علیرضا زاکانی در نشست خبری خود مطرح کرد: به پزشکیان اطلاعات غلط میدهند
روز گذشته نشست خبری علیرضا زاکانی، شهردار تهران در محل عمارت خانه شهر (بلدیه) برگزار شد و پشت لوگوهای بسیاری گم شده بود؛ لوگوهایی که به درخواست شهرداری روی میز او قرار گرفته بود. شهردار تهران در این نشست به سوالات مختلف خبرنگاران پاسخ داد. او از جلساتش با دولت و دادن اطلاعات اشتباه به مسعود پزشکیان، رئیسجمهور گرفته تا تصمیمات و اقدامات در شهرداری را تشریح کرد.

روز گذشته نشست خبری علیرضا زاکانی، شهردار تهران در محل عمارت خانه شهر (بلدیه) برگزار شد و پشت لوگوهای بسیاری گم شده بود؛ لوگوهایی که به درخواست شهرداری روی میز او قرار گرفته بود. شهردار تهران در این نشست به سوالات مختلف خبرنگاران پاسخ داد. او از جلساتش با دولت و دادن اطلاعات اشتباه به مسعود پزشکیان، رئیسجمهور گرفته تا تصمیمات و اقدامات در شهرداری را تشریح کرد.
جالب آنکه شهردار تهران بار دیگر به تفاهم 13 میلیارد یورویی با کشور چین اشاره کرده و آن را سرمایهگذاری دانست؛ در حالی که قرار است 13 میلیارد یورو از کشور خارج شده و به چین برسد.
زاکانی درباره جلسه با رئیسجمهور در مورد ساماندهی وضعیت پایتخت، گفت: «گزارشی از وزارت راه و شهرسازی در این جلسه در خصوص پایتخت ارائه شد. در این گزارش در مورد شهر تهران و شهرستانهای استان تهران و استان البرز جمعبندی کرده بود و ۱۸ هزار و ۸۰۰ کیلومتر را با جمعیت ۱۸ میلیونی هدفگذاری کرده بود و اشکالات این وسعت را بررسی میکرد. شهر تهران متأثر از اشکالات پیرامون خود است و عملاً گزارش اشکالی داشت و اشکال این بود که یک قسمت آن به ۷۰۰ هکتار تهران نپرداخته بود، یک قسمت به شهرستانهای استان تهران و در قسمت دیگر به البرز پرداخته بود. زیرا برخی موارد در محدوده البرز بود و در حیطه اختیارات ما قرار نداشت.»
او افزود: «بحث علمی و دقیقی مطرح شد و رئیسجمهور سوالاتی از گزارشدهندگان پرسید و دستور داد که اطلاعات تکمیل شود. قرار بر این شد اطلاعات اصلاح شود و در اختیار ما قرار بگیرد؛ چراکه اطلاعات غلط بود. سال گذشته تهران 0/7 درصد افزایش جمعیت داشت؛ این در حالی بود که برخی شهرهای اطراف نزدیک به ۱۰ درصد افزایش جمعیت داشتند. استان تهران بیضابطه رشد پیدا میکند اما رشد جمعیت در شهر تهران کاهش مییابد و جمعیتپذیری در حال محدود شدن است و علت این بود که در گذشته میگفتند باید شهر را گران کنید و افراد باید هزینه زندگی در پایتخت را بپردازند. به دنبال آن شهرهای دیگر نیز گران شدند و کسی هم از تهران نرفت. نباید یک آمار مخدوش را به کل جامعه هدف تعمیم داد؛ باید شهرستانهای استان تهران و البرز را از گزارش خارج کرد و ناظر به بخش خاصی التیام تخصصی در نظر گرفته شود. اصل گزارش را باید ترمیم کنند. ما برای شهر و حریم آن استدلالهایی مطرح کردیم و گفتیم که چه اتفاقاتی برای تهران یا شهرهای همجوار میافتد. باید اهتمام جدی توسط مسئولان صورت بگیرد و خوشبختانه این اهتمام در رئیسجمهور وجود دارد.»
جریمه 8 هزار میلیاردی پاساژ علاءالدین
شهردار تهران درباره پاساژ علاءالدین تاکید کرد: «در مورد این ساختمان؛ بحث نما، بحث ایمنی داخلی و تخلفات شهری این ساختمان مطرح است که آخرین پیگیریها نشان داد که بالغ بر ۸ همت برای این ساختمان فیش عوارض در راستای عدم تامین پارکینگ صادر شده است و مالک باید تمکین کند و در مورد نما هم مالک در حال بازسازی و ایجاد نمای جدید است . مالک مکلف به ساخت پارکینگ است که زمانبندی تعیین خواهد شد؛ وگرنه اگر پارکینگ نسازد جرایمش بالاتر است.»
17 درصد تهرانیها در بافت فرسوده
شهردار تهران با اشاره به تشویقیهایی که به صاحبان املاک در بافت فرسوده ارائه میشود، تاکید کرد: «۹۳۰ هزار پلاک داریم که بالغ بر ۲۶۰ هزار پلاک آن فرسوده است. بالغ بر ۵ هزار پروانه در بافت فرسوده صادر کردیم که به نوعی یک جهش است. حدود ۱۷ درصد از مردم ما در بافت فرسوده در تهران زندگی میکنند. سال گذشته ۵۶۰۰ پلاک را در بافت فرسوده نوسازی کردیم.»
