مسعود پزشکیان در نشست سراسری استانداران: با حفظ منافع ملی آماده توافق هستیم
رئیسجمهور در دومین نشست سراسری استانداران به روند مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نیز اشاره کرد و گفت:در مذاکره با آمریکا، در چارچوب مشخصشده و با حفظ منافع ملی آماده توافق هستیم، اما اگر آنها نخواهند از موضع برابر با ما مذاکره کنند، مسیر خود را ادامه میدهیم.

روز گذشته دومین نشست سراسری استانداران با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، همچنین وزیر کشور و استانداران برگزار شد. پزشکیان در این نشست به تشریح اولویتهای دولت چهاردهم و مسیر دولت در مذاکره غیرمستقیم با آمریکا پرداخت.
در ابتدا اسکندر مومنی، وزیر کشور به تشریح اقدامات وزارت کشور پرداخته و بهانه «گرفتن فرصتهای شغلی زیادی توسط اتباع» از بازگرداندن آنها به کشورشان خبر داد. درحالیکه سفارت افغانستان در چند روز اخیر اقدام به صدور شناسنامه به اتباع میکند که با وجود این شناسنامه آنها میتوانند مدارک هویتی گرفته و رد مرز نشوند و حضورشان در ایران قانونی باشد و البته فرصتهای شغلی را همچنان در ید خود داشته باشند.
سریال پایتخت استفاده از اینترنت را کاهش داد
مومنی در این نشست با اشاره به ظرفیتهای سازمان صداوسیما در حوزه فرهنگسازی و ترویج سبک زندگی گفت: «در دهههای گذشته، ساخت و تولید محتوا به دلیل کمبود رسانههای رقیب، دشواری چندانی نداشت و اکثر سریالهایی که ساخته میشد، به دلیل عدم تنوع رسانهها، دیده میشد. اما اکنون، در میان انبوه رسانهها و رقبای موجود، ساخت و تولید محتواهای فاخر کار آسانی نیست. با این حال، سازمان صداوسیما نشان داد که در این دوران نیز اگر کار فاخر باشد، کاملاً دیده میشود. اگر بخواهم از میان برنامههای مختلفی که ساخته شده و جای تشکر دارد، به دو مورد اشاره کنم، یکی از آنها برنامه محفل است، حتی از مرزهای ما نیز فراتر رفت و مخاطب خاص و عام خود را پیدا کرده است. دیگری نیز سریال پایتخت است. وزیر ارتباطات در هیئت دولت گزارش داد که همزمان با شروع پخش این سریال، ترافیک اینترنت ۱۳-۱۴ درصد کاهش یافت و پس از اتمام آن دوباره به حالت قبل بازگشت.»
او افزود: «ما در وزارت کشور حوزههای مختلفی را پیگیری میکنیم که شامل حوزههای امنیتی-انتظامی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و همچنین حوزه مدیریت شهری میشود. این پنج حوزه، حوزههای کلان هستند. البته بخشهای دیگری مانند مرزها و اتباع نیز وجود دارد. در گذشته، بیشتر به بخشهای امنیتی و انتظامی توجه میشد که امری طبیعی است، زیرا امنیت و آرامش بستر هر کاری است. با توجه به عقبماندگیهایی که در بخشهای اقتصادی و اجتماعی داشتیم، اولویت و منابع را بیشتر به این حوزهها اختصاص دادیم. البته موضوع امنیتی، انتظامی و سیاسی نیز سر جای خود قرار دارد.»
وزیر کشور تاکید کرد: «در حوزه سیاسی، ایجاد فرصتهای برابر برای همه تشکلها و احزاب جهت افزایش مشارکت مردم و انتخاب بهترین گزینه از میان دیدگاههای مختلف، مدنظر است. در حوزه امنیتی و انتظامی، اولویت اصلی ما جلوگیری از امنیتی شدن پدیدههای اجتماعی است، یعنی پدیدههای اجتماعی با سازوکار خودشان حل و فصل میشوند، به جای امنیتی کردن سریع آنها. اما در حوزه اجتماعی، به اعتقاد من، جای کار زیادی وجود دارد.»
او با بیان این مطلب که کارهای بسیار خوبی انجام شده است، اما عقبماندگیهای زیادی نیز داریم، تاکید کرد: «شاید حوزه اجتماعی بیشتر آسیبها را نشان میدهد. آسیب درست است که به مرحلهای رسیده که حتماً باید درمان شود، اما اگر به حوزههای اجتماعی توجه نکنیم و فعالیتهای اجتماعی، نشاط اجتماعی و سبک زندگی را ارتقا ندهیم، محصول آن آسیب خواهد بود. برنامهها باید بر اولویتدهی به حوزههای اجتماعی، سبک زندگی و اقدامات پیشگیرانه اختصاص داده شود تا ما در حوزه آسیبها، معلول کمتری داشته باشیم، یعنی هم به خود آسیب که یک بیماری است پرداخته شود و هم تمرکز بیشتر بر اقدامات پیشگیرانه، فرهنگسازی و اصلاح سبک زندگی صورت گیرد.»
