در انتظار ردصلاحیت گسترده؟ / افرادی در انتخابات پیشروی فدراسیون فوتبال ثبتنام کردند که اکثراً با احکام کمیته اخلاق دارای محرومیت هستند
ساختمان فدراسیون فوتبال واقع در خیابان شیخ بهایی، این روزها محل رفتوآمد افرادی است که قصد دارند یا با مهدی تاج ائتلاف کنند یا میخواهند تاج را بعد از چهار سال از ریاست برکنار کنند.
ساختمان فدراسیون فوتبال واقع در خیابان شیخ بهایی، این روزها محل رفتوآمد افرادی است که قصد دارند یا با مهدی تاج ائتلاف کنند یا میخواهند تاج را بعد از چهار سال از ریاست برکنار کنند. البته در این بین افرادی نیز هستند که ممکن است در میانه راه تغییر رویه دهند و از رقیب به حامی تبدیل شوند. روزهای عجیبی را فوتبال ایران پشتسر میگذارد.
اگر کاندیداها تایید صلاحیت شوند، بحث رقابت داغ خواهد شد. فعلاً شنیدهها حاکی از آن است که نیمی از افرادی که برای ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کردند، ردصلاحیت خواهند شد و بعید نیست یکی از خلوتترین انتخابات فدراسیون فوتبال را طی دو دهه اخیر شاهد باشیم. با ثبتنام شهابالدین عزیزیخادم، علی کفاشیان، امیر عابدینی و مهدی تاج فعلاً مربع رقابت شکل گرفته است. در این گزارش قصد داریم آخرین روند از ثبتنام افراد برای انتخابات 11 اسفندماه فدراسیون فوتبال را همراه با حواشی آن بررسی کنیم.
عزیزیخادم محروم اما مطمئن!
یکی از ثبتنامیهای جنجالی هفته گذشته که اتفاقاً با ورودش به ساختمان فدراسیون فوتبال حواشی عجیبی نیز رخ داد، حضور شهاب عزیزیخادم بود. او که با تیمی جدید، خودش را به ساختمان شیخ بهایی رساند و ثبتنام را انجام داد، طبق روال چهار سال گذشته با شعار «تغییر» اینبار هم مقابل خبرنگاران ایستاد و به سوالات پاسخ داد. عزیزیخادم گفت، فوتبال نیاز به تغییر دارد و با دلار در آستانه 100هزار تومان باید بتوانیم این کشتی شکسته را بار دیگر به سطح آب برگردانیم. با این حال برخی خبرنگاران معتقد بودند که برخی همراهان عزیزیخادم، خبرنگارانی را که سوالات انتقادی داشتند را تهدید کردند که این موضوع البته با تکذیب عزیزیخادم همراه شد و گفت، من همراهی ندارم که بخواهد شما عزیزان را تهدید کند.
یکی از سوالاتی که پیرامون او مطرح شد این است که آیا محرومیتاش از سوی کمیته اخلاق به پایان رسیده یا خیر؟ خود عزیزیخادم با قاطعیت از پایان محرومیتاش خبر داد اما بررسیها نشان میدهد که در زمان برگزاری انتخابات، محروم است. براساس آنچه بخش ورزشی خبرگزاری تسنیم نوشته؛ در تاریخ 1401/02/25، به موجب دادنامه شماره 580 ح 14010225، کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال مبنی بر محکومیت نامبرده به مدت دو سال محرومیت از هر نوع فعالیت در حوزه فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی و نیز پرداخت مبلغ یکمیلیارد ریال جزای نقدی صادر میشود.
عزیزیخادم به این رأی اعتراض میکند و کمیته استیناف فدراسیون به موجب دادنامه شماره 42 مورخ 1401/03/05، ضمن تایید رأی صرفاً جزای نقدی را به مبلغ 500 میلیون ریال کاهش میدهد. بنابراین با این شرایط محرومیت قانونی عزیزیخادم از تاریخ صدور رأی کمیته اخلاق، یعنی 1401/02/25 آغاز میشود و تا تاریخ 1403/02/25 ادامه مییابد.
از آنجایی که عزیزیخادم برخلاف قوانین و مقررات فیفا و فدراسیون فوتبال مبادرت به طرح موضوع فوتبالی و بهطور مشخص ابطال تصمیمات مورخ 1401/03/10 مجمع عمومی فدراسیون فوتبال، در محاکم دادگستری کرده، پرونده دیگری علیه او در کمیته اخلاق مطرح شده که پس از رسیدگی، منتهی به صدور رأی غیابی کمیته اخلاق به شماره 634 ح 14020128 مورخ 1402/01/28، مبنی بر محرومیت دو ساله او از هرگونه فعالیت در حوزه فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی میشود.
این رأی در تاریخ 1403/05/06، مورد واخواهی رئیس پیشین فدراسیون فوتبال قرار میگیرد و پس از بررسی موضوع، کمیته اخلاق به موجب دادنامه شماره 716 ح 14030528 مورخ 1403/05/28، ضمن تایید دادنامه قبلی مدت محرومیت نامبرده را باتوجه به اظهارات او، از دو سال به یکسال و چهارماه کاهش میدهد که البته این رأی قابل اعتراض در کمیته استیناف فدراسیون فوتبال است. در چنین شرایطی مستند به قوانین و مقررات مدت محرومیت اخیر نامبرده، پس از پایان مدت محرومیت قبلی او آغاز میشود. به بیان دیگر، مدت محرومیت قبلی در تاریخ 1403/02/25 به پایان میرسد و مدت محرومیت جدید از همان تاریخ شروع شده و تا تاریخ 1404/06/25 ادامه مییابد.