زاکانی درباره همکاری دولت و شهرداری برای ساخت مدرسه در تهران گفت: «تهران ۲ هزار و ۸۰۰ مدرسه دارد که بخش زیادی از آن فرسوده است. در جلسه اخیر با رئیسجمهور بنا شد ۸۰ مجتمع به عنوان مقدمه ساخته شود.»
نامه غیرقانونی وزارت کشور و استانداری
او درباره شرایط ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم پایتخت گفت: «به تعبیر خانم وزیر تنها شهری که حریم ندارد، پایتخت است. حریم تهران در سال ۱۳۷۱ نزدیک به هزار و ۹۰۰ کیلومتر بود و تهران ۷۰۰ کیلومتر وسعت داشت. در سال ۱۳۸۶ شورای عالی شهرسازی حریم تهران را پنج هزار و ۹۸۰ کیلومتر اعلام کرد. شورای عالی این رقم را به وزارت کشور اعلام و وزارت کشور آن را تأیید و به استانداری اعلام کرد اما استانداری آن را ابلاغ نکرد و باعث تناقضات متعددی شد. استاندار سابق در آذرماه سال ۱۴۰۲ این حریم را ابلاغ کرد و اقدامات مربوط به آن را به شهرداری تهران سپرد. حریم شهرهای پیرامون تهران باید توسط دولت تعیین میشد و ۱۸ سال است که تعیین نشده و باعث مشکلات متعددی برای ما شده است. از سال ۱۴۰۲ پس از تعیین تکلیف، هزینه سنگینی کردیم و بسیاری از آراء قلع و قمع اجرا شد و سعی کردیم ساماندهی جدی صورت گیرد.»
شهردار پایتخت تاکید کرد: «متاسفانه اخیراً وزارت کشور و استانداری نامهای زدند که ابلاغیه سال ۱۴۰۲ را لغو کرده است. این مسئله منشأ اختلاف جدید شد و برخی از شهرستانها نسبت به ساخت و ساز اقدام کردند. هفته پیش در جلسه با رئیسجمهور اعلام شد، اطراف تهران بیرویه در حال رشد است. این اقدامات اصلاً شایسته نبود، لذا برخی با وزارت کشور، استانداری و دستگاه قضایی نامهنگاری شد و صراحتاً اعلام کردیم که ابلاغ اخیر استانداری غیرقانونی است و منجر به زمینخواری میشود و قطعاً در دیوان لغو خواهد شد. یک قلم آن، یکی از شرکتهای معروف خودروسازی است که برای 200 هکتار زمین کشاورزی دیوار کشیده است و دستگاه قضایی هم حمایت کرده و با نیروی ما برخورد شده است. من این موضوع را دنبال کردم تا سیستمهای نظارتی و دستگاه قضایی با عنصر خاطی برخورد کند.»
ساخت هتل ولنجک قانونی است
زاکانی درباره ساخت هتل ولنجک با اشاره به اینکه نمیتوانیم با نگاههای ژورنالیستی و خبری شهر را اداره کنیم، گفت: «این هتل اما مجوز شورای عالی شهرسازی و کمیسیون ماده پنج را دارد. زمین آن برای هتل دیده شده است و تمام ایرادات توسط متخصصین رد شده است. ما نمیتوانیم با نگاههای ژورنالیستی و خبری شهر را اداره کنیم. این هتل هیچ منع قانونی ندارد و برای جنبههای گسل و مسائل دیگر نیز پاسخ کارشناسی داده شده است.»
مشکل برادری آمریکا است
او در پاسخ به سوال خبرنگار CBS درباره اقدام شهرداری تهران برای خواهرخواندگی با شهرهای تهران و لسآنجلس، تاکید کرد: «در بحث خواهرخواندگی با لسآنجلس ما مشکلی نداریم، مشکل در برادری آمریکا با ماست. وقتی او برادرخواندگیاش را رعایت نمیکند، ما چه خواهرخواندگیای با او داریم وقتی که باباش اجازه نمیدهد اتفاقی بیفتد. مشکل ما نیستیم باید این سوال را از شهردار لسآنجلس بپرسید که چرا فشار نمیآورد به پدرخوانده آمریکا که این رفتارهای متناقض را از خود نشان میدهد. مشکل از سوی ما نیست بلکه از آن سمت است که رعایت استقلال کشور ما را ندارد و علاقه به تحمیلگری دارد. در این تحمیلگری لسآنجلس را هم محدود میکند تا نتواند خواهرخواندگی مناسبی داشته باشد.»
