| کد مطلب: ۲۸۰۷۰
هشدار آغاز جنگ داخلی

رایزنی‌های عراقچی و پزشکیان درباره بحران سوریه ادامه دارد

هشدار آغاز جنگ داخلی

جدیدترین دور سفرهای دیپلماتیک وزیر امور خارجه کشورمان، همزمان با اوج گرفتن مجدد بحران در منطقه کلید خورد.

گروه خبر: جدیدترین دور سفرهای دیپلماتیک وزیر امور خارجه کشورمان، همزمان با اوج گرفتن مجدد بحران در منطقه کلید خورد. درحالی‌که سوریه بار دیگر با پیشروی گروه‌های تروریستی روبه‌رو و جنگ در آن شعله‌ور شده، سیدعباس عراقچی ابتدا به دمشق و سپس به آنکارا سفر کرد.

عراقچی در حالی به سوریه رفت که وضعیت امنیتی این کشور با مخاطره روبه‌رو شده و حتی شب قبل از آن، اخباری مبنی بر وقوع کودتا در دمشق از سوی معارضین مطرح شده بود. عراقچی پس از ملاقات با همتای سوری خود و بشار اسد، رئیس‌جمهور این کشور، دمشق را به مقصد آنکارا ترک کرد. بر اساس اخبار تائیدنشده، ترکیه در حال حاضر نقش محوری در بحران سوریه دارد.

در جریان کنفرانس خبری مشترک میان عراقچی و هاکان فیدان همتای ترک او، اختلاف‌نظر میان دو کشور بر سر این بحران مشهود بود و مورد توجه قرار گرفت. عراقچی ترکیه را به قصد شرکت در اجلاس وزرای خارجه اکو در مشهد، ترک کرد و پس از این اجلاس سفرهای منطقه‌ای خود را ادامه خواهد داد. به گفته اسماعیل بقائی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، مقصد سفر منطقه‌ای بعدی عراقچی پس از قطعیت، اعلام خواهد شد. ظهر دیروز تماس تلفنی میان مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان و بشار اسد نیز برقرار شد.

پزشکیان: از دولت و ملت سوریه حمایت می‌کنیم

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در تماس تلفنی با همتای سوری خود، با بیان اینکه ایران با جدیت و دقت تحولات سوریه را پیگیری و دنبال می‌کند، بر آمادگی کشورمان برای هرگونه کمک و همکاری با دولت سوریه برای عبور از بحران فعلی تأکید کرد و گفت: «امیدواریم با درایت، قدرت و صلابت جنابعالی، کشور سوریه آنچنان که از شرایطی به مراتب سخت‌تر از این برهه عبور کرده است، از این مرحله نیز با موفقیت و پیروزی عبور کند.»

پزشکیان حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را، راهبرد منطقه‌ای ایران دانست و ضمن تأکید بر استمرار حمایت و پشتیبانی از دولت و ملت سوریه، تصریح کرد‌: «بر این باوریم که سوریه بار دیگر بر توطئه‌های صهیونیستی بر علیه امنیت و ثبات این کشور فائق خواهد آمد و در این مسیر ما نیز در کنار دولت و ملت سوریه ایستاده‌ایم.»

بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه نیز در این گفت‌وگوی تلفنی با قدردانی از تماس پزشکیان و همچنین تلاش‌های دیپلماتیک سیدعباس عراقچی در اعلام همبستگی با دولت و ملت سوریه و کمک به حل بحران در این کشور، گفت‌: «مواضع ایران در حمایت و پشتیبانی از سوریه مربوط به امروز نیست و در سال‌های بسیار سخت جنگ در کشور ما که همه ما را تنها گذاشته بودند این جمهوری اسلامی ایران بود که در کنار ما ایستاد و امروز این شما هستید که این مسیر شرافتمندانه را ادامه می‌دهید.»

