همایش کربلا
بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار زائر خارجی وارد عراق شدند
بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار زائر خارجی وارد عراق شدند
طولانیترین مسیری که مردم عراق برای رسیدن به کربلا از آن تردد میکنند، در جنوب این کشور قرار دارد؛ مسیری در حدود ۶۰۰ کیلومتر که نقطۀ نهایتش قتلگاه امامحسین(ع) است. عدۀ کمی از زائران پس از رسیدن به شهر دیوانیه، برای زیارت حضرت علی(ع) به نجفاشرف میروند و سپس به سمت کربلا رهسپار میشوند، اما عدۀ بیشتری از مردم در مسیر سنتی به شهر حله و سپس از دو مسیر نخلستانی طریقالعلما، بعد از گذر از شهر طویریج، مسیر رسیدن به کربلا را ادامه میدهند. طولانی بودن این مسیر سنتی باعث شده تا تعداد کمتری سایهبان و موکب نسبت به مسیر اصلی و فشرده نجف به کربلا وجود داشته باشد و با توجه به اینکه در برخی ساعات روز دمای هوا در شهرهای مختلف عراق به بالای ۴۰ و حتی ۴۵ درجه هم میرسد، باز هم زائران اربعین به مسیر خود به سمت کربلا ادامه میدهند. به گفته حسین ابراهیمی، کارشناس مذهبی، «این شور و شوق برای حضور در پیادهروی اربعین از زمان اهل بیت(ع) وجود داشته و روایتهایی در مورد زیارت روز اربعین وجود دارد که در روزهای دیگر و حتی روز عاشورا نداریم. امروز هم، برای پیادهروی اربعین شاهد افراد گوناگونی هستیم که از کشورهای مختلف دنیا در این روز حضور پیدا میکنند و شاهد رستاخیز حسینی در روز اربعین هستند». وی معتقد است: «اربعین یک مفهوم آخرالزمانی است که افراد مختلف با مفاهیم عمیق، بزرگ و زندگیساز کربلای امام حسین(ع) آشنا و به آن عشق میورزند و به این دلیل در این مسیر قرار میگیرند و به سمت کربلای امام حسین(ع) حرکت میکنند. همچنین در مسیر پیادهروی اربعین شاهد زیباییهایی هستند که مانند آن را در هیچ کجای دنیا نمیتوان پیدا کرد. جریان امام حسین(ع) یک داستان ویژهای است که خداوند برنامههای آخرالزمانی خودش را با نام و نهضت امام حسین(ع) پیش ببرد و زمینه ظهور امام زمان(عج) را فراهم کند». این کارشناس مذهبی بیان کرد: «یکی از نکتههایی که در مسیر پیادهروی اربعین وجود دارد این است که مردم علاقه دارند مصادیق عینی و بزرگی خداوند را مشاهده کنند که در عالم اثرگذار و ثمربخش بوده و به تعبیر دیگر علاقه دارند مصادیق معارف، دستورات دینی و نشانههای خداوند را در زمین مشاهده کنند؛ درنتیجه این امر نشان میدهد که طرفداران و عاشقان امام حسین(ع) بیشمار هستند».
ناصر فروهی، استاد دانشگاه تبریز و پژوهشگر مسائل دینی نیز با اشاره به بعد تاریخی زیارت اربعین میگوید: «پیشینه این زیارت به اولین اربعین امام حسین(ع) برمیگردد که جابربن عبدالله انصاری همراه با عطیه کوفی راهی زیارت حضرت شدهاند و در روایات هم به پاداش معنوی این زیارت تاکید فراوان شده که مشهورترین آن حدیث امام حسن عسگری(ع) است». وی به رفتار خشن و غیرانسانی حکومتهای ظالم علیه برگزاری راهپیمایی اربعین شیعیان عراق در حکومتهای سابق این کشور یادآور شد: «با توجه به رفتار خشن، ظالمانه و غیرانسانی دشمنان اهل بیت(ع)، در دوران حکومت آنها دلدادگان اباعبداللهالحسین به سختی و با مخاطره جانی به زیارت بارگاه ملکوتی میرفتند ولی هر وقت که زمینهای آرام و با امنیت برای زوار فراهم میشد به زیارت کربلای معلی میشتافتند». فروهی با تاکید بر لزوم برگزاری مراسم اربعین به صورت خالصانه، دور از افراط و تفریط و خرافات و همراه با برنامههای جوانپسند برای جذب و تبیین نسل جوان میگوید: «هر ساله شمار زیادی از جوانان و نوجوانان در راهپیمایی اربعین شرکت میکنند که ظرفیت مناسبی برای تبیین و انتقال آموزههای اسلام است».
