| کد مطلب: ۳۲۴۶۴

پروازها میان ایران و لبنان تعلیق شد/بیروت؛ ورود ممنوع

هیچ پروازی از تهران به بیروت نمی‌رود. این تصمیمی است که دولت لبنان گرفت و به‌طور رسمی آن را اعلام کرد. تصمیمی که با عدم اجازه پرواز هواپیمایی ماهان به بیروت از سوی طرف لبنانی در روز پنجشنبه ۲۵ بهمن علنی شد و اعتراضاتی را در مسیرهای منتهی به فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری به وجود آورد.

پروازها میان ایران و لبنان تعلیق شد/بیروت؛ ورود ممنوع

هیچ پروازی از تهران به بیروت نمی‌رود. این تصمیمی است که دولت لبنان گرفت و به‌طور رسمی آن را اعلام کرد. تصمیمی که با عدم اجازه پرواز هواپیمایی ماهان به بیروت  از سوی طرف لبنانی در روز پنجشنبه ۲۵ بهمن علنی شد و اعتراضاتی را در مسیرهای منتهی به فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری به وجود آورد. 

پس از تحولاتی که بیروت شاهد آن بود، دولت لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «سازمان هواپیمایی لبنان در راستای تأمین سلامت و ایمنی فرودگاه بین‌المللی رفیق‌الحریری، حریم هوایی لبنان، شهروندان و شرکت‌های هواپیمایی و پس از هماهنگی با نیروهای امنیتی فرودگاه، برخی اقدامات را به اجرا گذاشته است. اقدامات انجام‌شده براساس قوانین بین‌المللی، استانداردهای سازمان بین‌المللی هوانوردی (ایکائو) و قوانین لبنان صورت گرفته است.اجرای این قوانین نیازمند زمان بیشتری برای برخی از شرکت‌های هواپیمایی است، به همین دلیل جدول پروازها، به‌ویژه برخی پروازهای ورودی از ایران، به صورت موقت تا تاریخ ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) تغییر کرده است. این تغییرات از روز پنجشنبه به اطلاع شرکت‌های هواپیمایی رسیده تا آنها به مسافران خود اطلاع دهند و فرصت تغییر بلیط فراهم شود.»

چند هفته قبل نیز بازرسی شدید پروازهای ایران به بیروت خبرساز شده بود. گفته می‌شود که این اقدامات دولت لبنان تحت فشار آمریکا برای جلوگیری از انتقال پول و سلاح – طبق ادعای آنان – به لبنان است. اخبار غیررسمی می‌گوید که دولت لبنان قصد اجازه به شهروندان ایرانی برای سفر به این کشور جهت شرکت در مراسم تشییع و خاکسپاری سیدهاشم صفی‌الدین و سیدحسن نصرالله دبیران کل شهید گروه حزب‌الله را نیز ندارد.

پای اسرائیل در میان است

آخرین خبرها حاکی از آن است که ایران با درخواست اعزام هواپیما از لبنان به ایران برای تخلیه شهروندان و انجام پروازها از طریق خطوط لبنانی مخالفت کرده است. مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان نیز در ارتباط با خبر نیمروزی جمعه این رویکرد را تائید کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری مبنی بر اینکه تغییری در تصمیم ایران رخ داده، اعلام نشد. چراکه روز گذشته همچنان رایزنی میان دولت‌های ایران و لبنان ادامه داشت. ماجرای عدم صدور مجوز پرواز ماهان، به ادعای روز چهارشنبه سخنگوی عربی ارتش اسرائیل برمی‌گردد.

افیخای ادرعی ۲۴ بهمن در توئیتر (ایکس) مدعی شد که نیروی قدس ایران در هفته‌های اخیر در تلاش بوده تا از طریق پروازهای غیرنظامی فرودگاه بین‌المللی بیروت پول نقد به دست گروه حزب‌الله برساند. ادرعی همچنین ادعا کرد که برخی از محموله‌های پول به دست حزب‌الله رسیده است.

چندی پیش منابع اسرائیلی و عربی مدعی شده بودند که پروازها از مبدأ ترکیه و عراق به لبنان نیز به منظور انتقال پول برای حزب‌الله مورد استفاده قرار می‌گیرد. اخباری که تاکنون حداقل به تفتیش پرواز عراقی منجر شده است.

