پزشکیان از پیشبرد ایده خود با تایید رهبری خبر داد: هر استان، یک رئیسجمهور
اینبار قرعه سفرهای استانی به نام «بوشهر» افتاد و چهارشنبه مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری و وزرا سفر خود به این استان را آغاز کردند تا از نزدیک با دستاوردها و مشکلات آن آشنا شوند اما موضوع مهمی که پزشکیان در این سفر به آن اشاره کرد، تفویض اختیارات بیشتر به استانداران بود؛ موضوعی که چندی پیش هم مورد بحث قرار گرفت و مخالفان و موافقان خود را دارد. رئیسجمهور در این سفر میگوید: «قرار است درمورد تفویض اختیارات به استانداران از رهبر انقلاب اجازه بگیریم و با سران قوا صحبت کردهایم که هر استانی برای خود استانداری با اختیارات یک رئیسجمهور داشته باشد.»
![پزشکیان از پیشبرد ایده خود با تایید رهبری خبر داد: هر استان، یک رئیسجمهور](https://cdn.hammihanonline.ir/thumbnail/Z8q8toAQbbO7/Z0T8H9pYUbXo0sZ7HQQFz9sdEP6gpeoxwm6qBw3FUyban5x7qgvQboTcvz1ITR3hR5RyeP2TswdCeyo0woFaD79kLxmvcp_86atk84Zr3YNLA9_JTXxU1g,,/%D8%A8%D9%88%D8%B4%D9%87%D8%B1-president.jpg)
اینبار قرعه سفرهای استانی به نام «بوشهر» افتاد و چهارشنبه مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری و وزرا سفر خود به این استان را آغاز کردند تا از نزدیک با دستاوردها و مشکلات آن آشنا شوند اما موضوع مهمی که پزشکیان در این سفر به آن اشاره کرد، تفویض اختیارات بیشتر به استانداران بود؛ موضوعی که چندی پیش هم مورد بحث قرار گرفت و مخالفان و موافقان خود را دارد. رئیسجمهور در این سفر میگوید: «قرار است درمورد تفویض اختیارات به استانداران از رهبر انقلاب اجازه بگیریم و با سران قوا صحبت کردهایم که هر استانی برای خود استانداری با اختیارات یک رئیسجمهور داشته باشد.»
پیش از این و سومبهمنماه هم علی زینیوند، معاون سیاسی وزیر کشور از جمعبندی نهایی واگذاری اختیار به استانداران خبر داد و گفت: «رئیسجمهور با حضور در وزارت کشور در رابطه با چگونگی فرآیند تفویض اختیارات دولت به استانداران مطالبی را مطرح کرد. وزیر کشور در این رابطه کمیته تشکیل داده است و در تعامل با دولت نیازهای استانداران مختلف را برای تفویض اختیار به آنها احصاء میکنند، رئیسجمهور نیز مواردی از این اختیارات را در جمع همه استانداران عنوان کرده است. رئیسجمهور واگذاری اختیارات به شکل موضوعی را مطرح کرد تا استانداران بتوانند در انجام وظایف خود موفق باشند، وزیر کشور هم اعلام کرده است واگذاری اختیار به استانداران در مراحل نهایی جمعبندی است که چه اختیاراتی به استانداران واگذار شود.»
یک روز پس از این اظهارنظر، شهرام دبیری، معاون امور مجلس رئیسجمهور روز چهارمبهمن از تفویض اختیارات بیشتر به استانداران مرزی طوری سخن گفت که گویی این مهم انجام شده است. او تاکید کرد: «رئیسجمهور تفویض اختیار کامل به استانداران داده است؛ بهخصوص استانداران مرزی برای توسعه روابط همهجانبه با کشورهای همسایه و در واقع هر استاندار یک رئیسجمهور است. شأن و کرامت مردم ما باید حفظ شود و نباید در مرزها و توسط ماموران مرزی کشورهای همسایه مورد بیاحترامی قرار بگیرند. این موضوع را از طریق وزارت امور خارجه پیگیری خواهیم کرد.»
برخی از نمایندگان مجلس نیز با استقبال از این اتفاق، تفویض اختیار بیشتر به استانداران را نیازمند شجاعت دانستند. اینطور به نظر میآید که دولت چهاردهم عزم خود را برای فدرالی کردن کشور جزم کرده است و حالا به دنبال حکم حکومتی است برای اجرای سریعتر آن. شاید یکی از مهمترین خبرهایی که در سفر استانی پزشکیان و هیئت دولت به بوشهر مطرح شد، همین تفویض اختیار در حد ریاستجمهوری به استانداران باشد. رئیسجمهور در جمع فعالان اقتصادی استان بوشهر گفت: «قرار است درمورد تفویض اختیارات به استانداران از رهبر انقلاب اجازه بگیریم و با سران قوا صحبت کردهایم که هر استانی برای خود استانداری با اختیارات یک رئیسجمهور داشته باشد. چه کسی گفته که من از استاندار و ساکنان استان کارشناستر هستم؟ هر استانی میتواند شخصی را به عنوان رئیس منطقه داشته باشد تا با هماهنگی تصمیم بگیرند و با قدرت کار استان را پیش ببرند.»
