اما و اگر حضور رئیسجمهور در کاپ ۲۹
جمهوری آذربایجان، از دوشنبه ۲۱ آبان تا ۲ آذرماه در پایتخت خود باکو میزبان بیستونهمین نشست تغییرات اقلیمی موسوم به (cop ۲۹) خواهد بود. آنطور که در خبرها آمده است ریاست هیئت اعزامی ایران در این دور از اجلاس را مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران برعهده خواهد داشت. با این حال به نظر میرسد که این حضور به مذاق عدهای در داخل کشور خوش نیامده است.
گروه خبر: جمهوری آذربایجان، از دوشنبه ۲۱ آبان تا ۲ آذرماه در پایتخت خود باکو میزبان بیستونهمین نشست تغییرات اقلیمی موسوم به (cop 29) خواهد بود. آنطور که در خبرها آمده است ریاست هیئت اعزامی ایران در این دور از اجلاس را مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران برعهده خواهد داشت. با این حال به نظر میرسد که این حضور به مذاق عدهای در داخل کشور خوش نیامده است. چنانکه روزنامه اصولگرای کیهان در یادداشتی با تیتر«آقای پزشکیان تله گذاشتهاند، به باکو نروید»
با اشاره به اخبار مرتبط با حضور پرشکیان در این اجلاس نوشت:«اگر این خبر که غربگرایان داخلی به شدت روی آن اصرار میورزند، صحت داشته باشد، جناب پزشکیان به دام و تله خطرناکی پای نهاده و خسارتهای سنگینی را به جمهوری اسلامی ایران و شخصیت خود تحمیل خواهند کرد.» این روزنامه «اسحاق هرتزوک» رئیسجمهور اسرائیل را دلیلی بر عدم حضور پزشکیان در این اجلاس میداند. کیهان همچنین در این یادداشت ضمن برشمردن آنچه که خسارات ناشی از پذیرش توافقنامه پاریس مینامد، تاکید میکند که حضور رئیسجمهور ایران و یا هر هیئت دیگری از کشورمان در اجلاس باکو، پای نهادن در تله خطرناکی است که دشمنان تابلودار اسلام و انقلاب و مردم این مرز و بوم برای ایران اسلامی و رئیسجمهور محترم و انقلابی کشورمان تدارک دیده و کار گذاشتهاند.»
روز پنجشنبه هم علی قلهکی، فعال رسانهای اصولگرا در شبکه ایکس از عدم حضور پزشکیان در این اجلاس خبر داد:«بخشی از تیم مشورتدهنده به پزشکیان حدود 20 روز قبل تصمیمگرفتند که رئیسجمهور در اجلاس کاپ 29 شرکت کند که جمعبندی امروز دولت بر این شد که پزشکیان در این اجلاس شرکت نکند.»
تاکنون این مطلب قلهکی به واکنشی از سوی دولت منجر نشده است. آخرین اظهارنظر رسمی در این خصوص مربوط به پاسخ فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت است که در پاسخ به سوال هممیهن درباره حضور رئیسجمهور در این اجلاس با اشاره به اهمیت و جایگاه این اجلاس گفته بود:«حضور رئیسجمهور به جهت اهمیت محیط زیست و تاثیری که میتواند بر کسبوکارهای ما و گسترش روابط دیپلماتیک با کشورهای این حوزه داشته باشد، حائز اهمیت است. به همین دلیل رئیسجمهور در این اجلاس شرکت خواهند داشت. تا به حال صحبتی مبنی بر عدم حضور رئیسجمهور در این اجلاس مطرح نشده است. عرف دیپلماتیک به این صورت است که اگر کسی صحبت طرف مقابل را دوست ندارد جلسه را ترک میکند.»
فشارها برای عدم حضور ایران در این اجلاس در حالی از سوی جریان تندرو عنوان میشود که شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست چند روز پیش درباره حضور ایران در این اجلاس گفته بود:«در موضوع تغییر اقلیم به عنوان یک موضوع مهم جهانی این کاپ اهمیت دارد و حضور جمهوری اسلامی هم میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. ما در کشورمان یکسری مسائل محیطزیستی داریم و به واسطه تحریم هم از امکانات و تسهیلات محروم ماندهایم؛ هرچند کارهایی هم انجام دادهایم. تعامل جهانی و حضور پررنگ ما در این رویداد مهم بینالمللی میتواند هم به تغییر نگاه جهان به کشورمان کمک کند و هم اینکه بتوانیم موضوعات محیطزیستی را در تعامل با سایر کشورها و بهرهگیری از امکانات و فناوریهای جهان حل کنیم. تسهیلات بینالمللی وجود دارد که میتوانیم از آنها بهرهمند شویم و در موضوع کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تابآوری و سازگاری با تغییر اقلیم از آنها استفاده کنیم. ما همچنین در این اجلاسها میتوانیم از تجربیات جهانی در موضوع معیشت پایدار و سازگاری جامعه محلی بهره بگیریم.»
جالب است بدانید که سال گذشته ایران در کاپ تغییر اقلیم که در امارات برگزار شده بود، حاضر نشد که شاید علت آن را بتوان همین نگاههای غیرتخصصی به مسئله محیط زیست دانست.
درباره اجلاس کاپ
برخی متخصصان کاپهای تغییر اقلیم را مهمترین اجلاسهای محیطزیستی جهان میدانند. کنفرانس طرفهای متعاهد یا COP، رویدادی سالانه است که طی آن دولتهای عضو پیمانهای محیط زیستی سازمان ملل گرد هم میآیند تا برای اقدامات اقلیمی به صورت مشترک تصمیمگیری کنند. این دولتها تنها در صورتی به کاپ دعوت میشوند که بخشی از کنوانسیونهای سازمان ملل متحد در زمینه تغییرات اقلیمی مانند کنوانسیون چارچوب تغییرات اقلیمی (UNFCCC)، پروتکل کیوتو و یا موافقتنامه پاریس را پذیرفته باشند.