کفاشیان علیه یار قدیمی
سیاستی چندینسال قبل بین مهدی تاج و علی کفاشیان اجرا شد، به سبک مدودوف و ولادیمیر پوتین که بهصورت یکی در میان به سمت ریاست و نایبرئیسی بسنده کنند تا همچنان در رأس قدرت فوتبال حضور داشته باشند اما اینبار کفاشیان قصد دارد بهصورت انفرادی و با اجماعی که با برخی اعضای مجمع انتخاباتی داشته، شانس خود را امتحان کند. کفاشیان که طبق گفته خودش دودهه پیش اطلاعاتی از ورزش فوتبال نداشت، اینبار عقیده دارد که میتواند به فوتبال کمک کند.
هرچند او با سیاست جالبی که دارد، خودش را بیخیال به انتخابات و نتایجش میداند اما از همین حالا صحبتها و رایزنیهای انتخاباتی را با برخی افراد مجمع آغاز کرده است. در هر دوره انتخابات فدراسیون فوتبال، برخی شائبهها وجود دارد که افراد دولتی قصد دخالت یا معرفی کاندیدایی خاص را به این موضوع دارند.
مسئلهای که اینبار خبرنگاران میدانی رسانه از علی کفاشیان چنین سوال کردند که آیا شما چهره محبوب و قابل اعتماد صالحیامیری (وزیر اسبق وزارت ورزش و جوانان) هستید؟ که علی کفاشیان با رد این موضوع گفت: «من بیش از 9 ماه است که آقای صالحیامیری را ندیدهام و حتی تلفنی هم با او صحبت نکردهام». یکی دیگر از شائباتی که میتواند به واقعیت نزدیک باشد این است که میرشاد ماجدی نیز اتفاقاً بهدلیل همین قرابت و مشاوره از افراد غیرفوتبالی است که به تیم علی کفاشیان اضافه شده است تا در کوران انتخاباتی باقی بماند، طبق روال چهار سال گذشته علیه مهدی تاج.
قنبرزاده قوانین را دور زد؟
یکی دیگر از «پولیتیک»هایی که در روز گذشته شاهد بودیم ثبتنام منصور قنبرزاده یار قدیمی مهدی تاج در ادوار گذشته بودیم این بار اما در حمایت از علی کفاشیان. منصور قنبرزاده در حالی دیروز ثبتنام کرد که گفت از مهدی تاج برای حضور در تیم کفاشیان رخصت گرفته است. منصور قنبرزاده، نایبرئیس فعلی فدراسیون و فرد مدنظر علی کفاشیان برای پست نایب رئیسی دوم فدراسیون فوتبال صبح امروز پس از ثبتنام انتخابات ریاست فدراسیون که قرار است در تاریخ ۱۱ اسفندماه برگزار شود، درباره محرومیت خود از سمت نایبرئیسی فدراسیون فوتبال با حکم کمیته اخلاق توضیحاتی ارائه کرد.
قنبرزاده اینطور توضیح داد که در حکم کمیته اخلاق آمده که اگر بخواهد در پست نایبرئیسی فدراسیون ادامه فعالیت بدهد، باید از پست خود در شرکت ملی نفت ایران استعفا کند؛ موضوعی که در حکم کمیته اخلاق نیز به آن تاکید شده که او بهدلیل استمرار حضور در شرکت ملی نفت ایران بهعنوان یک مدیرکل، از ادامه فعالیت در پست فعلی خود در فدراسیون محروم است. با این حال قنبرزاده مدعی شده است، شرکت ملی نفت ایران دولتی نیست و او به همین دلیل مشکلی برای فعالیت همزمان در این دو سمت ندارد.
در بند ج ماده ۳ ضمیمه یک اساسنامه فدراسیون فوتبال آمده «هیچیک از اشخاص موضوع ضمیمه مادام که در مناصب دولتی، حکومتی و لشکری در سطح مدیرکل و معادل آن یا بالاتر مسئولیت دارند، نمیتوانند در انتخابات هیچیک از ارکان فدراسیون شرکت کنند. اینگونه اشخاص باید هنگام ثبتنام برای انتخابات، از سمت خود استعفای رسمی داده باشند.» درنتیجه منصور قنبرزاده نیز نمیتواند با ادامه این روند در انتخابات حضور داشته باشد و رد خواهد شد.
بازگشت ناگهانی تاج
زمزمههایی مبنی بر عدم ثبتنام رئیس فدراسیون فعلی در انتخابات پیشرو شنیده میشد که روز گذشته درنهایت با اعلام فریده شجاعی، مهدی تاج نیز برای انتخابات 11 اسفندماه ثبتنام کرد. تاج به یار قدیمی خود یعنی محمدمهدی نبی، وفادار ماند و با وجود کسالت، ایشان را بهعنوان نایبرئیس اول و حیدر بهاروند را بهعنوان نایبرئیس دوم معرفی کرد.
احتمال بسیار زیاد مهدی تاج آنالیز کرده که با ردصلاحیت احتمالی علی کفاشیان و قطعی شهابالدین عزیزیخادم، رقابت سختی با سایر رقبا نخواهد داشت و میتواند برای دومین چهارسال آتی بر صندلی ریاست فدراسیون فوتبال تکیه بزند. تغییر سیاست تاج با صداوسیما در قیاس با گذشته، نشان میدهد که فقط قرار نیست رقبای او «پولیتیک» بزنند و او نیز میخواهد بازی غیر قابل پیشبینی را پیش ببرد تا بازهم نفر شماره یک باقی بماند.