پزشکیان با تاکید بر اصلاح ساختار دولت، گفت: «وظیفه ما کوچکسازی دولت است. یکی از مشکلات ما دولت بزرگ دخالتگر است، قرار نیست ما دخالت کنیم، بلکه باید بستر فراهم کنیم تا دیگران کارشان را انجام دهند. قوانینی باید اصلاح و رفتارهایی باید درست شود. برخی کارها هم دست ما نیست و اصلاح آنها نیاز به زمان و فرهنگسازی دارد؛ گاهی برخی مشکلات با جابهجایی مدیران حل نمیشود. ما هم که در این جایگاهها هستیم، لزوماً ایدهآل نیستیم و افراد بهتر از ما هستند، ولی باید کمک کنیم و با همراهی مشکلات را حل کنیم. در به کارگیری نیروی انسانی تا جای ممکن تلاش میکنیم تا کار را به کاردان بسپاریم. مثلاً تلاش کردیم قریب به اتفاق همه استانداران را از بدنه وزارت کشور انتخاب کنیم که تجربه لازم را داشته باشند.»
اتصال بوشهر به خط آهن سراسری
رئیسجمهور در نشست با فرهیختگان و نخبگان بوشهر با اشاره به تکرار درخواست اتصال بوشهر به خطآهن سراسری در دیدارهایی که در طول این سفر داشته است، تاکید کرد: «تاسیسات بندری و ساحلی استان را دیدم، به این نتیجه قطعی رسیدم که هیچ راه و مسیر دیگری نمیتواند به تخلیه و انتقال کالاها و باری که در بنادر اینجا تخلیه میشود کمک کند و ضرورتاً باید هر چه سریعتر راهآهن اینجا راهاندازی شود. گفتوگوها و بازدیدها باعث شد که احداث خطآهن در بوشهر به یکی از اولویتهای بنده تبدیل شود. نمیشود ما کالایی که در بنادر اینجا تخلیه میشود با کامیونهایی به دیگر نقاط کشور انتقال دهیم که گازوئیل لیتری 300 تومان دریافت میکنند، درحالیکه این گازوئیل تقریباً لیتری 70 هزار تومان برای ما تمام میشود. شما نخبگان استان هستید و باید کمک کنید تا با همفکری بهترین راه را برای توسعه بلندمدت و پایدار طراحی و اجرایی شود؛ ما اختیارات لازم را نیز در این زمینه به استانها تفویض خواهیم کرد.»
رئیسجمهور بر تکمیل پروژه راهآهن بوشهر تأکید کرده و گفت: «وقتی این بندر و حجم و ظرفیت بارانداز آن را میبینیم این سوال مطرح میشود که وقتی قطار و بزرگراه متناسب با آن وجود ندارد، این بارها چگونه باید به مقصد بروند؛ خط آهن برای این استان باید در اولویت قرار گیرد. نمیشود بندر و بارانداز درست کنیم و بعد بخواهیم تمامی بارها را با خودرو جابهجا کنیم. فقط یک نکته ضرورت دارد و آن اینکه نباید قطاری بسازیم که متعلق به صد سال قبل باشد. باید در این زمینه آیندهنگری کنیم و براساس نگاه به آینده خطآهن را بسازیم. این هدف نیاز به نقشه دارد و ما تلاش میکنیم با کمک کارشناسان کار را انجام دهیم.»
او افزود: «ما در این دولت بهدنبال تقویت اقتصاد دریامحور با کمک کارشناسان و اقدامات کارشناسی هستیم و حتی از کارشناسان خارجی هم استفاده میکنیم تا توسعه استانهایی که اقتصاد دریامحور دارند به یک نقشه مناسب توسعهای برسیم. ما عقل کل نیستیم که انتظار داشته باشیم دیگران از ما اطاعت کنند، فقط با هم میتوانیم کار کنیم و بستری بسازیم که در توسعه و پیشرفت و امکانات از دیگران کمتر نباشیم.»
