اعلام فهرست فیلمهای جشنواره کن هفتادوهشتم
در سواحل آفتابی جنوب فرانسه، نسیم سینمایی جشنواره کن ۲۰۲۵ شروع به وزیدن کرده است. خبر هفتادوهشتمین دوره این جشنواره دیروز داده شد. با رونمایی از ترکیب فیلمهای این دوره، این رویداد مهم سینمایی قلب سینمادوستان را به تپش انداخته است.

در سواحل آفتابی جنوب فرانسه، نسیم سینمایی جشنواره کن ۲۰۲۵ شروع به وزیدن کرده است. خبر هفتادوهشتمین دوره این جشنواره دیروز داده شد. با رونمایی از ترکیب فیلمهای این دوره، این رویداد مهم سینمایی قلب سینمادوستان را به تپش انداخته است. از بازگشت پرهیاهوی تام کروز تا درخشش ژولیت بینوش و رابرت دنیرو، کن ۲۰۲۵ نهفقط یک جشنواره، بلکه یک نمایش باشکوه از هنر و ستارگان است که نفسها را در سینه حبس میکند.
دو روز پیش و در سالنی پر از هیجان در پاریس، تیری فرمو، مدیر هنری جشنواره و آیریس کنوبلوخ، رئیس جشنواره فیلم کن در مقابل خیل عظیم خبرنگاران ایستادند و اعلام کردند که کن ۲۰۲۵ با دریافت ۲۹۰۹ فیلم از سراسر جهان، رکورد تعداد آثار ارسالی را شکسته است. فرمو با ابراز خوشحالی در این خصوص گفت: «هر سال چند فیلم غافلگیرکننده به فهرست اضافه میکنیم، اما اینبار انگار باید منتظر یک توفان باشیم.»
کن ۲۰۲۵ قرار است پرزرقوبرقتر از همیشه باشد و چه کسی بهتر از تام کروز برای روشنکردن این صحنه؟ سه سال پس از آنکه «تاپگان: ماوریک» خیابانهای کن را به لرزه درآورد، هالیوود و سوپراستار اکشن آن، بار دیگر به کن برگشتهاند. کروز اینبار با «ماموریت: غیرممکن- شمارش نهایی»، ساخته کریستوفر مککواری، پا به بخش خارج از رقابت کن میگذارد.
ژولیت بینوش، بازیگر پرسابقه و قدرتمند سینمای فرانسه، رئیس هیئتداوران این دوره است. او که با نقشآفرینیهایش در آثاری چون «شکلات» و «بیمار انگلیسی» قلبها را تسخیر کرده، حالا قرار است داور نخل طلای ۲۰۲۵ باشد. در این دوره قرار است رابرت دنیرو، غول دنیای بازیگری، نخل طلای افتخاری را به خانهاش ببرد.
جشنواره فیلم کن ۲۰۲۵ با فیلم «یک روز ترک کن»، ساخته آملی بونن، کارگردان نوظهور فرانسوی آغاز میشود.
بخش رقابتی جشنواره کن، جایی است که همه نگاهها به آن معطوف شده است. در این بخش ۱۹ فیلم از گوشهوکنار جهان، قرار است بر سر نخل طلا با یکدیگر رقابت کنند. میدان نبردی میان نامهای بزرگ سینمای جهان که هر فریم از هر فیلمشان مهم است و کار را برای هیئتداوران سخت میکند. «آلفا» ساخته جولیا دوکورنو، که پس از «تایتان» با نگاهی تیز به خشونت و جنسیت بازگشته و فیلم «طرح فینیقی» تازهترین اثر وس آندرسون، با آن سبک بصری بیهمتایش، رقابتی را رقم میزنند که فقط در کن ممکن است.
«ادینگتون» آری آستر، با طنز سیاه و حضور اما استون و فیلم «مادران جوان» برادران داردن، با آن نگاه عمیق انسانیشان، این بخش را به یک جشن هنری برای سینما بدل کردهاند. «نوول ووگ» ریچارد لینکلیتر و «ارزش عاطفی» یواخیم تریر هم با قصههایشان، قلب و ذهن را نشانه گرفتهاند. «رومریا»، «صدای سقوط»، «عقابهای جمهوری»، «مغز متفکر»، «پرونده ۱۳۷»، «مامور مخفی»، «بیرون»، «دو دادستان»، «سیرات»، «آخرین کوچولو»، «تاریخ صدا»، «رنوار»، «به سوی خانه» و «یک تصادف ساده» در بخش رقابتی برای نخل طلا رقابت خواهند کرد.
بخش «نوعی نگاه» جشنواره کن هفتادوهشتم که همیشه خانه استعدادهای نوظهور بوده، ۱۱ اثر از فیلمسازان جدید را به داوری میگذارد. فیلمهایی مانند «النور کبیر» از اسکارلت جوهانسون و «روزی روزگاری در غزه» از تارزان و عرب ناصر، چشمها را خیره کردهاند. «آیچا نمیتواند پرواز کند» مراد مصطفی، با روایتی شاعرانه از آرزوهای سرکوبشده و «شهاب سنگ» هوبرت چاروئل، با نگاهی به آسمان و زمین، نشان میدهند که کن هنوز هم بستری برای کشف ناشناختههاست. در این بخش فیلمهای «سایه پدرم»، «جوشیا»، «زن ناشناس طاق بزرگ»، «منظرهای رنگپریده از تپهها»، «زین»، «سرها یا دمها؟» و «آخرین نفر در جاده» نیز به نمایش درمیآیند.
بخش خارج از رقابت، علاوه بر تام کروز، میزبان آثاری چون «ثروتمندترین زن جهان» از تیری کلیفا و «حریم خصوصی» ربکا زلوتوسکی و «آینده آینده»، ساخته سدریک کلاپیش است که هرکدام قصهای متفاوت از زندگی مدرن روایت میکنند. بخش نمایشهای ویژه هم با «بونو: داستانهای تسلیم» از اندرو دومینیک و «پسران شب نئون» اثر جونو ماک، «به او بگو دوستش دارم» به کارگردانی کلود میلر و دو فیلم «اقامتگاه» و «خروج ۸»، توجهها را به خود جلب میکند.
در جشنواره هفتادوهشتم کن، جعفر پناهی تنها فیلمساز ایرانی است که در بخش رقابتی با فیلم «یک تصادف ساده» حضور دارد. گفته میشود، با جابهجاییهای احتمالی آثار از سوی هیئت انتخاب، ممکن است فیلم سعید روستایی نیز به نمایش در یکی از بخشهای این رویداد بزرگ سینمایی برسد.