مسعود پزشکیان پس از دیدار با ولادیمیر پوتین اعلام کرد: استقبال از مذاکره روسیه و اوکراین
رئیسجمهور پزشکیان در دیدار با ولادیمیر پوتین با اشاره به اینکه جنگ راهحل مناسبی برای حل مسائل نیست و از مذاکره برای دستیابی به صلح میان دو کشور روسیه و اوکراین استقبال میکنیم، افزود: «اعتقاد راسخ داریم که کشورهای غربی باید به نگرانیهای امنیتی دیگر کشورها احترام بگذارند و از تحمیل زیادهخواهیهای خود به دیگران پرهیز کنند.»
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری چهارشنبه 26 دی ایران را به مقصد تاجیکستان و روسیه ترک کرد. این سفر بر اساس اهداف و سیاستهای دولت در گسترش روابط با همسایگان انجام شده است. پزشکیان عصر چهارشنبه وارد تاجیکستان شد و صبح پنجشنبه، در قصر ملت تاجیکستان، اقامتگاه رسمی رئیسجمهور این کشور، به شکل رسمی مورد استقبال امامعلی رحمان قرار گرفت. پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور، 21 گلوله توپ به افتخار سفر رسمی پزشکیان شلیک شد و سپس سران دو کشور از گارد تشریفات میدان سان دیدند.
پزشکیان و امامعلی رحمان پس از معرفی اعضای هیئتهای عالیرتبه همراه، مذاکرات خصوصی خود را آغاز کردند و پس از آن نیز مذاکرات هیئتهای عالیرتبه دو کشور برگزار خواهد شد و جمعه نیز از شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان وارد مسکو در روسیه شد اما اینبار از پروتکلهای عجیب و غریب روسی خبری نبود. در سفر ابراهیم رئیسی به مسکو، یک میز دو متری بین دو رئیسجمهور قرار داشت، بدون آنکه پرچم کشورمان را در جلسه بگذارند. اما اینبار آنقدر دیدار دوستانه بود که پزشکیان و پوتین کنار هم و روبهروی پرچمهایشان نشسته بودند.
عبور از مرز نیم میلیارد دلاری تجارت
مسعود پزشکیان در ابتدای مذاکرات مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور، با ابراز خوشحالی از حضور در تاجیکستان، گفت: «توافقنامههایی که امضا میشود، به گسترش بیشتر روابط فیمابین منجر خواهد شد. گسترش روابط میان دو کشور مایه رفع بسیاری از مشکلات است و دو کشور میتوانند در زمینه رفع مشکلات جهان اسلام و از جمله مسائل مربوط به افغانستان و سوریه، همفکری و همکاری کنند.»
او با اشاره به امضای 22 سند در حوزههای مختلف افزود: «بسترهای لازم برای عبور از مرز نیم میلیارد دلاری تجارت در دو کشور به راحتی قابل حصول است. دو کشور دارای ظرفیتهای فراوانی برای تأمین بخش مهمی از کالاهای مورد نیاز یکدیگر هستند، لذا به صورت مشترک در جهت رسیدن به مشارکت راهبردی در تمامی حوزهها بهویژه موضوعات اقتصادی و تجاری تأکید مینماییم. حجم تجارت میان دو کشور باید هر چه زودتر به دو برابر برسد و ما خواهان روابط عمیق و گسترده در همه زمینهها با ایران هستیم.»
امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان نیز در این مذاکرات، ضمن تاکید بر اهمیت پیشینه تمدنی مشترک دو کشور اظهار داشت: «مردم ایران و تاجیکستان مشترکات فرهنگی و تاریخی فراوانی دارند و مذاکرات هیئتهای عالیرتبه دو طرف میتواند زمینههای همکاری فراوانی را رقم بزند.»
این 22 سند در حوزههای همکاریهای دیپلماتیک، همکاری در زمینه توسعه حمل و نقل، مبارزه مشترک با فساد اداری، همکاریهای آموزشی در حوزه گمرک، استاندارد، امنیت غذایی، حوزه زنان و خانواده، آمار، امور بایگانی و اسناد، فناوری دیجیتال، مطالعات مذهبی، خدمات اجتماعی، مهندسی ژنتیک، کشاورزی، همکاریهای نوآورانه صنعتی و نمایشگاهی و ارتباطات بود. مقامات عالی ایران و تاجیکستان در حضور رؤسایجمهور دو کشور، 22 سند و یادداشت تفاهم همکاری را امضا کردند. بیانیه مشترک این سفر نیز توسط رؤسایجمهور دو کشور به امضا رسید.
