پزشکیان در جمع مدیران وزارت امور خارجه از عراقچی دفاع کرد: دیپلماسی در اوج جنگ فعال بود
رئیسجمهور صبح دیروز در بازدیدی سرزده، به وزارت امور خارجه رفت و در جمع مدیران و کارکنان دستگاه دیپلماسی حاضر شد.

رئیسجمهور صبح دیروز در بازدیدی سرزده، به وزارت امور خارجه رفت و در جمع مدیران و کارکنان دستگاه دیپلماسی حاضر شد. مسعود پزشکیان در بدو ورود خود به این وزارتخانه، مورد استقبال سیدعباس عراقچی قرار گرفت. حضور رئیسجمهور در وزارت امور خارجه در کوران حملههای جریان تندرو داخلی به این دستگاه و حمایت از مجموعه دیپلماسی کشور، در جای خود حائز اهمیت است.
اولویت تقویت روابط با همسایگان
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان در این نشست با بیان اینکه قبول مسئولیت نباید در رفتار و کردار ما تغییر ایجاد کند و باید مسئولیتی که پذیرفتهایم را به درستی انجام دهیم، گفت: «اگر سیاست و چارچوب مدنظر رهبر انقلاب را رعایت کنیم و به فردی که در میدان است، اختیارات لازم بدهیم، نظارت کنیم و اگر در جایی هم اشتباه شد کمک کنیم که آن اشتباه رفع شود، مملکت درست میشود.» پزشکیان با تاکید بر اینکه در قدم نخست باید نگاه خود را عوض کنیم، گفت: «باید به خودمان برگردیم. با کمک مردم و کمک مدیران باید نگاه خود را عوض کنیم، اولویت اول ما در سیاست خارجی تقویت ارتباط با همسایگان است. در بُعد داخل نیز تلاش میکنیم که ارتباط را با مردم عزیزمان صمیمیتر کنیم و تا حد امکان گلایهها را بشنویم و مشکلات را اصلاح کنیم.»
پزشکیان تصریح کرد: «باید روابط خود را با کشورهای همسایه از جمله ترکیه، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان، پاکستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس تقویت کنیم. در صورت اصلاح روابط با کشورهای همسایه کارهای بزرگی میتوانیم انجام دهیم، باید کمی فعالتر شویم، از تجار و بازرگانان تا اهالی فرهنگ و دانشگاهیان و اهالی گردشگری و.. باید فعالانهتر عمل کنند.»
ایرانیان خارج از کشور از بازگشت میترسند
رئیسجمهور با اشاره به نقش مهم ایرانیان خارج از کشور، گفت: «متاسفانه چارچوبهایی ایجاد کردهایم که آنها میترسند به کشور بازگردند، باید با قوه قضائیه، وزارت اطلاعات و مسئولان امنیتی صحبت کنیم تا هر کس که دلش برای ایران میتپد و دلش میخواهد، به کشور بازگردد. تنها کافی است که بستر را فراهم کنیم و از وزارت امور خارجه میخواهم که پیگیری لازم را انجام دهد که این امر عملی شود چراکه آنان سرمایههای این آب و خاک هستند.»
پزشکیان اظهار داشت: «رهبر انقلاب نیز تاکید کردهاند که ما باید از یک سو خود را برای دفاع از آب و خاک خود آماده کنیم و از سوی دیگر دیپلماسی را در دستور کار قرار دهیم؛ اگر بتوانیم با آرامش زندگی کنیم بسیار بهتر از این است که درگیر جنگ و خونریزی شویم. برخی ادعای حقوق بشر دارند اما تصاویر دلخراشی در غزه ایجاد کردهاند که هیچ انسانی توان دیدن آن را ندارد، کشورهای اروپایی و سازمانهای حقوق بشر دم از انسانیت میزنند اما چگونه میتوانند عملیات وحشیانه علیه مردم غزه را توجیه کنند؟ برخی رسانههای فارسیزبان که آن سوی مرز هستند تحلیلهایی ارائه میکنند که شرمآور است، آیا آنها واقعیت و آنچه در حال وقوع است را نمیبینند؟»
رئیسجمهور با اشاره به هدف قرار گرفتن زندان اوین توسط رژیم صهیونیستی، گفت: «آنها دم از حقوق بشر میزنند اما زندانیان را میکشند، از حمله اسرائیل دفاع میکنند که موضوعی شرمآور است.»
پزشکیان با تاکید بر اینکه با وحدت و انسجام با توکل بر خدا و با قدرت و حمایت مردم عزیزمان این مسیر را طی خواهیم کرد، گفت: «ما خدا را داریم و اگر به او دل ببندیم و با باور به او خدمتگذار مردم باشیم، مردم نیز در مقابل مشکلات با قدرت میایستند. هیچ قدرتی نمیتواند مردم متحد و همراه را زمینگیر کند و اگر اینگونه نشد قطعاً دولت مقصر است.»