رهاسازی معتادان عدم تامین اعتبار
او در ارتباط با ساماندهی معتادان متجاهر با راهاندازی قرارگاه اجتماعی، تاکید کرد: «ما وقتی وارد شهر شدیم ۲۳ هزار معتاد متجاهر در سطح پایتخت داشتیم. هشت هزار و ۵۰۰ نفر در مراکز ماده ۱۶ بودند و کل این مراکز ۱۱ هزار نفر گنجایش داشت. شهرداری تا پیش از این دوره یک ظرفیت مرکز ماده ۱۶ هم نداشت و ما علاوه بر بهبود شرایط، بالغ بر هشت هزار تخت در مراکز ماده ۱۶ ایجاد کردیم. تابستان گذشته ۲۱ هزار نفر در مراکز حضور داشتند اما متأسفانه از شهریورماه سال قبل تعهدات تأمین اعتبارات برای مراکز فشافویه، سروش و زیادیان انجام نشد زیرا دستگاه اجرایی باید این تأمین اعتبار را انجام میداد و این باعث شد که آزادسازی صورت بگیرد. مشکلات پیش آمده به قرارگاه اجتماعی برنمیگردد و متأسفانه عدم صیانت توسط مراکز صورت نگرفت.»
۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان گردش مالی مافیاهای زباله
زاکانی با اشاره به زبالهگردها گفت: «متاسفانه آمار بالایی از کودکان خیابانی تهران از اتباع هستند که با مجموعههای مختلف دست به دست هم دادیم و بخشی از آنها ساماندهی شدند. درباره کتفیکولیها هم با پیمانکاران هر منطقه صحبت کردیم و متولیان ما یعنی مناطق و سازمان پسماند مسئول جمعآوری این افراد هستند. ضمن اینکه دستگاه قضا و وزارت دادگستری نیز با جدیت به این موضوع ورود پیدا کرده است. ما به دنبال ریشهکنی این مشکل هستیم. ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان گردش مالی در این عرصه وجود دارد.»
از امروز تا انتخابات رقابت داریم
شهردار تهران به موضوع تعامل شهرداری با شورای شهر پرداخته و گفت: «با اعضای شورا دوست و همکار هستیم و مدیریت شهری منتخب آنهاست و نهاد بالادستی ما هستند اما برخی از دوستان نگاههای خاصی دارند که خارج از حوزه اختیار ما است. مثلاً دوستی صریحاً به من گفت امروز نسبتی با هم داریم و از امروز تا روز انتخابات با هم رقابت داریم. اگر کسی مسئله انتخابات آینده را وارد معادلات امروز شهر کند خطای بزرگی را مرتکب شده است.»
من را چه به صداوسیما؟
علیرضا زاکانی در حاشیه این نشست به سوالات برخی از خبرنگارانی که فرصت سوال نداشتند پاسخ داد. او در پاسخ به روزنامه هممیهن درباره خبری مبنی بر اینکه او جایگزین پیمان جبلی به صداوسیما میشود، تاکید کرد: «همیشه از این سوالات نادرست میکنید. من را چه به صداوسیما؟»
شنیدهها حاکی از آن است که سازمان بازرسی کل کشور به پیشپرداخت شهرداری برای واردات واگنها از کشور چین ورود پیدا کرده و دو ایراد به آن گرفته است؛ اول اینکه چرا شهرداری این پیشپرداخت را گرفته؟ دوم اینکه فردی که این پول را گرفته تا تحریمها را دور بزند، به خارج از ایران فرار کرده است. او در پاسخ به سوالی درباره ایراداتی که سازمان بازرسی کل کشور به قرارداد واگنهای چین وارد کرده نیز بیان کرد: «باور کنید این دو ایراد نبوده است. اولاً ما واردکننده نیستیم و این وزارت کشور است که واردات را انجام میدهد و طرف قرارداد وزارت کشور است که بخشی از آن (واگنها) متعلق به تهران و بخش دیگر متعلق به سایر شهرهاست. تاکنون نسبت به ما اشکالی نبوده است. نسبت به منشأ پول قابل تامینی بود که این پول در دولت است و دست ما نیست.»
شهردار تهران پیش از سال 1404 به سوال هممیهن درباره پروندهای که در جرائم اقتصادی علیه او و دامادش با موضوعیت «شهرزاد» مفتوح شده است، توضیحات کاملی ارائه داد و با تایید رسیدگی به این پرونده، گفت: «کسانی که دنبال این حرفها میروند یا بیکار هستند یا فرق بین ۸۰ و ۱۲ میلیارد تومان را نمیدانند و یا نکات دیگری دارند. من نمیدانستم چنین سوالی میپرسید و بنا نداشتم که اظهارنظری در مورد آن داشته باشم اما خیلی صریح به شما میگویم که این (شهرزاد) جزو افتخارات من است و با دستور بنده این کار انجام شده و مطرح کردن این موضوع سخیفتر و سبکتر از دود دادن اتوبوسهای برقی است. اگر کسی دنبال رسیدگی تا این حد است، جای انداختن مدال طلا به گردن مجریان این کار چنین کاری را انجام بدهند.»
اما روز گذشته در پاسخ به این سوال هممیهن که پرونده شما و دامادتان به کجا انجامید؟ توضیحاتی که لازم بود را ارائه کردید؟ درصدد انکار برآمده و تاکید کرد: «گفتم که آن حرف غلط بود.»