سیاستمداران
بایدن: هیچ امکانی برای آتشبس نیست
بایدن: هیچ امکانی برای آتشبس نیست
رئیسجمهور ایالات متحده صراحتاً گزینه آتشبس در جنگ اسرائیل در غزه را رد کرد. جو بایدن این موضعگیری را در پاسخ به سوال خبرنگاری کرد که از او پرسیده بود: «چشمانداز آتشبس در غزه چیست؟» بایدن در پاسخ گفت: «هیچ. هیچ امکانی نیست.» این در حالی است که کاخ سفید اعلام کرد اسرائیل با توقف روزانه چهارساعته حملات موافقت کرده است تا به فلسطینیان فرصت داده شود شمال غزه را ترک کنند. اعلام این خبر از سوی کاخ سفید انجام شد اما به گزارش تایمز اسرائیل، مقامات اسرائیل واکنشی به آن نشان ندادهاند. مشخص نیست که توقف چهارساعته در بمباران و حمله، حتی اگر اتفاق بیفتد، چه تأثیری در کلیت شرایطی خواهد داشت که آمار قربانیان مستقیم آن از ۷ اکتبر به ۱۰ هزار و ۸۱۲ نفر رسیده که بیش از ۴ هزار نفر از این میان، کودکان بودهاند. اجبار به ترک سرزمین از دیدگاه ناظران حقوق بشر، نه یک کمک انساندوستانه که بخشی از فرایند «پاکسازی نژادی» خوانده میشود. پاکسازی کامل شمال غزه از طریق بمباران، کشتار و بیرونراندن زندهها از این منطقه، از جمله گزینههای احتمالی دور تازه عملیات اسرائیل مطرح شده است. همچنین یکی از سخنگویان وزارت خارجه ایالات متحده در
یک نشست خبری از پاسخ به این سوال درباره کنوانسیون ژنو و اینکه آیا ایالات متحده به آن باور دارد یا نه، خودداری کرد.
مقامات وزارت بهداشت غزه اعلام کردهاند، در ادامه نفوذ زمینی نیروهای اسرائیلی به غزه، چندین بیمارستان در این منطقه تحت محاصره تانکهای اسرائیل قرار گرفتهاند. این در حالی است که پیشتر نیز چندین بیمارستان در غزه هدف بمباران اسرائیلیها بوده است. بیمارستانهای غزه، از طرفی با حجم گسترده مجروحین و بیماران مواجه هستند و از طرفی با کمبود آب، برق، سوخت و امکانات بهداشتی و درمانی مواجه هستند. طبق گزارشها شرایط و امکانات بیمارستانها در غزه در شرایطی است که عملهای جراحی بدون داروهای بیهوشی و بیحسی انجام میشوند و این شامل عمل زایمان نیز میشود. ۱۸ بیمارستان از ۳۵ بیمارستان غزه و ۵۱ درمانگاه از ۷۲ درمانگاه تعطیل شده است. بیش از ۲۷۰ حمله به بخش سلامتی غزه شده است و ۵۷ آمبولانس هم هدف حمله قرار گرفتهاند که ۴۵ دستگاه آن کاملاً نابود شدهاند. سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرده است، بیماریهای عفونی، در غزه گسترش شدید یافتهاند. نهادهای دیگر در حوزه سلامتی نیز درباره شیوع وبا و اپیدمی بیماریها در غزه هشدار دادهاند.
موضعگیری مقامات سازمان ملل درباره غزه نیز همچنان صریحتر میشود. ینس لارک، سخنگوی دفتر هماهنگی سازمان ملل برای امور انساندوستانه، اوسیاچاِی، در نشستی خبری برای توصیف مشکلات در مسیر ارائه کمکهای انساندوستانه به غزه گفت: «اگر الان جهنمی روی زمین باشد، نام «شمال غزه» است. زندگی در ترس در روز و تاریکی در شب و حرفهایی که باید به بچهها در چنین وضعیتی بزنی، تقریباً غیرقابلتصور است؛ بهشان بگویی آتشی که در آسمان میبینند، آمده که آنها را بکشد؟» او درباره مشکلات رساندن کمکهای انساندوستانه از گذرگاه مرزی رفح گفت، این گذرگاه برای عبور افراد طراحی شده است، نه کامیونها. او همچنین با اشاره به عبور تنها ۶۵ کامیون حامل غذا، دارو، امکانات بهداشتی و آب و ۷ آمبولانس از این مرز گفت، هیچکدام از این کمکها به شمال غزه نخواهند رسید. «نمیتوانیم تا شمال برانیم و این خیلی کلافهکننده است چون میدانیم چند صد هزار نفر در شمال غزه ماندهاند.» آنروا، سازمان مربوط به پناهجویان فلسطینی در سازمان ملل نیز خبر داده است که تعداد کارکنان این سازمان بینالمللی که از شروع این دور از حملات کشته شدهاند، از مرز ۱۰۰ نفر گذشته است.
فیلیپه لازارینی، رئیس این نهاد با تکرار فراخوان آتشبس، این آمار را اعلام کرد و نوشت: «والدین، معلمان، پرستاران، پزشکان، کارکنان پشتیبانی. آنروا در حال سوگواری است.» او در موضعگیری دیگری نیز تأکید کرد: «مسیر فعلی که مقامات اسرائیل انتخاب کردهاند، صلح و ثباتی که هم اسرائیلیها و هم فلسطینیها میخواهند و حقش را دارند، با خود نخواهد آورد.» او تأکید کرد: «این قتلعام باید متوقف شود.»