تحریریهای با چراغهای روشن / روزنامه هممیهن در مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه انجمن صنفی روزنامهنگاران برنده ۶ جایزه شد
مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه روزنامهنگاری انجمن صنفی روزنامهنگاران با نام «چراغ» که روز پنجشنبه ۱۶ اسفندماه برگزار شد، مراسمی برای «قدردانی از روزنامهنگارانی بود که باوجود تمام دشواریها و موانع، همچنان در این عرصه باقی ماندهاند و با تعهد، تلاش و امید، چراغ مطبوعات مستقل را روشن نگه داشتهاند.»

مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه روزنامهنگاری انجمن صنفی روزنامهنگاران با نام «چراغ» که روز پنجشنبه ۱۶ اسفندماه برگزار شد، مراسمی برای «قدردانی از روزنامهنگارانی بود که باوجود تمام دشواریها و موانع، همچنان در این عرصه باقی ماندهاند و با تعهد، تلاش و امید، چراغ مطبوعات مستقل را روشن نگه داشتهاند.» قدردانی از کسانی که هیئتداوران این جایزه در بیانیه پایانیاش بر آگاهی از رنجی که میبرند، تاکید کرد.
رنجی که اگرچه همچون رنج طاقتفرسا و مشترک این روزها با مشکلات معیشتی آغاز میشود و در میانه راه به مشکلات صنفی میرسد اما گاهبیگاه میتواند اوج هولناکی بگیرد. اوجی که نام روزنامهنگاران بسیاری را کنار واژههای موجِ بازداشت، محاکمه، زندان، آزادی به قید وثیقه و... نشانده است و مینشاند. موجی که پس از هر واقعه اجتماعی و سیاسی و اعتراضات خیابانی با شدت بیشتری خود را به دیوار کمجان خانه روزنامهنگارانی میکوبد که قصدشان تنها برافروختن چراغی بر بلندای حادثهای بوده است که در تاریکی رخ داده و شاهدی نداشته است.
با این همه اما بهقول هیئتداوران سومین دوره جایزه روزنامهنگاری انجمن صنفی روزنامهنگاران، هستند روزنامهنگارانی که با وجود تمام دشواریها و موانع همچنان در این عرصه باقی ماندهاند. روزنامهنگارانی که در مراسم اختتامیه «چراغ» در بخشهای گوناگون؛ گزارش خبری مکتوب، گزارش غیرخبری مکتوب، مصاحبه و میزگرد مکتوب، گزارش ویدئویی خبری، گزارش ویدئویی غیرخبری، چراغ حقیقت (بخش ویژه)، تحولات خاورمیانه، روزنامهنگاری تخصصی و پیگیرانه، راستیآزمایی اخبار و... مورد تقدیر قرار گرفتند. در این میان ششبار شنیده شدن نام روزنامهنگاران روزنامه هممیهن، نوری بود که روشنایی چراغهای روشن تحریریه را جانی بیشتر داد.
یک روزنامه و 6 جایزه
خبرنگاران روزنامه هممیهن در شبی که با یادی از ابراهیم نبوی و اهدای جایزه به برگزیدگان جشنواره همراه بود، بارها شایسته قدردانی و همچنین برگزیده اعلام شدند. نخستین جایزه این شب در بخش «گزارش خبری مکتوب» به الناز محمدی، دبیر سرویس اجتماعی رسید که برای گزارش «روزهای سخت نفس» شایسته تقدیر شناخته شد.
او در این گزارش به گفتوگو با مادر و دختر ۱۴ سالهای پرداخت که ماجرای بازداشتاش توسط ماموران طرح نور جنجالبرانگیز شد. روزهای سخت نفس حاجیشریف، دانشآموز سال آخر متوسطه و آنچه در خیابان وطنپور تهران هنگام مواجهه با گشت ارشاد برایش رخ داد، اتفاق تلخی بود که الناز محمدی در این گزارش در گفتوگو با کسانی چون مادر او ـ مریم عباسی ـ به ابعاد گوناگون آن پرداخت.
دیگر گزارش روزنامه هممیهن که از سوی هیئتداوران مورد توجه قرار گرفت، گزارشی با عنوان «برای کوچ بازار» از علی ایوبی، خبرنگار گروه اقتصاد بود که در بخش گزارش غیرخبری مکتوب شایسته قدردانی شناخته شد. علی ایوبی در این گزارش تفصیلیِ میدانی، به اثبات فرضیه غیرممکن بودن انتقال بازار بزرگ تهران پرداخت.
او در پی اظهارنظر استاندار تهران که بازار بزرگ را بهدلیل وسعت و تغییر شکل اصناف با عدمتناسب مواجه دانسته بود و از در دستور کار قرار گرفتن طرح انتقال بازار خبر داده بود، راهی چارسوق بزرگ، چارسوق کوچک، بازار آهنگران، بینالحرمین و... شد تا به سوالاتی از این دست پاسخ دهد که این انتقال چقدر شدنی است؟ ۷۰ هزار واحد صنفی چگونه و به کجا میتواند انتقال داده شود؟ اصلاً چگونه بازاریان راضی به انتقال خواهند شد؟ ایوبی درنهایت طی گپوگفت با بزرگان بازار و هیئت امنای آن به این نتیجه رسید که کوچکترین نشانهای از رضایت از این کوچ اجباری وجود ندارد.
