| کد مطلب: ۳۱۷۴۹

توسط علیرضا زاکانی، شهردار تهران در شورای شهر تهران انجام شد/بودجه ۲۷۰ هزار میلیاردی پایتخت

روز گذشته با وجود تاخیری بیش از یک ماهه، علیرضا زاکانی، شهردار تهران بودجه سالانه ۱۴۰۴ پایتخت را تقدیم شورای شهر تهران کرد. این بودجه با رقم پیشنهادی ۲۳۷ هزار میلیارد تومان و با احتساب تبصره‌ها ۲۷۰ هزار میلیارد تومان است.

توسط علیرضا زاکانی، شهردار تهران در شورای شهر تهران انجام شد/بودجه 270 هزار میلیاردی پایتخت

روز گذشته با وجود تاخیری بیش از یک ماهه، علیرضا زاکانی، شهردار تهران بودجه سالانه 1404 پایتخت را تقدیم شورای شهر تهران کرد. این بودجه با رقم پیشنهادی ۲۳۷ هزار میلیارد تومان و با احتساب تبصره‌ها 270 هزار میلیارد تومان است. تاخیر در ارسال تلفیق بودجه سال 1403 و بررسی آن باعث شد بودجه سال 1404 دیر به شورای شهر تهران تقدیم شود اما بودجه روز گذشته توسط شهردار تهران تقدیم شورای شهر شد.

شهردار تهران پیش از تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ادعا کرد که در کمتر از ۴۱ ماه فعالیتش در نگاه جامع و درست به تهران سعی کرده‌اند رشد کاریکاتوری تهران به رشد موزون و با شرایط مناسب تبدیل شود: «برای بودجه سال ۱۴۰۱ از 37/7 همت پس از اصلاح به ۵۱ همت رسیدیم. حاصل کار ما فراتر از این شد و در سال ۱۴۰۱ توانستیم ۶۹ همت بودجه محقق کنیم. سال ۱۴۰۲ بعد از متمم بودجه 59/9 همت به ۱۰۴ همت رسید و عملاً با ثبت اسناد 116/7 همت را محقق کردیم.

در بخش تبصره‌ها 12/7 همت محقق و در مجموع ۱۲۹ همت بودجه در سال قبل عملیاتی شد. بودجه سال ۱۴۰۳ نیز با احتساب بودجه ۱۸۶ همتی مصوب شد و شرایط امروز به گونه‌ای است که تلاش می‌کنیم از سقف مصوب پیشی بگیریم و الحاق آن با تبصره‌ها حدود ۲۰۰ همت خواهد بود. تلاش ما این است که از این رقم عبور کنیم و نصاب جدیدی را داشته باشیم.»

 مقایسه بودجه‌ای دوره‌های مختلف

شهردار تهران با بیان اینکه اگر مقایسه بین سه دوره مدیریت شهری از دوره چهارم، پنجم و ششم صورت بگیرد، ۱۰۴ درصد تحقق اعتبار در دوره چهارم داشتیم که در دوره پنجم به ۹۱ درصد رسید، گفت: «در مدیریت شهری ششم ۱۳۰ درصد تحقق بودجه تا پیش از امسال داشته‌ایم و اگر امسال هم اضافه شود، شرایط بهتر خواهد شد و تفاوت معنادار خواهد بود. در شورای چهارم بودجه سالانه ۱۴ درصد اضافه‌تر از سال قبل بوده و تحقق بودجه ۱۲ درصد رشد داشته و تورم ۱۸ درصد بوده است. در این دوره فاصله کمتر از ۶ درصد با تورم بوده است. در دوره پنجم افزایش سالانه بودجه ۱۵ درصد بوده و تحقق این افزایش 8/9 درصد و تورم بیش از ۳۲ درصد بوده است و می‌بینیم که فاصله معناداری بین تورم و عملکرد مدیریت شهری وجود داشته و لذا بسیاری از طرح‌ها به سمت فراموشی رفت.»

او با اشاره به اینکه رشد بودجه سالیانه در دوره ششم ۵۳ درصد بوده است، افزود: «تحقق بودجه 63/9 درصد رشد کرده درحالی‌که تورم ۴۳ درصد بوده است. به عبارتی ۱۹ تا ۲۰ درصد جلوتر از تورم هستیم و پروژه‌ها از زیر خاک بیرون کشیده شد و در واقع زیرساخت‌ها توسعه یافت. این جهش امکانی را ایجاد کرده که به موضوعات به گونه‌ای نگاه کنیم که مردم در آینده نسبت به آلودگی هوا و ترافیک دغدغه نداشته باشند.»