همزمانی این ادعا و اقدام دولت لبنان، با واکنش اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان مواجه شد. او با اشاره به تهدید هواپیمای مسافربری حامل شهروندان لبنانی از سوی رژیم اسرائیل که موجب اختلال در پروازهای عادی کشوری به فرودگاه بیروت شده، این اقدام اسرائیل را در ادامه نقض‌های فاحش و مستمر اصول و قواعد حقوق بین‌الملل و نقض حاکمیت ملی لبنان دانست و خواستار اقدام جدی سازمان‌های ذیصلاح بین‌المللی از جمله سازمان بین‌المللی هوانوردی کشوری (ایکائو) برای توقف رفتارهای خطرناک اسرائیل علیه ایمنی و امنیت هوانوردی کشوری شد.

عمل به آتش‌بس

از سوریه تحت حکومت اسد همواره به‌عنوان پل ارتباط میان ایران و حزب‌الله نام برده می‌شد. تحلیلگران ضدمقاومت بر این باورند که با سقوط نظام اسد و عدم تمایل حکومت موقت و انتقالی این کشور به ادامه نقش‌آفرینی قبلی، جریان حمایت مالی و تسلیحاتی از حزب‌الله قطع شده است. لبنان تنها با دو کشور سوریه و اسرائیل مرز زمینی دارد و تمام منطقه غرب این کشور در ساحل مدیترانه قرار گرفته است. به همین دلیل سوریه موقعیت ممتازی برای جریان حمایت از حزب‌الله ایفا می‌کرد.

در حال حاضر فرودگاه رفیق حریری بیروت حکم تنها محل ورودی به لبنان را دارد. وقایع چند هفته گذشته نیز نشان می‌دهد که دولت لبنان یا به خواست خود یا تحت فشار آمریکایی‌ها که چهره اصلی آتش‌بس میان تل‌آویو و بیروت هستند، قصد اجازه احیای مسیرهای پیشین را ندارد. 

در جریان جنگ اخیر و حملات گسترده اسرائیل به لبنان، مقامات این کشور به طور علنی در ملاقات یا مصاحبه‌های مطبوعاتی، نسبت به ایران و حمایت از جریان مقاومت از خود اعتراض نشان دادند.  کنترل گذرگاه‌های ورودی به لبنان یکی از بندهای آتش‌بس میان دو کشور است. هرچند در توافق آتش‌بس اشاره‌ای به موضوع تامین مالی نشده اما به نظر می‌رسد با توجه به اینکه اقدامات ادعایی اسرائیل خارج از کنترل دولت است، این موضوع بر اساس توافق مذکور عملی می‌شود.

بر اساس بند ۲ از ماده ۷ توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل، دولت لبنان برای اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ و دیگر قطعنامه‌های سازمان ملل اختیارات لازم را به ارتش و دستگاه امنیتی این کشور می‌دهد که از ورود غیرمجاز تسلیحات و تجهیزات مرتبط به لبنان و سراسر این کشور از جمله از طریق گذرگاه‌های مرزی جلوی تسلیح گروه‌های مسلح را بگیرد.

واکنش‌ها در لبنان

مقاومت اسلامی لبنان و حامیان آن پس از این اقدام، واکنش‌های تندی نسبت به این اقدام بیروت داشتند. این اقدام در قدم اول باعث ایجاد اعتراضات خیابانی شد که براساس گزارش رسانه‌های لبنانی، به مسیرهای منتهی به فرودگاه محدود نماند و به برخی محلات بیروت نیز سرایت کرد. به گزارش ایرنا، مردم خشمگین لبنان، جاده منتهی به فرودگاه بین‌المللی بیروت را مسدود و اعلام کردند تا زمانی‌که پرواز تهران - بیروت وارد فرودگاه نشود، هیچ پروازی در آن انجام نخواهد شد. 

ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان از حزب‌الله نیز با صدور بیانیه‌ای واکنشی تند به این اقدام دولت نشان داد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «لبنانی‌هایی که به فعالیت نهادهای قانونی کشور امیدوار شده‌اند اکنون از دولت انتظار دارند که برای تضمین حاکمیت و استقلال کشور اقدامات لازم را برای اعمال حاکمیت بر همه نهادها و مراکز عمومی از جمله مهمترین آنها یعنی فرودگاه انجام دهد تا دشمن فکر نکند که می‌تواند هر طور که بخواهد، حاکمیت کشور را نقض کند. دولت لبنان و همه نهادهای وابسته به آن باید برای پایان دادن به این مسئله اقدام کرده و شهروندان خود را به صورت فوری به کشور بازگردانند و تحت هیچ شرایطی تسلیم تهدیدهای دشمن نشوند.»

این نماینده پارلمان در پایان بیانیه خود از شهروندان لبنان خواست که با هوشیاری با این موضوع برخورد کنند و اعتراض خود را مسالمت‌آمیز به نمایش بگذارند.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین
آخرین اخبار