رویداد
نتانیاهو از آغاز مرحله دوم حملات به غزه خبر داد
نتانیاهو از آغاز مرحله دوم حملات به غزه خبر داد
نخستوزیر اسرائیل در یک سخنرانی تلویزیونی از آغاز دور دوم حملات علیه غزه خبر داد و ضمن تأکید دوباره بر مشارکت ایران در اقدامات حماس، تصریح کرد، نمیتواند بگوید ایران مشخصاً در برنامهریزی حمله اخیر حماس دست داشته است. بنیامین نتانیاهو که یوآو گالانت و بنی گانتز، از اعضای کابینه جنگ در کنارش بودند، گفت: «این دومین مرحله جنگی است که اهدافش مشخص است؛ نابودکردن ظرفیتهای حکمرانی و نظامی حماس و آوردن گروگانها به خانه.» نکته قابلتوجه در این صحبتهای نتانیاهو این است که برخلاف مواضع پیشین اسرائیل، هدف حملات را نابودکردن «حماس» بهطور کلی عنوان نکرده است، بلکه مشخصاً نابودکردن ظرفیتهای این گروه را به عنوان هدف اعلام کرده است. او در ادامه تأکید کرد تصمیم برای آغاز عملیات زمینی اتخاذ شده است و این تصمیم به اتفاق آرا در کابینه جنگ و کابینه امنیتی گرفته شده است. نتانیاهو افزود: «گسترش حمله زمینی به هیچ شکل تداخلی با توانایی ما برای بازگرداندن گروگانها ندارد.» در روزهای گذشته برخی ناظران گفتهاند بمباران اسرائیل به این شکل گسترده اسرائیلیها و غیرفلسطینیهای دیگری را که در اختیار حماس هستند هم به خطر میاندازد.
نتانیاهو در پاسخ درباره ایده مبادله تمام اسرای دو طرف گفت: «داریم در این باره بحث میکنیم.» اما حاضر به صحبت درباره جزئیات نشد و تنها گفت نمیتواند محتوای این بحثها را مطرح کند، با اشاره به اینکه بحث علنی درباره چنین توافقاتی «به عملیشدنشان کمکی نخواهد کرد.» یحیی السنوار، از رهبران حماس در غزه گفته است این گروه آماده «مبادله فوری» زندانیان با اسرائیل است.
نتانیاهو در پاسخ به سوالی درباره نقش ایران در حمله ۷ اکتبر حماس، موضع خود را چنین تبیین کرد: «ایران از حماس حمایت میکند... بیش از ۹۰درصد بودجه حماس را ارائه میکند. حمایت مالی میکند، سازماندهی میکند، هدایت میکند، راهنمایی میکند... در این مقطع خاص، درباره این عملیات مشخص، با اطمینان به شما بگویم که آنها [ایران] در جزئیات برنامهریزی [حمله ۷ اکتبر حماس] درگیر بودهاند.» وی اما مجدداً تأکید کرد، بدون ایران، حماسی در کار نخواهد بود و همینطور حزباللهی: «این محور شرارت است، علیه دنیایی آزاد و علیه میانهروهای دنیای عرب.» نخستوزیر اسرائیل همچنین در توئیتر نوشت نهادهای امنیتی هیچ هشداری درباره تصمیم حماس برای حمله نداده بودند. او پس از موج انتقادات در اسرائیل حرفش را پس گرفت و گفت حرفهایش «نباید گفته میشدند و من از این بابت عذرخواهی میکنم.» بسیاری از جمله در خود اسرائیل، نتانیاهو و رویکردهایش را مقصر وضعیت فعلی و ناآمادگی اسرائیل خواندهاند.
دیروز همچنین خبر رسید که بعد از قطع گسترده راههای تماس و ارتباط که جمعه در غزه کلید خورده بود، این راهها کمکم در حال بازگشت هستند؛ اما حملات گسترده و شدید هوایی و نیز زمینی از سوی اسرائیل همچنان ادامه دارند. الجزیره مینویسد از ۷ اکتبر، بیش از ۸ هزار نفر فلسطینی قربانی حملات اسرائیل شدهاند. این رسانه همچنین در گزارشی از آخرین نمونههای قربانیشدن کودکان در غزه خبر داد، عدی ابو محسن، نوزاد فلسطینی، یک روز پس از تولدش در حملات اسرائیل جان خود را از دست داد. بار دیگر نیز خبر از بمباران اسرائیل در کنار یک بیمارستان فلسطینی، این بار بیمارستان القدس رسیده است. در شرایط بحرانی غزه، علاوهبر رسیدگی بیمارستانها به مجروحان و آسیبدیدگان، اطراف ساختمان آنها محل تجمع فلسطینیان نیز شده است. در عین حال، مقامات فلسطینی نوشتهاند، دومین خط لوله از سه خط لوله انتقال آب به فلسطین باز شده است. اسرائیل پیشتر بازکردن این خط را اعلام کرده بود. کمبود برق و انرژی در غزه ادامه دارد. هلالاحمر فلسطین نیز از رسیدن ده کامیون دیگر کمکهای انساندوستانه به غزه خبر داد، درحالیکه جمعیت گرفتار در محاصره و حملات غزه، بیش از ۲ میلیون
نفر است و این جمعیت در شرایط کمبود آب، برق، انرژی، غذا و امکانات مختلف بهداشت و درمانی به سر میبرند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که در روزهای اخیر به صراحت خواستار توقف حملات اسرائیل، شدت بحران انسانی در غزه و نیاز به رسیدگی به آن شده بود، بار دیگر درخواست برای آتشبس را تکرار کرد. مجمع عمومی سازمان ملل متحد اخیراً قطعنامهای هم در این باره تصویب کرد اما اسرائیل با انتقاداتی تند به درخواستکنندگان، این درخواستها و این قطعنامه را رد کرده است.