شهردار تهران گفت: «اگر مردم در آلودگی هوا و ترافیک در رنج هستند، برنامه‌های مدیریت شهری دوره ششم برای عبور آنها از این گردنه است؛ ما در کنار این بدهی‌های شهر را هم به سمت تعیین‌تکلیف پیش بردیم. بانک‌ها مدعی نزدیک به ۱۷۰ همت بدهی شهرداری بودند که با استفاده از قانون و حضور کارشناسان خبره، این رقم به ۸۰ همت کاهش پیدا کرد و ۴۶ همت تسویه شد و مابقی آن در حال تسویه است. از سال قبل بدهی‌های ما در جریان است و نکول نداریم.»

  بودجه 18 همتی هوشمندسازی 

او با تشریح اولویت هشت هدف در بودجه سال ۱۴۰۴ تاکید کرد: «برآورد ما برای سال ۱۴۰۴ واقع‌بینانه و مبتنی بر نیاز کلانشهر تهران است. به‌گونه‌ای که 9/185 همت امسال را به ۲۳۷ همت برسانیم. برای تحقق آن نیز تمهیدات لازم را در نظر گرفته‌ایم. در هزینه‌ای، تملک دارایی مالی و سرمایه‌ای نیز قدرالسهمی پیش‌بینی شده است. به طوری که ۳۵ درصد آن هزینه‌ای، ۵۹ درصد تملک دارایی سرمایه‌ای و ۶ درصد تملک دارایی مالی است که نسبت به سال قبل تنها تغییری که داشته ۶۱ درصد تملک دارایی سرمایه‌ای به ۵۹ درصد رسیده است. از ۹۴ همت که برای بخش هزینه‌ای در نظر گرفته شده ۳۰ همت خدمات است. این ۳۰ همت برای نگهداشت شهر است. با توجه به ارتقاء خدمات در این بخش و مبتنی بر آنچه در سازمان برنامه و بودجه پیش‌بینی شده بود، هزینه‌ها افزایش یافت. منطق درستی در توازن بین بخش‌های بودجه در نظر گرفته شده است. در بخش هزینه‌ای ۴۴ درصد، تملک دارایی سرمایه‌ای ۳۲ درصد، تملک دارایی مالی ۲۰ درصد و در مجموع بودجه سال آینده نسبت به امسال 35 درصد افزایش یافته است.» 

شهردار تهران با تاکید بر اینکه ۴۹ درصد از بودجه به حمل و نقل و ترافیک اختصاص دارد، گفت: «سهم بخش اجتماعی و فرهنگی ۱۱ درصد، خدمات شهری و محیط زیست ۱۵ درصد، ایمنی و مدیریت بحران ۴ درصد، شهرسازی و معماری ۳ درصد و توسعه مدیریت و هوشمندسازی ۱۸ درصد است. بدون تبصره ۲۷ درصد رشد بودجه را در سال آینده نسبت به امسال شاهد هستیم و با احتساب تبصره‌ها ۳۵ درصد افزایش است. سهم مناطق نیز ۱۷ درصد است که نسبت به سال قبل میزان اعتبارات ۵۲ درصد افزایش پیدا می‌کند.»

زاکانی با بیان اینکه در معاونت فنی و عمرانی بودجه از ۱۲ به ۱۵ همت رسیده‌ایم که با تبصره‌ها از 16/2 به 16/6 همت افزایش یافته است، تاکید کرد: «در حوزه معاونت حمل و نقل و ترافیک نسبت به سال قبل قدرالسهم تبصره‌ها افزایش یافته است. ۱۰ همت اوراق مشارکت در تبصره‌ها داریم اما اساساً قابل پیش‌بینی و قابل تأمین است و می‌توان آن را در بودجه این حوزه مدنظر قرار داد. قدرالسهم ۹ همتی حوزه خدمات شهری باقی مانده و در بخش غیرتبصره‌ای ۳۴ درصد رشد را شاهد هستیم. در معاونت فرهنگی و اجتماعی به 16/1 همت رسیده‌ایم و 1/6 همت نیز در تبصره‌ها لحاظ شده است. در معاونت شهرسازی بودجه 4/3 همت به 6/1 همت رسیده که ۳۹ درصد رشد دارد و تبصره‌ای برای آن نداریم.»