این درحالی است که در راهپیمایی اربعین امسال نیز، نزدیک به سه میلیون و 700 هزار نفر از زائران اربعین در روزهای گذشته از مرز ایران عبور کردند و راهی کربلا شدند که در این میان، بیش از پنجاه درصد آنان تا روز گذشته به ایران بازگشتند. سردار سیدتیمور حسینی، جانشین پلیس راهور فراجا، در خصوص آخرین وضعیت تردد در محورهای منتهی به پایانههای مرزی گفت: «در روزهای اخیر موج برگشت زائران به کشور شروع شده و هماکنون به اوج خود رسیده اما در مقابل کماکان تعدادی از هموطنان درحال مراجعه به پایانه مرزی برای خروج از کشور به مقصد عراق هستند». وی با بیان اینکه «هماکنون تقریباً ۷۰ درصد بار ترافیکی مربوط به برگشت زائران اربعین حسینی به وطن است»، گفت: «حدود ۳۰ درصد از ترددها نیز به سمت مرزهای اربعینی در جریان است». جانشین پلیس راهور فراجا با اشاره به میزان بازگشت زائرین اربعین حسینی گفت: «تاکنون بیش از ۵۰ درصد، یعنی یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از مجموع شرکتکنندگان در پیادهروی اربعین حسینی، به کشور برگشتهاند».
وزارت کشور عراق نیز دیروز در بیانیهای اعلام کرد که از ابتدای مراسم اربعین تاکنون، سه میلیون و ۶۰۰ هزار زائر خارجی وارد این کشور شدهاند. براساس این گزارش، این تعداد زائر خارجی اربعین حسینی از طریق گذرگاههای مرز زمینی المنذریه، زرباطیه، الشیب، شلمچه، سفوان، مندلی، کرکوک، القائم و همچنین فرودگاههای بغداد، نجف اشرف و بصره وارد عراق شدهاند. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: کمیته عالی امنیتی به ریاست «عبدالامیر الشمری» وزیر کشور عراق با استقرار نیروهای امنیتی در تمامی مناطق و جادههایی که زائران به سمت کربلای معلا طی میکنند با هوشیاری کامل به تلاشهای اطلاعاتی و وظایف خود برای تامین امنیت و ارائه خدمات به زائران اربعین ادامه میدهد.
وزارت کشور عراق همچنین در بیانیه جداگانه دیگر از بروز دو حادثه آتشسوزی در کربلا خبر داد و به نقل از اداره شهربانی وابسته به این وزارتخانه نوشت: امروز دو حادثه جداگانه آتشسوزی در کربلای معلا مهار و خاموش شد. این بیانیه اضافه کرد: آتشنشانان شهر کربلا توانستند آتشسوزی که در یک هتل چند طبقه در منطقه القزوینیه اتفاق افتاده بود را مهار و خاموش کنند. در این حادثه آتشسوزی به هیچیک از زائران و کارکنان هتل آسیبی وارد نشد. همچنین آتشسوزی دیگری در یک انبار نگهداری مواد غذایی در منطقه البوبیات در مرکز استان کربلا رخ داد که تیمهای آتشنشان موفق به اطفای حریق شدند. این آتشسوزی نیز با وارد شدن خسارات محدود مالی، به هیچکس آسیبی نرسیده است.
وزیر امور خارجه نیز در گفتوگوی تلفنی جداگانه با دیپلماتهای ایرانی در عراق، از آخرین وضعیت خدمات ارائهشده به زوار اربعین حسینی کسب اطلاع کرد. حسین امیرعبداللهیان در گفتوگوی تلفنی جداگانه با سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق و سرکنسولهای ایران در نجف اشرف، کربلای معلا و بصره از آخرین وضعیت خدمات ارائهشده به زوار اربعین حسینی از سوی نمایندگیهای ایران و نیروهای داوطلب اعزامی از وزارت امور خارجه به عراق کسب اطلاع کرد. امیرعبداللهیان ضمن قدردانی از تلاش همکاران و همه دستاندکاران مراسم اربعین حسینی(ع) و با اشاره به اقدامات مؤثر و درخور تحسین و حضور میدانی وزیران کشور و راه و شهرسازی و تمامی بخشهای ذیربط در ایران و عراق، بر ضرورت بهکارگیری تمامی امکانات نمایندگیهای کشورمان در زمینه هماهنگیهای میدانی با طرفهای مسئول و ذیربط عراقی و همچنین ارائه هرگونه تسهیلات و خدمات در حوزههای کنسولی و دیگر امکانات در اختیار نمایندگیهای ایران، برای انجام شایسته زیارت اربعین از سوی زوار گرامی عتبات عالیات تاکید کرد.