رئیسجمهور در پایان خطاب به مدیران و کارکنان وزارت امور خارجه تاکید کرد: «شما باید آتش تهیه را بیشتر کنید، ارتباطات خود را تقویت کنید و بستر رفت و آمدها را آماده کنید که به امید خدا بتوانیم در مقابل تجاوزات، صدای بلند ملت ایران را به گوش همه مردم کره خاکی برسانیم.»
گزارش وزیر امور خارجه
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در این نشست گزارشی از عملکرد دستگاه دیپلماسی در جنگ ۱۲ روزه و همچنین تحلیلی از شرایط کشور ارائه داد. عراقچی گفت: «در دوران سخت ولی غرورآفرین جنگ دوازدهروزه، مدیران همگی در دفاتر خود در وزارت خارجه حاضر بودند و همانطور که حضرت آقا هم فرمودند میدان دیپلماسی در کنار میدان نظامی به اتفاق جلو رفتند.
این جنگ دوازدهروزه نمونه بارز از هماهنگی میدان و دیپلماسی است و دوشادوش نیروهای مسلح که واقعاً قهرمانانه در مقابل دو ارتش مسلح با آخرین تسلیحات از کشور دفاع کردند، در کنار اینها، دیپلماتهای ما هم شبانهروز در صحنه بودند. همانطور که نیروهای مسلح از کشور دفاع کردند دیپلماتهای ما نیز از حقانیت مردم ایران و از مشروعیت دفاع از خود در برابر یک تهاجم آشکار دفاع کردند.»
وی ادامه داد: «آنچه دشمن را به عقبنشینی و درخواست بدون پیششرط آتشبس وادار کرد هم مقاومت نیروهای مسلح و هم مدیریت فوقالعاده دولت در اداره و تمشیت امور کشور بود که هیچ خلل ضعف و کوتاهی پیش نیاید. در ۱۲ روز مجموعه وزارت خارجه، اقدامات دیپلماتیک قابل توجهی انجام داد.»
عراقچی با بیان اینکه در نتیجه تماسهای تلفنی و اقدامات سفارتخانههای ایران در خارج از کشور، بیش از ۱۲۰ کشور در دنیا این حملات را علیه ایران محکوم و با ایران ابراز حمایت و همبستگی کردند، گفت: «غیر از شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که تکلیفشان روشن است هیچ سازمان و نهاد بینالمللی نبود که از ایران حمایت نکند. شانگهای، مجموعه عدم تعهد، شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب و اتحادیه آفریقا و بسیاری از مقامات دنیا به حقانیت مردم ایران اذعان کردند.»
مستندسازی جنایات اسرائیل
وزیر امور خارجه گفت: «جمهوری اسلامی ایران در زمانی مورد حمله قرار گرفت که در حال، بهاصطلاح، اجرای دیپلماسی بود؛ درگیر مذاکرات دیپلماتیک بود. این مسئله نشان داد که چه کسی اهل گفتوگو است، چه کسی اهل دیپلماسی است و استفاده از راههای دیپلماتیک برای حل مسائل بینالمللی را دنبال میکند، و در مقابل، چه کسی به دنبال زور، قلدری و سلطهطلبی است.»
وی افزود: «از این جهت عرض میکنم که حقانیت مردم ایران در این مسیر، بهویژه در این ۱۲ روز، اثبات شد. البته کار ما تمام نشده است. این حقانیت اثبات شده، اما فعالیت ما همچنان ادامه دارد؛ تلاشها در عرصههای بینالمللی همچنان در جریان است. ما در حال حاضر، بههمراه معاونت حقوقی ریاستجمهوری، مشغول مستندسازی جنایاتی هستیم که علیه مردم ایران صورت گرفته است؛ مشغول پیگیریهای حقوقی در سازمان ملل و سایر نهادها هستیم، و انشاءالله با قوت آن را ادامه خواهیم داد.»
پیگیری مسئله فلسطین
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: «همزمان با مسائل مربوط به غزه و فلسطین نیز مواجه هستیم. در چند روز گذشته، وزارت امور خارجه درگیر تماسهای بسیار فشرده دیپلماتیک بوده است. من شخصاً دیروز با پنج یا شش نفر از وزرای خارجه کشورهای بزرگ اسلامی شامل عربستان، ترکیه، پاکستان، تونس، قطر و عراق تماس داشتم؛ برای اینکه مجموعهای از اقدامات هماهنگ را در مقابله با آنچه که در غزه در حال وقوع است، در پیش بگیریم. جنایتی که در غزه در جریان است، در حقیقت استفاده از گرسنگی و قحطی بهعنوان یک سلاح است؛ یعنی مردم را در محاصره اقتصادی، غذایی و دارویی قرار میدهند تا از آن برای گرفتن امتیازات سیاسی در مذاکرات مربوط به آتشبس استفاده کنند. البته همانطور که شاهد بودیم، با مقاومت مردم تا این لحظه، این نقشهها با شکست مواجه شدهاند.»
