دهنکجی اسکار به ترامپ/آقای ترامپ به برهوت حقیقت خوش آمدید!
نامزدی اسکار کارلا سوفیا گاسکون، بازیگر ترنس سینما، تنها مقابله آکادمی اسکار با ترامپ در بدو ورودش به کاخ سفید نیست. آکادمی اسکار روز پنجشنبه نام سباستین استن، بازیگر نقش دونالد ترامپ در فیلم جنجالی «کارآموز» ساخته علی عباسی را نیز در بین ۵ بازیگر اسکار نقش اول مرد جای داد.
بعدازظهر پنجشنبه 23 ژانویه (4 بهمنماه) آکادمی اسکار در حالی نامزدهای نودوهفتمین دوره خود را معرفی کرد که در کمال تعجب بیشترین نامزدی نصیب کمدی جنایی موزیکال اسپانیاییزبان «امیلیا پرز» ساخته ژاک اودیار محصول کشور فرانسه شد و البته خوشآمدگویی غیرمتعارف آکادمی به ترامپ نیز یکی دیگر از نکتههای این اعلام نامزدها بود. در این دوره آکادمی اسکار تصمیم گرفت بازیگر نقش دونالد ترامپ را در فیلم جنجالی زندگی ترامپ و همینطور یک بازیگر ترنس را آن هم به فاصله چند روز ازجمله پرحاشیه ترامپ که گفت تنها دو جنسیت مرد و زن در این کشور وجود دارد نامزد اسکار کند.
تیموتی شالامی به جیمز دین و براندو رسید
نزدیک 70 سال از مرگ ناگهانی جیمز دین، ستاره بزرگ سینمای آمریکا میگذرد و در این مدت هیچکس نتوانسته بود به رکورد عجیب و غریب این ستاره نزدیک شود؛ دو نامزدی اسکار نقش اول مرد تا پیش از سن 30 سالگی. حالا اما تیموتی شالامی ستاره خوشسیمای سینمای آمریکا توانست به کلوب بازیگران مردی برسد که قبل از 30 سالگی دوبار نامزدی جایزه اسکار را بهنام خود ثبت کردهاند. شالامی امسال برای بازی در نقش باب دیلن جوان در فیلم «ناشناخته کامل» به این کلوب کمجمعیت اضافه شد.
قبل از شالامی و دین، فقط دو بازیگر دیگر صاحب این رکورد بودهاند. میکی رونی چایلداستار مشهور سینمای آمریکا در دهههای 30 و 40 در سنین 19 و 23 سالگی نامزد اسکار نقش اول مرد شده بود و همینطور مارلون براندو که توانسته بود در 27 سالگی برای بازی در اقتباس «اتوبوسی به نام هوس» در 28 سالگی برای وسترن «زندهباد زاپاتا»، در 29 سالگی برای اقتباس شکسپیری «ژولیوس سزار» و در 30 سالگی برای «در بارانداز» نامزد جایزه اسکار شود. از این جمع چهارنفره فقط براندو برای «در بارانداز»، برنده اسکار شده است و البته جیمز دین، تنها بازیگری بود که تا 24 سالگی به این مهم دست پیدا کرد.
امیلیا پرز انگل میشود؟
نامزدی «امیلیا پرز» در 13 شاخه اسکار، یکی از اتفاقات شگفتانگیز این دوره اسکار قلمداد میشود، بهطوریکه بسیاری گمانهزنی میکنند شاید بتواند پا جای فیلم «انگل» (پاراسایت) ساخته بونگ جون هو محصول 2019 بگذارد؛ یعنی بتواند هم جوایز اسکار ازجمله بهترین فیلم و کارگردانی را درو کند و هم بهعنوان دومین فیلم خارجیزبان تاریخ سینما شناخته شود که همزمان اسکار بهترین فیلم بینالملل و بهترین فیلم سال را دریافت کند؛ کاری که در بیش از 90 دوره اخیر اسکار فقط «انگل» (پاراسایت) از پس آن برآمده است.
درصورتیکه این اتفاق خوشایند برای سینمای فرانسه رخ دهد، این کشور بعد از بیش از 30 سال ناکامی، دوباره رنگ موفقیت در بخش جایزه اسکار بینالملل را نیز به چشم میبیند. این ناکامی چنان مسئولان سینمای فرانسه را ناراحت و نگران کرده بود که در 5 سال اخیر چندبار کمیته انتخاب فیلمهای کشور خود را تغییر داده بودند تا بتوانند سرانجام به این موفقیت دست پیدا کنند. «امیلیا پرز» در بخشهای شاخص دیگری مانند تدوین، فیلمنامه، فیلمبرداری و موسیقی نیز نامزد شد که برای یک فیلم غیرآمریکایی اتفاق بسیار مهمی بهشمار میآید.
اولین بازیگر ترنس
بیاغراق نیست که بگوییم نامزدی بازیگر نقش اول زن فیلم «امیلیا پرز»، دیگر نامزدیهای این فیلم را تحتالشعاع قرار داده است. کارلا سوفیا گاسکون که بهعنوان بازیگر نقش اول زن نامزد اسکار شده است و احتمالاً یکی از سه شانس اصلی کسب جایزه نیز باشد، بهعنوان اولین بازیگر آشکارای ترنس سینما که نامزدی اسکار را تجربه میکند، معرفی شد. این نامزدی اسکار تنها به فاصله چند روز از جمله تاریخی ترامپ در مراسم تحلیفاش که گفت، در آمریکا فقط دو جنسیت مرد و زن وجود دارد، رخ داد.
