ارزیابی کارشناسان از چگونگی همراهسازی جامعه برای انجام اصلاحات اقتصادی
با مردم صادق باشید
قیمتگذاری دستوری، بورس، قیمت بنزین، واردات خودرو و همچنین هزینههای دولت از مشکلات اقتصادی است که باید دید مسعود پزشکیان اصلاح آنان را ضروری تشخیص میدهد؟
«باید در وهله اول با مردم در زمینه اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم»؛ مسعود پزشکیان این جمله را روز دوشنبه و در دیدار با اعضای «شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفهای کشور» گفت که میتوان آن را اینگونه تعبیر کرد که قرار است دولت چهاردهم نیز بر روی اقتصاد بیمار ایران جراحی انجام دهد.
رئیسجمهور همچنین در این دیدار از این گفته که دولت او در پی برقراری حق و عدالت در جامعه است و ادامه داده: «اکثر یارانههای توزیعی در کشور به دست کسانی میرسد که احتیاج چندانی به آن ندارند؛ ما باید در وهله اول با مردم در زمینه اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم و در وهله بعد پیش و حین اجرای این طرحها، تورهای حمایتی برای اقشار آسیبپذیر داشته باشیم.»
پزشکیان همچنین گفته در دولت کاری جز پیگیری امور مردم ندارد و باید دست به دست یکدیگر دهیم تا بتوانیم کشور را از مشکلاتی که در آن گرفتار شده خلاص کنیم اما باید دید آیا دولت چهاردهم ابزار لازم را برای اینکار دارد؟ تعدادی از کارشناسان در گفتوگو با «هممیهن» از تحریمها، رشد صفر درصدی و عدم واقعی بودن برنامه هفتم توسعه گفتهاند که کار را برای دولت سخت کرده است.
با این حال پزشکیان با وجود همین شرایط بود که مسئولیت ریاستجمهوری را پذیرفت و وارد کارزار انتخاباتی شد. او که در هنگام مبارزات انتخاباتی گفته بود در مقابل تورم، فقر و تبعیض میایستم، اکنون با تیم اقتصادی خود در حال مبارزه با مشکلاتی است که بسیاری از آنها ناشی از ناترازیهایی است که در کشور وجود دارد و از دولتهای قبل به دولت چهاردهم به ارث رسیده است.
قیمتگذاری دستوری، بورس، قیمت بنزین، واردات خودرو و همچنین هزینههای دولت از مشکلات اقتصادی است که باید دید مسعود پزشکیان اصلاح آنان را ضروری تشخیص میدهد؟ پزشکیان در یکی از مناظرههای انتخاباتی گفته بود: «ما برای برطرف کردن مشکلات به همت و انسجام ملی و گشایش خارجی نیاز داریم.
در رابطه با موضوع رشد اقتصادی و مسئله تحریم، هر زمانی که خواستیم توافق کنیم، نرخ تورم پایین آمد و نرخ رشد اقتصادی بالا رفت.» باید دید رئیس دولت از توافق برای پایین آمدن تورم و بالا رفتن رشد اقتصادی سود خواهد برد یا خیر. بودجه سال ۱۴۰۴ نیز که قرار است دخل و خرج دولت باشد نیز در مجلس است و بالا و پایین رفتن ارقام آن نیز میتواند دولت را با چالشهای جدید روبهرو کند.
در همین راستا در گفتوگو با پیمان مولوی کارشناس اقتصادی، محمدجعفر خیرخواهان نویسنده و پژوهشگر اقتصادی، احمد جانجان کارشناس اقتصادی و آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران به بررسی بیشتر این موضوع پرداختیم.