. با مدیران قبلی آژانس متفاوت است. از یک طرف پس از طرح این موضوع که روبیو گفت تاسیسات ایران باید بازرسی شود، مقداری دستپاچه شد که آژانس کنار گذاشته شود. از یک طرف هم توسط اروپاییها تحریک میشود.
به این نکته توجه کنید که آمریکاییها خیلی به گروسی و آژانس محل نمیگذارند و به خاطر همین تلاش میکند به اروپاییها نزدیک شود. آنها هم که در حال حاضر در روندی که بین ایران و آمریکا پیش آمده شیطنت میکنند. یک روز حرفهای مثبت میزنند و یک روز مسائل را حاد میکنند. گروسی سعی میکند با زیرکی همان حرف اروپاییها را بزند. البته ایران با آقای گروسی کار میکند، مذاکراتی انجام شده و ایران هم قول داده که همکاریهای بیشتری با آژانس اتفاق بیفتد. در این شرایط باید بهانه را از آمریکاییها و حتی اروپاییها گرفت و با درایت پیش رفت.»