مومنی در ادامه با اشاره به حوزه اقتصادی، تاکید کرد: «اتمام پروژههای نیمهتمام با اولویتبندی، راهاندازی مجدد واحدهای تولیدی که راکت شدهاند یا بخشی از ظرفیتهای خود را از دست دادهاند و سوم، جذب سرمایهگذاریهای جدید، یعنی فراهم کردن بسترها، تسهیلات و رفع موانع سرمایهگذاری میتواند مهم باشد. برخی از استانها موضوعات ابتکاری خوبی داشتند، مانند فراهم کردن مجوزهای بدون نام؛ یعنی از قبل ظرفیتهای سرمایهگذاری را شناسایی و تمام مجوزها را اخذ کردهاند. سرمایهگذار میآید و از میان این مجوزها برآورد میکند و میبیند که چقدر برای آن انتفاع دارد و چه اقدامی میتواند انجام دهد، بعد امضا میکند، یعنی همه چیز آماده است. این بسیار میتواند کمک کند.»
وزیر کشور با بیان اینکه موضوع اتباع خارجی مطالبه مردم است، تاکید کرد: «فرصتهای شغلی زیادی توسط اتباع گرفته شده است. در سال گذشته، بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر از اتباع غیرمجاز بازگردانده شدند. ما همواره میگوییم که مناسبات نزدیکی داریم و پیوندهای مشترک تاریخی و دینی با کشورهای همسایه خود داریم، اما ظرفیت ما بیش از این نیست. ما گریزی نداریم جز اینکه این افرادی که غیرمجاز هستند، مانند همه کشورها با سازوکار خود برگردانیم و این فرصتهای شغلی را احیا کنیم. این میتواند یکی از زمینههای همکاری باشد.»
مومنی با بیان اینکه خوشبختانه لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت با تصویب در دولت به مجلس ارائه شده و در دستور کار قرار گرفته است، گفت: «مطمئنم این لایحه جامع همه موضوعات اقتصادی، مرزی، نحوه طرح موضوعات و هماهنگی و همافزایی دستگاهها را یکپارچه کند، میتواند تحول خوبی در موضوع ساماندهی اتباع غیرمجاز ایجاد کند. امیدواریم که این لایحه در کمترین زمان مراحل نهایی خود را طی کند و یک سند قانونی بالادستی در اختیار ما قرار گیرد.»
توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اولویت است
مسعود پزشکیان نیز با حضور در نشست استانداران سراسر کشور سه محور اصلی «رفع ناترازی انرژی»، «توسعه عدالت آموزشی» و «معیشت مردم» را بهعنوان اولویتهای دولت چهاردهم مطرح کرد و با ارائه توصیهها و رهنمودهایی، از استانداران خواست با مدیریت اصولی و خلاقانه، توسعهای ماندگار، متوازن و بلندمدت برای استانهای خود رقم بزنند: «آینده کشور به تصمیمات و نگاه ما بستگی دارد. با همت و تلاشی که از سوی شما استانداران صورت میگیرد، امیدواریم ایرانی مقتدر، آباد و سرشار از خوبیها بسازیم. نقش شما بسیار حائز اهمیت است. اگر کشور اصلاح شود، بهدست ما و شما اصلاح شده و اگر دچار مشکل شود، ناشی از تصمیمات و عملکرد ما خواهد بود.»
رئیسجمهور با تأکید بر مدیریت کارآمد منابع استانها، افزود: «باید دغدغه شما این باشد که از ظرفیتهای استان به بهترین شکل استفاده کنید و از میان مسیرهای ممکن، بهترین راهکار را برای توسعهای متوازن و ماندگار انتخاب کنید؛ نه آنکه منابع با انتخابهای نادرست هدر برود. طرحهای توسعهای استانها باید «مدبرانه، بلندپروازانه و ماندگار» باشند.» او به موضوع عدالت آموزشی و اهمیت پرورش نسل آینده نیز اشاره کرده و گفت: «نسل جوان و نوجوان سرمایه کشور هستند. باید به گونهای برنامهریزی شود که رفتار، اندیشه، کار تیمی، توانمندی و حل مسئله در آنها نهادینه شود. نسلی باید پرورش یابد که سرآمد منطقه باشد. نوع آموزش امروز ما، نسل فردا را خواهد ساخت؛ اگرچه ممکن است اکنون اهمیت این موضوع احساس نشود، اما آیندگان بهخوبی آن را درک خواهند کرد. ساخت مدارس و رفع محرومیت از فضاهای آموزشی مهم است، اما کافی نیست. ما نیازمند مدارسی هستیم که آموزش را مطابق با معیارهای جهانی ارائه دهند.»
