قطع برق گسترده در تهران
بهدنبال قطعی گسترده برق، سیستمهای شهری نیز دچار اختلال شد.
![قطع برق گسترده در تهران](https://cdn.hammihanonline.ir/thumbnail/khqKXNYUokBs/Z0T8H9pYUbXo0sZ7HQQFz6iTQ88KV7G3mPpLaUKKomQHTihA77461XPXq6SSUZlelZBGJeEAmHRmAW9R8oQU4E4IMK8vpcX_SxHOnTvIf0uDgm__15djZQ,,/168834501.jpg)
شب گذشته برق تعداد زیادی از مشترکین شبکه برق تهران در مناطق مختلف از شرق و غرب پایتخت قطع شد. با توجه به وابستگی شبکههای مخابرات به برق، ارتباطات در تهران نیز تا حد زیادی دچار اختلال شد. آنطور که خبرنگار ایرنا گزارش داد، قطعی برق از حدود ساعت ۱۹ آغاز شد. ایرنا در گزارش شب گذشته خود نوشت که احتمالاً قطعی برق به دلیل کمبود سوخت نیروگاهی رخ داده است.
در اطلاعیه شب گذشته شرکت توانیر آمده بود: «با توجه به سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و محدودیتهای ایجادشده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاهها، به منظور حفظ پایداری شبکه، برق برخی مشترکان شهر تهران قطع شده است. تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها با کمک وزارت نفت در حال انجام است و حفظ روند کنونی برای تامین برق مورد نیاز کشور نیازمند همکاری همه هموطنان است.» توانیر از مردم خواست، با پیوستن به پویش ۲ درجه کمتر، به رسیدن نعمت گاز و برق به کل کشور، کمک کنند. از شب گذشته، جداول قطعی برق در شهرهای مختلف بار دیگر از سوی رسانهها منتشر شد.
اختلال در سیستمهای شهری
بهدنبال قطعی گسترده برق، سیستمهای شهری نیز دچار اختلال شد. گزارشهای مختلف از نقاطی در شرق، مرکز و غرب تهران حاکی از آن بود که با از کار افتادن چراغهای راهنمایی، ترافیک شدیدی در معابر شهری به وجود آمد. با توجه به اینکه قطعی برق از یک سو باعث از کار افتادن اینترنت خانگی شده و بار استفاده از اینترنت به شبکه همراه منتقل میشود، این شبکه دچار اختلال گسترده شد. دکلهای مخابراتی نیز در سوی دیگر این اختلال هستند که همواره گزارشهای زیادی از فرسودگی باتریهای آنان وجود دارد.
تعطیلی استانها
با توجه به افزایش برودت هوا، افزایش فشار بر شبکه گاز به خاطر تزریق به نیروگاهها و مدیریت جریان پایدار انرژی، تعداد زیادی از استانهای کشور امروز تعطیل شدند. تهران، البرز، کرمان، مرکزی، زنجان، اردبیل، گیلان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، قم، قزوین، گلستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، خراسان رضوی، مازندران، یزد، همدان، سمنان تا لحظه تنظیم این گزارش تعطیل اعلام شدند. گستردگی این تعطیلی به دستگاههای مختلف اعم از واحدهای قضایی و بانکها در استانهای گوناگون، متفاوت است.
در انتظار خاموشی
حبیبالله بیطرف، وزیر نیروی دولت اصلاحات، در یادداشتی که در جماران منتشر شد، درباره وضعیت سامانههای تولید برق کشور نوشت: «میزان ناترازی برق ایران در تابستان ۱۴۰۳ حدود ۱۸ هزار مگاوات بوده است. فرض اینکه ظرفیت نصب شده نیروگاهی باید ۳۰ درصد بیش از قدرت عملی نیروگاهها باشد (بهدلیل آثار قهری ارتفاع و دما در راندمان قدرت)، بنابراین برای رفع ناترازی در تابستان ۱۴۰۳ در واقع به ۲۳ هزار مگاوات نیروگاه جدید نیاز داشتیم و برای نداشتن ناترازی در تابستان ۱۴۰۳ بایستی ظرفیت نصبشده کشور ۱۱۵ هزار مگاوات میبود.»
در قسمت دیگری از این یادداشت میخوانیم: «در کشورهای توسعهیافته برای پیشگیری از خاموشی ناشی از خروج اضطراری نیروگاهها، ضریب ذخیره تولیدی معادل ۱۰ تا ۲۰ درصد ظرفیت نصب شده، در نظر گرفته و در برنامههای توسعه خود لحاظ میکنند، این ضریب در بعضی از کشورها به ۲۵ درصد هم میرسد، در دولتهای هفتم و هشتم هدف وزارت نیرو، دستیابی به ضریب ذخیره تولید ۱۵ درصد بود.در شرایط فعلی با احتساب ضریب ذخیره تولید حداقلی ۵ درصدی، شبکه برق ایران در تابستان ۱۴۰۳، به ۱۲۰ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی نیاز داشت که متاسفانه واقعیت موجود حدود ۹۰ هزار مگاوات بوده است.
اگر هدف برنامهریزی را پایان برنامه هفتم سال ۱۴۰۷ فرض کنیم طی ۴ سال آتی با فرض رشد سالانه ۴ درصدی پیک مصرف برق و فرض ظرفیت نصبشده ۱۲۰ هزار مگاواتی، مقدار ۲۰ هزار مگاوات هم از این بابت کمبود خواهیم داشت، بنابراین در تابستان ۱۴۰۷ بایستی ظرفیت نصب شده ایران برای تامین برق مطمئن و پایدار نیازهای کشور، به ۱۴۰ هزار مگاوات برسد.»