رولت روسی بین صداوسیما و تیم ملی
در روزهایی که فاصله عجیبی بین صداوسیما و تیم ملی شکل گرفته، به احتمال زیاد سریعترین صعود تیم ملی به جام جهانی را شاهد خواهیم بود.
یک ماه اخیر روزهای پرچالشی بین صداوسیما و تیم ملی فوتبال ایران شکل گرفته است. بعد از پیروزی ایران مقابل قطر که اتفاقاً پرگل هم بود گزارشگر مسابقه به شکل کمسابقهای به انتقاد از کیفیت فنی تیم ملی پرداخت اما این پایان کار نبود و در مسابقه بعدی که بازهم با پیروزی شاگردان قلعهنویی همراه شد اینبار جواد خیابانی بود که در ادامه انتقادات مجریان تلویزیون، علاوه بر نقد فنی اعلام کرد این تیم، ملی نیست و سرمربی باید این شرایط را تغییر دهد.
در روزهایی که فاصله عجیبی بین صداوسیما و تیم ملی شکل گرفته، به احتمال زیاد سریعترین صعود تیم ملی به جام جهانی را شاهد خواهیم بود. در این گزارش قصد داریم صحبتهای دو طرف ماجرا را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
برد پرگل که آتش انتقاد را برانگیخت
مسابقه تیم ملی ایران با قطر به میزبانی کشورمان در کشور امارات برگزار شد. تماشاگران ایرانی ورزشگاه را پر کردند تا شاهد انتقام ایران از قطری باشند که در بهمنماه موفق شده بود شاگردان قلعهنویی را شکست دهد و فینالیست جام ملتهای آسیا شود. با این حال، تیم ملی قطر گل نخست را به ایران زد تا استرس بار دیگر بر تیم ملی و مردم حکمفرما شود اما سردار آزمون خیلی زود کار را به تساوی کشاند تا مشخص شود قرار نیست بار دیگر شاهد شکست ایران مقابل قطریهای مغرور باشیم. در پایان ایران با حساب چهار بر یک از سد قطر گذشت هرچند نمیتوان اسم آن را انتقام نامید اما روی کاغذ سه امتیاز به ایران رسید.
سیانکی گزارشگر بازی ایران و قطر با این جملات گزارش خود را خاتمه داد: «امیر قلعهنویی و کادرش باید بپذیرند که در نیمه اول خوب ظاهر نشدند، اما در نیمه دوم گلهای زیادی زدیم و پیروز شدیم و البته میتوانستیم 8 گل بزنیم! یک برد خوب و پرگل و روحیهبخش، برتری چهار بر یک ما مقابل تیم قطر و آماده شدن این تیم برای بازیهای بهتر و زیباتر و با جذابیت بیشتر.»
این گزارش به مذاق ملیپوشان و امیر قلعهنویی خوش نیامد و با ذکر همان کلیدواژه معروف «حب و بغض» اعلام کرد، برخی با حب و بغض و البته دشمنی که با من دارند تیم ملی را هدف قرار دادهاند. موضوعی که با حمایت خیابانی از سیانکی وارد فاز تازهای شد. پیش از این کریم انصاریفرد که از مدتها پیش دیگر جایی در تیم ملی ندارد به انتقاد از سیانکی پرداخت و گفت: «او براساس عدم اطلاعات و دانش کافی نسبت به بازیکنان تیم ملی صحبت میکرد و تعجبم از صداوسیماست که به چنین افرادی تریبون میدهد».
سیانکی نیز با یک «دیسبک» سریع اعلام کرد، نیازی ندارد که انصاریفرد به او درس اخلاق بدهد. سیانکی در ادامه مصاحبهای که داشت، گفت: «من علاوه بر اینکه گزارشگر هستم، مربیگری هم میکنم و اتفاقاً دلسوز تیم ملی کشورم هستم و نکاتی را میبینم که باید بیان شود.»
اتهام «باندبازی»
جواد خیابانی اما بعد از پیروزی ایران مقابل کره شمالی به انتقاد از برخی بازیکنان ازجمله شجاع خلیلزادهای پرداخت که تنها بازیکن تیم ملی است که دو بار از زمین مسابقه اخراج شده است. خیابانی که در شبکه سوم سیما از یک گزارشگر فوتبال به کارشناس در فوتبال و سایر ورزشها تغییر کاربری داده، اعلام کرد که برخی بازیکنان تیم ملی اجازه نمیدهند سایر بازیکنان جوان از لیگ برتر به تیم ملی دعوت شوند.