جایزه گزارش برگزیده بخش غیرخبری مکتوب به فاطمه باباخانی برای انتشار «همکاری برای محیطزیست در تنهایی» در روزنامه هممیهن رسید. فاطمه باباخانی، روزنامهنگار حوزه محیطزیست در این گزارش به روایت همسران از سختیهای زندگی رؤسای پارکهای ملی پرداخته بود. گزارشی با شروعی گیرا که مخاطب را به همراهی با آن تا پایان مجاب میکند: «از وقتی بیژن از محیطزیست بیرون آمد، یا بهتر است بگویم کاری کردند که خودش بیرون بیاید، زندگی ما بهتر شد»، این فقط حرف پروین درهشوری نیست که همسرش یکی از پیشکسوتان و بزرگان محیطزیست و حیاتوحش ایران بهشمار میآید.» باباخانی دلایل خوشحالی این زنان را از بیرون آمدن همسرانشان از حوزه محیطزیست چنان دقیق به تصویر میکشد که در انتها چارهای جز همدلی با این زنان باقی نمیماند.
مجموعه گزارشهایی برگزیده و شایسته تقدیر
روزنامه هممیهن سه جایزه بعدی شامل برگزیده بخش ویژه (چراغ حقیقت)، شایسته قدردانی و برگزیده تحولات خاورمیانه را برای مجموعهای از گزارشهای خبرنگارانش دریافت کرد. مجموعه گزارشهایی که توسط خبرنگاران سرویس اجتماعی، سرویس بینالملل و دیپلماسی نوشته شده بود.
در این بخش زهرا جعفرزاده، خبرنگار سرویس اجتماعی برای مجموعه گزارشهایش درباره مهاجران، برگزیده بخش ویژه (چراغ حقیقت) شد. این مجموعهها که دو نمونه دیگر آن توسط خبرنگاران سرویس بینالملل و دیپلماسی روزنامه هممیهن تهیه شد نشانگر تلاشی بود که این روزنامهنگاران برای بررسی و ارزیابی جنبههای گوناگون موضوعات مورد اشاره؛ مهاجران، جنگ غزه و تحولات خاورمیانه از خود نشان دادند و کوشیدند بر گوشههای تاریک این موضوعات و جنبههای کمتر دیدهشده آنها نوری بتابانند.
همچنین در بخش تحولات خاورمیانه، یاسمن طاهریان، خبرنگار سرویس بینالملل برای مجموعه گزارشهایش در مورد جنگ غزه، شایسته تقدیر شناخته شد. در همین بخش، شهاب شهسواری خبرنگار سرویس دیپلماسی برای مجموعه آثارش درباره جنگ غزه و تحولات خاورمیانه برگزیده شد.
دیگر روزنامهنگارانی که درخشیدند
در مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه روزنامهنگاری انجمن صنفی روزنامهنگاران به دبیری امین شول، نامهای دیگری هم بودند که شنیدهشدنشان شوقبرانگیز بود. بر این اساس در بخش، گزارش خبری مکتوب این رویداد «پول ندارید مدرسه تمیز کنید» از هدی هاشمی در روزنامه شرق، شایسته قدردانی شناخته و گزارش «بیروت ساعت ۳ بعدازظهر» از مصطفی مسجدیآرانی در روزنامه هفت صبح بهعنوان اثر برگزیده معرفی شد. همچنین در بخش گزارش غیرخبری مکتوب، از میلاد حسینی از مجله آگاهی نو «بهدلیل اهتمام ویژه در زمینه روزنامهنگاری حوزه ادبیات» تقدیر شد.
در ادامه در رشته مصاحبه و میزگرد مکتوب، «رویای پاریس» از صابر محمدی از مجله وزن دنیا و «لندتکها بازاریاب بانکها نیستند» از مرضیه امیری از پایگاه خبری راهپرداخت شایسته تقدیر شناخته شدند. در این بخش هیئتداوران هیچیک از آثار را شایسته عنوان برگزیده ندانست. در بخش چندرسانهای نیز، «وقتی رفتیم غروب بود» کاری از هدی هاشمی و فرانک جواهری از شبکه شرق، شایسته تقدیر شناخته شد و «روایت تاریخ فوتبال زنان از پیش از انقلاب تا امروز» از شقایق آسیایی، باز هم از شبکه شرق، اثر برگزیده نام گرفت.
بخش ویژه (چراغ حقیقت) نیز ازجمله مشتمل بر رشته راستیآزمایی اخبار بود. اثر شایسته تقدیر در این بخش، مجموعه گزارشهای حقیقتسنج از سوگل دانائی و نسیم بنایی از رسانه اکو ایران بود. در رشته روزنامهنگاری پیگیرانه نیز مجموعه گزارشهایی درباره تالاب هورالعظی از نادره وائلیزاده از روزنامه پیامما و مجموعه گزارشهایی درباره هوش مصنوعی از هدی عربشاهی از روزنامه جامجم، شایسته تقدیر شناخته شدند.
در آثار بخش کارزار، آثاری که بر مبنای کارزارهای عمومی در رسانهها منتشر شده است نیز «سودای طلا در آتش تفتان» نوشته الهه باقری از روزنامه اعتماد و «مشکل زاکانی است یا صندلی شهردار» نوشته نورا حسینی و فرانک جواهری از روزنامه شرق، شایسته تقدیر شناخته شدند و «مشکل پرسنل راهآهن چیست؟» نوشته رضا اسدآبادی از ایلنا، عنوان اثر برگزیده را گرفت.
در پایان امید باقیمانده که در بیانیه هیئتداوران نیز به آن اشاره شد، اینکه مشکلات پیشروی روزنامهنگاران با همکاری و هماندیشی میان خبرنگاران، مدیران رسانهها و نهادهای تصمیمگیر حل شده و شاهد روزهایی پربارتر برای روزنامهنگاری کشور باشیم.