از تنفر و خشونت بیزاریم
پزشکیان با حضور در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه پزشکی دولتی تاجیکستان (ابنسینا)، با بیان اینکه بنده یک جراح قلب هستم و میتوانم مسئولیت خود را نسبت به سلامت مردم صرفاً به عمل جراحی در بیمارستان تقلیل دهم، گفت: «سلامت تنها با عمل کردن محقق نخواهد شد، ما که دغدغه سلامت مردم خود را داریم، دریافتهایم کسانی که فقیرتر، بیسوادتر و بیسرپرست بوده یا در مناطق دورافتاده هستند، بیشتر در معرض بیماری و مرگ و میرند. رسیدگی و توجه ویژه به این اقشار آسیبپذیر در حوزه سلامت به عنوان مسئولیت اجتماعی پزشکان باید در اولویت قرار گیرد.»
رئیسجمهور افزود: «ما برای خود هیچ هدفی را بالاتر از تأمین سلامت مردم خود و مردم جهان نمیبینیم. ما به هیچ مردم و کشوری با کینه و دشمنی نگاه نمیکنیم. کسانی که به دنبال جنگ و خونریزی در دنیا هستند و به حقوق دیگران تجاوز میکنند، به لحاظ فکری و ذهنی انسانهای سالمی نیستند؛ ما از هر تنفر و خشونتی بیزاریم.» او پس از پایان این جلسه، جملاتی در دفتر یادبود دانشگاه علوم پزشکی «ابنسینا» نوشت و از مهماننوازی آنها تشکر کرد.
پزشکیان در این سفر با رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی تاجیکستان و با محمدطاهر ذاکرزاده، رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان نیز دیدار و درباره اصلاح قوانین دو کشور در راستای تسهیل روابط اقتصادی گفتوگو کرد.
ورود به مسکو و ادای احترام
پزشکیان جمعه به دعوت ولادیمیر پوتین و به منظور امضای سند جامع راهبردی میان ایران و روسیه، دیروز وارد مسکو شد و با حضور در مجموعه «باغ الکساندر» واقع در میدان سرخ مسکو، با اهدای گل به یادمان سربازان گمنام این کشور در جنگ جهانی ادای احترام کرد.
او در دیدار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه ضمن ابلاغ سلامهای گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی و با بیان اینکه تعمیق و تحکیم روابط با روسیه مورد تأکید جدی ایشان است و با مطلوب توصیف کردن روند اجرای توافق دو کشور برای احداث نیروگاه هستهای جدید ایران گفت: «توافقات جدید در این رابطه نیز امروز امضا شده و وارد فاز عملیاتی خواهد شد. ما سعی کردهایم همه موانع موجود بر سر راه گسترش روابط را برطرف کنیم. روابط با روسیه برای جمهوری اسلامی حساس و راهبردی است و بر موضع گسترش این روابط محکم ایستادهایم، این نگاه و توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی و باور و اعتقاد ماست که مسایل منطقه باید با مدیریت کشورهای منطقه حل و فصل شود و نیازی به این نیست که دیگران از آن سوی دنیا به اینجا آمده و بخواهند منطقه را برهم زده و سیاستهای خودشان را اعمال کنند؛ قطعاً توسعه روابط ما نقشههای آنها را نقش بر آب خواهد کرد.»
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از میزبانی از پزشکیان و هیئت همراه گفت: «سفر جنابعالی به روسیه اهمیت ویژهای دارد چراکه نهتنها تمامی مسائل مربوط به همکاریهای دوجانبه را بررسی خواهیم کرد بلکه معاهده جامع همکاریهای راهبردی دو کشور را به امضا خواهیم رساند.»
رئیسجمهور روسیه ضمن تشریح ابعاد این معاهده راهبردی و نقش آن در توسعه همکاریهای میان دو کشور بهویژه در حوزه تجاری و اقتصادی، افزود: «روند توسعه روابط دو کشور در حال حاضر از سرعت قابل قبولی برخوردار است و ما توانستهایم طی 10 ماه گذشته بیش از 15 درصد بر حجم مبادلات تجاری دو کشور بیافزاییم و مطمئن هستیم این معاهده به سرعت بخشیدن توسعه روابط در تمامی ابعاد کمک خواهد کرد. از حضور جنابعالی در روسیه خوشحالیم و آرزوی بهترینها را برای رهبر معظم جمهوری اسلامی داریم.»
