| کد مطلب: ۲۷۳۴۳
اصلاحات اقتصادی یعنی رشد ۸ درصدی

محمدجعفر خیرخواهان نویسنده و پژوهشگر اقتصادی:

اصلاحات اقتصادی یعنی رشد ۸ درصدی

محمدجعفر خیرخواهان، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با «هم‌میهن» گفته اصلاحات اقتصادی اصلی که دولت باید به دنبال آن باشد همان رشد ۸ درصدی است که اگر رخ دهد بزرگترین کار خواهد بود.

محمدجعفر خیرخواهان، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با «هم‌میهن» گفته اصلاحات اقتصادی اصلی که دولت باید به دنبال آن باشد همان رشد ۸ درصدی است که اگر رخ دهد بزرگترین کار خواهد بود. او می‌گوید دولت باید در هر حوزه قدم‌های کوچکی را بردارد تا جامعه احساس کند که قرار است اصلاحات رخ دهد.خیرخواهان معتقد است ناترازی انرژی و برق در کشور وجود دارد که دولت با اصلاحات و سیاست‌های درست می‌تواند اوضاع را بهتر کند.

‌رئیس‌جمهور از ضرورت اصلاحات اقتصادی گفته‌اند، شما این کار را چقدر ضروری می‌دانید؟

اصلاحات اقتصادی اصلی در حقیقت همان رشد ۸ درصدی است که باید تحقق یابد و اگر رخ دهد بزرگترین کار خواهد بود. هر شعار و وعده‌ای نیز داده شود اگر حداقل یک رشد ۵ درصدی نداشته باشیم به جایی نخواهیم رسید و اوضاع بهبود نخواهد یافت، به همین دلیل باید هدف و محور اصلی دولت رسیدن به رشد بالای اقتصادی باشد تا رضایت عموم مردم جلب شود.

البته رسیدن به رشد اقتصادی زمانبر است و امیدواریم با عملکرد خوب دولت چهاردهم بتوانیم رشد اقتصادی را کم کم بالا ببریم و مشکل مهمی مثل بیکاری تا حد زیادی کم شود. نکته دیگر خدمات عمومی است که از دولت انتظار می‌رود تا به مردم بدهد که با رشد اقتصادی بالا فراهم خواهد شد. رسیدن به رشد اقتصادی بالا نیاز به ملزومات و پیش‌نیازهایی است که می‌توان زیرمجموعه اصلاحاتی که قرار است صورت گیرد تعریف کرد تا هم رضایت نسبی مردم جلب شود و هم از رقابت با دیگر کشورها عقب نمانیم.

‌این ملزومات چیست؟

فعلاً در زمان بررسی بودجه هستیم و به اصطلاح در حال کاسه به کاسه کردن آن؛ دولت باید ردیف‌های بودجه که به نهادهای مختلف تخصیص می‌دهد را اصلاح کند و باید ضرورت بودجه‌دهی و ارزش افزوده آنها مشخص شود تا بار آن از دوش دولت برداشته شود. یا در بحث انرژی مثل بنزین یا  آب که اگر به سامان برسند یک گشایش موقتی ایجاد می‌کنند.

البته باید دولت تعریف دقیقی از اصلاحات اقتصادی بیان کند تا مردم و حتی شخص رئیس‌جمهور بدانند که هدف‌گذاری‌ها چیست. مثلاً بحث مهمی که باید دولت به آن توجه کند شرکت‌های زیان‌ده دولتی هستند که به دست افراد ناصالح رسیده و باید تکلیف آنها مشخص شود. همچنین دارایی‌های زیادی که به انواع مختلف مثل زمین و ساختمان بلااستفاده مانده را تجمیع و تعیین‌تکلیف کنند، اینها مسائلی است که در خود خانواده دولت است و به راحتی قابل حل هستند. یا اموال صندوق‌های بازنشستگی که به شکل‌های مختلف حیف و میل می‌شود که باید دولت آنها را به صورت حرفه‌ای و سالم مدیریت کند. 

انتظار می‌رود دولت در این چند ماه مسیر مشخصی که منافع همگان را دربر می‌گیرد، مشخص و تامین کند. دولت باید در هر حوزه قدم‌های کوچکی را بردارد تا جامعه احساس کند که قرار است اصلاحات رخ دهد و زمینه‌ساز ترمیم شکاف‌های عظیمی باشد که در یک دهه اخیر در اقتصاد دچار آن شده‌ایم. به‌هرحال معمولاً اصلاح امور با دشمنی و سنگ‌اندازی نیز مواجه است که دولت باید آن را به خوبی مدیریت کند.

شیوه عمل آقای پزشکیان که از همان ابتدا گفتند نباید با هم دشمنی کنیم، می‌تواند کمک کند تا مشکلاتی مانند فیلترینگ رفع شود. یا در مورد مازوت و آلودگی هوا، دیدیم که دولت‌های قبل آن را از مردم مخفی می‌کردند اما دولت آقای پزشکیان به مردم دروغ نگفت و آنها را در جریان امور گذاشت، به‌هرحال ناترازی انرژی و برق در کشور وجود دارد که دولت با اصلاحات و سیاست‌های درست می‌تواند اوضاع را بهتر کند. 

دیدگاه

ویژه اقتصاد
آخرین اخبار