 روز گذشته تماس تلفنی نیز میان پزشکیان و ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه برقرار شد. بر اساس این گزارش، توجه اصلی رؤسای جمهوری ایران و روسیه در این تماس تلفنی متوجه وضعیت وخیم در جمهوری عربی سوریه بود. رؤسای‌جمهور ایران و روسیه، تجاوز گسترده گروه‌ها و باندهای تروریستی را با هدف تضعیف حاکمیت، ثبات سیاسی و اجتماعی-اقتصادی کشور سوریه توصیف کردند.

پزشکیان و پوتین در این گفت‌وگوی تلفنی، بر حمایت بی‌قید و شرط از اقدامات مقامات قانونی سوریه برای احیای نظم قانون اساسی و تمامیت ارضی این کشور تأکید کردند. رؤسای‌جمهور ایران و روسیه در این دیدار همچنین بر اهمیت هماهنگی تلاش‌ها در چارچوب «فرمت آستانه» با مشارکت ترکیه تاکید کردند. 

عراقچی: نادیده گرفتن نقش اسرائیل اشتباه است

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در نشست خبری با همتای ترکیه‌ای خود گفت: «گروه‌های تروریستی تکفیری فعال در سوریه ارتباط و هماهنگی نزدیکی با آمریکا و رژیم صهیونیستی دارند و این گروه‌ها را با هدف انحراف توجهات از جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان و جبران شکست‌هایی که در برابر مقاومت خوردند تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه نمودند. فعال شدن مجدد گروه‌های تروریستی تکفیری در شمال سوریه و حملات این گروه‌ها به مناطق مختلف از جمله شهر حلب نگران‌کننده است.

بازگشت مجدد تروریسم به سوریه امنیت و ثبات و تمامیت سرزمینی سوریه را در معرض خطر جدی قرار داده است و تبعات چنین وضعیت خطرناکی مسلماً دامن همه کشورها به‌ویژه همسایگان سوریه را در بر خواهد گرفت. ما معتقدیم که نادیده گرفتن نقش رژیم صهیونیستی در ایجاد تنش، ناآرامی و درگیری در منطقه و در کشورهای منطقه امر اشتباه و غلطی هست و نباید نقش این رژیم را هرگز فراموش کرد.»

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: «ما با همکار عزیزم جناب آقای فیدان گفت‌وگوی مفصلی در این خصوص داشتیم و راه‌های برقراری ثبات در سوریه را بررسی کردیم. ما اتفاق نظر داریم که باید از دستاوردهای روند آستانه حفاظت بکنیم و توافق کردیم که جلسه بعدی روند آستانه را در سطح وزرای امور خارجه به‌زودی برگزار کنیم.»

عراقچی عنوان کرد: «نتیجه ناامن‌سازی سوریه می‌تواند باعث جنگ داخلی و کشتار غیرنظامیان و ضربه به اقتصاد و مردم سوریه و ضربه به اقتصاد منطقه باشد. آثار این مشکلات می‌تواند به همسایگان سرایت کند. نباید سوریه مرکزی برای گروه‌های تروریستی باشد. در این خصوص ما توافق و اتفاق نظر داریم نباید اجازه داد که سوریه مجدداً به محل امنی برای گروه‌های تروریستی تکفیری و غیرتکفیری تبدیل شود و منطقه را به آشوب بکشاند. پروژه ناامن‌سازی سوریه یک پروژه به اعتقاد ما صهیونیستی است و نباید نقش رژیم صهیونیستی را کسی نادیده بگیرد.»

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: «ما همانطور که در گذشته کنار دولت ارتش و مردم سوریه بودیم همچنان کنار آنها خواهیم ایستاد و برای حفظ ثبات و صلح منطقه فکر می‌کنیم که ثبات و آرامش در سوریه اهمیت بسیار اساسی دارد. گفت‌وگوهای ما بسیار سریع و سازنده بود؛ اختلاف‌نظرهایی وجود دارد و اشتراک‌نظرهایی هم وجود دارد و مهم این هست که ما در خصوص اختلاف‌نظرهای خودمان همواره صحبت کردیم الان هم تصمیم گرفتیم که بیشتر از نزدیک صحبت کنیم و بتوانیم با همکاری اوضاع منطقه را به خوبی در جهت صلح و آرامش و پیشرفت منطقه مدیریت کنیم.»