بیاثر کردن تحریمهای آمریکا
پزشکیان در دیدار میخاییل میشوستین، نخستوزیر روسیه نیز تاکید کرد: «امیدوارم در حاشیه اجلاس آتی کشورهای حاشیه خزر نیز بتوانیم پیرامون مذاکرات، رایزنیهای خود را در زمینه گسترش روابط دنبال کنیم. ظرفیتهای همکاری ایران و روسیه متنوع است. ایران و روسیه میتوانند در زمینههای راه، آموزش، تجارت و دیگر عرصهها همکاریهای گستردهای داشته باشند و این همکاریها میتواند تحریمها و زیادهخواهیهای آمریکا و کشورهای غربی را بیاثر کند.»
نخستوزیر روسیه نیز بر اهمیت موافقتنامه راهبردی با ایران برای رئیسجمهور کشورش تأکید کرده و گفت: روابط ایران و روسیهرو به گسترش است و امیدوارم با توجه به اشتراکات فرهنگی در زمینههای مختلف بتوانیم روابط خود را بیش از پیش افزایش دهیم. روسیه آمادگی صادرات گاز به ایران را دارد در این زمینه با وزیر نفت ایران مذاکراتی داشتهایم.»
لزوم آتشبس دائمی در لبنان و غزه
مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسایجمهور ایران و روسیه طی مراسمی در کاخ کرملین، توافقنامه جامع راهبردی بین دو کشور را امضا کردند.
پزشکیان پس از امضای توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه، اظهار امیدواری کرد که پیوندهای دوستی میان دو کشور همچنان در جهت تأمین منافع دو ملت ادامه یابد و فصل جدیدی از همکاریهای راهبردی میان دو کشور باز شود. او افزود: «اطمینان دارم این سند که براساس منافع مشترک دو کشور تنظیم شده میتواند مسیر توسعه همکاریهای ایران و روسیه را هموار و افقهای روشنی را برای طرفین ترسیم کند. هر دو کشور مصمم به رفع سریع موانع توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری از جمله در موضوعات تعرفههای گمرکی، بانکی، تبادل کالا و ارزهای ملی، ضمانتنامههای سرمایهگذاری، تسهیل تردد تجار و موضوع روادید هستند. در این نشست همچنین بر افزایش سطح مبادلات تجاری با توجه به توانمندیها و ظرفیتهای موجود دو کشور و همچنین عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید شد.»
به گفته پزشکیان «با توجه به شرایط فعلی منطقه، ارتقای سطح همکاریهای امنیتی در مسائلی نظیر مبارزه با افراطگرایی، تروریسم و خشونتهای سازمانیافته» مورد تأکید قرار گرفت و همچنین در مورد طیف وسیعی از مسائل منطقهای از جمله خاورمیانه و قفقاز، تبادل نظر و بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در افغانستان تأکید شد. تعمیق مناسبات منطقهای با توجه به عضویت مشترک در ترتیبات مهمی همچون شانگهای و بریکس و استفاده از این ظرفیتها، تأثیر بارزی بر تعمیق همگرایی منطقهای و کسب منافع مشترک برای طرفین دارد.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه جنگ راهحل مناسبی برای حل مسائل نیست و از مذاکره برای دستیابی به صلح میان دو کشور روسیه و اوکراین استقبال میکنیم، افزود: «اعتقاد راسخ داریم که کشورهای غربی باید به نگرانیهای امنیتی دیگر کشورها احترام بگذارند و از تحمیل زیادهخواهیهای خود به دیگران پرهیز کنند.» پزشکیان با اشاره به اینکه در زمینه تجاوزهای رژیم اسرائیل به خاک لبنان و سوریه نیز با یکدیگر گفتوگو کردیم، تاکید کرد: «هر دو کشور بر برقراری آتشبس دائمی در لبنان و بر پایان یافتن تجاوزهای این رژیم به خاک سوریه تأکید داریم و امیدواریم آتشبس قطعی در غزه برقرار و تجاوزات به این سرزمین پایان یابد.»
ولادیمیر پوتین نیز در این نشست تاکید کرد: «مطمئن هستیم که سوریها باید آینده کشورشان را مشخص کنند و ما خالصانه برای این امر تلاش میکنیم که در برابر تمام چالشها بایستیم، ضمن آنکه تحولات خاورمیانه را بررسی کردیم بعد از توافقی که در غزه برای آتشبس حاصل شد، به اسرای فلسطینی اجازه میدهد به خانوادههای خود بازگردند. همچنین حوزه گاز و انرژی را هم بررسی کرده و امیدواریم که شرایط در منطقه بهبود پیدا کند.»