میخواهند در برابرشان ذلیل باشیم
پزشکیان با اشاره به سخنان یکی از نخبگان درباره مهاجرت، گفت: «ما میمانیم و کشور را با قدرت میسازیم، این کشور مال ماست و مال کسی دیگر نیست. باید برای پیشرفت کشور خانمها را در عرصههای مدیریتی فعال کنیم. در دولت چهاردهم بیشتر از سایر دولتها از بانوان استفاده شده است. البته بانوان باید سمتهای پایینتر را تجربه کنند و بعد از کسب تجربه در جایگاههای مدیریتی بالا قرار گیرند. ما در دولت بستر فعالیت بیشتر بانوان را فراهم خواهیم کرد.»
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضعگیریهای تهدیدآمیز رئیسجمهور آمریکا در قبال ایران تاکید کرد: «اینها میخواهند ما در برابرشان ذلیل شویم. ما نگفتیم حرف نمیزنیم و یا گفتوگو نمیکنیم، اما نه وقتی قرار است ترامپ برای ما تعیین تکلیف کند که چه کارهایی باید انجام بدهیم، بعد هم تحریمها را اعمال کند و بعد بگوید بیایید گفتوگو کنیم. تو اگر مرد گفتوگو بودی چرا نامردی میکنی و راه آب و نان مردم را میبندی! اینها نمیخواهند ما گفتوگو کنیم، بلکه میخواهند ما در برابرشان ذلیل شویم و ما نمیشویم.»
معتقدم با داشتن نیروها و انسانهای متخصص و اتکا به مردم و با داشتن نقشه مشخص در چارچوبها، قادریم بسیاری از مشکلات را حل کنیم. اینها نمیتوانند راه ما را ببندند و ما راه را پیدا میکنیم، البته به شرط اینکه دعوا نکنیم و به شایستگانمان احترام بگذاریم و سر مسائل کوچک و بیخودی به هم گیر ندهیم و به هر کس که شایسته است و کار از دستش بر میآید اختیار دهیم که بیاید و گرهها را باز کند.»
رئیسجمهور افزود: «با کمک شما قادریم همه مشکلات را حل کنیم و اینطور نیست که اگر آمریکا تحریم کند، نتوانیم کاری انجام دهیم. البته ما نمیخواهیم کسی ما را تحریم کند، بلکه خواهان آن هستیم با همه از در صلح و دوستی دربیاییم، با همسایگان هم سعی میکنیم ارتباط خود را صمیمی کنیم و میخواهیم راهها را باز کنیم و تعامل داشته باشیم. تلاش میکنیم این اتفاقها بیفتد؛ میدانم خدا با ماست و خدا کمک خواهد کرد.»
لزوم ایجاد تعصب نسبت به سرزمین
پزشکیان در نشست توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم نیز با اشاره به ضرورت اقدام عملی در حل مشکلات آموزشی کشور تاکید کرد: «تا اینجای کار بد نیست، اما هدف اصلی این است که 500کلاس درس ساخته شود. این موضوع دیگر نیاز به جلسه ندارد، باید آن را تمام کنید. استاندار هم اینجاست، کار را پیش ببرید.»
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه «کارهای بزرگ نیاز به اقدام عملی دارد، نه جلسههای مکرر»، گفت: «وقتی قرار است 500کلاس درس ساخته شود، دیگر نباید وقت را با جلسات پیدرپی تلف کرد. مدیران باید بدون معطلی کار را آغاز کنند. استاندار هم حضور دارد، پس بهجای بحثهای تکراری، ساخت این کلاسها باید به سرانجام برسد.»
پزشکیان با تأکید بر اینکه روحیه کار و تلاش باید در میان مدیران تقویت شود، گفت: «کسانی که مسئولیت دارند، باید برای حل مشکلات مردم اقدام کنند، نه اینکه بهدنبال بهانهجویی باشند. اگر قرار باشد هر بار که کاری بزرگ پیشرو داریم، عدهای بگویند نمیشود، هیچگاه پیشرفتی حاصل نخواهد شد. تنها راه موفقیت، داشتن اراده و حرکت در مسیر اقدام عملی است. کارهای عمرانی و توسعهای نباید پشت جلسات متوقف بماند. اول باید بدانیم که چقدر نیاز داریم و در کجا به چه امکاناتی احتیاج است.»
پزشکیان با تأکید بر اینکه توسعه کشور نیازمند کار میدانی و مشارکت مردمی است، بیان کرد: «اگر میخواهیم مشکلات را حل کنیم، باید از پشت میزها بلند شویم، وارد میدان شویم و کنار مردم کار کنیم. اینگونه است که میتوان کشور را ساخت. مدرسهسازی نباید به یک پروژه طولانی و پیچیده تبدیل شود. اگر معلمان، مسئولان، استانداران، فرمانداران و مردم پای کار باشند، 100 کلاس درس ساخته خواهد شد. اما مهم این است که روند کار بلاتکلیف نماند. هر پروژهای باید زمانبندی داشته باشد. یک نفر باید تعیین کند که این هفته زمین آماده شود، هفته بعد پیریزی انجام شود و سپس تیرآهن و مصالح دیگر تأمین شود. اگر چنین برنامهای وجود داشته باشد، پروژهها بدون تأخیر پیش خواهند رفت.»