همبستگی مردم شایسته تکریم است
رئیسجمهور پس از پایان این نشست که با طرح نکاتی از سوی بعضی حاضران نیز همراه بود، به جمع خبرنگاران آمد. پزشکیان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره حسین امیرعبداللهیان وزیر فقید امور خارجه کشورمان، با قدردانی از سیدعباس عراقچی گفت: «در مدت ۱۲ روز دفاع سخت و جانانهای انجام گرفت، دشمن با تمام توان کوشید کشور را به زانو درآورد. در این میان، مردم شریف کشورمان نقش برجستهای ایفا کردند و با ایستادگی و همبستگی مثالزدنی، کار بزرگی رقم زدند که شایسته قدردانی و تکریم است. دستگاه دیپلماسی کشور نیز بهصورت شبانهروزی فعال بود؛ همانگونه که از طریق رسانهها و صداوسیما قابل مشاهده بود.»
پزشکیان افزود: «در شرایطی که برخی ادارات بهدلیل شرایط جنگی تعطیل بودند، مسئولان دیپلماسی کشور در محل کار حاضر بودند، ارتباطات بینالمللی را حفظ کردند و با پیگیریهای مداوم، صدای ملت ایران را به جهان رساندند.»
رئیسجمهور اظهار داشت: «نتیجه این تلاشها آن بود که تقریباً تمامی نهادهای بینالمللی، بهجز شورای امنیت و سازمان ملل متحد، این تجاوز را محکوم کردند. این دستاورد بزرگ بهراحتی به دست نیامده و حاصل تعاملات هدفمند، کوششهای پیوسته و دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران است.»
پزشکیان در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی جنگی را آغاز کرد که بر اساس تمام موازین و قوانین بینالمللی، اقدامی نادرست و غیرقانونی بود،گفت: «متأسفانه در دنیای کنونی، چنین اقدامات تجاوزکارانهای اغلب توسط قدرتهای بزرگ توجیه میشود.»
رئیسجمهور با بیان اینکه طبق توصیه مقام معظم رهبری، در شرایط کنونی دو محور دفاعی و امنیتی و دیپلماسی باید بهشکل مؤثر و فعال پیگیری و در دستور کار باشد، گفت: «همکاران ما در حوزه دیپلماسی تمام تلاش خود را در این زمینه به کار بستهاند و ما نیز در هماهنگی با سیاستهای کلان کشور، بر توسعه روابط خارجی با اولویت همسایگان تمرکز خواهیم داشت تا این روابط صمیمیتر، عمیقتر و پایدارتر شود.»
پزشکیان افزود: «در گام بعد، روابط خود را با کشورهایی که تعاملات مناسبی با آنها داریم، بهویژه اعضای گروههای بریکس، شانگهای و اوراسیا، گسترش خواهیم داد و با کشورهایی نظیر روسیه، چین و دیگر شرکا در این مسیر هماهنگ عمل خواهیم کرد و با کشورهای اروپایی و بقیه کشورهای دیگر نیز براساس حکمت، عزت و مصلحت روند را ادامه خواهیم داد.»
حمایت از رئیس دستگاه دیپلماسی
طی روزهای گذشته حملات شدیدی به این وزارتخانه و وزیر آن صورت میگیرد. طیفی از فعالان تندرو در رسانه و فضای مجازی تا نمایندگان مجلس و رسانههایی مانند رجانیوز و کیهان، در این حملات مشارکت دارند. از جمله علت این اقدامات آنها نیز اعلام خبر سفر تیم فنی آژانس به تهران، مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی در استانبول و همچنین مصاحبه اخیر وزیر امور خارجه با فاکسنیوز است. مصاحبهای که عراقچی در آن از بررسی مورد به مورد درخواستهای آژانس از سوی شورای عالی امنیت ملی (براساس قانون تعلیق همکاری) صحبت کرد.
او همچنین گفت که محو اسرائیل از نقشه هیچگاه سیاست جمهوری اسلامی ایران نبوده است. بخشهایی از این مصاحبه توسط فاکسنیوز حذف شده بود و وزارت امور خارجه متن بخشهای حذفشده را منتشر کرد. همچنین اخیراً مصاحبهای از علیاکبر صالحی، رئیس بنیاد ایرانشناسی، وزیر پیشین امور خارجه و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی منتشر شد که در آن به وجود یک کمیته موازی غیرمشورتی و تصمیمگیر اشاره میکرد؛ کمیتهای که عراقچی هم به عنوان وزیر در آن عضویت دارد اما تعیین تکلیف نهایی توسط اعضای آن صورت میگیرد. اعضایی که صالحی از آنها نام نبرد. به نظر میرسد که دستگاه دیپلماسی در حال حاضر از سوی رسانهها و همچنین بخشهایی از دستگاه سیاسی تحت فشار قرار دارد.