بی‌توجهی به خواسته‌های مشروع اپوزیسیون

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در این نشست ضمن سازنده دانستن گفت‌وگوها با طرف ایرانی، با تاکید بر اینکه نادیده گرفتن خواسته‌های مشروع اپوزیسیون یک اشتباه بود، گفت: «دمشق باید با مخالفان مشروع سازش کند. ترکیه آماده است کمک‌های لازم را ارائه دهد.»

وزیر خارجه ترکیه افزود: «ما به همکاری با ایران ادامه می‌دهیم و همواره از حفظ یکپارچگی سوریه حمایت می‌کنیم. ترکیه هرگز به  گروه‌های تروریستی که از فضای بی‌ثباتی استفاده کنند اجازه عبور نمی‌دهد. ما به رایزنی‌های خود با ایران برای بهبود روابط دوجانبه ادامه می‌دهیم.»

آخرین تحولات سوریه

اخبار سوریه در حال حاضر به دو بخش تقسیم می‌شود. بخشی از آن اخبار معارضین است که خبر از پیروزی‌های پی در پی خود می‌دهند و بخش دیگر اخبار دولت سوریه که از مقاومت در برابر هجوم تروریست‌ها خبر می‌دهد. از مجموع و میانگین اخبار دو طرف می‌توان نتیجه گرفت که فعلاً جنگ برای تسلط بر شهر راهبردی حماه است. رسانه‌های وابسته به تروریست‌ها نیز تا زمان تنظیم این گزارش مدعی پیشروی‌هایی در استان حمص شدند.  سقوط کامل و قطعی شهر حلب به‌عنوان دومین شهر بزرگ و راهبردی سوریه هرچند به صورت رسمی اعلام نشده اما تقریباً تردیدی در آن وجود ندارد.

رسانه‌ها گزارش دادند که نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) که از کردها هستند و با آمریکا ارتباط دارند، شمال حلب را تخلیه کرده و تحویل تحریرالشام دادند.  فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه در بیانیه‌ای که ظهر دیروز منتشر شد، اعلام کرد که عملیات علیه مراکز، انبارها، خطوط تدارکاتی و محورهای حرکتی تروریست‌ها در حلب و حومه ادلب ادامه یافته که منجر به انهدام پنج مقر فرماندهی و هفت انبار تسلیحاتی آنان شده است. آنطور که از اخبار موثق و رسمی برمی‌آید، در حال حاضر تنها نیروهای ارتش سوریه روی زمین حضور دارند و از پشتیبانی هوایی روسیه برخوردار هستند.

حزب‌الله سوریه را ترک کرده و مشخص نیست نیروهای تحت فرماندهی مستشاران ایرانی نیز در حال حاضر در جنگ حضور دارند یا نه. سه روز قبل خبری مبنی بر اعزام نیروهای حشدالعشبی عراق به سوریه برای بازپس‌گیری حلب منتشر شد. رویترز نیز گزارش داد که نیروهایی از چند گروه مختلف حشدالشعبی به سوریه اعزام شده‌اند اما فالح الفیاض، رئیس سازمان حشدالشعبی در گفت‌وگویی که با شبکه العراقیه داشت و مشروح آن شب گذشته پخش شد، هرگونه ورود نیروهای خود به سوریه را تکذیب  کرد.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
  • شکاف بین سران قوا با گرفتن دست همدیگر و اقدامات ظاهری از بین نمی‌رود، باید وفاق و همدلی وجود داشته باشد. حالا رؤسای دو…

  • نامۀ سرگشاده یا سرگشودۀ آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد به مراجع تقلید و تقاضای چاره‌اندیشی ایشان قبل از ابلاغ قانون حجاب…

  • رئیس‌جمهور پس از جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس، در سخنانی بار دیگر به‌صراحت اعلام کرد که به دنبال وفاق است و انسجام‌بخشی…

پربازدیدترین
آخرین اخبار