بازدید از نیروگاه هستهای بوشهر
با توجه به ناترازیهای انرژی در کشور یکی از بازدیدهای مهم رئیسجمهور در سفر استانی بوشهر، بازدید از فازهای 1، 2 و 3 نیروگاه هستهای این استان بود. او با توضیحات مدیران و کارشناسان نیروگاه، از جزئیات فعالیتها و تولید و انتقال برق تولیدی این نیروگاه به مدار مطلع شد و دستور نصب اولین بخش از تجهیزات مهم ساختمان راکتور واحد دوم با هدف ارتقای شاخصهای ایمنی و نیز گودبرداری ساختمانهای پمپخانه واحدهای 2 و 3 را صادر کرد. فاز اول نیروگاه اتمی بوشهر که در حال حاضر با ظرفیت هزار و 15مگاوات فعال است، در مدت 11سال سپری شده از آغاز فعالیت آن تاکنون 72 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده و باعث جلوگیری از مصرف 114میلیون بشکه نفت خام و صرفهجویی بیش از 8میلیارد دلار سوخت فسیلی شده است. فازهای دوم و سوم نیروگاه نیز هر یک هزار و 57مگاوات ظرفیت اسمی تولید دارند.
مصوبات سفر استانی به بوشهر
مسعود پزشکیان پس از پایان سفر استانی به بوشهر، در گفتوگوی تلویزیونی به تشریح نتایج سفر دوروزه دولت به این استان پرداخته و از تخصیص 18هزار میلیارد تومان اعتبار دولتی، حدود 20هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی همچنین 18هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در استان بوشهر در این سفر خبر داده و گفت: «همچنین در این سفر حدود 8میلیارد دلار برای بنادر و پتروشیمی و 8میلیارد دلار برای تکمیل فاز دوم و سوم نیروگاه هستهای بوشهر اختصاص یافت.»
او درباره توسعه اقتصاد دریامحور و کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب از دیگر طرحهای مهم دولت در مناطق جنوبی کشور نیز تاکید کرد: «ما برای تکمیل این طرحها دنبال جذب مشارکتها و سرمایهگذاران بینالمللی هستیم، پیگیری این مسایل به صورت هفتگی در دولت در حال انجام است تا بتوانیم با یک تغییر اساسی در این منطقه چشماندازی که رهبر معظم انقلاب اسلامی رسم کردهاند را طراحی و اجرا کنیم.»
او در پاسخ به سوالی درباره شائبه توقف طرح ایجاد خطوط ریلی در استان با بیان اینکه هیچ طرحی در این دولت متوقف نشده اما دلیل کندی اجرای برخی طرحها بودجهگذاری قطره چکانی بوده، گفت: «یکی از مهمترین مطالبات مسئولین استانی در این سفر موضوع خطوط ریلی بوده است که بنای دولت اجرای این طرح است. دستاوردها و توانمندیهای استان بوشهر بهویژه در حوزه بنادر و کشتیرانی افتخارآفرین است و ما برای بهرهمندی از این توانمندیها که امکان سالانه نزدیک به 10میلیون تن حملونقل کالا را برای ما فراهم کرده، چارهای جز اجرایی و نهایی کردن طرح راهآهن نداریم و دنبال راهکاری برای تسریع اجرای این طرح هستیم.»
او در ادامه رفع محرومیت از فضاهای آموزشی کشور را از دیگر طرحهای مهم دولت در کشور از جمله در استان بوشهر تاکید کرد: «در جلسهای که در همین رابطه برگزار شد مقرر شد که تا مهرماه سال آینده هیچ روستا و منطقهای از استان بدون فضا و تجهیزات آموزشی کافی وجود نداشته باشد. چراکه ما معتقدیم اگر بتوانیم آموزش درستی به فرزندانمان که خزائن تمامنشدنی ما هستند بدهیم آنها نیز آینده کشور را به درستی خواهند ساخت. دولت نسبت به رفع مشکلات بهداشتی و درمانی استان و تأمین دارو و تجهیزات مورد نیاز در مراکز درمانی بوشهر اهتمام ویژه دارد.»
بازدید رئیسجمهور از کشتیسازی صدرا/عکس: President