 بودجه 8/4 همتی دفتر شهردار

او با اشاره به اینکه از 19/5 همت در بخش معاونت مالی به ۱۹ همت رسیدیم و 1/5 همت نیز در تبصره‌ها لحاظ شده است، افزود: «بودجه معاونت برنامه‌ریزی از ۱۷ همت به ۲۳ همت افزایش یافته که حقوق و دستمزد است که با توجه به پیش‌بینی حقوق و دستمزد از سوی دولت صورت گرفته است. بودجه در مدیریت بحران هم 1/1 همت به 1/7 همت افزایش یافته است. برای حوزه دفتر شهردار که مجموعه‌ای از فعالیت‌هاست، 3/8 همت با احتساب تبصره‌ها به 8/4 همت افزایش یافته که بخش زیادی از آن معطوف به سازمان فاوا برای خرید سرورها و امکانات آن است زیرا به نوسازی زیرساخت‌های شبکه در این بخش نیاز داریم.»

زاکانی با بیان اینکه 2/3 همت بودجه متمرکز نیز به 2/9 همت رسیده است، گفت: «در مجموع ۱۸۶ همت بودجه امسال به ۲۳۷ همت در سال آینده رسیده که رشد ۲۷ همتی را نشان می‌دهد. شیب رشد ما نسبت به سال گذشته روند منطقی دارد و امیدواریم بتوانیم در آینده به خوبی مسیر خدمت را ادامه دهیم.»

بودجه چهارساله 5برابر شده است

ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه به تاخیر تقدیم بودجه اشاره کرده و گفت: «فرصت قانونی بررسی در کمیسیون‌ها، تصویب در صحن شورای شهر، تایید فرمانداری و ابلاغ بودجه پایان بهمن است. ما توقع داشتیم به همان اندازه که بودجه افزایش می‌یابد، فرصت رسیدگی و دقت در اعداد بودجه فراهم شود.»

او با اشاره به اینکه بودجه مهم‌ترین سندی است که ما تصویب می‎کنیم، تاکید کرد: «این سند در آینده ملاک و قضاوت عملکرد ما خواهد بود. آقای زاکانی این بودجه را با دوره سوم، چهارم و پنجم مقایسه کرد. حتماً در دوره بعدی به همین شکل ما را هم قضاوت بودجه‌ای می‌کنند.»

او در مقایسه بودجه از سال 1400 تاکنون، گفت: «جمع بودجه سال 1400 تا پایان سال آینده بالغ بر 600هزار میلیارد تومان است. یعنی متوسط هر سال 120 هزار میلیارد تومان بودجه مصوب شورا برای شهرداری تهران و رشدی 5برابر یا 500درصد داشته است. در حالی که بودجه سال 90 تا 95 شهرداری 2/5 برابر بوده است.»

او چند سوال مطرح کرد و گفت: «این افزایش 5 برابری براساس مبانی بودجه‌ریزی ناشی از چیست؟ آیا ناشی از افزایش تورم است؟ کاهش ارزش پول ملی یا افزایش سطح فعالیت‌ها و محصول کارکرد عملیاتی، فنی و تکنیکی است؟ جنس افزایش درآمدها چه میزان به حوزه شهرسازی و چه میزان مربوط به سایر کالاها و خدمات عرضه شده توسط شهرداری است؟ کالاها و خدمات عمومی شهرداری در مقایسه با سال‌های قبل 4 یا 5 برابر شده است یا هزینه‌های شهرداری 4-5 برابر شده است؟ به همین میزان نگهداشت کلی شهر اتفاق افتاده است؟»

محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز با تشکر از تمام پرسنل شهرداری که در این بودجه دخیل بودند، ابتدا به موضوعات سیاسی پرداخته و تاکید کرد: «در 3/5 سال بمباران خبری و تبلیغاتی دروغ و متاسفانه برخی از اختلاف‌نظرهای داخلی شورا کاری که انجام شد به اطلاع مردم نرسید. بسیاری از موضوعاتی که از عملکرد شهرداری اعلام شد و قابل افتخار است ناشی از سیاستگذاری‌های شورای شهر است. فرصت نکردیم به خوبی و مطلوب این اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهیم.»

او درباره بودجه گفت: «ابتدا باید بخش‌های درآمدی بودجه را تصویب کنیم و نباید براساس تخمین‌ها تصمیم بگیریم، بلکه باید براساس عوارض و بهای خدمات تصویب‌شده درآمدها را شناسایی کنیم. هنوز لایحه عوارضی سال بعد تصویب نشده و تنها مهلت باقی‌مانده یکشنبه هفته آینده است.»

زاکانی در پاسخ به این سوال هم‌میهن که چند درصد بودجه امسال بر پایه درآمد حاصل از فروش املاک شهرداری است؟ گفت: «عمده درآمدها در لایحه بودجه درصدبندی شده است؛ درباره این درصد‌بندی‌ها حضور ذهن ندارم.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین
آخرین اخبار