| کد مطلب: ۳۴۹۵۸

هفته‌نامه نیوزویک: «کشور میدان نبرد»

کاور هفته‌نامه نیوزویک: با عنوان «کشور میدان نبرد» منتشر شد.

هفته‌نامه نیوزویک: «کشور میدان نبرد»

به گزارش هم‌میهن آنلاین؛ سوال نیوزویک: نتانیاهوی اسرائیل و اردوغان ترکیه در سوریه چگونه باهم روبه‌رو می‌شوند؟

به اعتقاد این هفته‌نامه، دو متحد ارشد ترامپ در خاورمیانه در مسیر برخورد باهم در سوریه هستند.

خاورمیانه درگیر تحولات بزرگ بر سر جنگ در نوار غزه است، رقابت خطرناک بین متحدان ایالات متحده، اسرائیل و ترکیه در سوریه تشدید می‌شود، درگیری‌هایی که از نظر ژئوپلیتیکی چهار ماه پس از سقوط  بشار اسد ادامه دارد.

اسرائیل که از پیروزی‌های خود در جنگ با حماس و متحدان ایران در منطقه جسورتر شده، از هرج و مرج سوریه پس از اسد برای تصرف بخش‌های بیشتری از سرزمین‌های جنوبی فراتر از بلندی‌های جولان و ایجاد یک منطقه حائل جدید در برابر دشمنان احتمالی استفاده کرده. نیروهای اسرائیل حملات هوایی علیه مواضع نظامیان سوریه را تشدید کرده‌اند و به دنبال تقویت تماس با اقلیت‌های محلی دروزی و کرد در این کشور عرب بوده‌اند.

ترکیه، قدرت منطقه‌ای با نفوذ فزاینده و عضو ائتلاف ناتو، پایگاه‌های خود را در شمال سوریه حفظ می‌کند و تصمیم گرفته از روابط نزدیک با جناح‌های مخالف سوری استفاده کند تا در غیاب متحدان اسد، یعنی ایران و روسیه جا پای خود را محکم کند. آنکارا اخیرا برای سرکوب شورش‌های چند دهه‌ای حزب کارگران کردستان یا پ‌ک‌ک سوریه و عراق، به توافق آتش‌بس دست یافت.

دونالد ترامپ تحسین کننده بنیامین نتانیاهو و رجب‌طیب اردوغان، آن‌ها را به عنوان بازیگران محوری در دیدگاه نوظهور خود برای خاورمیانه می‌داند. اما با توجه به اینکه این دو مرد در حال حاضر در یک دوئل ناآرام فزاینده محبوس شده‌اند، برخی از ناظران نسبت به درگیری احتمالی آتی هشدار داده‌اند، اگر این دو به درستی منافع متضاد خود را در سوریه مدیریت نکنند، احتمال این درگیری بالاست.

عفرات آویو، از دانشگاه بار-ایلان و پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک بگین سادات، می‌گوید: «من معتقدم که یک رویارویی، احتمالا حتی رویارویی نظامی در مقیاس کوچک، احتمالا بین اسرائیل و ترکیه رخ می‌دهد.»

این دقیقا همان «به‌هم ریختگی» است که ترامپ بارها در مورد آن در سوریه هشدار داده، کشوری که 2000 نیروی آمریکایی در حمایت از نیروهای دموکراتیک سوریه در آن مستقر هستند. نیروهای دموکراتیک سوریه یک دهه متحد اصلی واشنگتن علیه داعش بوده، اما ترامپ بارها خروج نیروهای آمریکایی را به عنوان بخشی از طرحش برای کاهش دخالت نظامی آمریکا در درگیری‌های خارجی عنوان کرده.

با این حال، یک مقام دفاعی ایالات متحده گفت که تا کنون هیچ تغییری در ماموریت پنتاگون در سوریه پس از امضای توافقنامه پیوستن نیروهای دموکراتیک سوریه برای پیوستن به دولت اسلامگرای این کشور صورت نگرفته.

نیوزویک برخورد بین اسرائیل و ترکیه را برخورد تایتان‌ها می‌داند و می‌نویسد:

در حالی که سوریه مستقیما در خصومت‌ها علیه اسرائیل شرکت نمی‌کرد، به عنوان مرکز عملیاتی کلیدی برای شبه‌نظامیان وابسته به ایران عمل کرد. 

فروپاشی سریع حکومت نیم قرنی حزب بعث در سوریه در کمتر از دو هفته، امیدهایی را برای ثبات ایجاد کرد. احمدالشرع رویکرد محتاطانه‌ای را در قبال اسرائیل اتخاذ کرده و تأکید می‌کند که دولتش تهدیدی برای اسرائیل، این دشمن تاریخی نیست. در همین حال این دولت به دنبال تضمین‌های امنیتی بیشتر از ترکیه است.

آویو می‌گوید: با توجه به سرمایه گذاری‌های عظیم، ترکیه خواستار جای پای نظامی در سوریه می‌شود که این امر به طور بالقوه تهدیدی برای اسرائیل است. ترکیه نمی‌خواهد در سوریه آسیب ببیند. این کشور خواستار عقب نشینی اسرائیل است و ادعا می‌کند که اسرائیل خاورمیانه را بی‌ثبات کرده و اردوغان حداقل دو بار اسرائیل را تهدید به اقدام نظامی کرده. علاوه بر این، اسرائیل از ارتباط ترکیه با حماس و حمایت از آن بسیار نگران است. و اسرائیل هنوز احمدالشرع را عضو داعش می‌داند. اما کردها در حال حاضر متحدی هستند که اسرائیل به آنها اعتماد دارد.

در سوریه، دروزی‌ها نیز نقش بالقوه مهمی را ایفا می‌کنند، زیرا با ارتباط با جامعه دروزی در اسرائیل، امکان تجدید اتحاد وجود دارد که ‌می‌تواند حفاظت از مرزهای مشترک را به دلیل منافع مشابه اسرائیل تضمین کند. چنین صحبت‌هایی باعث ایجاد نگرانی در سراسر سوریه شده از تقسیم احتمالی این سرزمین که پیشتر هم رخ داده.

درحالی که استقرار مداوم نیروهای آمریکایی در قلمرو تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه مدت هاست که محل اختلاف واشنگتن و آنکارا بوده.

حالا هزاران نفر از علویانی که زمانی در دولت سابق بعث خدمت می‌کردند امیدوارند که همسویی جدید بین یک دشمن دیرینه، یعنی آمریکا و یک متحد سنتی، یعنی روسیه، بتواند برای محافظت از علوی‌های پناه گرفته در پایگاه روسیه موثر باشد.

 

نویسنده: فاطمه لطفی .

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
پربازدیدترین
آخرین اخبار