حادثه تأسفبار تنبیه بدنی دانشآموزان توسط یک معلم در کردستان نیز از چشم پزشکیان دور نماند. او در اینباره تاکید کرد: «تغییر نگاه در شیوههای آموزشی و افزایش نظارت بسیار ضروری است. چرا باید معلمی تصور کند با تنبیه میتوان دانشآموز را اصلاح کرد؟ این یک زنگ هشدار جدی است.»
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود، به مسئله ناترازی انرژی پرداخت و با اشاره به دلیل تمرکز دولت بر رفع این چالش ملی گفت: «بدون تأمین پایدار انرژی، توسعه بیمعناست. باید مشکل صنعتگران در این زمینه حل شود تا مسیر سرمایهگذاری هموار گردد. بهرهگیری از ظرفیت دانشگاهها برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر ضروری است؛ این کار علاوه بر رهایی از وابستگی به انرژیهای فسیلی، در کاهش آلودگی هوا و حفظ محیطزیست تأثیرگذار بوده و نگرانی نسلهای آینده از اتمام منابع را برطرف میکند. دولت روزانه پیگیر رفع ناترازی و توسعه انرژیهای پاک است. ما تغییر در نوع و مصرف انرژی را از دولت شروع کردهایم و در گام اول منابع تأمین انرژی دستگاهها به سمت انرژیهای تجدیدپذیر تغییر خواهد یافت.»
او درباره برنامهریزی توسعهای استانها نیز بیان کرد: «به سازمان برنامه و بودجه مأموریت دادهام تا الگویی مشترک و راهبردی برای توسعه استانها تدوین کند. این برنامهها باید با حفظ محیط زیست، استفاده از ظرفیت نخبگان و مطالعه تجربیات جهانی همراه باشد.»
پزشکیان به معیشت مردم و ساختار اجتماعی هدفمند نیز اشاره کرده و گفت: «برای اجرای برنامهها نیازمند جمعیت، مسئول و خدمت تعریفشده هستیم. باید با تشکیل کارگروهی در استانداریها، شبکهسازی به منظور به میدان آوردن نهادهای مردمی مانند مساجد و مدارس پیگیری شود. برنامه ما از ابتدا ایجاد وفاق و همدلی در داخل کشور بوده است. ملاک ما برای فعالیت در دولت تقواست؛ تقوا یعنی عمل بدون خطا و خدمت برای خدا، یعنی خدمت به مردم. معیار ما برای همکاری، تقواست، نه وابستگی سیاسی، قومی یا مذهبی. به جای حذف دیگران، از ظرفیت همه ایرانیان در داخل و خارج کشور استفاده خواهیم کرد.»
به مذاکرات نه خوشبین هستیم نه بدبین
رئیسجمهور به روند مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نیز اشاره کرده و افزود: «دولت ما از ابتدا تأکید داشته که به دنبال تقویت روابط سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی با سایر کشورها بهویژه کشورهای اسلامی و همسایه است. با دیگر کشورها نیز بر اساس احترام متقابل، تعامل سازنده را دنبال میکنیم. در مذاکره با آمریکا، در چارچوب مشخصشده و با حفظ منافع ملی آماده توافق هستیم، اما اگر آنها نخواهند از موضع برابر با ما مذاکره کنند، مسیر خود را ادامه میدهیم. همانگونه که رهبر انقلاب فرمودند، نه خوشبین هستیم و نه بدبین.»
او با اشاره به اینکه با تقوا و اتکا به داشتههای خود، میتوانیم کشور را بسازیم، تاکید کرد: «ما ایرانیان انسانهای توانمندی هستیم و هیچگاه خود را دستکم نمیگیریم. ما سر دعوا نداریم، اما زور و قلدری را هم نمیپذیریم. بسیاری از نخبگان علمی، فرهنگی، مذهبی و دانشگاهی ما که نماد اخلاق، عطوفت و دوستی بودند، ترور شدند؛ چراکه دشمن نمیخواهد انسانهای توانمند در این کشور باقی بمانند تا بتواند هر بلایی بر سر این ملت و منابعش بیاورد.»
30 استان درگیر پدیده فرونشست زمین هستند
شینا انصاری، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز با حضور در این نشست به شرایط آبی و فرونشستها در کشور اشاره کرده و گفت: «۶۶ درصد تالابهای کشور به کانونهای گرد و غبار تبدیل شده است. میانگین دمای کشور از ۵۰ سال گذشته حدود 2/5 درجه افزایش داشته است. میانگین بلندمدت بارندگی در کشور حدود ۱۳ درصد و منابع آب تجدیدپذیر کشور به علت افزایش دما حدود ۲۷ میلیارد مترمکعب کاهش داشته است. از سوی دیگر ۳۰ استان کشور درگیر پدیده فرونشست زمین هستند.»