خیابانی در ادامه انتقادات تند خود گفت که این تیم، ملی و مردمی نیست و نفاق در جامعه ایجاد کرده است و اگر شرایط تغییر نکند بعید بهنظر میرسد که ایران در جام جهانی 2026 آمریکا مقابل بزرگان دنیا نتایج قابل قبولی کسب کند. خیابانی گفت این تیم قطعاً به جام جهانی صعود میکند اما با میانگین سنی بالا مطمئن باشید نتیجه نخواهد گرفت.
پاسخ تاج و تذکر به صداوسیما
مهدی تاج اما برای اولینبار نسبت به انتقادها پاسخ داد و البته سعی کرد هیجان پاسخی که میدهد زیاد نباشد تا تیم ملی در آستانه دیدار با قرقیزستان که البته پرچالش نیست، وارد بحران نشود. او درخصوص حرفها و انتقادات تند جواد خیابانی در آستانه سفر تیم ملی به قرقیزستان گفت: «واقعاً این حرفها عجیب است. من نمیدانم آقای جواد خیابانی چرا این حرف را زده. در آستانه صعود به جام جهانی ما نتایجی گرفتیم که فکر میکنم در هیچ دورهای ۱۳ امتیاز کسب نکرده بودیم و تا این حد نتایج ما بالا نبوده است.
امروز جلسهای با بزرگترهای تیم؛ آقایان جهانبخش، طارمی و آزمون داشتم، کمی ناراحت بودند و من گفتم، شما فقط حواستان به بردن و نتیجه گرفتن باشد. حرف بیجا را جواب میدهیم. صحبتهای آقای فریادشیران را جواب میدهیم، بعضی از این حرفها دروغ و برخی تهمت است. چرا صداوسیما حاضر میشود چنین کسانی را بیاورد که مدام دروغ میگویند. ما نباید الان جواب بدهیم. الان ماموریت ما کشورمان و تیم ملی است. ماموریت آقای قلعهنویی تیم ملی کشور است.»
تاج درباره جلسهای که با بازیکنان تیم ملی داشت، گفت: «به بزرگترهای تیم هم گفتم که حواستان فقط روی برد باشد، هیچ عکسالعملی به هیچ چیزی نشان ندهند و به سمت برد و نتیجه گرفتن بروند؛ چون مسئولیت ما اداره تیم ملی است. همین الان که شما به کمپ تیم ملی آمدید همه تیمهای جوان و نوجوانان، بانوان و تیم ملی بزرگسالان ما در اردو هستند و همه برای مقدماتی آخرین مرحله جام جهانی آماده میشوند. اگر حواسمان به حرفهای بقیه باشد، نمیتوانیم کار کنیم. آنها که چیزی از دست نمیدهند اگر من یک جوابی بدهم.
عدم اقبال عمومی به تیم ملی؟
موضوعی که جواد خیابانی بهعنوان یک ایرانی مطرح میکند قابل بحث است. بر کسی پوشیده نیست که تیم ملی فعلی در قیاس با تیمهای ملی سهدهه اخیر، مقبولیت بسیاری بین مردم ندارد. براساس نظرسنجیهایی که در شبکههای اجتماعی و رسانههای مختلف انجام میشود تیمهای ملی دهه 80 و پیشتر دهه 70 از محبوبیت غیرقابل انکاری بین مردم برخوردار بوده است اما موضوع اصلیای که باید بررسی شود این است که این کاهش محبوبیت بازیکنان ملیپوش صرفاً بهخاطر مسائل فنی است؟ یا بهدلیل عدم مشارکت بازیکنان نسبت به اتفاقات اجتماعی و بیتفاوتی آنها نسبت به اتفاقاتی است که در جامعه میگذرد؟
مردم احساس میکنند بازیکنان فعلی تیم ملی از تریبون و شهرتی که دارند، صرفاً برای امتیازات فردی خود قدم برمیدارند و مسائل جامعه اعم از اجتماعی و اقتصادی، دغدغه آنها نیست. هرچند برخی از بازیکنان همواره تلاش کردند تا هرازچندگاهی مسائل و رویکرد مردمی را مطرح کنند اما آنچه طی چند سال اخیر بهخصوص بین بزرگترهای تیم ملی شکل گرفته، فاصله زیادی است که بین مردم و آنها ایجاد شده است.