نامزدی اسکار بازیگر نقش ترامپ
نامزدی اسکار کارلا سوفیا گاسکون، بازیگر ترنس سینما، تنها مقابله آکادمی اسکار با ترامپ در بدو ورودش به کاخ سفید نیست. آکادمی اسکار روز پنجشنبه نام سباستین استن، بازیگر نقش دونالد ترامپ در فیلم جنجالی «کارآموز» ساخته علی عباسی را نیز در بین 5 بازیگر اسکار نقش اول مرد جای داد. اینکه مقابله آکادمی با ترامپ تا کجا پیش میرود و آیا ممکن است آنها حتی جایزه بازیگر نقش اول مرد و زن را که بهنوعی ویترین مراسم است به دو جبهه مقابل رئیسجمهوری وقت آمریکا بدهند، پرسشی است که بعد از اعلام نامزدها از ذهن بسیاری از طرفداران سینما گذر کرد. جالب است بدانیم «جوایز انجمن بازیگران فیلم آمریکا»، سباستین استن را نامزد جایزه بازیگری نکرده بود و همین اتفاق، شانس او را برای نامزدی اسکار بسیار کاهش داده بود.
آدرین برودی دومین اسکارش را میبرد؟
مراسم اسکار سال 2003 (مربوط به فیلمهای تولیدشده در سال 2002) همزمان با لشکرکشی آمریکا به عراق برگزار شد، در آن سال بسیاری در دل هالیوود تلاش کردند تا مراسم اسکار را تبدیل به محفلی اعتراضی به این جنگ کنند. گفته میشود جک نیکلسون در آن مراسم از همه بازیگرهای نامزد اسکار نقش اول مرد خواسته بود که راهی مراسم نشوند و آن را تحریم کنند. جالب اینکه 4 بازیگر از 5 نامزد نقش اول مرد بازیگری آن سال بهجز آدرین برودی، تندیس اسکار را در خانه داشتند و فقط جوانترین آن جمع یعنی آدرین برودی که برای فیلم ضدجنگ «پیانیست» نامزد شده بود و البته باتوجه به فصل جوایز هیچ شانسی برای دریافت اسکار نداشت با این تصمیم مخالفت کرد و درنتیجه تحریم بازیگرها شکست خورد.
برودی آن سال برنده اسکار شد و رکورد ریچارد دریفوس را شکست و تبدیل به جوانترین بازیگر برنده اسکار نقش اول مرد تاریخ سینما شد؛ حالا 22 سال بعد از آن رویداد، در یک مراسم اسکار دیگر که احتمالاً باز هم سیاست در آن ایفاگر نقش باشد، برودی شانس این را دارد که به رکورد براندو و البته تعدادی دیگر از بزرگان بازیگری همچون گری کوپر، اسپنسر تریسی، داستین هافمن، شان پن و... برسد. برودی امسال در 51 سالگی با فیلم «بروتالیست» شانس اصلی دریافت جایزه اسکار نقش اول مرد است و میتواند با کسب این جایزه به کلوب جمع و جور بزرگان بازیگری سینما، که دو اسکار نقش اول مرد در خانه دارند، بپیوندد.
روسلینی 75 سال بعد
سرانجام ایزابل روسلینی نامزد جایزه اسکار شد. خبر نامزدی اسکار نقش مکمل زن ایزابل روسلینی برای فیلم «مجمع کاردینالها»، دوستداران سینمای کلاسیک را خوشحال کرد. روسلینی یادگار روبرتو روسلینی بزرگ و اینگرید برگمن، بازیگر نامدار سوئدی سینماست که دهههاست در سینما حضور دارد اما هیچگاه بازیهایش نظر آکادمی اسکار را به خود جلب نکرد، هرچند رفقا و آشنایان متنفذی در سینما داشت از مارتین اسکورسیزی که سه سال شوهر او بود تا دیوید لینچ فقید و گری اولدمن که رابطه نزدیکی با این بازیگر داشتند.
«شبهای روشن» تیلور هکفورد، «مخمل آبی» و «از ته دل وحشی» دیوید لینچ و «بی باک» پیتر ویر مثالهایی از هنرنماییهای روسلینی هستند. با اعلام نامزدی ایزابل، یک بار دیگر یک روسلینی دیگر آن هم بعد از 75 سال نامزد جایزه اسکار شد. آخرینبار سال 1950 روبرتو روسلینی، فیلمساز مشهور ایتالیایی، برای فیلمنامه «پاییزا» نامزد اسکار شده بود.
ایرانیها اسکار
نامزدی انیمیشن کوتاه «در سایه سرو» ساخته مشترک شیرین سوهانی و حسین ملایمی انیمیشنسازان ایرانی، یکی از اتفاقات خوشایند این دوره نامزدهای اسکار بود. البته این دو سینماگر تنها ایرانیهای این دوره اسکار نبودند. در این دوره محمد رسول اف، کارگردان شناختهشده کشورمان، نیز با فیلم «دانه انجیر معابد» در بخش اسکار بهترین فیلم بینالملل، نامزدی اسکار را برای کشور آلمان به ارمغان آورد و البته بهنظر میرسد این فیلم در مقابل «امیلیا پرز» ساخته اودیار، شانس چندانی برای کسب اسکار نداشته باشد.