رسانهها
نتانیاهو ماندنی نیست
نتانیاهو ماندنی نیست
جو بایدن و مشاوران ارشدش درباره احتمال بهشمارش افتادن آخرین روزهای سیاسی بنیامین نتانیاهو صحبت کردهاند و رئیسجمهور آمریکا این احساس خود را در مکالمه اخیر خود با نخستوزیر اسرائیل درمیان گذاشته است. به گفته دو مقام ارشد دولت بایدن، موضوع تاریخمصرف کوتاه زندگی سیاسی نتانیاهو در دیدارهای اخیر بایدن در کاخ سفید مطرح شده که شامل بحثهایی است که از زمان سفر بایدن به اسرائیل برای دیدار با نتانیاهو شکل گرفته است. این دو مقام در ادامه میگویند، بایدن تا جایی پیش رفته که به نتانیاهو پیشنهاد داده به فکر درسهایی باشد که با جانشین احتمالیاش به اشتراک بگذارد.
یکی از مقامات فعلی آمریکا و یک مقام پیشین هر دو تایید کردهاند که دولت بایدن معتقد است زمان نتانیاهو در دفتر نخستوزیریاش رو به پایان است. مقام فعلی میگوید انتظارات داخلی این بود که نخستوزیر اسرائیل احتمالاً چند ماه بیشتر دوام نمیآورد یا حداقل دوران او تا پایان فازهای اولیه کمپین نظامی ارتش در نوار غزه به پایان میرسد. اگرچه هر 4 مقام به غیرقابل پیشبینی بودن سیاستهای اسرائیل اشاره کردهاند.
آن مقامی که همانند دیگران نامش در ازای افشای جزئیات مکالمات محرمانه ناشناس مانده میگوید: «در داخل جامعه اسرائیل برای آنچه اتفاق افتاد، باید تاوانی وجود داشته باشد. در نهایت، این نخستوزیر است که باید تصمیم بگیرد و تبعات آن را بپذیرد».
نگاه رو به افول دولت آمریکا از آینده سیاسی نتانیاهو هنگامی رخ میدهد که رئیسجمهور و تیم سیاست خارجیاش تلاش میکنند درحالیکه اسرائیل بهدنبال رویارویی پیچیده و خونین با حماس است با رهبر اسرائیل همکاری و از نظر دیپلماتیک او را هدایت کنند.
به گفته دو مقام ارشد دولت آمریکا، سفر ماه گذشته بایدن به تلآویو عمدتاً برای حمایت از اسرائیل بود اما در محافل خصوصی، بایدن نتانیاهو را تشویق کرد که در پیشرویهای خود با احتیاط عمل کند و به گسترده شدن جنگ دامن نزند. رئیسجمهور آمریکا نخستوزیر اسرائیل را به اولویت قرار دادن راهحل دوکشوری و احتیاط در هرگونه اقدامی فراتر از تضعیف حماس با از بین بردن رهبران آن باشد که شامل چالشهای هرگونه اشغال غزه در آینده است.
بایدن در مقطعی از سفر خود نتانیاهو را نصیحت کرد تا سناریویی را در نظر بگیرد که در آن چه میراثی برای جانشین خود باقی میگذارد؛ پیشنهادی ضمنی که نتانیاهو ممکن است برای تمام دوران یک درگیری احتمالی طولانیمدت در قدرت نباشد.
یک مقام جداگانه کاخ سفید این ایده را که آینده نتانیاهو موضوع مورد توجهی باشد را کماهمیت جلوه میدهد و میگوید که هرگونه صحبتی صرفاً یک حدس و گمان بیهوده است و تاکید میکند که تمرکز دولت کاملاً بر حمایت از امنیت اسرائیل قرار گرفته است. نتانیاهو صاحب طولانیترین دوران نخستوزیری اسرائیل است و پیشتر هم فاتحه زندگی سیاسیاش خوانده شده بود.
پس از انتشار این خبر، یکی از سخنگوهای شورای امنیت ملی گفت که موضوع آینده نتانیاهو «از سوی رئیسجمهور مطرح نشده و مورد بحث قرار نگرفته است.» اما آن مقام فعلی آمریکایی میگوید که تسلط متزلزل نتانیاهو بر قدرت همیشه در پسزمینه گفتوگوهای دایره داخلی دولت بایدن درباره خاورمیانه وجود داشته است.
به گفته این دو مقام ارشد دولت و همچنین مقام فعلی و سابق آمریکا، این گفتوگوها همچنین راهی برای سنجش تفکر اسرائیلیهاست که ممکن است سکان هدایت کشور را در دست بگیرند.
پشت دیدگاه دولت بایدن نسبت به نتانیاهو این باور وجود دارد که خشم اسرائیلیها به دلیل شکست بخشهای امنیتی و اطلاعاتی کشور در پیشگیری از حمله هفتم اکتبر حماس که منجر به کشتهشدن حدوداً1400 نفر شده باعث تضعیف جایگاه نتانیاهو شده است. افزایش مخالفتهای جامعه بینالمللی به کمپین نظامی فعلی اسرائیل در غزه که باعث کشته شدن هزاران شهروند فلسطینی شده، جایگاه او را ضعیفتر هم کرده است.
درحالیکه مقامات دولت بایدن در بحبوحه بحران کنونی عموماً همبستگی خود با دولت اسرائیل را اعلام کردهاند، مشاوران بایدن هم تلاش میکنند تا پیشبینی کنند سقوط نتانیاهو میتواند چه معنایی برای آینده روابط اسرائیل و آمریکا داشته باشد. دولت بایدن نگران است که نتانیاهو ممکن است آینده سیاسی خود را به جنگ متصل و در نهایت جنگ را تشدید کند.